Kopterit.net
Multikopterit => Rungot => Aiheen aloitti: akinnunen - 15 Maaliskuu, 2015, 18:16:16
-
Moikka! Päätin rakentaa mahd. kevyen 500-koon kopterin. Keskeneräinen prototyyppi näyttää tältä:
(http://www.amigapallo.org/akinnunen/photos/qk/qk01.jpg)
(http://www.amigapallo.org/akinnunen/photos/qk/qk02.jpg)
Speksiä/suunnitelmia:
- painoa 115 grammaa (josta saa aika paljon vielä pois, kun tekee aluslevyyn reikiä)
- rakenne tuntuu tällä hetkellä erittäin tukevalta
- moottorit pultataan suoraan tankojen päissä oleviin alumiiniputkiin kiinni
- puomien ja u-pulttien välissä on pyörän sisuskumea, joka pitää puomit sivusuunnassa paikoillaan (+ toivon mukaan estää hieman värinöitä)
- noihin rumasti sojottaviin ruuvitankoihin on tarkotus laittaa kiinni pala pleksiä, jotta saan elektroniikat kahteen kerrokseen
Sitten muutama kysymys:
- Mitäs mieltä? Onko aivan tuhoontuomittu yritys? :)
- Minkälaisia moottoreita tuohon kannattaisi harkita?
- Kuinka suuria mittausheittoja nykyiset flight controllerit antavan anteeksi? Osaavatko ne esim. kompensoida muutamien millien mittausheiton puomien pituuksissa?
- Olisikohan KK2 toimiva flight controller tuohon? Näitä oli nimittäin muutama myynnissä täällä foorumeilla.
Kysymyksiä riittäis vaikka kuinka, mutta eiköhän näillä pääse alkuun :)
-
Kyllä tuo varmasti lentää ja keveys on aina suuri plussa. Varsien pituudet ja muu suorakulmaisuus kannattaa laittaa niin hyvin kuin kohtuullisella vaivalla mahdollista. Pääset helposti pelkän teräsmitan kanssa 1mm tarkkuuteen ja tällaista eroa et varmasti huomaa lennossa. Huomioi lisäksi, että moottoritpukit tulevat tarkasti vaakasuoraan, niin moottorit eivät itsessään aiheuta kiertoa pystyakselin suhteen tai muuta kummallista.
Rakenteluvinkkinä sellainen, että erilaisten laitetasojen, kiinnikkeiden yms. tekemisessä omat suosikkini ovat nyloniset välikkeet ja ruuvit. Näitä saa melko kovaan hintaan elektroniikkaliikkeistä, mutta Hobbykingillä on hyvä valikoima murto-osalla hinnasta.
http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/__1213__1362__Hardware_Accessories-Nylon_Spacers.html (http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/__1213__1362__Hardware_Accessories-Nylon_Spacers.html)
Sopivalla kokoelmalla näitä pääsee rakentelussa pitkälle, ja ovat käteviä monessa muussakin projektissa. Näitä voi tarvittaessa lyhentää ihan askarteluveitsellä painamalla ja ovat samalla kevyitä ja riittävän lujia.
-
Kiitoksia vastauksesta! Voisinkin tehdä niin, että katkaisen nuo u-pultit ja laitan nylon-ruuvit tuota pleksitasoa varten. Tuleepahan vieläkin kevyempi.
Olisiko suosituksia moottoreille ja propelleille, tämän kokoiseen kopteriin? Oon koittanu lueskella aiheesta vaikka kuinka, mutta eipä löydy täysin yksselitteistä vastausta.
Tavoitteena olis pitkä lentoaika ja vakaus, eli haluan varmaankin suuria propelleja ja matalakierroksisia moottoreita? Ajatus tähän tuli tälläsestä ketjusta http://www.rcgroups.com/forums/showthread.php?t=1914582 (http://www.rcgroups.com/forums/showthread.php?t=1914582) jossa oli käytetty 360 ja 390 KV moottoreita ja 17x5.5" -lapoja ja saatu lentoaikaa yli 50 minuuttia. Tähän koneeseen ei tosin mahdu kuin max ~12 tuumaiset potkurit.
-
Pitkään lentoaikaan tosiaan päästään käyttämällä isoa ja hitaasti pyörivää potkuria. Toisaalta kopterin vakaus kärsii, koska lennonohjain ei pysty käskyttämään isoa potkuria pyörittävää moottoria yhtä nopeasti kuin pienemmällä potkurilla ja vastaavasti korkeammilla kierroksilla toimivaa yhdistelmää. Toisaalta jos tuo 12" on todella suurin mitä runkoon mahtuu, niin käyttäisin kyllä ehdottomasti sitä.
Lentoaikaan vaikuttaa potkurin hyötysuhteen lisäksi tietysti myös moottorin ja noparin hyötysuhde ja häviöt johdoissa ja liittimissä. Nykyään onkin trendinä käyttää korkeaa jännitettä (4s, 6s tai 8s lipot), mikä tietysti pudottaa haluttuun tehoon vaadittua virtaa. Kun virta / moottori on luokkaa 2A, voidaan kaikki johdotukset tehdä kevyillä johdoilla, eikä tehoa kulu liittimien ja johtojen lämmittämiseen.
Millaista akkua olet suunnitellut käyttäväsi? Jos kennoluku, potkurin summittainen koko (Esim. APC 12x3.8 ) ja haluttu lentopaino ovat tiedossa, niin voit alkaa etsimään sopivaa moottoria. Nyrkkisääntönä on se, että kopterin olisi syytä lentää noin 50% kaasulla. Quadilla 2000g lentopainolla työntöä tarvitaan siis 500g / moottori noin 50% kaasulla. Usein moottorien specseissä onkin ilmoitettu työntö, virta ja hyötysuhde eri kaasun asetuksilla, mikä helpottaa sopivan setupin etsimistä.
Linkkisi setupissa on käytetty RCTimerin 5010 kokoisia pannukakkuja. Itse en ole näitä käyttänyt tai edes livenä nähnyt, mutta ilmeisesti näissä on melko legendaarinen hinta/laatusuhde. Tämä ehkä kertoo enemmän hinnasta kuin laadusta, mutta toisaalta 18$ kappalehinta on ihan eri luokassa kuin vaikka Multistarit ja SunnySkyt (~30-40 $) tai Tiger Motorsit (~60 $) samassa kokoluokassa. Sinuna en ehkä lähtisi etsimään moottoria, jonka KV on luokkaa 350, vaan hieman korkeammalta. Muuten joudut 12" potkurin kanssa käyttämään 8s akkua, mikä lisää turhaan kustannuksia esimerkiksi noparessa yms. Tuosta RCTimerin 5010 moottorista on olemassa myös 530 KV versio, mikä voisi toimia paremmin pienemmän potkurin kanssa. Valitettavasti tälle on ilmoitettu vain 100% kaasulla mitattuja arvoja, joiden hyöty multikopteria rakennettaessa on aika olematon.
http://rctimer.com/product-914.html (http://rctimer.com/product-914.html)
-
Kiitti taas hyvästä vastauksesta! Arvio kopterin painosta akun (1 kg) kanssa on 1.8 - 2.0 kg.
Työnnön laskeminen näyttäis olevan hankalampaa kuin odotin. Esim. http://www.ecalc.ch/xcoptercalc.php?ecalc&lang=en (http://www.ecalc.ch/xcoptercalc.php?ecalc&lang=en) ei sisällä läheskään kaikkia moottoreita. Koitin myös tällästä http://personal.osi.hu/fuzesisz/strc_eng/ (http://personal.osi.hu/fuzesisz/strc_eng/) mutta laskuri näyttää seuraaville osille 0 kg työntöä.
- http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/__56937__Turnigy_4206_530kv_Brushless_Multi_Rotor_Motor.html (http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/__56937__Turnigy_4206_530kv_Brushless_Multi_Rotor_Motor.html)
- http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/__25691__Carbon_Fiber_Propellers_12X3_8_LH_and_RH_Rotation_Pair.html (http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/__25691__Carbon_Fiber_Propellers_12X3_8_LH_and_RH_Rotation_Pair.html)
Drive Calculator ei noita osia tunne, eikä niistä tunnu löytyvän tarpeeksi tietoa, jotta voisin ne luoda itse.
Akuksi ajattelin jotain 8000 mah tai ylöspäin. Kennojen määrää en osaa vielä päättää. Olisko tähän jotain suosituksia? Mistä suunnasta tähän kannattaisi pureutua. Päätänkö ensin akun ja sitten moottorit yms. vai toisinpäin?
EDIT: Nyt osasin löytää vihdoin pari toimivaa settiä:
- http://multicoptercenter.fi/pro-multicopters/moottorit/t-motor-mt2216-kv800-2193.html (http://multicoptercenter.fi/pro-multicopters/moottorit/t-motor-mt2216-kv800-2193.html)
- http://www.kopterit.fi/product/642/12-x-45-musta-emax-potkuripari (http://www.kopterit.fi/product/642/12-x-45-musta-emax-potkuripari)
Noilla saisi aikaan yhteensä 3580 g työntöä, eli riittävästi tähän laitteeseen. Toinen setti olis:
- http://www.verticalhobby.com/kauppa/emax-multi-copter-motor-mt3506-ccw-kierre-p-3552.html (http://www.verticalhobby.com/kauppa/emax-multi-copter-motor-mt3506-ccw-kierre-p-3552.html)
- http://www.kopterit.fi/product/642/12-x-45-musta-emax-potkuripari (http://www.kopterit.fi/product/642/12-x-45-musta-emax-potkuripari)
Joilla sais aikaan (4S-akulla) 4000 g työntöä. Olenko oikeilla jäljillä?
-
Kävin hakemassa nuo EMAXin MT3506 -moottorit ja 12x3.8 -propellit :)
Otin lisäks mukaan tälläsen nopeussäädinhärpäkkeen http://www.verticalhobby.com/kauppa/emax-multirotor-4in1-esc-25a-p-3554.html (http://www.verticalhobby.com/kauppa/emax-multirotor-4in1-esc-25a-p-3554.html) kun se vaikutti niin näppärältä.
Flight Controlleriks tulee KK2.1.5, joka löytyi sopivasti täältä foorumeilta.
-
Kokemukset tuosta Emax 4in1 noparista kiinnostaa. Jotenkin olisi helpompaa yhdellä säätimellä neljän sijasta, jos tuo vaan toimii hyvin.
-
Harvoin noparit palaa kaikki kerralla, yhden hajotessa joutuu ostamaan koko mokkulan uuden kun normaalisti uusitaan vain se yksi. Lisäksi ahtaampaan runkoon tuo on hankala sijoittaa kun ei voi neljää pientä noparia sijoittaa esimerkiksi armeihin. Painoakin on tuon muovikuoren takia turhan paljon ja virranjakoakin joutuu harrastamaan esim FPV kamoille, ledeille yms.
Plussia en keksi kuin ehkä ulkonäön ???
-
Harvoin noparit palaa kaikki kerralla, yhden hajotessa joutuu ostamaan koko mokkulan uuden kun normaalisti uusitaan vain se yksi.
Iteasiassa, tuohon saa varaosina yksittäisiä nopareita. Voi nostaa vanhan irti ja vaihtaa uuden tilalle. RCGroups-foorumeilla oli aika paljon valitusta tuosta laitteesta, mutta mukaan mahtu myös positiivista palautetta.
Kerron miten härveli toimii kun saan loput osat (akku, laturi, flight controller) hankittua ja kopterin kasaan!
-
Laskeppas Divi huvikseen 4x25A nopareitten yhteispaino ja vertaa sitä tohon Emax:n nopariin. Tassä kokoluokassa muutamalla grammalla ei ole mitään merkitystä. ;)
Noparista kannattaa avata ne neljä ruuvia ja suoristaa kannen alla oleva lämpöä johtava valkoinen matto tasaisesti fettien päälle. Mulla on 25A ja 30A noparit eikä ole pahaa sanottavaa. Ruuvikiinnityskin johdoissa on pysynyt kunhan laittaa johdot asianmukaisesti kiinni, eli kunnolla pohjaan saakka johdot ja ruuvit.
-
Hommat edistyy! Kävin hakemassa tänään tänään akun (http://www.ilmailukauppa.fi/shopnew/tattu-9000mah-148v-2550c-4s1p-lipo-p-8720.html (http://www.ilmailukauppa.fi/shopnew/tattu-9000mah-148v-2550c-4s1p-lipo-p-8720.html)) ja muuta sälää. Kopteri näyttää tällä hetkellä tältä:
(http://www.amigapallo.org/akinnunen/photos/qk/qk05.jpg)
Hyppylankoja ja pari liitintä puuttuu vielä, joten en päässy kiinnittään flight controlleria ja vastaanotinta, mutta ens viikolla pitäis olla kopteri kasassa :)
-
Voi olla että olen sokea, mutta onko yksikään potkuri oikenpäin?
-
Kannattaa muutens laittaa jonkinlaiset laskujalat ettei joudu akun päälle laskeutumaan....
-
Jospa vehjes on ylösalaisin?
-
Juu, on ne väärinpäin :) Käytin niitä siinä vaan kuvaa varten, mutta olis pitäny näköjään olla tarkempi :D Jalat tulee alle kyllä. Kokonaispainoa oli muuten tällä hetkellä 1471g. Veikkaisin että n. 1.5 - 1.6 kg tulee lopulta painamaan. Lentoaikaa pitäis tällä painolla saada 40+ min.
-
Nuo varret näyttää vähän hentosilta tuolle painolle.. Niitä ainakin juurista vahvistaisin. Aikanaan niitä DJI S800:ia meni ketoon aika paljon, kun varret joustivat ja joutui sitten "flip of death":iin
-
Sama tulee mieleen, että varret on kuin tulitikut. Ja eikö tule kameraa tai muuta kyytiin? Meinaan vaan että n.40 minsan lilluttelussa mulla menis mielenkiinto jossain 5 minsan hujakoilla...
-
Sama tulee mieleen, että varret on kuin tulitikut. Ja eikö tule kameraa tai muuta kyytiin? Meinaan vaan että n.40 minsan lilluttelussa mulla menis mielenkiinto jossain 5 minsan hujakoilla...
Nii mutta nyt onkin kysymys aloitteliasta ja veikkaan että 5 minuutin jälkeen ei vielä tunnu tylsältä. ;)
Sinuna akinnunen menisin rautakauppaan ja ostaisin 15x15mm alumiini neliöputkea ja tekisin siitä H-mallisen rungon.
https://www.youtube.com/watch?v=oOce5f0Nbic (https://www.youtube.com/watch?v=oOce5f0Nbic)
-Se on nopea ja helppo tehdä
-tukeva
-Hahmottaminen on helpompaa kuin X-mallisella
-
Itse tekisin ekan 15x15 puurimasta. Motit kiinni nippusiteillä noista mottien ristikoista. Ei aiheuta värinäongelmia ja fc on helpompi säätää. Ja tosissaan H-mallinen ja 300-350 kokoluokan. Isosta koosta ei ole mitään hyötyä. Äksää kun pyörittää ilmassa, nopeasti katoaa hahmotus miten päin on ja torppi on saletti. No joo ledit, mutta hoossa jää sekin väkertäminen.
-
Noi varret on kyllä kieltämättä mietityttäny, koska ne joustaa ihan aavistuksen verran ylöspäin kun käsillä vääntää. Käytössä nyt 8x6mm hiilikuitua, mutta joku 10mm olis voinu olla ehkä parempi. Meinaattekos, että pieni taipuminen tangoissa voi aiheuttaa flip of deathin?
40 min lentoaikaa on tosiaan sitä varten, että voin laittaa myöhemmin kiinni gimbalin, gopron ja muuta kamaa. Lähden nyt kuitenki liikkeelle ilman ylimääräsiä laitteita, jotta ei oo koko omaisuus palasina ku homma menee ekan kerran vituiks :D
FC:n aion laittaa kuugeelipalasien päälle, kun se näyttäis juutuubin perusteella vähentävän värinöitä tosi tehokkaasti.
Sain tänään ekaa kertaa virrat päälle. Tuon EMAX 4in1:n säätäminen oli helppoa ja sain kaikki noparit kalibroitua (katsoin mallia tästä: https://www.youtube.com/watch?v=Jf3H284sXpQ (https://www.youtube.com/watch?v=Jf3H284sXpQ)).
Kaikki moottorit pyörii ja vieläpä oikeisiin suuntiin. Laite näyttää tällä hetkellä tältä:
(http://www.amigapallo.org/akinnunen/photos/qk/qk06.jpg)
-
Taitaa melkeimpä kaikkien koptereiden varret taipua enemmän tai vähemmän, mutta se että missä raja menee, niin sitä en tiedä. Tärkeintä kuitenkin että tekee rungosta niin tukevan kuin mahdollista.
Sehän näyttää jo hyvältä, vastari vähän tukevammin kiinni ja ilmaan. ;)
-
Lyhkänen video kopterin testailusta: https://www.youtube.com/watch?v=O42qb1qM9bw (https://www.youtube.com/watch?v=O42qb1qM9bw) :)
Laskin myös kopterin hinnan, joka on tällä hetkellä yhteensä 427e (pois lukien lähetin ja akkulaturi).
Seuraavaks rakennan kotelon/pidikkeen akulle, joka toimii myös kopterin jalkana.
-
Noniin, kopteri alkaa oleen valmis \o/ Rakensin akkutelineen ja vaimennetun tason (korvatulpista ja pleksistä) FC:lle:
(http://www.amigapallo.org/akinnunen/photos/qk/qk07.jpg)
(http://www.amigapallo.org/akinnunen/photos/qk/qk08.jpg)
Kopteri meinas kipata ensimmäisissä lentoonlähdöissä ympäri. Hetken pähkäilyn jälkeen päätin tutkia gyrojen toimintaa pitämällä kopteria kädessä ja varmistamalla, että kun kopterin yks reuna tipahtaa alas, pitäis näiden moottorien nostaa nopeutta. Etu- ja takareunan kanssa homma toimi väärinpäin. Syynä oli väärin kytketyt EMAX 4in1:n signaalijohdot, joiden järjestystä ei ole mainittu dokkareissa:
(http://www.amigapallo.org/akinnunen/photos/qk/emax4in1wires.png)
Seuraavaks onki sitte vuorossa ulkona lentelyä. Lämpotila on tällä hetkellä 2.4C ja mietin että pitäisköhän odottaa lämpimämpiä kelejä? Voiko joku komponentti toimia epävarmasti tällä kelillä?
-
Mottien pyörimissuunnat pitää aina tarkistaa ihan "manuaalisesti". Ja kyllä näillä lennetään ihan pakkasillakin.
-
Sain kopterin ilmaan! :) http://youtu.be/1-tWa35-00s (http://youtu.be/1-tWa35-00s)
Vielä täytyy ruuvata asetuksia aika paljon. Esim. yawia käyttäessä kopteri pyörii akselinsa ympäri kyllä, mutta kaasu tipahtaa liian nopeasti alas. Lisäks pitchin ja rollin gainit on hieman turhan korkeita. Pitäis myös keksiä syy tuohon vaeltamiseen, mutta ehkä se sieltä löytyy asetuksia ronklaamalla.
Nyt vasta ymmärrän miks tää harrastus kannattaa alottaa halvoilla laitteilla. Heti kun keskittyminen herpaantuu tai tapahtuu jotain odottamatonta, niin on kaikki vivut ja suunnat sekasin :D Ohjaaminen on kyllä todella hankalaa alottelijalle. Ei toivoakaan että pystyis tehdä useampaa asiaa samaan aikaan (esim. yaw + pitch/roll).
-
Ihan rohkeesti kopteri vähintään metrin korkeuteen, tossa leijuttelet vaan omissa pyörteissä josta tuo "vaeltelu" johtuu. Ja nuo korvatulpat näyttää aika korkeilta, laittaisin niitten tilalle kiinteät tolpat ja fc gyroteipillä kiinni plexiin. Ja jos värinät haittaa fc:n toimintaa niin potkurieden ja moottoreiden balansointi, vähintään potkurit balanssiin kun on isoa huiskaa kyydissä.
-
Itse en makkarissa tekisi trimmilentoja, vaan ulkona. Tuossa et pääse edes itse karkuun, saatika perheenjäsenet. Itse sain ihan asiallista palautetta surkeasti valitusta paikasta, koska lähin talo oli vain ehkä 6 metrin päässä.
https://www.youtube.com/watch?v=ld7bOprv-Tw (https://www.youtube.com/watch?v=ld7bOprv-Tw)
-
Juups, siirryn seuraavaks ulos ja nostan kopterin korkeammalle... jos uskallan :) Täytyypäs myös perehtyä tuohon moottorien ja potkurien tasapainotukseen.
-
En saanut tuota x-mallista kopteria säätöihin vaikka kuinka yritin. Epäilen että moottorit eivät olleet tarpeeksi symmetrisesti runkoon nähden. Päätin rakentaa uuden H-mallisen rungon, kuten joku täällä ehdotti. Käytössä 10mm ja 15mm alumiiniputkea + lattalevyä. Meni pari iltaa ja kopteri oli kasassa:
(http://www.amigapallo.org/akinnunen/photos/qk/qk09.jpg)
Selvästi parempi runko mm. noin suurelle akulle. Kävin äsken lentämässä + säätämässä ja toimii hienosti! Vielä pitäis saada laite käyttäytymään rauhallisemmin, kun tulee tuulenpuuskia.
-
Teitkö kuitenkin moottorien paikat symmetriseksi, vai onko pituudessa enemmän etäisyyttä -kuten kuvasta näyttäisi?
-
Teitkö kuitenkin moottorien paikat symmetriseksi, vai onko pituudessa enemmän etäisyyttä -kuten kuvasta näyttäisi?
En tehny, eli pituutta tuli enemmän kuin leveyttä. Hienosti toimii tästä huolimatta :)
-
Tänään pääs lennättään ekaa kertaa GoPro:n kanssa: https://youtu.be/SQfXpSj4v9s
Ei ollu yhtään jelloa kuvassa, joka oli yllättävää. Taisin saada potkurit hyvään tasapainoon. Ainoa ongelma oli etupainosuus, eli täytyy ehkä keksiä kameralle parempi asennus.
Tuo stallaus/heilunta mitä videolla näkyy paljon taitaa johtua pyörteilevästä ilmasta? Eli pitäis vaan enemmän ajella ympäriinsä eikä pystyä paikallaan?
Videon lopussa näkyy pieni lentoturma, joka johtu GoPro:n wifistä. Ainoastaan GoPro:n yks jatkokappale meni rikki, eli halvalla selvis.
-
Tänään pääs lennättään ekaa kertaa GoPro:n kanssa: https://youtu.be/SQfXpSj4v9s
Ei ollu yhtään jelloa kuvassa, joka oli yllättävää. Taisin saada potkurit hyvään tasapainoon. Ainoa ongelma oli etupainosuus, eli täytyy ehkä keksiä kameralle parempi asennus.
Tuo stallaus/heilunta mitä videolla näkyy paljon taitaa johtua pyörteilevästä ilmasta? Eli pitäis vaan enemmän ajella ympäriinsä eikä pystyä paikallaan?
Videon lopussa näkyy pieni lentoturma, joka johtu GoPro:n wifistä. Ainoastaan GoPro:n yks jatkokappale meni rikki, eli halvalla selvis.
Akkua vaan taemmas kompensoimaan GP:n painoa. Ja elä hyvä mies käytä sitä wifiä samaan aikaan kun lennät ;)