Kopterit.net
UUSI HARRASTAJA, aloita tästä => Multikopterit - Aloittelijan kysymykset ja vastaukset => Aiheen aloitti: Hannuo - 10 Maaliskuu, 2015, 12:26:29
-
Hei,
Kuvaajataustallani olen kiinnostunut kamerakopterista sen antamien aivan uusien kuvakulmien ansiosta.
Lukiessani kopteriesitteitä en ole missään havainnut selkokielistä mainintaa siitä, miten kameraa voidaan videokuvan perusteella säätää lennon aikana.
1) Voidaanko säätää aikaa, aukkoa, ISO-arvoa, +/- säätöä vai onko nämä laitettava kohdalleen maassa?
2) Toinen ihmetystä aiheuttanut ilmiö on se, että yhdessäkään kamerassa en ole nähnyt vastavalosuojaa, miksi? Sillä on maaginen vaikutus kuvan kontrastiin, jos vastavalosuojalla saadaan estettyä suoran auringonvalon paistamisen linssiin.
Lennättämisen tai ehkä oikeammin lennättämisen opetteluun on Nine Eagle Galxy Visitor 6 RTF jo tilattu.
Kiitos kommenteista.
-
Moi.
Itselleni ei ole tullut vastaan vielä tekniikkaa jolla säädettäisiin valotusta ilmassa, muuta kuin DJI:n sovelluksissa. Normaalien kameroiden valotuksen säätöön voisi hyvinkin tehdä erilaisia toimilaitteita, mutta erillisiä ohjelmistolla toimivia systeemejä ei taida olla, koska kameroitakin on käytössä niin monia. Mutta periaatteessa, mihin sillä päästään että saa manuaalisti säädettyä ilmassa? Aukko on se yleisin minkä voisi kuvitella haluttavan muuttaa, mutta ilmakuvatessa etäisyys on käytännössä aina niin pitkä, että on ääretön syväterävyys. Sitten valotus. Automatikka osaa aika hyvin ajaa histogrammit täydelle alueelle kaikkien sävyjen saamiseksi. Säätö kuitenkin tehdään vasta koneella. Vastavalosuojasta en voi sanoa muuta kuin, että itse käytän mahdollisuuksien mukaan. ja jos on säädettävä polttoväli, niin vastavalosuojahan toimii parhaiten vain laajassa päässä.
Hyvä että olet ymmärtänyt ostaa edullisen laitteen aloitteluun ja opettelemiseen, etkä yritä heti tuhansien arvoisella kalustolla. Erikoinen maininta tuolla Ilmailukaupan ohjeissa, että pitäisi myös tikut kalibroida ennen jokaista lentoa. Ehkä se on ton hintaluokan laitteessa turvallisuusnäkökohta, kalliimmissa yleensä tarvii vain kompassi kalibroida eri lentopaikoissa.
-
Vastavalosuojan puuttumista olen itsekkin hiukan hiljaa ihmetellyt.Kuinkas monella "harrastaja" kuvaajalla olet nähnyt sen olevan kiinni normi käytössä ??
Ennemmän kuvannut ja asiaan perehtynyt on varmasti huomannut sen tarpeellisuuden.Edulline n ja helppo keino parantaa kuvien laatua sopivissa olosuhteissa.Itse käytän sitä käytännössä aina ei siitä hattaakaan ole ollut.
-
Kameroiden langattomaan etäkäyttöön on ollut ratkaisuja jo pitkään, mutta niitä pitää hakea kamerapuolelta.
Esim. http://dslrcontroller.com/ (http://dslrcontroller.com/)
Vaatii pientä askartelua, mutta WiFi-linkki ilmassa ja näköyhteydellä helposti kantaa satakunta metriä, kameraa saa säädettyä sen minkä usb-yhteydellä muutenkin. Lentämiseen se ei käy tavattoman pitkän viiveen takia. Vaatii siis käytännössä erikseen lennättäjän ja kameran käyttäjän.
Hyvin pitkällekin tuotteistettuja ratkaisuja olen nähnyt (hihnakäyttöisiä objektiivin käyttölaitteita yms.), mutta sitten hinnatkin alkaa olla ammattikäyttöön viittaavia.
-
Tommosta kotimaista tuotantoa löytyy myös: http://vp-systems.eu/camremote.html (http://vp-systems.eu/camremote.html)
Oli joskus ihan ostoskorissa asti, mutta tulin kuitenkin tulokseen, että omaan käyttöön riittää pelkkä kaukolaukaisu, niin jäi testaamatta.
-
Vastavalosuojan puuttumista olen itsekkin hiukan hiljaa ihmetellyt. Kuinkas monella "harrastaja"kuvaajalla olet nähnyt sen olevan kiinni normikäytössä??
Ennemmän kuvannut ja asiaan perehtynyt on varmasti huomannut sen tarpeellisuuden. Edullinen ja helppo keino parantaa kuvien laatua sopivissa olosuhteissa. Itse käytän sitä käytännössä aina ei siitä hattaakaan ole ollut.
Vastavalosuoja on kuvaamisessa olennainen varuste, paljon tärkeämpi kuin mikään kuvanlaatua huonontava "suojafiltteri".
Koptereissa vain suositaan superlaajiksia ja kalansilmiä, ja noissa tuppaa vastavalosuojat olemaan joko onnettomia, tai kooltaan valtavia. Miksi muiden vastavalosuojat huolta minussa aiheuttaisivat, kuvanlaatuun ja kuvaamisen laatuun kun vaikuttaa niin moni muukin asia, kuten huolista pienimpinä esim. se, että vaikka superlaajiksessa olisi kattava vastavalosuoja, potkureihin sopivasti osuva auringonvalo välkkyy silti kuvassa...vaikka gimaali toimisikin loistavasti, kameran datavirta ei aiheuttaisi liikkeessä suhmua, juonta käsikirjoitusta ja tapahtumien loogisuutta noudattaisi säällisesti ja kompositiot toimisivat.
-
Mulla ainakin oli viimekesän kuvauksissa Nexissä vastavalosuoja koko ajan käytössä, sitä en tiedä käyttääkö muuta vai ei.
-
Kiitos kaikille kommenteistanne!
Hyvä, että sain tukea tähän vastavalosuoja-asiaan. Se mitä olen videoita tai ilmakuvia netistä katsellut, niin parhaimmalta maisemat näyttävät auringon valon tullessa melko alhaalta eikä missään tapauksessa kameran takaa. Näissä tilanteissa vastavalosuojalla on tosiaan käyttöä.
Koipan kommenttia lukiessani mietin, että kameran +/- säätö olisi ainakin ihan välttämätön vaikka muut arvot päättäisikin maassa. Kamera ei tiedä, lähdetäänkö kuvaamaan taivaanrantaa vaiko maata ja valotusta tulee korjata sen mukaan. En jättäisi asiaa pelkästään jälkikäsittelyyn. Videon käsittelyä tunnen heikommin eli en tiedä, kuinka sen valotuksen korjaus ylipäätään on mahdollista.
Täytyy tutustua langattomiin etäkäyttöihin. USB-piuhallahan se onnistuu tosiaan läppäristä tälläkin hetkellä.
-
Itsellä kanssa on käytössä Nex ja vastavalosuoja aina kiinni!
-
Tuo mun settini (https://www.youtube.com/watch?v=63-xfSrDl3I) on aika hyvä esimerkki siitä, miksi vastavalosuoja on hyvä, joka vastavalossa lavat länkyttäää...
Tuore Yuneec Q500 4K -hökötys ainakin osaa muuttaa valotusta. (http://www.yuneec-forum.com/c-go2-gb-hd-camera-f11/camera-update-next-week--t148.html#p701)