Kopterit.net
Tekniikka => Lentotaito => Aiheen aloitti: mokkis - 15 Heinäkuu, 2008, 23:01:52
-
Kuinka tuo autorotaatio pitäisi suorittaa että kepakon saisi nätisti maankamaralle?
Tein rotaatioharjoituksia pikku reksillä pitkän heinikon yllä enkä saanut vajoamisnopeutta hidastumaan sitten millään.
Onneksi heinät hidasti kohtaamista.
Onnistuuko edes pikkusähkiksellä?
Kuinka olisi järkevää harjoitella sitä kuussatasella(ei varmaan heinikko paljoa hidasta)?
-
Tyhmien kysymysten sarjassa...
Onhan tarpeeksi negatiivistä nupissa?
Eikös helikoptereille myydä ihan erikseen jonkin sortin autorotaatio-rattaita?
-
rotaatiota voi harjotella throttle holdilla kun pitää kopterin korkealla ensinnä, pieniä alas tuloja mottori sammuttaen ja sitten moottori päälle. pikkuhiljaa kun alkaa hahmottumaan voikin päästellä kopteria lähemmäs maata.
ja parhaan hyödyn maan vetovoimasta saa kun tuo kopteria viistosti alas eli ei missään nimessä ihan pystysuoraan vaan kohtyy jyrkällä kulmalla "liitäen" alas, näin roottorin lavat saa huomattavasti enemmän ilmaa ja pitävät kierroksensa korkeana. tietty roottorinpää ja muutkin pitää olla herkät että ne pyörii tarpeeki nopeasti.
itselläni oli jossain vaiheessa ongelmia tuon herkkyyden kanssa. kun nappas maassa nupista ja pyöräytti niin roottori pyörähti vain about 2 kierrosta, herkistelin ja löysäilin muutamaa ruuvia esim just tosta autorotaatio rattaasta niin nyt pyörii samalla käden liikkeellä joku 5-6 kierrosta helpostikkin.
ja tietty nupissa pitää olla tarpeeksi negatiivisia kulmia että se pyörintäliike saadaan jatkumaan tarpeeksi tehokkaana.
tuosta liitämisestä, samahan se on minne päin sitä liitää kun rotatiota tekee mutta tietty oman mukavuuden kannaltahan se kannattaa koittaa liidättää kohtuu lähelle itseään ja sitten viimehetkellä positiiviset kulmat jolla jarruttaa.
se että jarruttiko liian myöhään tai aikaisesti on kyllä huomattavissa lopputuloksesta hyvinkin nopeasti, joko monttu tai tippuvakivi efektillä ;)
--jp
-
niitä negatiivisiä ei paljon tarvii ja oleellista varsinkin alkuun on ajaa se suorana vastatuuleen jolloin tuuli auttaa loppupysäytyksessä. Kannattaa harjoitella tasaisessa pienessä tuulessa ennemminkin kuin rasvatyynessä.
hyvä ohje löytyy kopterioppaan sivulta 44: http://www.f3c.fi/Tervetuloa_files/kopteriopas.pdf
- Ilkka
-
niitä negatiivisiä ei paljon tarvii ja oleellista varsinkin alkuun on ajaa se suorana vastatuuleen jolloin tuuli auttaa loppupysäytyksessä. Kannattaa harjoitella tasaisessa pienessä tuulessa ennemminkin kuin rasvatyynessä.
hyvä ohje löytyy kopterioppaan sivulta 44: http://www.f3c.fi/Tervetuloa_files/kopteriopas.pdf
- Ilkka
juu ei tarvitsekkaan tai tullaan liiankin lujaa alas mutta reserviä pitää niissäkin olla..
ja toi kopteriopas on hyvä ja kannattaa lukea jokaisen edes kertaalleen läpi.
--jp
-
Näkyykin olevan kopterioppaassa selitetty tuo.
Itsellä vanhempi versio oppaasta,jossa ei noin yksityiskohtainen tuo selitys.
Harjoittelu pitkän heinän päällä on kohtuullisen turvallista otin varmaan 10 pudotusta eilen harjoitellessani tuota,
ilman vaurioita.
-
JPHELI Ootko koska menossa rotaattorille? Vois tulla katsastaan jos sais rotaatioon tuntumaa.
Pystyykö rotaattorilla lentämään muuten kuussatasella?
-
JPHELI Ootko koska menossa rotaattorille? Vois tulla katsastaan jos sais rotaatioon tuntumaa.
Pystyykö rotaattorilla lentämään muuten kuussatasella?
ehkäpä jo tänään ja miksi ei pystyisi :)
--jp
-
With a 450 it's quite difficult. Forward speed helps.
-
Lyhyt kertaus autorotaatioon. Jotta autorotaatio olisi turvallisesti mahdollista tehdä tarvitaan kahta asiaa tai niitä molempia. Tarvitaan liikettä eteenpäin eli nopeutta ja korkeutta. Autorotaatiossa on muistettava että roottoria pyörittävä ilmavirta tulee kohdata roottori kehä alhaalta ylöspäin eli kun normaalisti lennetään vaakalentoa menee ilmavirta roottorikehän yläpuolelta läpi kehän ja rotaatiossa tulee virtauksen tulla alakautta.
Suurin virhe mitä näkee ihmisten tekevän rotaatioita harjoitellessa on että työnnetään nokka melkein pystysyksyyn niin kuin lennokeilla tehdään saadakseen vauhtia ettei kone sakkaa. Kopterin oikea asento on rotaatiossa joko vaakatasossa tai hieman työnnöllä (hieman tarkoittaa ehkä n. 15 astetta) Kopterin saatua oikea asento ilmavirtaus alkaa pyörittämään roottoria kuten tuulimyllyä. Pyörittävään voimaan tarvitaan muutama aste negatiivista eli käytännössä 2-5astetta. Jos negatiivisia lisätään ei roottorikehän pyöritä nopeus enään kasva vaan alkaa pienenemään vastuksen kasvaessa. Sen enempää aerodynamiikkaa en tähän pura mutta tuo perustuu ihan fysiikan lakeihin. Ja jotta liike energiaa voidaan käyttää hyväksi loppuvedossa ennen kosketusta tehdään jonkin asteinen loppuveto eli flare. Loppuvedossa pyritään maksimoimaan roottorin kierrokset siirtämällä eteenpäin menevä vauhti kierroksiin. Tapahtuu siis hieman nostamalla nokkaa jollain vauhti hidastuu ja kierrokset hetkellisesti kasvaa. Kun vauhti on otettu energiaksi oikaistaan kone ja annetaan koneen vajoata maahan lisäten lapakulmia loppuun saakka hidastaakseen kosketuksen voimaa.
Ongelma on pienillä koptereilla roottorin pieni massa, lavat kevyet jolloin liike inertia kuoleentuu nopeasti ja aikaa maahan tuontiin on selkeästi vähemmän kuin isommilla koneilla. Onnistuminen edellyttää pikku koneilla ajoitusta ja oikeaa tekniikkaa. Ja kuten Ilkka kirjoitti aina tulee tehdä rotaatio vastatuuleen jolloin ei jouduta omaan pyörteeseen etenkin loppuvedossa koska silloin tuho on varma kun ei ole mitään keinoa päästä kuplasta pois. Pienikin vastatuuli auttaa jo kummasti. Tyynessä on helppo ohjata konetta mutta puuttuu luonnon apu...
Tekniikan tulee tietysti olla kunnossa ja autorotatiolaakereiden herkästi toimivia. Lentäjän refleksit poiukkeama tilanteissa on se ratkaiseva eli kuin nopeasti kykenee reagoimaan ja saamaan koneen rotatiotilaan. Jos jollain on kysyttävää tai haluaa asiasta demonstraatiota niin ensi viikolla lauantaina Paattisilla saa tulla nykäiseen hihasta.
Anssi
CPL (H)
-
450:llä pystyy tekemään rotaation ja inertiaa jää jopa melko paljon lasketumiseen kevyillä hiililavoilla mutta yhtään ei saa jäädä hidastelemaan taivaalle ja ajoituksessa täytyy olla tarkkana. 600mm lavoissa on paljon enemmän inertiaa kuin 325:ssa, siispä 600:lla on helpompi harjoitella! Pikku koneella pääsee aika nopeasti vaihtamaan spindleä jos ei ole ennen koettanut autoja.
Yleinen suuri virhe minkä voi tehdä on pysäyttää kopteri taivaalle ennen rotaatiota, eteenpäin kulkeva vauhti helpottaa huomattavasti eli vauhdista holdi päälle.
Käytettävillä kulmilla ei ole varsinaisesti väliä, -1 -> -6 asteetta toimii hyvin kunhan asento on oikea. Lavat vaikuttaa myös paljon tarvittaviin kulmiin, omien testien mukaan Sabien -2 vastaa V Bladejen -4 tai -5 ttä.
Ääni kertoo paljon, tasaisen flutterin ääni tarkoittaa turvallista aluetta. Jos nokka on liian ylhäällä tai alhaalla ääni vaimenee. Ite teen usein syöksy rotaatioita jolloin nokka melkein maata kohti ja lähellä maata kiskaistaan nokka ylös jolloin kierrokset kasvaa nopeasti, eli autoja voi tehdä monella eri tavalla.
Inverted rotaatioissa ihan samat hommat mutta kääntymiseen tarttee varata tarpeeksi korkeutta ja ajoitus täytyy olla täydellinen ettei lopu kiekat. Pitchin pitää olla täysin nollassa kun käännetään.
Tossa videolla teen joitain rotaatioita, siitä voi saada vähän selvää tekniikasta.
http://vimeo.com/1264582
-op-
-
Ihan on pakko kommentoida Vispilän kirjoitukseen muuutama sana. Kuten mainitsin tekstissa niin tarvitaan ne kaksi tekijää joiden avulla rotaatio onnistuu. Siis jos olet leijunnassa korkealla niin on muutettava korkeus nopeudeksi jolloin voidaan suorittaa loppuveto turvallisesti. Rauhallisen rotaation voi ajaa kävely vauhdilla kun homman hallitsee.
Sabin ja noiden muiden lapojen välinen ero on peräisin niiden erilaisesta rakenteesta ja lavan kierrosta. Jokainen valmistaja tekee omanlaisensa tyyppiset lavat. Sen vuoksi jokaiselle tulee lapakulmat säätää erikseen.
Flutterin ääni ei ole turvallsita aluetta. Flutterissa on ilmavirtaus jo irtoamassa lavasta osassa aluetta ja lavan sakkaaminen lähellä. Kierroksia se ei ainakaan lisää. Nokka alas syöksymisessä ei ole kyse autorotaatiosta ja yhteistä rotaatioon on vain loppuveto jossa ne kierrokset nostetaan jotta kone voidaan saada turvallisesti alas. Videolla tehdyt rotaatiot kertoi koneen oikean asennon ollaan alas tulossa oikein tai väärin päin niin koneen asento on vaakatasossa tai nokka hieman pystyssä.
Anssi
-
Kyllä tuolta analta tulee niin tietävän tuntuista settiä, että heikompia huimaa. Ja varmasti on oikeassakin ;)
-
No jos en väärin muista ni analla pitäs olla myös taskussa oikean helikopterin lentolupakirja sitä en tiedä onko voimassa?
-
Jep kiitos tarkennuksesta. En osaa tuota flutterin kuulumista selittää tieteellisesti, mutta mitään ongelmaa sillä alueella pysymisessä ei kuitenkaan mielestäni ole koska kierrokset pysyy tarpeellisessa lukemassa myös silloin. Autojen harjoittelua aloittaessani huomasin äänen auttavan hahmottamisessa, ja helpoimmalta tuntui flutterin kuuluessa, vaikka se ei oikea tapa olisikaan. Tällöin vauhti on mm. hiljaisin ja kone on vakaimmillaan ja laskut on helpompi saada oikean pituisiksi. Liian pienillä kulmilla ja nokka liian alhaalla vauhti kasvaa ja lasku loivenee jolloin menee helposti liian pitkäksi. Myös flare täytyy tehdä voimakkaammin jolloin kierrokset laskevat lähellä maata.
Mutta pääasia on että tulee ehjänä alas ;D
Tuossa vielä pari autoa..
http://vimeo.com/1265040
-op-
-
Helppo tapa myös harjotella rotaatiota on ottaa riittävästi korkeutta normimodessa ja vetää tikku alas ja moottori tyhjäkäynnille, hakea oikeaa asentoa ja lähempänä maata sitten taas nostaa tikkua. Näin itse harjoittelin viime kesänä ja nyt onnistuu jo fai-rotaatio jotenkin :)
Eli heti ei kannata vetää vain holdia päälle ja toivoa parasta.
-
pakko heittää kysymys et onko esim phoenixis mahollista opetella tätä? ^^
-
Siellä on erillinen autorotaatio harjoitus ohjelma olemassa kun jaksat vain etsiä.
-
Sitten taas päästään siihen kuinka realistinen se simulaattorin autorotaatioharjoitus on...? Musta tuntuu, että Phoenixissä saa melkein miten vaan heittää holdin päälle (vaikka pystärin laella tai inverted) 600N:llä ja ei ole mitään vaikeuksia tuoda kopua nätisti alas. Oikealla kopterilla en ihan uskaltas vastaavaa tehdä vielä... toisaalta, mistäs minä tiedän ettei se ole oikealla kopterilla yhtä helppoa, kun en ole kokeillu. Hmm...
-
en omista kyseistä simua vielä, ajattelin vain kysäistä. Josko nyt sais joskus tässä hankittua :)
-
kyllä se simulla ajaminen varmasti auttaa asiaan.
itse olen sitä jonkinverran treenannut ;) Mutta ei tulisi omalla kopterilla mieleen alkaa harjoitella..
-
Phoenixissa on kyllä aika hyvin mallinnettu autot, yksi puutekkin on ja se on se että kone ei kerää eteenpäin vauhtia tarpeeksi vaan on tultava enemmän pohja edellä kuin oikealla. Tosi elämässähän koneella voi liidellä melkoisen pitkälle jos hidastaa vajoamista, Phoenixia kun olen eri paikoissa kokeillut niin jää hieman väärä kuva. Reflexissä pystyy liitelemään niinkuin oikealla, mutta toistaalta ei tunnu täysin realistiselta mm. sen takia ettei kuulu lapojen ääntä ja kone on melkein yhtä vakaa kuin täysillä kiekoillakin joten ei tartte paljon ohjailla alas tullessa.
-op-
-
Videota Arin autoharjotuksista iltapäivältä. Aika hyvin kun ottaa huomioon että hää teki ekat kunnon autot viime viikolla :).
http://www.youtube.com/watch?v=FsGli9oi5po (http://www.youtube.com/watch?v=FsGli9oi5po)
-op-
-
Helppoa kun sen osaa!
-jari-
itse en osaa.
-
Vanha topic, mutta laitetaan lisää tekstiä kun joku kuitenkin ehkä lukee.
Olen tässä viimeisen viikon harjoitellut autorotaatiota ja alkaa jo sujua.
Sen verran niille jotka ko. manööveria harkitsevat kokeilevansa, tehkää EHDOTTOMASTI vastatuuleen (on jo moneen otteeseen todettukin, mutta kertaus on opintojen äiti).
Myötätuuli tekee homman sikäli hankalaksi, että etenkin jos alue jolla harjoittelet on rajoitettu, menee rotaatio helposti pitkäksi ja vajoamisnopeus liian suureksi. Itse leikin leikkuupuimuria pellolla pariin otteeseen.
Plus että Anssin mainitsema omien pyörteiden läpi ajaminen hankaloittaa tilannetta entisestään.
Toki esim. 450 t-rexillä rms. pienellä koneella en välttämättä lähtisi kokeilemaan ensin lainkaan koska nupin inertia on jo lähtökohtaisestikin todella pieni. Mitä isompi kone, sen enemmän pelivaraa. Itse olen Freyalla ajanut hoverilla joka riittää, koska nuppi ja lavat painavat melko paljon. Pienillä koneilla ehdottomasti stunt/idle-up päällä.
Mutta summa summarum: kannattaa ehdottomasti opetella, kun onnistuu, tulee hyvä fiilis! ;)
-
Vanha topic...
also check that throttle hold uses the full pitch range of the head. Depending on the setup, this can make a dramatic difference.
For example:
My 450 uses 5..95 % pitch curve in all flight modes, and 0..100 in throttle hold. 5 % difference isn't much.
On the 700, on the other hand, I fly with 16..84 %. Autos with that get quite awkward (been there done that forgot to use throttle hold when the ESC shut down).
-
"also check that throttle hold uses the full pitch range of the head. Depending on the setup, this can make a dramatic difference."
On this one I have to disagree. Unless there is a severe front wind you do not need all the negative that you can get. I noticed, that when my max neg pitch is 9 deg, I only lower the throttle stick about a half down measured from the center point of the stick. This is about -5, maybe -6 degrees. As explained in the "kopteriopas", too much negative kills the inertia pretty efectively...
On the other hand, of course, it´s all the same if your hold pitch range reaches all the way down. You still don´t have to pull the stick all the way down, but this makes the smooth auto more difficult to perform.
-
right, and that's not what I meant. Full negative in emergencies maybe, otherwise around -5 or so. No, full positive pitch, for the last meter.
-
Yeah, ok, I also don´t know what you meant. But anyhow, frontwind, dare to try...
-
simple ...
with +13 your skids will say "thank you"
with only +8 they will say "thsnk you SIR may I have another"
;D
-
Oh, you´re quoting animal house.
But yes, you´re absolutely right. And have made more auto´s than me, so... :P