Kopterit.net
Multikopterit => Moottorit, noparit ja akut => Aiheen aloitti: sakke4321 - 17 Toukokuu, 2015, 21:36:41
-
Elikkäs hankin omaan walkera qr x350 pro kopteriin uudet akut 4x ja laturin.
http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/__62885__MultiStar_High_Capacity_3S_5200mAh_Multi_Rotor_Lipo_Pack_for_QR_X350_PRO.html (http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/__62885__MultiStar_High_Capacity_3S_5200mAh_Multi_Rotor_Lipo_Pack_for_QR_X350_PRO.html)
http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/__18812__Turnigy_4x6S_400W_Lithium_Polymer_Battery_Charger.html (http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/__18812__Turnigy_4x6S_400W_Lithium_Polymer_Battery_Charger.html)
Aluksi varmaan "sisäänajo" ettei tyhjäksi pura vaan esim 4v per kenno jättää muutaman lennon ajan ?
Sitten jatkossa lentää niin että lennon jälkeen jännite asettuu kennon nimellisjännitteeseen eli 3.7v ? mitenkä paljon elinikää lisäisi jos lennon jälkeen akun jännite olisi 3.8v ?
Sitten kun akut purettu niin latauksen vuoro. Hobbykingin sivuilla on mainittu tälle akulle jopa 5C lataus ?!?!? Muille multistar:in akuille annettu max latausvirraksi 2C joten mikähän tuon oikea max latausvirta sitten mahtaa olla ?
Tietenkin ennen latausta ainakin puolituntia jäähdytää akkua, kuuman akun lataaminen syö eniten akun käyttöikää ?
Laturin puolesta voisin ladata 100w teholla joka tekisi 11.1v jännitteellä noin 9A joka olisi 1,7C
Kannattaako latailla sen perinteisen 1C latauksen sijasta tuolla 1,7c jos maksimiksi annetaan 5c ? eli kuinka paljon akun käyttöikä laskee tuolla 1,7c latauksella verrattuna tuohon 1c lataukseen ?
-
Entä jos keskittyisi vaan lentämisestä nauttimiseen eikä niinkään akkujen säästelyyn? Muutenkin jos haluaa että akut kestävät pitkään, niitä tuskin kannattaa ostaa Kunkkukaupasta.
"Sisäänajo" taitaa olla aika turha. Purkaminen vain 30% tasolle antaa vähän syklejä lisää, samoin jos ei lataa kuin 4,1V jännitteeseen, tosin silloinkin ero taisi tulla esiin vasta 100 syklin jälkeen. 5C lataus ei helli akkua, mutta 1C ja 2C eroa tuskin huomaa missään.
Merkittävin temppu voisi olla, että säilyttää akut viileässä (jääkaapissa).
-
Lentojen jälkeen laturista storage vaihtoehdon ajat joka akulle. Jokaisen kennon jännite asettuu 3.7-3.8V riippuen laturista. Tuossa jännitteessä voi antaa akkujen olla vaikka puoli vuotta. Ennen lentoa lataa täyteen. Ja jos ei tulekkaan lennettyä niin takaisin lepolataukseen 2-3 päivän aikana.
Kunhan ei lennon jälkeen lepojännite ole alle 3.5V niin homma hallussa.
-
Mitenkäs jos siellä jääkaapissa (noin +4 astetta) säilyttäs lipot storage jännitteessä 3.7v
Aina ennen lentoa ottaisi lataukseen (vaikka sillä 1.7c teholla jonka laturini antaa)
Lentäessä sitten säätää hälytin niin että lennon jälkeen akun kennojännitteet asettuisi siihen storageen eli suunilleen 3.7v ?
Jolloin akut voisi suoraan laittaa kylmään odottamaan seuraavaa lentoa, ei menisi turhaa aikaa eikä sen enempää vaivaakaan ja kuitenkin jotain lisä ikää akuille saisi ?
-
Kannattaa sitten muistaa että ne akut todennäköisesti tykkää huonoa jos vedät ne jääkaappilämpötilasta täyteen latinkiin kylmänä. Kannattaa odottaa että lämpenevät ensin.
Kannattaa myös huomioida että akkujen elinikä on se muutama sata sykliä maksimissaan joka tapauksessa, ihan sama miten säilytät. Storagejännitteellä säilytettynä huoneenlämmössä ne kestää useamman vuoden hyvänä, että sen puolesta en usko että saavutat mitään jääkaappisäilytyksellä. Eri asia sitten jos koko kämpästä ei löydy muuta viileää paikkaa kuin jääkaappi (kerrostaloasunnot ja pitkä hellekausi tai jotain) niin jääkaappisäilytys voi olla jokseenkin perusteltua. Jos oikeasti lennät akuilla useammankin syklin viikossa niin ne menee joka tapauksessa loppuun muutamassa vuodessa.
-
Joops, eiköhän se ole paras että lentää aina akut siten että lepojännitteeksi jää 3.7v ja säilyttää ihan huoneenlämmössä. Sitten kun innostuu taas lentämään, niin huoletta latailee sillä 100w teholla (1,7C) akut täyteen ja sitten lentämään ja sykli alusta...
-
Itse olen huomannut että varmimmat tavat tuhota Lipo (lentoakku), on a) ajaa se liian tyhjäksi ja b) jättää se säilytykseen täydessä jännitteessä. Jääkaappisäilytyksestä on paljon juttua jenkkilässä, jossa paikoin lämpötilat ovat sitä luokkaa ettei muuta viileää tilaa ole. Suomen ilmastossa normi huoneenlämpö käy ihan hyvin, viileässä parempi. Sinänsä voit laittaa akut vaikka pakastimeen, ne ei siellä jäädy. Mutta ongelmana on että kylmänä niitä ei saa mennä latailemaan, vaan pitää odottaa että ne lämpenee taas huoneen lämpöön. Ja se tapahtuu hitaasti, sen verran kylmyyttä ne itseensä sitoo.
-
Silloinhan tuossa saa "kaksi kärpästä yhdellä iskulla" eli lentää akun suoraan storage jännitteelle, vertical hobby suosittelee vähän yli 3.8v (ei tule purettua liian tyhjäksi ja ei tule säilytettyä täytenä).
Edelliset akut tietämättömänä pidin aina täynnä ja lensin aika loppuun....eihän ne pitkäikäiset sitten ollut.... ;D
-
Kaikkein parhaiten säylyy kun akkuja käyttää. Välttää tyjäksi purkua. 80% sääntö on hyvä.
Ei kolhi akkuja. Säilyttää storagessa.
Itse lataan lähes aina n 5C tai sen verran kun värkeistä lähtee.
450 koko luokan kopuissa akut kestä n. 250 sykliä eli vajaan vuoden.
700:n akut ovat yleensä saneet jonkun kolhun ja siten poistunee käytöstä jossain 200 syklin kohdalla.
Mun akut ovat nykyjään Genssejä.
-
Pidätkö akut täytenä vai storage jännitteessä lentojen välillä ? Ilmeisesti katsot sen 80% purun laturin lataamasta mahimäärästä ?
-
Sitten jatkossa lentää niin että lennon jälkeen jännite asettuu kennon nimellisjännitteeseen eli 3.7v ?
Pitkälle nuo ovat mielipidekysymyksiä kun kovaa dataa on monilla kirjoittajilla varsin vähän.
Itse varoisin varsinkin alkuun tuota 3.7V jännitetasoa, koska helposti tipahtaa sen alle jos ei ole kokemusta laitteeesta. Hobbykingin akut varsinkaan tuskin tykkää jos jännitteet kyykkää ;) Käytännössä lennän jotain tuon yli (usein on 3.8V mitä jää lepojännitteeksi varsinkin viimeisellä lennolla) ja melkein aina on enemmän kuin 3.7V jännitteitä lennetyllä kennolla.
Vielä varovaisempi saa olla jos ei ollenkaan balanssilataa lentojen välissä - kennothan menevät huonoksi varmaankin yksitellen.
-
Katson sen 80% laturin latauksesta. Näin akkua puretaan todellisuudessa alle 80%.
Toisena rajana on tuo 3.7v/kenno lennon jälkeen.
Höpökunkun akuista ei ole kokemuksia viime vuosilta.
Nyky rahtihinnoilla en ole nähnyt syytä Höpökunkun akkujen hankinnalle.
-
Eilen tuli testattua kuinka alas hälytys täytyy laittaa jotta pystyy purkamaan storageen ja se raja on 3.65 Onko tuo liian alhainen jos halutaan akkua säästellä ? Tuolla 3.65v hälytysrajalla lennon jälkeen akun jännitteeksi jää 3.82v
-
Ei varmasti ole liian alhainen. 3.82 lennon jälkeen on vielä reilusti rajan paremmalla puolella. 3.75-3.80 väliin ja olet silti turvallisilla vesillä.
-
Nyky rahtihinnoilla en ole nähnyt syytä Höpökunkun akkujen hankinnalle.
Eipä tuo rahti Euroopan varastolta maksa enintään kuin reilun kympin ja sillä saa tulemaan 50kg tavaraa.
Kyllä Kunkkukaupan akut voivat olla ihan OK investointi jos lentää vähänlaisesti. Suurkuluttajille on sitten muita tuotteita.
Tuolta voi lukea ihan pätevän tuntuista tietoa lipojen eliniästä:
http://batteryuniversity.com/learn/article/how_to_prolong_lithium_based_batteries (http://batteryuniversity.com/learn/article/how_to_prolong_lithium_based_batteries)
-
Eilen tuli testattua kuinka alas hälytys täytyy laittaa jotta pystyy purkamaan storageen ja se raja on 3.65 Onko tuo liian alhainen jos halutaan akkua säästellä ? Tuolla 3.65v hälytysrajalla lennon jälkeen akun jännitteeksi jää 3.82v
Jos kohta laskun jälkeen on 3.82V niin se vähän vielä pomppaa ennen kuin ehdit kotiin ja siellä se onkin suunnilleen storagessa. Eli eipä tarvinne edes latailla ja voi unohtaa pariksi viikoksi ammuslaatikkoon ilman että tarvii huolehtia.
Jossain 3.3V jos ollaan ilmassa niin sitten voidaan olla riskirajoilla. Tai vähän alle - riippunee hyvin paljon siitä käytön profiilista ym.
-
Tuo n. 3.8v oli noin tunti lennon jälkeen joten taidan pitää sen hälytyksen siinä 3.65v jolloinka akut jäävät suoraan storageen niin ei tarvitse latailla ennen säilytystä. Tuo storage jännite riippuu niin paljon kaikesta että taitaa olla se tasan 3.8v ihan hyvä. Päädyin säilyttämään akut jääkaapissa juureslaatikossa +8 astetta, koska lennän noin joka toinen viikko ja sitten kun lennän lennän monta akullista joten niitä nyt 4 kpl Nostan akut huoneenlämpöön ainakin 3 tunniksi\kunnes huoneenlämpöiset ja lataan sillä 2c virralla täyteen ennen lentoa (saan kaikki 4 akkua ladattua yhtäaikaa)
-
No empä olis nii huolissani tuosta storage jännitteestä. Itellä turnipsit 1,5 v käyttämättä ja säilytys täydessä latingissa ja toimii edelleen suht hyvin (syklejä n.100). Kyllä se vaan käyttö on joka noita aukkuja kuluttaa ja liian tyhjäksi purkaminen on myrkkyä, siis alle 3,5v (alle 3v alkaa tulemaan nopeasti kemiallisia muutoksia akkuun jotka laskee kapasiteettia samoin kun lataaminen toistuvasti yli 4,3v) kuormituksen alaisina ja mitä rajumpaa purku on nii sitä enemmän käy akun päälle, alkaa se kaasun muodustus mikä pulistaa akkuja. Jos latauksessa menee paljon yli 80% kapasiteetista nii ollaan jo vähän riskirajoilla. Ehkä talveksi voi laittaa storageen. Ja rajussa käytössä kuitenkin uudet akut joka vuosi jos ei useammin...
-
Tuli taas kysymys mieleen.... Mitähän akut tykkää jos täytyy lentää pidempään kuin akut riittää, eli lataamaan kentällä akkuja täyteen suoraan lennon jälkeen ja uudestaan ilmaan ?
Tulisiko jäähdyttää hyvin ennen latausta vai voiko laittaa suoraan lataukseen vaan, kun latausvirta nyt ei ole kova (max 2c)
-
Tuli taas kysymys mieleen.... Mitähän akut tykkää jos täytyy lentää pidempään kuin akut riittää, eli lataamaan kentällä akkuja täyteen suoraan lennon jälkeen ja uudestaan ilmaan ?
Tulisiko jäähdyttää hyvin ennen latausta vai voiko laittaa suoraan lataukseen vaan, kun latausvirta nyt ei ole kova (max 2c)
Itse olen laittanut genssin 6S 1450 mAh suoraan lennosta tulikuumina laturiin ja 5C latauksena täyteen ja akut jäähtyy latauksen aikana. Akut kestää vuoden tätä rääkkiä sitten alkaa räyhä olemaan poissa mutta kevyessä 3D lennossa menee vielä.
Elikkäs jos on käden lämpöisiä kun tulee koneesta ulos ja 2C lataus niin ne jäähtyy latauksen aikana. Itse laittaisin huoletta noilla arvoilla (2C).
-
Kuinka suurta tuhoa aiheuttaa akkujen säilyttäminen täynnä (4,2v/kenno), kun lennän noin kaksi kertaa viikossa walkerallani ja säilyttelen akkuja täpötäynnä kun sen verran usein tulee lenneltyä?
-
Kuinka suurta tuhoa aiheuttaa akkujen säilyttäminen täynnä (4,2v/kenno), kun lennän noin kaksi kertaa viikossa walkerallani ja säilyttelen akkuja täpötäynnä kun sen verran usein tulee lenneltyä?
Eiköhän ne vuoden kestä, mutta voivat toki pulskistua aijemminkin, jos käyttöön liitty jotain alijännitteelle päästöäkin tms. kiusaamista.
-
Tässä taitaa olla aika paljon eroja laadukkaitten ja huonojen akkujen välillä. Laadukkaissa alenee kapasiteetti vain sen noin 20% vuodessa (20 asteen lämpötilassa), huonot kuulemma voi pullistua ilmapalloksikin. Elinikä paranee kyllä huomattavasti jos saat keskimääräisen jännitteen pidettyä alempana. Esimerkiksi jos tiedät että on huonoja kelejä luvassa ettet ole varmasti lähdössä lennättämään, niin parempi jättää akut lataamatta.
Kapasiteetin alenemaa voi pienentää myös sillä että laittaa täydet akut jääkaappiin säilytykseen. Niillä ei vaan kannata lähtä lentämään kylmänä, ei saa täysiä tehoja ulos kylmistä akuista. Ja lataamista ei kannata harrastaa kylmälle akulle, se lyhentää elinikää nopeasti.
-
Kannattaa kiinnittää huomiota myös siihen, että laturi on laadukas. Tullut vastaan latureita jotka lataa kennoja miten sattuu vaikka on tasausliitin kiinni ladattu. Eli laadukas jännitemittari mikä mittaa jokaisen kennon erikseen on lähes pakkohankinta jotta voi seurata kuinka laturi on akut ladannut ja ettei akut ole käytön jälkeen liian tyhjät.
Huonolla laturilla mikä lataa akut ylijänniteelle pilaa akut nopeasti.
Mulla on aina akut täyteen ladattuna (jopa talven yli) enkä ole mitään suurta heikkenemistä siinä huomannut, kyllä se vaan se käyttö on joka niitä akkuja eniten kuluttaa.
Jos lentää viikoittain nii melko samaa lataako akut lennon jälkeen vai vasta tuntia ennen lentoa. Talveksi tai muuksi pitkäksi ajaksi voi sitten akut ladata/purkaa varastojännitteeseen.