Kopterit.net
Tekniikka => Simulaattorit ja PC-ohjelmat => Aiheen aloitti: entropy - 14 Syyskuu, 2011, 11:50:14
-
Huomasin Phoenixissa että vaikka lapakulmat ovat täysin tai lähes nollissa, kopterilla voi tehdä näppärästi ja nopeasti silmukoita yms. En ole koskaan tehnyt tosielämässä esim. inverted hoveringia joten olisi hyvä tietää miten todellisuudessa kopteri käyttäytyy. Eli jos lavat ovat täysin suorassa niin eikös elevator- ja aileron kontrollit häviä täysin, koska nostetta ei ole mihinkään suuntaan?
-
Ei. Cyclic-ohjaus eli elevator & aileron on pitchistä täysin "irrallinen" kontrolli. Käytännössä nuppia ohjataan siten, että lapakulmat = pitch + cyclic. Pitch vaikuttaa lapakulmiin koko roottorikehän alueelle eli lavan koko kierrosen matkalta samalla tavalla. Swash liikkuu vaakatasossa. Cyclic puolestaan kallistaa swashia, jolloin lapakulmat muuttuvat lavan kiertäessä kehää. Pitämällä pitchin nollassa mutta kampeamalla cyclic tikkua johonkin suuntaan on lavoissa esimerkiksi edessä ja takana nollakulmat, mutta vasemmalla ja oikealla nollasta poikkeavat kulmat siten, että toisella laidalla on + x astetta, toisella laidalla - x astetta. Näin lavoista aiheutuu nostetta tiettyyn suuntaan tietyssä lapakehän osassa, vaikka pitch olisi nollassa.
-
Aile ja ele 'muuttaa lapakulmia ainoastaan osan matkaa roottorin kierrokselta', jolloin kopteri kippaa haluttuun suuntaan. Tätä kun jatkaa tarpeeksi kauan, on lapakulmia säädelty monta kertaa halutun liikkeen mahdollistamiseksi.
Eikä se kopteri phoenixissakaan selkäleijunnassa pysy, ellei simulaattorin mielestä tarjolla ole negatiivisia lapakulmia riittävästi.
Ja ohjelmistossa saattaa aina olla bugeja, tosin phoenixin päivitystahdilla ne korjaantuvat suhteellisen vikkelästi.
Selkäleijunnan ohjauksen voi harjoitella simulaattorilla mainiosti, vaikkei se koskaan vastaa todellista tilannetta. Selkärankaan ne liikkeet saa sumulla kuitenkin helposti, siihen tarvitaan ainoastaan riittävä määrä toistoja ;)
Markus jo ehtikin, mutta laitan perään...
-
Äh, olipas taas harvinaisen tyhmä kysymys meikäläiseltä. Noin se tietenkin menee ja vasta eilen kampesin flybaria ja kontrolleja ja tutkin miten ohjausliikkeet toimivat. Tulee välillä näitä katkoksia neuroneiden välillä.
-
Tulee välillä näitä katkoksia neuroneiden välillä.
Ei tuo haittaa harrastusta. Mulla on pysyviä/korjaamattomia katkoksia :)
-
niinpä,jos omiakin viestejä lukee taaksepäin niin hyvinki äkkiä löytää "tyhmiä" kysymyksiä! vaan kun tämä harrastus sisältää niin paljon asiaa jota ei vaan voi "arvata" tai päätellä oikeen ennenku on selityksen kuullu joltain toiselta! joku tekee aina eri osa-alueilla pioneerityötä (välillä kalliitakin oppirahoja) vähän matkaa ja sitten sen jälkeen se kulkee aika pitkälti perintötietona eteenpäin! on turha ajatella että tietäis päättelemällä kaikkea itse!
se sitten mitä ite oivaltaa on aina tietysti nostattavaa ja luo hienoja voittamisen kokemuksia.mutta voi kuinka tyhmiä me kuitenki ollaan! ;)
-
Tulee välillä näitä katkoksia neuroneiden välillä.
:) Tää on jännä laji. Herättää paljon epäuskoa ja muuta sekavaa olotiaa, sitten kun oivaltaa, niin tulee sellanen no-höh olishan toi pitäny tietää -olo.
Tuostahan saa uuden tälläsen: ei ole kaikki inkkarit kanootissa, muumit laakossa, natsit bunkkerissa, neuronikytköt ehjiä...
Tosin tänään kun on ajanu n. 600km työn puolesta + tehnyt reilun 9h duunin siinä välissä, niin alkaa oleen sellanen olo et ei ole kaikki puolat moottorissa kytkettynä...