Kopterit.net
Yleiset => Muu keskustelu => Aiheen aloitti: Jyri - 03 Heinäkuu, 2008, 13:39:23
-
Olen käyttänyt 335 lapoja 325 orkkislapojen sijaan TRex450SeV2sessa, mitähän vaikutusta tuolla lisäpitduudella mahtaa olla, vakaampi, lisääntynyt virrankulutus???
-
Vakaampihan se isommilla lavoilla on, koska pyörivä kiekko on suurempi ja näin ollen vaikeampi poikkeuttaa reitiltään hyrräefektin takia. Vastaavasti tietysti ne pidemmät lavat luovat suuremman ilmanvastuksen, joten kyllä sen täytyy näkyä virrankulutuksessakin... tosin siitä miten paljon tuo sentin pidemtäminen vaikuttaa lentoaikaan ei ole hajuakaan. Noihinhan saa 315:sia lapojakin, jos haluaa enemmän jengaa nuppiin. Hommaa yhdet 325:set ja vertaile :). Periaatteessa siis ylipitkät lavat on kolmegeessä huonommat, koska lisääntyneen vakauden takia kopteri ei käänny yhtä nopeasti, mutta leijunnassa "paremmat".
Edit: ei tuosta mitään selvää saanu.
-
Pidempi lapa tarvii myös vähemmän kulmaa saman nostovoiman aikaansaamiseksi ku lyhyempilapa samoilla nuppikierroksilla.... (tämä siis sotkemaan lisää ajatuksia...) Lavan leveys vaikuttaa kans aikasta ramaattisesti virran kulutukseen koska leveä lapa ei sakkaa yhtä helposti ku kapeampi (leveämpi "pitää" paremmin kulmia lisättäessä)
-
Pidempi lapa tarvii myös vähemmän kulmaa saman nostovoiman aikaansaamiseksi ku lyhyempilapa samoilla nuppikierroksilla.... (tämä siis sotkemaan lisää ajatuksia...)
Samalla lapakulmalla pidemmällä lavalla nosteen kasvaessa vastus kasvaa ja sen mukana roottoria hidastava vaikutus lisääntyy -> kierroksien pitäminen vakiona vaikeutuu -> virtaa kuluu lisää, mutta kopteri nousee nopeammin. Mutta tosiaan, kun pidempi lapa tarvitsee vähemmän lapakulmaa samaan nosteeseen niin kompensoiko se lisääntyneen ilmanvastuksen tuoman ylimääräisen virrankulutuksen...?
-
Periaatteessa siis ylipitkät lavat on kolmegeessä huonommat, koska lisääntyneen vakauden takia kopteri ei käänny yhtä nopeasti
Miksi ei kääntyisi? Onhan siinä sentti lisää ohjainpintaakin.
-
Miksi ei kääntyisi? Onhan siinä sentti lisää ohjainpintaakin.
Luulisin että tuo isompi halkaisija ja hyrräefekti.
kovin on paljon liikkuvia tekijöitä, pitäisi varmaan hommata dataloggeri ja testailla. eli jos lyhyemmillä lavoilla moottori ja lavat pyörivät optimikierroksilla, niin pidemmillä lavoilla pitäisi varmaan pienentää pinionia ja silloin taas perän pito huononee, eli sinne tarvittaisiin kanssa pidempiä lapoja...hmmnn, toisaalta puhutaan kuitenkin vain 10mm erosta per lapa (luokkaa 3% ero), mutta kyllä tuo teoria kiinnostaa, jos joku vain tietäisi miten kaikki vaikuttaa kaikkeen ja tpoisalta miten kannattaa käytännössä tehdä.
-
Periaatteessa siis ylipitkät lavat on kolmegeessä huonommat, koska lisääntyneen vakauden takia kopteri ei käänny yhtä nopeasti
Miksi ei kääntyisi? Onhan siinä sentti lisää ohjainpintaakin.
Niin... se riippuu sen lisääntyneen ohjainpinnan ja lisääntyneen muutosta vastustavan hyrräefektin suhteesta.
Edit: typoja, typoja
Edit2: Kattelin vähän läpi tuohon gyroskooppi-ilmiöön liittyviä kaavoja ja niissähän vaikuttaa tuohon muutosta vastustavaan suureeseen pyörivän kappaleen nopeus, koko ja massa. Menee kuitenkin sen verran hankaliksi, että en jaksa rueta laskemaan, kun kuitenkin oletukset olisi jo väärin heti alussa ja joutuu alkaa derivoimaan. Varsinkin, kun ei oikeastaan tiedä kuinka paljon tuo lavan kasvava pinta-ala vaikuttaa ohjausvoimaan. Se lienee kuitenkin suhteessa lavan pinta-alaan, kun taas tuo gyroskoopin muutosta vastustava voima on suoraan suhteessa kappaleen säteeseen ja massaan. Tästä voisi päätellä syvällä mutulla, pitkällä fysiikalla ja matikan approlla ;D, että tuo gyroskooppi-ilmiön lisääntyminen on voimakkaampi kuin ohjainpinnan lisääntyminen, koska molemmat suureet vaikuttaa tulokseen kertoimina. Hmm... koska näin sanoin niin todellisuudessa se menee kuitenkin päin vastoin ja ultimate 3D kone olisikin 450:nen, jossa 600mm lavat pyörii 2000 rpm ;D.