Kopterit.net
Tekniikka => Radio-ohjaimet, servot, gyrot ja lisävarusteet => Aiheen aloitti: SJo1 - 15 Kesäkuu, 2015, 22:55:28
-
Jeti Radiolla ei ole omaa ketjua, muuta kuin säätö vinkit ja uutiset.
Joten otin oikeuden luoda sellaisen ihan tälläisen perus radio sivun, jota radion omistajat voivat täydentää ja radiota halajavat tiedon janossaan lukea.
Jetiähän tuo maahan Ville Salmi - Carf Suomi, mukava heeboo Oulusta:)
Oman Jeti DS-16 radion ja vastareita sain tänään.
Ihmettely voi siis alkaa...
Hyviä kirjoituksia on TeroS ja Xen kirjoitelleet tähän (https://www.kopterit.net/index.php?topic=24609.0) ketjuun. Jos tämä mun aloittama ketju tuntuu turhalle, niin poistetaan...
Hommia on edessä jonkin verran, kun kaikista kopuista (8kpl) on Futten vastarit jo myyty, kiitokset ostajille:)
Ajatuksena oli koota kokemuksia radion vaihdosta JR -> Futaba -> Jeti DS16
-Samppa
-
Muutama neuvo:
- Ota iisisti
- Ota iisisti
- Mieti hiukan.
Tossa on logiikka monilta osin erilainen kuin muissa varsinkin jos haluaa radiolta muutakin kuin "1-servon setuppi gyrolle ja sillä selvä". Mutta melkoisen mukava laite.
Onnittelut uudelle lelulle :)
-
Tero demosi Jetiä mulle kevätleirillä ja kyllähän se monipuoliselta vaikutti. Softan puolesta pystyi laittamaan monipuolisesti ehtoja tyyliin "kun tämä vipu on ylhäällä ja tämä on tässä asennossa niin sitten tapahtuu tätä". Myös telemetria tiedot olivat hienosti integroidut siihen isoon näyttöön.
Fyysiltä ominaisuuksiltaan tuo on todella jämäkkä mankka ja painava, sillä se on kokonaan alumiinia. Omiin näppeihin myös kytkimet istuivat hyvin.
Mahdollistaa siis kaikkea kivaa jos vaan on mielikuvistusta keksiä mitä kivaa tuolla voi tehdä. DS-16:sen hinta tosin on sielä 1,5k euron nurkilla, joka varmaan hillitsee aika montaa innokasta ostajaa.
Kyllähän tuo DS-16 omistamishaluja herätti, mutta omassa ajatuksissani on (toistaiseksi) ollut se idea että mankka pitää istua käteen hyvin ja tarjota noi riittävät toiminallisuuden, mutta se ei saa olla liian kallis. Liika hintaa tekee sen että sen rikkoutumista alkaisi liikaa pelkäämään.
-
Vähän sitä ehkä kattoo ettei ihan kiikkerälle paikalle laita mutta muuten melko normaalia ollu käyttö. Ja jos tipahtaa niin vipusia saa kaupasta toisin ku edellisiin ratioihin.
-
Kiitoksia Tero:) tosin ei tässä ole liiemmälti aikaa hukattavaksi, jos meinaa tänävuonna päästä leluja ulkoiluttamaankin, kesä on lyhyt ja vapaa aika kortilla.
Lisää käyttö kokemuksia.
Edellisen omistajan tekemät kytkin muutokset palautettu alkuperäisiksi ja tehty pikkutilaus Ville Salmelle, liittyen kytkimiin ja vastareihin:)
Alkuun vaihdoin SA - SH kytkimet omille paikoilleen.
Tuo vaatii muutaman muun kytkimen poiston tieltä.
Ilman tuota kytkin kiinnike työkalua, kiinnikkeet ovat "hieman" haasteellisia saada auki, mutta kyllä ne saa.
Sitten varmistettiin kytkimien toiminta ja positiot oikeiksi.
Jeti sivulta kaikki päivitykset sisään, mukaanlukien Spirit FBL sovellus, jos tuotakin joskus kokeilis;)
Koptereissa on VBar 5.3.4 Pro softat ja yhdessä Spartan VX1e, Vbar ja VX1e tukevat UDI:a
G.Speed ja G.Urukay vastarit (R9) bindattu ja yhteydet laitettu seuraavilla parametreillä:
TX 100Hz
UDI Direct
Auto Timing
RX failsafe disabled
G. Speed ja G.Urukay nopareina on Kosmikit, joten telemetrian saattamiseksi vastarille tarvitsee välissä olla JLog 2.6GW kikkare. (Jlog 2.6GW jossakin päin tuloillaan.
Kosmik + JLog 2.6GW + Jeti R9 tarvitseeko MUI telemetria kikkareen, että akku jännitteet saa ulos, vai riittääkö Kosmikin omat anturit?
Jos MUI:n tarvitsee, niin mikä on sopiva Kosmik 200 noparille?
Onko Terolla tai Xenillä vinkkiä tuohon Output pin Channel Group mäppäykseen?
Miten teillä on?
Esimerkiksi näin:
Output Pins:
# Servo # Group
1 Roll 1 C
2 Elevator 2 C
3 Yaw 3 A
4 Pitch 4 C
5 Throttle 5 A
6 Bank Sw 6 C
-S
-
Mahdollistaa siis kaikkea kivaa jos vaan on mielikuvistusta keksiä mitä kivaa tuolla voi tehdä. DS-16:sen hinta tosin on sielä 1,5k euron nurkilla, joka varmaan hillitsee aika montaa innokasta ostajaa.
Nitro/sähkökopteristilla ei ole juurikaan syitä sijoittaa DS-16 malliin kun kaiken tarvittavan saa tehtyä DS-14 mallillakin. Softa rajoituksia + muoviset vs. alumiiniset gimbaalit, siinä erot käytännössä. Vaikka noita softapäivityksiä tuli osteltua kasa niin silti taisi vielä 400-500€ halvemmaksi tulla tämä DS-14.
-
Kosmik + JLog 2.6GW + Jeti R9 tarvitseeko MUI telemetria kikkareen, että akku jännitteet saa ulos, vai riittääkö Kosmikin omat anturit?
Jos MUI:n tarvitsee, niin mikä on sopiva Kosmik 200 noparille?
Et tarvitse MUI:ta, jLog vain suoraan Jetiin kiinni. Eikä oikeastaan sopivaa edes löydy koska isoin on MUI200, eli 200A on maksimi virta minkä se pystyy näyttämään.
-
Niko, SM Modelbausta löytyy 280A MUI (http://www.sm-modellbau.de/shop/product_info.php?products_id=151&cPath=18&XTCsid=78cbf9cff49e228e33d3d653a6db027d) joka on Jeti Duplex yhteensopiva
Se miksi tuon DS16 mankan ostin oli sen "Minulle" sopiva paketti hinta:)
Paketissa oli: 3kk vanha DS16+5xR9+1xRSat+pari MBar anturia (avaamaton MBar anturi vaihtui jo 2xRSat + hieman väliä)
Vanhojen kamojen myynti: JR 12X + Futten vastarit kevensivät tuota hankintaa kivasti, joten erotus ei ollut yhtään paha.
Sitten lisä kyssäriä, Rsat2 taitaa olla ihan riittävä vastari, jos setupin haluaa minimalistiseksi ja tarvittavia antureita on vain yksi.
-Samppa
-
Onko Terolla tai Xenillä vinkkiä tuohon Output pin Channel Group mäppäykseen?
Kun sulla on käytössä UDI, ei tuolla channel groupilla ole mitään väliä. Se koskee vain niitä normaaleita servo-outputteja mitä vastarissa on.
Olen kyllä tykästynyt Jetiin. Lähinnä ku telemetria on oikeasti osa toiminnallisuutta eikä mikää jälkikäteen johonki nakattu (kuten 14SG:ssä on vähä sitä vikaa). Iso näyttö + UI:n käytettävyys muutamia outouksia lukuunottamatta on erittäin hyvää ja selkeää, mm. mallin nimeksi kehtaa nyt jopa kirjoittaa jotain. Asia joka saa repimään tukkaa aika monessa mankassa ::)
Vaikka mankan hinta on korkeahko, kohtuu hintaiset vastarit ja etenki sensorit ovat mannaa esmes futen hintoihin (halvin fasstest-vastari 100e+) tottuneelle (eikä se spektruminkaan 2xsatelliitti+tm1000 yhtään halvempi ole). Ja nyt uusien REX-vastareiden myötä poistuu myös tarve erillisten expandereiden ostoon kun niitä voi tunkea useamman suoraan vastariin kiinni. Sinällää tylsä ratkaisu, mutta se poistaa ongelman joka on esmes SBUS2:ssa jossa yksi häröilevä sensori voi sotkea kaiken datan väylästä. Vastarit voi itse päivittää, juuri tässä löysin muutamalla kympillä vanhan R6-vastarin, softan päivitys ja kaikki uusimmat fiitserit käytettävissä :)
-
Sitten lisä kyssäriä, Rsat2 taitaa olla ihan riittävä vastari, jos setupin haluaa minimalistiseksi ja tarvittavia antureita on vain yksi.
Se, tai REX6. Vaikka tarvittavia sensoreita on nyt yksi, oisko speedissä doppler+helical GPS (http://prorc.fi/index.php?option=com_virtuemart&view=productdetails&virtuemart_product_id=1157&virtuemart_category_id=46)-kätevä palikka tms? ;) Tero teki vertailua vastareiden kesken: https://www.rc-thoughts.com/2015/05/rex6-vs-r6-receivers-whats-new/ Fyysisessä koossa ei juuri ole eroa, mutta REX-sarjan vastareissa on uus prossu ja ilmeisesti jotain logitus-toimintoa tms ois noihin tulossa kunhan saavat valmiiksi. Hinnassa Rsat2 vs REX6 on muutaman euron ero..
TLDR: osta REX6 (http://www.jetimodel.com/en/katalog/Duplex-2-4-EX/Receivers-EX/@produkt/Duplex-REX6/) ;D Sitte jos grammat lasketaan niin R7 nano (http://www.jetimodel.com/en/katalog/Duplex-2-4-EX/Receivers-EX/@produkt/Duplex-R7-nano-EX/).
Edit. lisätty REX6-linkki
-
Noilla mun mosilla, ei painolla ole paljoa väliä;)
G.Speedissä on Kontronik Pyro 850-50 by J@ni 1.6mm langoilla ja G.Urukay on Scorpion HK4530 by Minä 1.5mm langoilla.
Noparit Kontronik Kosmik Cool 200 Red ja Black
-S
-
Se toki kannattaa huomata että REX6:ssa on vain 100mm piiskat kun Rsat2:ssa on 200mm. REX-manuaalista (http://www.jetimodel.com/en/show-file/756/) löytyy kootusti kaikkien noiden uusien vastareiden tiedot.
-
Rex6 vs. Rex7
Rex6 ex portteja on 1kpl ja Rex ex portteja on 3kpl.
Molemmissa liittimet on ei antenni päässä, mikä on positiivista☺
Tuli tunattua mallinimille audiot ja lähes kaikki audiofilut vaihdettu mieleisiksi
G380 on nyt lentänyt ensilentonsa Jeti setupilla☺
Eipä ole tullut aikaisemmin hinkattua setuppia näin tarkasti ja hartaasti.
Telemetriaahan tuo kaipaisi, mui150+rpm+exp2.
Loisto fiilis
-
Kyllä sekä REX6 että REX7 omaa kolme EX-kanavaa. Kuutosessa Y5, Y6 ja EXT, seiskassa Y6, Y7 ja EXT.
Käytännön ero yhden kanavan eron lisäksi on seiskan 200mm antennit kun kuutosessa on 100mm piiskat.
-
Ja vielä, REX vastarilla MUI + RPM ei tarvi expanderia jos vaan ajelee gyrolle summaa. (PPM/UDI)
-
Höh, olisipa tiennyt sensori tarpeeni etukäteen.
Pitänee vaihdella Rex7 vastareihin noit R9 vastareita ja rsat2sia.
-
Speedy sai sensoria ja telemetria kikkaretta kyytiin.
JLog 2.6GW
MGPS
Exp2
Vastarina jatkaa R9, kun Mgps vaatii kaksi johtoa ja Rsat2 ei tähän riitä.
Johdotuksen siistintää ja vihdoin olis ensi lentoon valmista.
Johdot Kosmik - JLOG - Exp2 portti p2
MGPS - Exp2 portti p1
MGPS contrl - R9 ch7
Exp2 - R9 ext
Telemetriat:
10 noparin tietoa.
Korkeus, etäisyys (azimuth), trip, nopeus, max nopeus, koordinaatit ja paljon muuta.
-
No vähän vielä hommia Speedyn ja Urukayn kanssa, molempien Kosmikkien thr range täytyy vielä säätää.
Ei nimittäin ole kiva, jos kaasutikussa 50%, noparin pwm 100% HS 2600rpm.