Kopterit.net
Tekniikka => Sähkömoottorit, noparit, akut, laturit ja becit => Aiheen aloitti: Kko - 26 Helmikuu, 2011, 02:12:28
-
Moro, tuli tilattua HK:sta muutamia 3S akkuja näillä specseillä:
2200 mAh 25-35C AWG12 Turnigy
2200 mAh 25-50C AWG14 Turnigy nanotech
Specsien mukaan ensinmainittu on 41A, jälkimmäinen 32A. Miksi? Jos burst current on specsattu korkeammaksi, niin virtapiuha on kuitenkin mitoitettu pienemmälle virralla?
Katselin myös tasureiden piuhoja: nanossa AWG22, tavallisessa AWG24, noi sentään on "oikeassa järjestyksessä" vaikka jotain on vissiin pielessä, jos tasuri saa johtojen virrankeston rajoja kutitella..
-
hmm... minusta 2200 3s 25-50 nanotechissä on 12 AWG piuha.
Käytännön kokemus on myös osoittanut että taulukkovirrankesto on aika alakanttiin. 10 AWG:stä tulee surutta yli 100A läpi kopterin lennätyksessä. Ei varmaan montaa tuntia, mihin nuo taulukkoarvot kenties perustuu, mutta hetikittäin.
Noparin ja moottorin väliset johdot ovat yleensä ne kapeimmat.
-
Noista johdoista on ollut aika paljon narinaa, että ovat suhteettoman paksuja, niinkuin monesti onkin.. Ei taivu yms muuta kiusaa. Eli tuo on vissiin tuotekehitystä. ;)
-
Tuollainen 10cm tumppi kestää hetkellisesti virtaa melkein mitä vaan. Taulukoissa sähköjohtojen ohjeellinen virrankesto on jatkuvaan käyttöön ja pitkille vedoille. Kaikissa noissa akuissa johto on se vähiten heikoin lenkki ja yleensä reilusti ylimitoitettu käyttötarkoitukseen nähden.
-
HK:n piuhat nyt on muutenkin ihan randomilla päätetty. Vanhoissa 3S 2200mAh 25C Flightmaxeissa on stydymmät piuhat kuin uudemmissa 6S 3000mAh 40C -pakoissa, se kertoo jo jotain suunnittelutyön suunnitelmallisuudesta. :P
-
tässä kun tota 700E rekkulaa oon laittanu ja mun piti jatkaa noparin piuhoja oon miettiny asiaa ja tuli vähän laskeskeltuakin...
kopioin tähän nyt oman yksityisviestini jonka laitoin yhdelle joka epäili että johdot on turhan paksuja!
"noi virrankestothan on viitteellisiä noissa johtimissa aina :)
eli esim lentokoneissa joissa painonsäästö on valttia ja jännitettä saa vähän matkalle jäädäkkin on tahallaan sen verran ohuet johdot että hiukan menee lämmöksi mutta riittää just ja just... kun taas esim talosähköissä ei haluta mitään lämmitysvastuksia seinien sisään ja letkut mitotetaan niin että niissä ei tule häviöitä ;)
http://www.pinsandsockets.nl/awg%20info/awg%20info.html (http://www.pinsandsockets.nl/awg%20info/awg%20info.html)
eli esim awg8 metrin pätkäästä ajetaan 100A läpi...
meterin pätkän vastus on 0,0022ohmia eli U=R*I ->0,22V jännitehäviötä
teho saadaan kertomalla jännitehäviö virralla eli P=U*I -> 22W eli noin puolet normaalista
auton penkinlämmittimen tehosta ;) kyllä käryää muuten hyvin!
virrat nyt ei ole kokoajan 100A ja jos sama laskutoimitus saman mittaselle karvalle tehdään 50A mukaan on tulos 5.5W joka tarkoittaa että johto on luultavasti noin käden lämpöinen ;)
eli ilmailu standardeja näissäkin aparaateissa sovelletaan ja siinä turvallisen rajamailla mennään ;)
noiden isojen virtojen takia on myös tärkeää että liittimet tekee hyvän kontaktin koska 100A virralla jos liittimessä on se 0,0022ohmia joka on muuten ihan vitun vähän eikä ihan halvalla mittarilla edes mitattavissa tulee se 22w siihen muoviseen liittimeen ja senhän tietää mitä siinä käy! ;D
oikeastaan ei olis pitäny edes laskea näitä ku nyt rupes pelottamaan ;D
-T"
jokainen voi tosta sitte ite päätellä ku laittaa niitä notkeempia letkuja sinne kopteriin! ;)
omaan 700Ehen tulee kiinasta paraikaa awg8 johtoa ja nykynen väliaikais setuppi missä on 2xawg12 rinnakkain saa väistyä koska se on (vaan) awg9 vastaava :) tosin noissa 25-50c nanotecheissä on vaan awg10 letkut mutta uskallanpa kuvitella että 45-90c akuissa on sitte kasia ;)