Kopterit.net
Yleiset => Yleinen keskustelu => Yleinen keskustelu sähkökoptereista => Aiheen aloitti: Murgo - 21 Lokakuu, 2017, 07:35:39
-
Talvi on tulossa ja olen alkanut miettiä jonkun mikro/nanokokoisen CP-kopun hommaamista jota voisi leijutella olohuoneessa tai työpaikan hallissa. Mikähän tällä hetkellä olisi sellainen kohtuuhintainen (n. satasen tai alle), toimiva ja suhteellisen kestävä "lelu" ko. tarpeeseen?
Taraniksella pitäisi mielellään saada ohjattua, kasittääkseni useimmat integroidulla elektroniikalla olevat vain puhuvat Spektrumia? Eli vaihtoehtoina olisi kai Spektrum-yhteensopiva moduli Taranikseen tai laite johon saisi asennettua/vaihdettua Frsky-yhteensopivan mikrovastarin? Vai löytyykö valmiiksi varteenotettavia Frsky-yhteensopivia vehkeitä?
RTF-paketti omalla lähettimellä olisi tietty helppo vaihtoehto mutta mieluiten lennättäisin samalla lähettimellä kuin muitakin jotta nappien (lähinnä throttle hold) käyttö tulisi automaattiseksi.
-
Tosta esim. Banggoodista
XK K110 (https://www.banggood.com/XK-K110-B-Blast-6CH-Brushless-3D6G-System-RC-Helicopter-BNF-p-976341.html?rmmds=search)
Tämä on sama laite kuin Wltoys V977, paitsi toimii Futaban FHSS -modulaatiolla. BG:stä voi ostaa version lähettimelläkin ja valikoimissa on muitakin laitteita kuten saman valmistajan K120. Varaosiakin saa, toki posti vie pari, kolme viikkoa.
-
Muuten hyvä mutta kuvista päätellen tuossa on integroitu elektroniikka (lennonohjain, vastari ja peräroottorin nopari samalla piirilevyllä) joten vastarin vaihto ei onnistune. Futaba-yhteensopivaa moduuliakin taitaa olla hankala löytää. Mutta tietty jos ostaa RTF-paketin niin sitten tulee sopiva lähetin mukaan. Olisi vaan kiva tosiaan lennättää tuolla Taraniksella ja noissa paketeissa aina jotenkin tuntuu tuhlaukselta että niistä jää lähetin turhanpantiksi jos itse laite hajoaa.
Voi tietty olla ettei noita CP-vehkeitä noin pieniä olekaan erillisellä SBUS-vastarilla? Quadeja kyllä löytyy.
-
Joku tällainen Taraniksen kaveriksi
moduli (https://www.banggood.com/Multiprotocol-TX-Module-For-Frsky-X9D-X9D-Plus-X12S-Flysky-TH9X-Transmitter-p-1097688.html?rmmds=search)
Pitäisi onnistua Wltoys V977 ja Hisky HCP100
Noita voi suositella
250 kokoon voi sitten jo liittää oman vastarin, mutta ei ole enää olohuonekelpoinen.
-
No tulipa mieleen että minullahan on tuollainen multiprotokollamoduli DIY-versiona ja näkyyhän se tukevan tuota Wltoys V977:aa. Eli pitänee tuollaista katsella.
-
Laitoinpa sitten tilaten tuollaisen sekä pari akkua ja varaosasarjan. Jos vaikka tulisi talven aikana treenattua senverran että ensi kesänä jo alkaisi pysyä isommatkin hanskassa. :)
-
No niin, kopu saapui tänääm, samoin akut vaikka oli eri paikasta tilattu. Pitihän se heti kokeilla ja bindasikin ilman välittömästi tuon multipro-modulin kanssa.
Oletuslentotilana on näköjään self level jossa lentää multimaisesti eli on naurettavan helppo ohjattava, trimmit tosin sai jostain syystä vääntää lähes laitaan. Täytynee laittaa kanavia lähettimen nappeihin ja koettaa josko saisi sen "3D"-moodin päälle.
-
En aivan kauhean tarkkaan lukenu edes tätä lyhyttä ketjua. Ilmeisesti taranis käytössä. Laita sieltä taraniksesta vähän pienemmälle liikkeitä aika paljon pienemmälle ensimmäiseks. Omassa tarzanissa näköjään akku tyhjä, niin ei pysty tarkistaa, mikä oli se arvo mitä piti muuttaa.
-
Päädyin sitten hommaamaan toisen mokoman omalla lähettimellään kun en jaksanut alkaa säätää Taranikseen niitä lentotiloja yms. ja tuntui että keskikohdat ja ääriasennot olivat aika pahasti metsässä eli niitäkin olisi pitänyt rukata. Nyt on sitten kaksi kopua ja lähetin sekä iso kasa varaosia joita tilailin kaiken varalle.
Aika hauska laite, 6G-tilassa tosiaan helppo lennättää mutta 3D-moodissa sitten haastetta löytyy. Keittiö on ehkä hiukan turhan ahdas treenaamiseen mutta sain minä sen sentään jotenki pysymään leijunnassa 3D:lläkin, tosin vain ehkä 10 sekuntia kerrallaan. :) Pitänee viedä töihin ja lennättää joku ilta, siellä on iso korjaamohalli tällä hetkellä tyhjillään eli tilaa on, tosin betonilattia saattaa olla armoton alusta.
Rikki (borken kuten lavoissa lukee ;D ) olen tosin saanut vasta pari settiä päälapoja, lähinnä törmäyksissä jääkaappiin. Näköjään korjaus pikaliimalla ei ole hyvä idea, kokeilin ensimmäisen kopun lapoihin kun ei vielä ollut varakappaleita ja suorituskyky meni surkeaksi, tuskin jaksoi maasta nousta. Uudet lavat ja taas lentää kuten ennenkin.
Uskoisin että sijoitus kannatti, nyt kun vain ehtisi talven mittaan treenata.
Edit. Lentelinpä vielä akullisen keittiössä, alkaa pysyä jo leijunnassa jotenkin ja throttle hold alkaa löytyä mutta en vielä onnistunut opettelemaan pois pahaa tapaa tempaista "kaasutikku" alas samalla kun näppää TH:n päälle mikä aiheuttaa turhan kovia laskuja. Pitää vaan yrittää kalibroida sormet sihen että se vasemmankin tikun peruasento on keskellä, ei alhaalla.
On kyllä hämmästyttävän torpinkestävä tuo pikkuvehje, pari oikein kunnollistakin törmäystä ja suurimmat "vauriot" paikoiltaan luiskahtanut pääratas ja kiinnikkeestään irronnut pyrstömoottori josta ei edes menneet johdot poikki vaan oli ihan ok kun työnsi vain takaisin paikalleen.
-
Mun eka 3d kopu oli juurikin toi v977 ja se oli leijuttelun ja muiden perusjuttujen treenaamiseen oivallinen kapine, tosin silloinen kerrostalokaksio oli kyllä taitotasoon nähden ihan liian pieni lennätyspaikaksi, joten lentelin lähinnä pihalla.
Nurmikolle ja puskaan sai torppailla aika huoletta eikä pahemmin tullu vaurioita.
-
No niin, tullut taas leijuteltua hiukan lisää, tänäänkin viitisen akullista keittiössä. Välillä menee akullinenkin niin että pysyy hanskassa mutta jos hetkeksikin "herpaantuu" niin heti menee pitkin seiniä, on se aika liukas pentele. Ei todellakaan ole mikään helppo laji tämä. :D
Mutta uskomattoman kestävä tuo on, ensimmäisessä yksilössä alkaa kyllä jo treeni näkyä, laskutelineosasta on toinen akunkiinnitys"panta" poikki mutta akku pysyy hyvin yhdelläkin. Peräevä on katki mutta nyt alkaa jo nousu ja lasku sujua ilman että pyrstöroottori ottaa maahan joten ei paljon haittaa. Yhdessä servossa on hiukan ylimääräistä "klappia" käsin kääntäessä mutta lennossa ei ongelmia. Ensimmäinen pääratas alkaa olla aika lopussa, senverran väljä akseliin jo että putoaa pois aina kovemmassa laskussa ja hampaatkin aika kuluneet mutta hyvin pyörii vielä.
Äsken kävi ensimmäinen isompi rikkoutuminen, swashin yläosa irtosi laakerista. Irroitin nupin ja swashin, kikkailin yläosan "tötterön" takaisin laakeriin pikaliimatipan kera, laitoin kopun kasaan ja taas lentää kuin ennenkin. Aikaa taisi mennä 10 minuuttia, aika helppo purkaa ja koota. ;D Varaswashikin kyllä löytyy mutta meinasin että eipä tuossa mitään menetä vaikka koettaa ensin korjata tuon hajonneen.
Tuon päärattaan joutuu varmaan kohta vaihtamaan, muuten on osia mennyt vasta tyyliin kolmet pää- ja yhdet perälavat. Noita muita osia ajattelin vaihtaa vasta jos alkaa vaikuttaa lentämiseen, torppeja kun tulee edelleen joka toisella akullisella vähintään. Varaosat kaikille rikkoutuneille on kyllä olemassa ja toinen, lähes lentämätön kopterikin jota ajettelin säästää ulkokäyttöön missä vahinkoja luultavasti tulee vähemmän.
Rahaa on siis säästynyt helposti satasia verrattuna siihen jos olisin noista isommista jommalla kummalla torppaillut, tosin torpit johtuvat pääasiassa siitä että keittiö on aivan liian ahdas tila. Pari kertaa olen lennätellyt prätkätallillla ja töissä korjaamohallissa, silloin ei juuri torppeja tule kun on tilaa korjata "horjahdukset".
Mutta loistava sijoitus, paljon vaativampi lentää kuin simulaattori eikä edes paljon kalliimpi torpattava eli oletettavasti myös parempaa treeniä isompia varten?
-
Toi swashin yläpuolen irtoaminen taitaa olla aika tyypillistä, itelläkin se kävi useemman kerran, mut painoin sen vaan takas ja jatkoin lentelyä.
Isommat koput kyllä tuntuu yleensä huomattavasti vakaammilta ja helpommilta lentää näiden pienten jälkeen.
-
Isommat koput kyllä tuntuu yleensä huomattavasti vakaammilta ja helpommilta lentää näiden pienten jälkeen.
Sen varaan olen hiukan laskenut että jos saan tuon pikkuisen pysymään hanskassa keittiössä niin eiköhän sillä isommallakin sitten ala pärjätä keväällä kun tilaakin on silloin eri tavalla. Tietty olen tosiaan vasta leijutellut eri asennoissa, siinäkin tuntuu olevan haastetta kyllin toistaiseksi. :D
-
Mutta loistava sijoitus, paljon vaativampi lentää kuin simulaattori eli oletettavasti myös parempaa treeniä isompia varten?
Näin on, ei mikään simulaattori korvaa oikealla kopterilla harjoittelua. Mutta molempi parempi, eli simuttaa kannattaa silti. Erityisesti 3D lennätystä opetellessa simu on korvaamaton työkalu. Myös kaikkia liikkeitä ei mikrokopterilla pysty kovin helposti tekemään. Esim tiktokit ovat varmaan aika hankalia tehdä tuolla.
-
Näin on, ei mikään simulaattori korvaa oikealla kopterilla harjoittelua. Mutta molempi parempi, eli simuttaa kannattaa silti. Erityisesti 3D lennätystä opetellessa simu on korvaamaton työkalu. Myös kaikkia liikkeitä ei mikrokopterilla pysty kovin helposti tekemään. Esim tiktokit ovat varmaan aika hankalia tehdä tuolla.
Toistaiseksi tosiaan tavoite että pysyy leijunnassa vakaasti ja ehkä jotain ympyröitä ja kahdeksikkoja sitten kun pääsee ulos/isompiin tiloihin. :)
Simulaattorissa (ClearView) olen kyllä tehnyt ihan onnistuneesti flippejä, silmukoita ja selkälentoakin mutta epäilen että oikealla on "pikkaisen" vaikeampaa. ;D
Ainakin kokemus 1:1 purjekoneella oli että simussa kaikki oli lapsellisen helppoa, oikeasti sitten jo suoraan lentäminenkin oli aluksi haastavaa.
-
Toistaiseksi tosiaan tavoite että pysyy leijunnassa vakaasti ja ehkä jotain ympyröitä ja kahdeksikkoja sitten kun pääsee ulos/isompiin tiloihin. :)
Simulaattorissa (ClearView) olen kyllä tehnyt ihan onnistuneesti flippejä, silmukoita ja selkälentoakin mutta epäilen että oikealla on "pikkaisen" vaikeampaa. ;D
Ainakin kokemus 1:1 purjekoneella oli että simussa kaikki oli lapsellisen helppoa, oikeasti sitten jo suoraan lentäminenkin oli aluksi haastavaa.
Minusta kopun lennättäminen on helpompaa kun simuttaminen.
Simussa tosin korjaaminen on tosi helppoa ja ilmaista.
-
Minusta jotkut jutut on simussa helpompia kuin oikealla, ja päin vastoin. Mutta isoin ero on kyllä se, että simusta puuttuu se pelkokerroin. Oikealla kopulla tuppaa olemaan pientä jännitystä ilmassa kun kokeilee uusia juttuja, ja itellä ainakin lennätys sujuu kunnolla vasta sitten kun on riittävä rentous saavutettu.
-
Minusta simukopterin lentäminen on huomattavasti helpompaa kuin oikean. Toki varmasti johtuu siitä, että simutunteja on satoja kertoja enemmän kuin lentotunteja oikealla kopterilla.
Nykyään tuntuu, että simuttamisesta ei ole enään mitään hyötyä omaan lennätykseeni. Oikeastaan päin vastoin. Jos simuttaa paljon, tottuu liikaa simukopterin käytökseen ja oikea kopteri tuntuu tosi vaikealta lentää.
-
Minusta simukopterin lentäminen on huomattavasti helpompaa kuin oikean. Toki varmasti johtuu siitä, että simutunteja on satoja kertoja enemmän kuin lentotunteja oikealla kopterilla.
Nykyään tuntuu, että simuttamisesta ei ole enään mitään hyötyä omaan lennätykseeni. Oikeastaan päin vastoin. Jos simuttaa paljon, tottuu liikaa simukopterin käytökseen ja oikea kopteri tuntuu tosi vaikealta lentää.
Eikös tämä kerro epärealistiseksi säädetystä simusta?
-
Eikös tämä kerro epärealistiseksi säädetystä simusta?
Tämä on muuten mielenkiintoinen ilmiö. Nimittäin se että jotkut kokevat simulaattorit epärealistisemmiksi kuin toiset ja mielipiteet siitä mikä on realistisin simu vaihtelevat jyrkästi.
Voisi nimittäin ainakin olettaa että simujen tekijät hankkisivat kokeneita lennättäjiä tekemään oletussäädöt mahdollisimman realistisiksi eli simukopteri käyttäytyisi perussäädöillä mahdollisimman samalla tavalla kuin JOKU olemassaoleva, osaavan kaverin itselleen optimaaliseksi säätämä, oikea. Jos toinen lennättäjä tämän jälkeen kokee ne epärealistisiksi mutta kuitenkin pystyy tarjolla olevilla säätömahdollisuuksilla saamaan ne mieleisiksiin eli rajoittava tekijä on nimenomaan säädöt, ei fysiikkamallinnus, niin kertooko tämä siitä että oikeidenkin kopujen välillä on suuria lennättäjäkohtaisia säätöeroja? Nykyiset FBL-systeemit kai kuitenkin mahdollistavat aika laajan skaalan erilaisia säätöjä niin että laite silti on lentokelpoinen.
Voisiko jopa olla niin että kun useimmat nykyään aloittavat simuilla niin se millä simulla on aloittanut vaikuttaa siihen miten se oikea kopu sitten säädetään eli se laitetaan vastaamaan mahdollisimman tarkasti sitä tuntumaa johon on simussa totuttu? Ja jos taas aloitetaan mentorin johdolla niin säätömieltymykset tietenkin syntyvät sen mukaan miten opettava henkilö laitteen säätää? Ja tekeekö vanhoilla tankokoptereilla lentämään oppinut oleellisesti erilaiset säädöt kuin alusta asti FBL-vehkeiden kanssa toiminut? Vai muokkautuvatko ne säädöt kaikilla kokemuksen kautta lopulta johonkin yhteen "täydelliseen" muotoon? Tuosta simukeskustelusta voisi tosiaan päätellä että eivät vaan jokaisella on hiukan eri mieltymykset.
Eli tuntuuko jonkun toisen säätämä oikea kopteri mahdollisesti yhtä "epärealistiselta" kuin jonkun toisen säätämä simu? Tietty nämä ovat kalliita ja aika "henkilökohtaisia" laitteita eli olenko oikeassa että on aika harvinaista että kokenut lennättäjä kokeilee toisen samanlaisen kopteria, ainakaan äärirajoilla? Näinollen vertailudataa aiheesta ei paljon liene?
Olisi meinaan mielenkiintoista tietää minkälaiseksi kokenut kaveri kokee toisen kokeneen kaverin itselleen optimaalisiksi kokemat säädöt? Onko niin että yhden täydellinen setuppi on toiselle lähes lentokelvoton? ;D Vai onko vain niin että se realismin kokemus simussa syntyy eri henkilöille eri asioista jolloin eri tavoilla epätäydelliset simulaatiot tuntuvat eri ihmisistä realistisemmislta tai vähemmän realistisilta?
-
Joku perustavaa laatua oleva ero simun ja oikean kopterin lennättämisen välillä on, että ainakaan minun aivoni eivät täysin yhdistä simulennättämistä oikeaan, vaikka simukopterin säätöjä miten koittaisi hieroa, tai käyttäisi valmista pro-pilotin tekemää setuppia.
Mutta tässä ilmeisesti on eroja ihmisten välillä. Ilmeisesti jotain ihmisiä on, jotka osaavat välittömästi samat temput tehdä oikealla kopterilla kuin simussakin. Ei onnistu minulta :P
Olisi mielenkiintoista kokeilla simutusta VR laseilla. Ehkä tuo olisi se puuttuva linkki tässä ???
-
No VR lasit olis (ehkä) kovasana. Ainakin Zompieden ampuminen ne päässä oli aika siistiä hommaa.
Toki niissä koptereidenkin säädöissä on käyttäjä kohtaisia eroja. Mun kopterit ei pysy Markolla käsissä. Minun mielestä Markolla taas on kopuissa niin hitaat liikkeet, ettei niillä mitään temppuja uskalla tehdä. Silti kumpikin saa niillä ihan asiallisesti lennettyä ;)
-
Iron manin simua joskus leirillä koittaneena muistelen että oli säädetty koneet ylinopeiksi ja tehokkaiksi. Pystyi viuhkomaan ympäriinsä sellasella vauhdilla mikä ei oikeasti ole mahdollista.
Ottamatta kantaa eri simujen eroon on yksi yhdistävä tekijä kaikissa yleensä se että koneet on aivan liian kevyen tuntusia ja tehokkaita. Noita joutuu aina säätämään.
On se liian nopea ja tehokas simu silti varmasti ihan toimiva harjoitteluväline samoin ku huonosti käyttäytyvä sisäkopterikin. Kaikki ne kehittää orientaation hallintaa ja refleksejä.
Noi pienet sisäkoneet lentää usein ihan ok rauhassa mutta kun alkaa koittamaan 3D juttuja on ne aika toivottomia. Toki jos sellasen hallitsee 3D koukeroissa niin isommalla lentämisessä ei varmuudella ole ongelmaa.
-
Asensin tossa hiljattain nextin ja oon sillä ny simutellu viikon pari. Alkuun noi koneet tuntu jonkin kuminauhamaisilta ja muutenkin tuntuma oli aika erilainen phoenixiin verrattuna, millä aiemmin simuttelin. Sit satuin laittamaan kopteriksi 700:sen Goblin thunderin ja Valerio Bottero -asetukset, ja heti alkoi tuntua hyvältä. Nupin ja perän ratea vaan nostin, ja lisäsin expoja.
Vähän ylitehoinen kyllä, mutta eipä tuo mua haittaa. Kuitenkin tuntuu että oletusasetuksilla vasemman tikun keskialue on jotenkin lussu ja epämääräinen.
-
Minusta nuo nextin mallit ei tunnu kovin pahasti ylitehoisille. Tosin lennän yleensä noilla softimman puolen preseteillä.
Realflightiä simuttelen myös jonkin verran Nextin ohella ja siinä ylitehoisuus on huomattavasti isompi ongelma suurimmalla osalla malleista. Muutama omiin näppeihin hyvältä tuntuva tuolta löytyy ja niitä tulee lähinnä lennettyä.
Tuo simukopterin tehokkuuden tuntu on ilmeisesti myös hyvin käyttäjäkohtainen juttu. Nextissähän on paljon noita Pro pilottien tekemiä setuppeja ja luulisi, että he jos kuka osaisivat säätää nuo kopterit juuri saman tehoisiksi kuin esikuvansa. Tuskimpa tarkoituksella säätävät noita liian tehokkaiksikaan :P
-
Kyllä niihin nextin malleihin on hyvä lisätä painoa ja vähän vähentää tehoa, varsinkin sähkökoptereihin.
-
Tuo simukopterin tehokkuuden tuntu on ilmeisesti myös hyvin käyttäjäkohtainen juttu. Nextissähän on paljon noita Pro pilottien tekemiä setuppeja ja luulisi, että he jos kuka osaisivat säätää nuo kopterit juuri saman tehoisiksi kuin esikuvansa. Tuskimpa tarkoituksella säätävät noita liian tehokkaiksikaan :P
No joo, ammattilaisillahan saattaa tietysti oikeatkin kopterit olla kevyempiä ja tehokkaampia kuin mitä kaupasta saa.
Mutta siis että ilmeisesti henkilökohtaisia eroja säädöissä on eli yhtä kaikille optimaalista totuutta ei liene?
-
Mutta siis että ilmeisesti henkilökohtaisia eroja säädöissä on eli yhtä kaikille optimaalista totuutta ei liene?
Näinhän se menee, ja lentotyyli on yksi iso tekijä, joka säätöihin vaikuttaa. F3C pilotilla on vähän pakko olla erilaiset säädöt kun smäkki 3d kaverilla.
Tosin jos ihan noita fbl-purkin asetuksia katsoo, niin eniten siihen lentotuntumaan vaikuttaa ratet, expot, style govi/kiekat ja kulmat. Sieltä ne yksilölliset erot lähinnä tulee koska suurin osa muista parametreista liittyy siihen että kopteri ylipäänsä toimii oikein. (ei tuu wägäilyjä tai muuta ei toivottua elämää).