Kopterit.net
Tekniikka => Ilmakuvaus => Aiheen aloitti: juza - 28 Kesäkuu, 2009, 22:45:09
-
Avasin tähän uuden aiheen johon voi kertoa kokemuksiaan FPV lennätyksestä, ei ole tarkotus kerätä maailmalla lennätettyjä FPV videoita.
Itsellänin on kolme lentoa takana joista kaksi on päätynyt jonkun asteiseen tuhoon. Kopterina HK-450.
Ensimmäinen lento oli noin kaksi viikkoa sitten. Onnistui, mutta sillon oli todella ala-arvonen kamera ja setuppi oli painava.
Samana päivänä lensin toisen lennon joka päättyi lyhyeen huonon kameran, OSD puuttumisen ja vähän kokemuksen takia. Kopteri karkasi matalalta heinikkoon.
Tänään oli sitten tarkotus mennä kokeilemaan toisella kameralla OSD käytössä. Kamera ottaa häiriötä moottorista. En saanut videolinkin antennia hyvään asentoon kopterissa johtuen HK-450 matalista landareista. Käänsimme antennin suoraan alas ja kokeilin lähteä lentoon alumiinisalkun päältä. Kopteri kaatui heti asfaltille. video: http://juza.1g.fi/kuvat/fpv/05-0101-00.09.42.mp4 Yksi linkki katkesi ja sen vaihdettua pääsimme uudestaan yrittämään.
Antenni oli pakko kääntää huonoinpaan mahdolliseen asentoon, vaakatasoon ja ei muuta kun uudestaan ilmaan. Moottori tekee nyt käytössä olleeseen kameraan häiriöitä, samoin kuvassa oli antennin väärästä asennosta johtuen paljon katkoksia. Ajattelin että kaipa sillä voi lentää kun pysyy lähellä ;D Sitten kuva rupesi pätkimään kunnolla ja katosi välillä useiksi sekunneiksi kokonaan. Kopteri oli jo niin kaukana että oli mahdoton nähdä sen asentoa enää. Kuva katkesi lopullisesti, kopteri katosi metsän taakse, laitoin holdin. Siinä hetken ihmettelimme ja samalla mietin että mihin se tippui.. Keräsimme tavarat äkkiä, nappasin jäljitin laitteen (kopterissa oli jäljitin tagi joka rupeaa lähettämään signaalia kun sen aktivoi hakulaitteella). Ajoimme autolla puolikilometriä ja jatkoimme matkaa kävellen. Jäljitin rupesi lähettämään signaalia olinpaikastaan. Kymmenessä minuutissa löysimme kopterin 10-14m korkeudelta männystä, kilometri lentoonlähtö paikasta. Kamerakin lähetti kuvaa: http://juza.1g.fi/kuvat/fpv/06-0101-00.20.58.mp4
Enää oli ongelma että millä sen saa alas. Hommasin pylväskengät ja kiipesin viiteen metriin. Sitten oksat tulivat vastaan, liian heikot kiipemiseen olisi pitänyt katkoa tieltä. Oli pakko luovuttaa ja ottaa toinen suunnitelma. Menimme paikalliselle paloasemalle ja keverit lähtivät heti matkaan katsomaan voivatko auttaa, vartti siinä ihmettelimme ja he totesivat että tikkaat ei yltä, tikas auton olisi saanut huomiselle. Palomiesten joukossa oli lennokin lennättäjiä, siksi varmaan lähtivät auttamaan. Seuraava suunnitelma oli pallo ja narua. Prismasta pesäpallo ja nailon köyttä. Teipillä naru kiinni palloon ja heittelemään, tuotti toivottua tulosta. Kopteri tippui ja kärsi pudotessaan suurimmat vauriot.
Vauriot: Lavat, akselit, runko ja puuhun jäänyt pesäpallo.
Tässä vielä video lennosta: http://juza.1g.fi/kuvat/fpv/05-0101-00.23.02.mp4
Kopteri täytyy laittaa nippuun ja mennä huomena kokeilemaan uudestaa.
edit, nyt tuo on jo korjattu ja koe lennetty takapihalla
-
Harmi että tipahti. Varmaan tosi mukava tunne kun yhteys pätkäs.
-op-
-
Ihan ihmeukko, että pystyi pitämään tuolla lähetteellä pelit taivaalla nuinkin kauan. Karkasi vissiin samointein niin kauas ettei monitorilla enää osannut ajella takaisin häiriöiden välillä?
Olen ymmärtänyt, että näillä 5,8GHz-vermeillä tuo antennipolitiikka on tarkkaa peliä. Polarisaatiotkin vaikuttaa ihan eri malliin kun alemmalla taajuusalueella.
-
Heh
Vaatisi paikallistuntemusta. Mä kun katson tuota videota niin loppuakohti tulee sellaisia "älä nyt sinne käännä jos takaisin haluat!" -huudahduksia :)
-
Tänään kävin auringon laskun aikaan taas testaamassa. Jatkoin landareita niin antennin sai parempaan asentoon. Nyt oli hiukan erilainen antenni kiinni, mutten usko että sillä oli vaikutusta.
Yhden akun testailin linkin toimintaa, lentelin ja kaverit istu autossa katselemassa kuvaa. Ei häiriöitä enää kuvassa. Sitten kokeilin maksimi kulmilla noisua ja peräputki liikkui, hihna löystyi. Tuloksena hallitsematon pakkolasku vain puoli metriä autosta heinikkoon. Huh oli lähellä! HK ei kärsinyt vaurioita. Hihnan kiristys vain taas kunnossa. Kopteri ei ole kunnolla säädöissä johtuen toistuvista torpeista ja laiskuudestani. Video linkki todettiin toimivaksi mutta kamera ottaa häiriötä moottorista. Kamera vaihtuu uuteen tällä viikolla. Sitten oli aika ottaa HK ilmaan pelkällä kameralla lentäen. Korkeutta oli parhaillaa 140metriä. Tällä kertaa lentäminen oli helpompaa kun kuva näkyi kunnolla, laskeva aurinko tosin teki olosuhteista kameralle todella haastavan. Laskeutumisen hoiti Markku ihan perinteisin keinoin, laskeutumiseen käytetty tie oli kapea, kivinen ja vettä ympärillä.
Tässä video lennosta: http://juza.1g.fi/kuvat/fpv/05-0101-00.34.19.mp4
-
Tänään tuli käytyä Röylässä lennättämässä kolme FPV lentoa. Kaksi ekaa keskityin pitämään kopterin lähimaastossa. Toisella lennolla tein uudet omakohtaset korkeus ennätykset, 240m. Kolmannella lennolla kävin puolen kilometrin päässä usessa suunnassa. Kolmannella ja viimeisella lennolla seurailin kaukana autoja ja katselin paikkoja 20-30m korkeudella. Sitten kuvayhteys katkesi hetkittäin. Kaverit huuti holdi, holdi! Katkasin moottorilta sähköt ja ruudussa vilahti vaakatasossa oleva horisontti ja korkeusmittarin lukema 4m. Ajattelin että kyllä mä sen pelastan, idle takasin päälle ja lapaa. Kopteri keräsi hetkessä 30m korkeutta ja kuva palasi hyväksi. Tuho peltoon oli taas lähellä. Tästä opin että yli puolen kilometrin päässä ei kannata lentää alle 30m korkeudella, ainakaan nykyisillä antenneilla. Valitettavasti kolmatta lentoa ei jostain syystä tullut tallennettua.
Lento 1: http://juza.1g.fi/kuvat/fpv/09-0630-18.48.47.mp4
Lento 2: http://juza.1g.fi/kuvat/fpv/09-0630-19.30.38.mp4 tässä 240m korkeutta.
-
On se vaan hienon näköistä touhua! Tässä on tämän harrastuksen yksi hienoimmista sovellutuksista! Tästä me monet muut vielä haaveillaan! (mutta perässä tullaan, hitaasti mutta varmasti :)
Miten olet muuten harjoitellut tuota lentämistä? Simut ei paljon apua tarjoa. Onko joku "avustaja" ilmaan nostamisen jälkeen vetäissyt videolasit päähän, vai oletko tehnyt koko homman itsenäisesti? entäpä laskeutumiset, lasit päässä?
-
Tuota FPV lentämistä ei oikeen voi harjotella millään, perinteinen lennätys toki on ollut pitkään hallussa. Silti en kyllä osaa mitään 3D lennättää, perus temput toki onnistuu. Video laseja ei ole, harkinnassa. Lennän 8" LCD näytöstä. Ilmaan on aina otettu kameran kautta mutta laskut on joku muu aina hoitanut, "Karkkis" monesti. Olen lentänyt lähelle ja sitten on lähetin annettu eri käsiin. Kameran kautta en ole yrittänyt vielä laskeutua, kopteria tuhottu jo muutenkin ihan tarpeeksi. Lentäminen kameralla ei sinänsä ole vaikeaa, ainoa asia jota joutuu miettimään on sivulle lentäminen. Vaistomaisesti kun yrittää pitää horisontin suorassa. Myös maa nopeuden arvionti on vaikeaa, esteet saatta yllättää matalalla.
-
Onko sinulla siis ihan tavallinen LCD-"telkkari" kameran vastaanottimen päässä, vai minkälainen järjestely? Miten nauhotat lennot?
Itse olen pähkäillyt sellaista, että löisin miniläppärin kylkeen USB-videokortin ja käyttäisin läppärin näyttöä. Samalla videon kaappaus onnistuisi ilman lisähärväystä. Olen yrittänyt etsiä sopivaa softaa videon livekatseluun siinä kuitenkaan onnistumatta. Onko kenelläkään vinkkejä? Kyseessä pitäisi siis olla sellainen softa, jossa webkameran tai videonkaappausdongelin kuvan saa tarvittaessa koko näytölle. Vielä jos kuvan päälle voisi lisätä tähtäysmerkkejä (mukana lentävän toisen kameran kuvaan rajautuva alue), olisi ohjelma todella täydellinen!
-
Mulla on tavallinen 8" LCD VGA kosketusnäyttö jonka olen ostanut vene käyttöön joitakin vuosi sitten. Nauhurina on Sandisk V-Mate joka tallentaa nuo video tiedostot tuollaisenaan muistikortille. Noita tietokoneen USB video kaappaus laitteita saa halvalla, nimellä EasyCAP.
-
Heh
Vaatisi paikallistuntemusta. Mä kun katson tuota videota niin loppuakohti tulee sellaisia "älä nyt sinne käännä jos takaisin haluat!" -huudahduksia :)
Vähän sama fiilis. :)
Oisin ottanu alas jo aiemmin kun oli niin jäätävää katkoilua jo alussa. :)
-
Eilen tuli uusi parempi kamera. Neljä tuntia sen kanssa tappelin, ei saanut pelaamaan OSD kanssa. Laitoin sähköpostin myyjälle, sano että yleinen ongelma, lisää yksi komponentti video lähtöön. Tänään käyn hakemassa muutaman osan siihen elektroniikka liikkeestä ja jos toimii niin sitten lähden Röylään taas testaamaan. Täällä on loistava ilma, ehkä jo vähän liian kuumakin.
-
Vierestä seuranneena tätä FPV touhua voi sanoa että tämä on Siististi Cool! Akkujen loggeri mittailut eivät ole mitään tämän rinnalla :).
Toi HK:n sininen tuntuu olevan kooltaan täysin riittävä tähän toimintaan. Ainoa etu minkä isommasta saa on varmaan se että painavampaa osaa mahtuu kyyttiin, mutta tuntuupa toikin HK:kin hienosti jaksavan. Pienestä koosta ei lennossa tunnu olevan haittaa samaan tyyliin kuin normaalissa lennätyksessä ja se tärkein pointti tolle pienelle vehkeelle on se sen turvallisuus tai siis se ei ainakaan tapa jos tulee teknisiä ongelmia.
Tulevaisuuden kehitystä varten tolle OSD:lle pitäisi saada näkyviin sekä videolinkin että lähettimen signaalin voimakkuus.
-
-
Eilen tuli uusi parempi kamera.
Mikä kamera tuli? Ja millä radiolinkillä pelaat?
-
Kamera on Fat Sharkin RCV922. Video linkki on 5.8GHz ISM taajuudella toimiva.
-
Keskiviikkona tuli uusi kamera. En saanut pelaamaan kunnolla. Eilen kävin ostamassa muutaman vastuksen video signaalin tason muuttamiseksi. Torstainakaan en saanut kunnolla toimimaan. Olin saanut väärää tietoa myyjältä. Tänään kävin ostamassa 750ohmin sijasta 75ohmisia vastuksia. Nyt toimii. Video linkki ottaa kuitenkin kamalaa häiriötä moottorista. Tänään kävin kokeilemasssa taas. Ei hyvä. Nyt kamera antaa hyvää kuvaa, ei sekoa auringosta, mutta en silti ole todellakaan tyytyväinen. Tilasin siis aamulla uuden video linkin, microfonin, FPV käyttöön tarkotetun hakkuri powerin. Nykyisen 3db vastari antennin tilalle on tulossa 12db vahvistava 360asteen keilalla oleva "patukka" antenni. Lähetin moduli vaihtui myös hiukan eri malliin. Toivottavasti niillä saan toimimaan, jos ei niin tilaan kolmannen kameran :D Yhdistäkää kopterointi ja FPV ja arvatkaa onko halpaa ;D Espanjalainen FPV erikoistunut rc kauppa on täynnä kaikkea kivaa mitkä tekisi mieli tilata. Pieniä takaiskuja on tullut kun uudella kameralla kuva ei tullutkaan täydelliseksi. Meni oikeestaan huonommaksi. Vähän positiivistakin silti tänään tapahtui, tein ekaa kertaa FPV laskeutumisen tämän illan ensimmäisellä lennolla. Ei ihan osunut tielle, mutta kopteri pysyi jaloillaan. Ei vaurioita. Toisella lennolla yritin samaa uudestaan, mutta oli pakko luovuttaa ja laskeutua perinteisesti kun akku rupes olemaan jo tyhjä.
Tänään illalla, lento yksi FPV laskeutuminen: http://juza.1g.fi/kuvat/fpv/09-0703-19.44.46.mp4
Lento kaksi: http://juza.1g.fi/kuvat/fpv/09-0703-20.09.18.mp4
video linkit tulee kohta.
-
Video linkki ottaa kuitenkin kamalaa häiriötä moottorista.
Laita lähetin antennia lukuunottamatta Faradayn häkkiin! Itsellä tuo auttoi merkittävästi. Helpoimmalla väsäät sellaisen alumiinifoliosta, jonka rypistät lähettimen ympärille siten, että vain antenni ja kaapelit pilkistävät ulos. Tein omani puolen millin pellistä, kun ei ollut foliota...
Esimerkkifilmiä halvalla langattomalla kameralla kuvattuna, ilman häiriösuodatuksia:
http://www.youtube.com/watch?v=Ymx4Ddp9h5Y (http://www.youtube.com/watch?v=Ymx4Ddp9h5Y)
Ja sama kamera suljettuna peltiseen koteloonsa:
http://www.youtube.com/watch?v=EYiW5CRZnY8 (http://www.youtube.com/watch?v=EYiW5CRZnY8)
Viimeisessä videossa näkyy koneen potkuri aika mielenkiintoisesti, ja oikeassa alanurkassa kimmeltää toisinaan metallikotelon liian pienen reijän reuna. Pitää sijoittaa kamera johonkin muualle, kuin kuvaamaan potkurikehän läpi. :)
-
Hyvin kyllä sulla häiriöt katosi. Kokeilin jo foliota eilen, ei vaikutusta.
-
Hyvin kyllä sulla häiriöt katosi. Kokeilin jo foliota eilen, ei vaikutusta.
Se tuli vielä mieleen, että minulla sekä kamera että lähetin ovat samassa pienessä paketissa. Joten ehkä kannattaa kokeilla kamerankin foliottamista samaan nyyttiin.
-
jep, kamera ja lähetin samaan pakettiin, Johdot minimi pituisiksi, kaikki johdot kierretyiksi pareiksi, kamera + TX paketti suojaan moottorin sähkömangneettiselta säteilyltä vaikka ESD teipillä http://www.yeinternational.fi/index.php?lang=fin&main=41&type=2&search=iteco+teippi (http://www.yeinternational.fi/index.php?lang=fin&main=41&type=2&search=iteco+teippi) ja ESD teippiin maadoitus mahdollisimman lyhyellä johdolla suoraan patterin - napaan (varo oikosulkuja...), mieluiten oma akku koko linkille jotta moottorin ja noparin aikaansaamat videosignaalissa näkyvät taajuudet ei tule läpi käyttiksen/maan kautta, mutta jos on pakko käyttää samaa akkua kuin moottori, niin sitte iso vaikka 1000uF konkka kameran ja TX:n käyttiksen ja maan väliin mahdollisimman lähelle moduleja ja ferriittiä kehiin. Ehkä näillä...
-
Homma ei ole noin yksinkertanen kun video signaali pitää kierrättää Eagle Tree OSD kautta. OSD on yhteydessä dataloggeriin ja yhteen vastarin kanavaan. Nyt on tulossa se uusi lähetinmoduli, jospa siinä olisi häiriön suodatusta. Se on pienempi ja sen saa sijotettua kauemmas moottorista.
Nyt näyttää olevan myynnissä jo uutta OSD Pro mallia: https://www.dpcav.com/xcart/product.php?productid=16455&cat=263&page=1
Häiriöt kun saan pois, laitan tilaukseen tuon OSD Pro.
-
Taas on edistystä ja lisää takapakkia. Eilen testailin muutaman tunnin ja sain noin puolet kuvan häiriöstä pois. Tänään tuli postissa uusi antenni linkin vastariin. Sitä sitten piti lähteä testaamaan illalla. Ensin tunnin verran etsimme sopivaa paikkaa, sen löydettyä pääsimme testaamaan kuinka kuva siirtyy. Maassa toimi hyvin, paremmin kun vanhalla pienellä antennilla, testissä kävelin kopteri kädessä pitkin peltoa. Sitten kopteri ilmaan, meni 30sec ja kuvayhteys alkoi pätkiä ja katkesi kokonaan. Kopteri katosi pienen metsikön taakse, syöksyi maahan ja tuhoutui taas! Jo viides kerta FPV laitteiden kanssa. Laitoin holdin ja tapoin kierrokset lapakulmilla, HK tippui jonnekkin. Kuvassa näkyä pelkkää mustaa.. Sitten lähdimme etsimään raatoa, onko se metsässä puun oksalla vai jossain rypsipellossa. Tällä kertaa jäljitin oli mykkä. Kävelimme pitkin peltoa ja etsimme, ei jälkeäkään. Oli aika toivoton olo. Katselin ojien pohjalta mutta ei niistäkään löytynyt. Kokeilin laittaa kaasua ja heilutta servoja. Ei ääntä. Kävelin pellon poikki pienen nyppylän kohdalle ja yritin saada jäljittimellä signaalia. Sitten se havaitsi jostain heikon signaalin, lähdin seuraamaan sitä kohti ja löysin kopterin keskeltä peltoa korkean rypsin/rapsin seasta. Ajoakku oli irronnut ja löytyi muutaman metrin päästä. Ilman RFID paikanninta kopteria ei olisi koskaan löytynyt.
Vauriot:
-kaikki akselit
-lavat
-landarit
-ehkä kameran linssi/kamera
(http://juza.1g.fi/kuvat/fpv/08072009.jpg/full)
(http://juza.1g.fi/kuvat/fpv/08072009%28003%29.jpg/full)
Jäi arvailujen varaan että onko uusi antenni epäsopiva vai lensinkö kopterin puiden taakse katveeseen? Huomena uusi yritys Röylässä.
-
Ai saaketi... mitä muuta täsä vois sanoa, onneksi ei oo isompi kopteri... ois meinaan aika kallista jo ollu tuo homma.
Paska homma jos se kamera nyt meni särki kans. :-\
-
...yritin saada jäljittimellä signaalia. Sitten se havaitsi jostain heikon signaalin, lähdin seuraamaan sitä kohti ja löysin kopterin keskeltä peltoa korkean rypsin/rapsin seasta. Ajoakku oli irronnut ja löytyi muutaman metrin päästä. Ilman RFID paikanninta kopteria ei olisi koskaan löytynyt.
Ei oo helppo eikä kivetön, tuo FPV-lentäjän tie :|
Itse liimailin eilen jäljitinmurikan kopterin pohjalevyyn kiinni, tiedä vaikka olisi itselläkin tarpeita Maskun ahneen pellon syödessä kopterin .
-
Juzan toiminnassa ei näytä kuitenkaan olevan mitään lannistumisen merkkejä, joten asenne on kunnossa! ;) Hienoa, helikopterien FPV pioneerityötä!
Itse liimailin eilen jäljitinmurikan kopterin pohjalevyyn kiinni, tiedä vaikka olisi itselläkin tarpeita Maskun ahneen pellon syödessä kopterin .
Vähän OT, mut mistäs noita jäljittimiä nyt saikaan ostettua ja toimisko ne esim. lompakon (tai avaimien) etsinnässä kotona, jos sujauttas korttien väliin semmosen nappulan?
-
Juzan toiminnassa ei näytä kuitenkaan olevan mitään lannistumisen merkkejä, joten asenne on kunnossa! ;) Hienoa, helikopterien FPV pioneerityötä!
Itse liimailin eilen jäljitinmurikan kopterin pohjalevyyn kiinni, tiedä vaikka olisi itselläkin tarpeita Maskun ahneen pellon syödessä kopterin .
Vähän OT, mut mistäs noita jäljittimiä nyt saikaan ostettua ja toimisko ne esim. lompakon (tai avaimien) etsinnässä kotona, jos sujauttas korttien väliin semmosen nappulan?
Verkkokaupasta Loc8tor'eita löytyy ja toimii vaikka emännän sijainnin selvittämisessä, mikäli kyseessä on sellainen harvinaislaatuisempi hiljainen malli :D
isoin ja kaunen malli http://www.verkkokauppa.com/popups/prodinfo.php?id=31774
Snadimpi ja vähän vähemmän kantomatkaa omaava malli http://www.verkkokauppa.com/popups/prodinfo.php?id=0772
-
Eilen ostin paremman tallentimen kuvalle: http://www.pinnaclesys.com/PublicSite/uk/Products/Consumer+Products/Home+Video/Studio+Family/Instant+Video+Recorder.htm
Sitä testailin ja osoittautui toimivaksi ainakin toistaiseksi.
Tänään piti mennä viikon tauon jälkeen testaamaan. Vaihdoin video linkin lähettimen vähän eri malliin, laitoin microfonin kiinni, uuden hakkuri virtalähteen FPV laitteille. Tein kaikki johdot uusiksi ja yksinkertaisemmaksi. Asensin GPS paikantimen loggeriin, konfasin OSD Expanderin näyttämään GPS parametrejä, mutta sitten koko Eagle Tree systeemi alkoi sekoilla, firmwaret katosi, ja lopulta totesin OSD expanderin hajonneeksi itsestään. >:( >:(
Nyt tarvii saada jostain pian uusi OSD Expanden, Suomesta ei tunnu löytyvän. Olen tilannut OSD Pro mallin, mutta siinä menee varmaan vielä monta viikkoa ennen kun saan sen. Kyllähän pelkän kopteroinnin kanssa pärjää mutta FPV kanssa paljon haastavanpaa ja monimutkasempaa. 35$ HK:lla taitaa olla hintaa jo reilusti yli 1000€.
-
No joo, joillain on kamat yhdessä kohtuukokoisessa laatikossa. Eriasia tietysti, jos lähtisi vaikka sille linjalle, että ottaisi sähköt invertterillä auton akusta. Itse en toistaiseksi autoa tai edes auton akkua omista. Joitain valmiita halpis-FPV-kokoonpanoja olen nähnyt (esim. ne kuvat messuilta, joissa se yksi sukellusvenekin), joissa yhdistetty "silmikko & head tracker & A/V-vastaanotin" saa sähkönsä Futaban trainer-liittimestä. Mun oma pölyttyvä batch -antennikin on tosin jotain rautaa eli painaa lähemmäs kilon ja tarvitsee pienen "maston", eli ei mene sekään pieneen tilaan vaikka A/V-vastaanotin toimiikin suoraan 3s-lipolla ja menee vaikka takataskuun (ilman tuota batch -antennia semmoinen WLAN-tukiasemasta tuttu antenni töröttäisi takataskusta), jos lipo etutaskussa (videontallennukseen kaipailisin jotain muuta, kuin kökkö-USB-tikkua ja läppäriä). No, eipä niiden lasien kanssa pääsisi kumminkaan liikkumaan/kävelemään (tai no joo, joku uusi Vuzix-malli taisi mahdollistaa ympäristön seuraamisen samaan aikaan)... Näinköhän noita juttuja pääsee ikinä kokeilemaan... :(
-
Kyllä Juzan kokemukset on vähän huolestuttavia, mutta hullu kun on niin pitihän sitä perjantaina pistää itsellekin tulemaan tälläinen FPV systeemi laseilla sitten :)
Raportoin sitten varmaan parin viikon päästä kun olen saanut t-rex 600 pariin kertaan päreiksi :P
Harmi kun ei ole halvempaa sopivan kokoista kopteria tuohon hommaan, jolla testailla. Pitää varmaan aloitella tosi tosi varovaisesti, jotta ei rahat lopu kesken. ;)
Millaisia jalustoja olette kasanneet FPV lentelyä varten? Itse olen ainakin taivaalla lennätellyt Sonyn FullHD kameraa aijemmin ja ongelmana on ollut tärinä kyllä aika rajusti, jota on hyvin vaikea vaimentaa. Ajattelin rakentaa jonkun isomman telineen alle (kuten olen täällä muutaman kuvan nähnyt), joka on sitten helppo irrottaa FPV vermeineen pois kun lentelee tavallisesti eikä tarvitse loggeria jne.
Mikäli täällä on innokkaita rakentajia jolla löytyy vehkeet niin voisin ostaa sellaisen telineen valmiinakin noin 200€ hintaan :) Tiedän, että jos itse alan tehdä sellaista tyhjästä niin siitä tulee ruma kun ei ole mitään erikoistyökaluja materiaalin työstämiseen. Löytyykö maailmalta jotain kauppaa mistä telineen voisi ostaa valmiina? Googlasin eikä heti osunut silmään...
-
Ei mulla ole mitää jalustaa, FPV käyttöön tarkotettu kamera on kopterin mahan alla etummaisessa landarissa pätkällä kaksipuoleista teippiä ja kaksi nippusidettä. Tärinä ei ole ollut ongelmana. Kamera tosin painaa vain 30g. Landateita on jatkettu 12cm pitusilla hiilikuitutangon pätkillä, korottavat vähän ja ei kaadu niin helposti. Normaali kamera ei anna riittävän laajaa kuvaa että sillä voisi lentää. Jos meinaat sitä samaa kameraa käyttää niin tarvitset siihen jonkun noin 0.5X lisäkkeen. F arvo pitäisi saada alueelle f2.5-3.0mm. Olen kokeillut f2.1 joka oli liian laaja, f3.6 ei riittävän laaja, nyt kiinni f2.8 joka on aika sopiva ja yleisin käytössä oleva.
-
F arvo pitäisi saada alueelle f2.5-3.0mm. Olen kokeillut f2.1 joka oli liian laaja, f3.6 ei riittävän laaja, nyt kiinni f2.8 joka on aika sopiva ja yleisin käytössä oleva.
F-arvo kertoo optiikan valovoiman, ei sen kuvakulmaa/polttoväliä. Tarkoitatkin ilmeisesti 2.5-3.0mm, 2.1mm, 3.6mm ja 2.8mm. 1/3" kennon pikkukameroiden yleisin valovoima on f2:n pintaan polttovälin vaihdellessa välillä 2-20mm.
-
Minä en noista sen tarkemmin mitään ymmärrä muuta kun sen minkä olen linssejä vaihtamalla havainnut.
Kopioitu nettikaupan sivuilta:
# COMPACT SIZED COLOUR SQUARE CAMERA
# 1/3" Sony super HAD CCD / 420TV Lines
# Board Lens : ships with f3.6 mm lens mounted and an extra f2.8mm lens
# Dimension : 25 X 25mm
# One additional lens included in the pakage
# Power: DC 3.3-5V
-
Minä en noista sen tarkemmin mitään ymmärrä muuta kun sen minkä olen linssejä vaihtamalla havainnut.
Kopioitu nettikaupan sivuilta:
# COMPACT SIZED COLOUR SQUARE CAMERA
# 1/3" Sony super HAD CCD / 420TV Lines
# Board Lens : ships with f3.6 mm lens mounted and an extra f2.8mm lens
# Dimension : 25 X 25mm
# One additional lens included in the pakage
# Power: DC 3.3-5V
Juu siis tässähän on kyse kahdesta eri asiasta, josta nyt tuntuu, että puhumme osittain ristiin (itse taidan olla pahin sekoilija tässä). Toinen on videolasit (siis päässä oleva LCD näyttö), jolla on tietty katselukulma ja resoluutio (aika minimi omien kokemuksieni mukaan olis tuo VGA 640X480) . Mielestäni reso ei ole laseissa niin tärkeä kun mitä katselukulma, sillä tuntuu tosi kummalliselta jos laseissa on pienikatselu kulma - tällöin näyttö tuntuu tosi pienelle kun se on tosi pienenä ihmisen katselukulmassa, joka on muistaakseni noin 188 astetta vaakaan ja pystyyn 120 astetta). Nuo lasit mitkä mainitsin vastaa jotain yli 50 tuumaista LCD paneelia muistaakseni 2 metrin etäisyydeltä, joten aika iso kuva on. Markkinoilla on myös laseja joissa näyttö on hassun pieni keskellä näkökenttää ja näissä ei isokaan reso paljon auta kun kuva näyttää niin pienelle, että yksityiskohtia on vaikea erottaa.
Tämän lasin katselukulman ja reson lisäksi tietysti tulee sitten itse kameran resoluutio ja polttoväli ja ilmeisesti puhuit tästä äsken? Eli voi hyvin olla, että sulla on laajakulmalinssikamerass a ja näin tosi suuri katselu kulma. Kuitenkin ongelmaksi tulee jos sulla on videolasit, joissa on pieni näyttö niin, että et näe laajan katselukulmasi kaikkia yksityiskohtia? Tästä syystä on erikoisen tärkeää mielestäni panostaa lasien katselukulmaan, jotta kuvasta saisi riittävän hyvin selvää kun Kamerassa käytetään laajakulmaista linssiä. Siinä tulee helposti aika 'perverssi' olo vaikka yksityiskohdat usein näkyykin, jos cameran linssi on tosi laajakulmainen ja sitten laseissa on sellanen pieni reikä, josta kuva näkyy. Tuntuma on paljon 'aidompi' isolla katselulmalla laseissa.
Testailin lentokentän myymälässä NYC: ssä useita erilaisia laseja ja suurimmassa osassa vika oli, että näyttö oli tosi pieni eikä vastannut todellakaan kun jotain 32 tuumaista näyttöä 2 metrin etäisyydeltä - en usko, että sellaisella olis kovin kiva lentää.
-
Mikäli täällä on innokkaita rakentajia jolla löytyy vehkeet niin voisin ostaa sellaisen telineen valmiinakin noin 200€ hintaan Hymyilee Tiedän, että jos itse alan tehdä sellaista tyhjästä niin siitä tulee ruma kun ei ole mitään erikoistyökaluja materiaalin työstämiseen. Löytyykö maailmalta jotain kauppaa mistä telineen voisi ostaa valmiina? Googlasin eikä heti osunut silmään...
itse käytin L:n muotoista muoviprofiilia johon porasin pulteille reiät ja asensin siten että L profiili väärinpäin (lyhyempi sivu kopterin runkoa vasten) ja laitoin vastakappaleen kopterin runkoon ja muttereilla kiinni. Kameran ja lähettimen laitoin tuohon profiiliin kiinni tuollaisella pehmeällä kaksipuoleisella teipillä (samaa kuin käytetään vastariin yms) +erkkarilla. Paketti on niin kevyt että tuntuu pysyvän ihan noin. Tuon profiilin toiselle puolelle saa sitten OSD:tä yms kiinni ja lisäksi tuon saa kopterista helpolla pois tarvittaessa. Raskaammalle kameralle tuota kiinnitystä pitäisi parantaa.
-
Eli voi hyvin olla, että sulla on laajakulmalinssikamerass a ja näin tosi suuri katselu kulma.
Mitä itse olen FPV-lentelyä kokeillut (eli neljä akkua), huomasin että ainakin 160 asteen laajakulmaoptiikalla varustetun kameran kuvaa kuikuilemalla on hyvin hankala lentää. Kopterin liikettä, kallistusta tai etäisyyttä maasta & esteistä on äärimmäisen hankala arvioida laajan kuvakulman vuoksi. Kaikki etäisyydet ja kallistukset näyttävät huomattavasti pienemmiltä, kuin oikeasti ovat. Käytännössä kun katsoin kuvasta (10" näytöltä), että kopteri on suurin piirtein vaaterissa ja leijuu paikallaan, ajeli kopteri todellisuudessa aika hyvää kyytiä etuviistoon kohti kuusikkoa. Vastaavasti kun kamerasta näytti että maa oli usean metrin päässä, hipoi landarit jo pidempiä korsia... :) Tottumiskysymys tottakai, mutta ei vaikuttanut järin käytännölliseltä ainakaan noin laaja optiikka.
Yleisesti valokuvauksessa "ihmissilmää vastaavana" kuvakulmana pidetään hieman alle 50:tä astetta (50mm optiikka kinokoon kamerassa). Mutta tämä on toki suhteessa siihen, minkälaisesta reijästä/näytöstä kuvaa katsellaan. Videolaseilla homma on sikäli helppo, että kun valitsee kopteriin kameran samalla kuvakulmalla mikä laseissa on, näyttää kuva luonnolliselta. Jos olettaa että kohtalaisen hyvissä videolaseissa kuvakulma on 40-50 astetta, ei tämä vielä tarjoa järinkään laajaa kuvakulmaa kameralle. Lentäminen on hankalaa. Mutulla voisin kuitenkin arvioida, että kuvalkumaa voi kasvattaa helposti kolmanneksen ilman luonnollisuuden kärsimistä. Eli ehkä ~50 asteen laseilla ~80 asteen kameran kuva näyttää vielä täysin aidolta. Kameran optiikan kuvakulmaa laajentamalla aitouden tuntu pienenee ja lopulta katoaa, mutta aika 'perverssiin' kuvaan voi kuitenkin harjoittelemalla tottua.
-
Juu 160 asteen kuvakulma tuntuu ihan hurjalle jo. Itselläni on 14mm (172 astetta) canonin laajakulma täyskennokamerassa ja kulma on todella todella paljon vääristävä vaikka hyvästä optiikasta johtuen sitä harvoin huomaa muuta kun ihan kuvan reunoilla kovin selvästi. Kuitenkin esim. 0,5m päässä oleva esine laidalla näyttää olevan 5metrin päässä kuvassa. Yleisesti pidetään, että 28-35mm alkaa olla vielä sellainen kinokoon kamerassa tyydyttävä arvo, joka ei vielä pahasti vääristä. Varmaan se on suunnilleen tähänkin hommaan se laajin mitä voi käyttää tai muuten pitää totutella ihan hassuun kuvakulmaan. Tuo 28mm vastaa 74 astetta, joten ihan 80 asteenseen en menisi ainakaan näin näppituntumalta.
Mielestäni kameran kulma voi olla hyvinkin paljon enemmän kun mitä laseissa eikä niiden tarvitsisi käsittääkseni olla samat. Ainakin omat silmäni on tottunut siihen, että tihrustelee youtubesta videoita, jotka on selvästi pienemmällä alalla kun mitä kuvakulma antaa ymmärtää. FPV: stä ei ole vielä kauheasti kokemusta kun vasta tilasin vehkeet, mutta mitä laseja ihan vain tutkin niin tuntuma olisi, että voisin tuolla noin 40-50 asteen laseilla käyttää noin 35mm kuvakulmaa ja tuntuu ihan riittävän luonnolliselta. Käytännössä tämän pääsen varmistamaan varmaan ens viikolla. Tärkeintä on kuitenkin, että kuva laseissa ei ole todella pieni, sillä muuten siitä ei näe tärkasti asioita ja varmasti laseja ei löydy joissa kulma olisi liian suuri - kameran linssejä varmasti on.
-
Ai niin voisikohan tohon olla hyvä ratkaisu zoom linssi, jonka pistäis noin 50mm nousussa ja laskussa ja ilmassa vois ottaa vähän enemmän laajakulmaa sitten, että tulee parempaa videota :)
-
Ai niin voisikohan tohon olla hyvä ratkaisu zoom linssi, jonka pistäis noin 50mm nousussa ja laskussa ja ilmassa vois ottaa vähän enemmän laajakulmaa sitten, että tulee parempaa videota :)
Yhdessä FPV-lentokuvaussetupissa homma oli tehty niin, että stilli-/video/tms.-kamerassa oli ei-niin-laaja objektiivi, FPV-pikkukamerassa sitten ~120 asteen lasi. Yksi radion kanava oli varattu kopterin kyydissä matkaavalle video-switchille. Näin yhtä downlinkkiä käyttämällä pilotti pystyi valitsemaan radion kytkimen kliksauksella katsottavakseen joko laajan tai tiukemmin rajatun kuvan. Käytännössä kyseinen heebo siis lensi tuolla laajakulmakuvalla ja tarkisti valo-/videokuvan rajauksen suoraan kameran välittämästä kuvasta.
Mitä edellä puhuin optiikan ja lasien kuvakulmien vastaavuudesta liittyi ihan vain siihen, mikä olisi luonnollisin kuva. Eli tottakai kuva voi olla pienikin kameran kuvatessa laajakulmaa, mutta tämä ei näytä siinä mielessä luonnolliselta, kuin tarkoitin tekstissäni. Videolaseissa kuitenkin (ainakin omasta mielestä) olisi hienointa juuri se, että saisi kopterissa istumisen fiiliksen. Ei niinkään se, että silmiin välittyvä kuva vastaisi sylissä olevaa läppäriä.
-
Tänään oli taas aika lähteä lentelemään.
Kokeilimme lentää tietokoneen näytöltä USB kaappaus palikan avulla. Kaappaus ohjelmassa ei vaan saanut kuvaa livenä näkyviin kun ihan pienenä ikkunassa.
Uusi Pinnaclen tallennin lopetta näköjään aina tallennuksen kun video signaali pätkii enemmän, huono ominaisuus. Joudun varmaan palauttamaan sen.
Tuli tehtyä taas uusi oma korkeus ennätys, 270 metriä. Nyt käytössä on myös mikrofoni ja GPS tiedot OSD näytöllä.
- Hom = suunta kotiin
-SpG = GPS antama nopeus
-Dis = etäisyys pilottiin
Lento 1, tallennus katkeaa, loppu puuttuu: http://juza.1g.fi/kuvat/fpv/Royla_lento_1.MP4
Lento 2, tallennus katkeaa, välistä puuttuu pätkä, alku: http://juza.1g.fi/kuvat/fpv/Royla_lento_2-1.MP4 loppu: http://juza.1g.fi/kuvat/fpv/Royla_lento_2-2.MP4
Lento 3, tallennus katkeaa, loppu puuttuu: http://juza.1g.fi/kuvat/fpv/Royla_lento_3.MP4
-
Tosi hienoa pioneerihenkeä. Viimeistä videota oli katsottu vain pari kertaa, mutta taisi olla paras tähän mennessä, ainakin mun mielestä. Harmi vain, että loppu puuttui. Vielä, kun saisi semmoisen lopun, että lennättäjä vilkuttaisi lopuksi laskun jälkeen autosta, niin kohtahan siinä olisi kotimainen demo kasassa vaikka assyillä näytettäväksi. ::)
-
Hienoja pätkiä! Alkaa systeemikin olla jo aika hyvä, telemetriasta on varmaan aika paljon hyötyä suunnistaessa.
-op-
-
Hyvää matskua Juza! Mikä linssi sulla on tossa kiinni? Eli mitä kinopäätä se vastaa? Musta vaikuttaa tosi hyvälle kuvakulmalle lentelyyn. Aika pahastihan tossa on häiriötä. Pitää koittaa josko niillä muilla taajuuksilla saatais homma pelaamaan häiriöttömimmin, mutta siitä lisää jos saan luvat kuntoon... Onko toi sun korkeus kalibroitavissa jotenkin? Se näytti jotain -4-5 kun oli maassa. Myöskin tuntui noin silmämääräisesti, että 60 metrissä olis ollu vähän enemmän - Tiedätkö yhtään miten tarkka se on - eikö se ole GPS pohjainen kuten mullakin?
-
Nyt kiinni 2.8mm linssi. Se anturi kalibroituu aina kun virrat laittaa päälle. Anturi on barometrinen, ottaa ilmanpaineesta. Sen resoluutio on yksi metri. Kyllä se kohtuu hyvin ainakin omasti mielestäni toimii. Anturi on nyt vähän huonossa paikassa, roottorin ilmavirta ja tuuli osuu siihen. GPS vastaanottimesta saa kanssa korkeuden, mutta se on todella epätarkka, heittoja kymmeniä metrejä. Laaja kuvakulma vääristää korkeuden hahmotusta niin että näyttää korkeammalta mitä on. Ilman korkeusmittaria ei juuri matalalla uskaltanut lentää, ja tänäänkin oli kuulema yhdessä nousussa heinikko hyvin lähellä.
-
Hyvää matskua Juza! Mikä linssi sulla on tossa kiinni? Eli mitä kinopäätä se vastaa?
Sanottakoon nyt vielä toisin sanoin, että 1/3" kennoisessa kamerassa (olettaen että juzalla on tällainen) 2.8mm optiikka tuottaa noin 115 astetta horisontaalista kuvakulmaa. Kinokameran nokalla tämä vastaan noin 12mm lasia. Croppikameralla (Canon xxxD, xxD jne.) saman kuvakulman tuottaa noin 7mm lasi. Todella laajasta kuvakulmasta on siis kyse.
Koitin taannoin lentää FPV:tä 160 asteen kuvakulman lasilla, eikä siitä tullut yhtikäs mitään... :P Nyt minullakin on kamerassa tuollainen 2.8mm eli 115 asteen optiikka, saa nähdä helpottuuko homma lainkaan.
-
Hienoa että muutkin on saanut laitteet kuntoon ja kopterit korkeuksiin. Ei tarvi yksin harrastaa ja etsiä hyviä setuppeja. Mulla on seppinen yksi irrallinen 2.8mm ja 2.1mm linssi. Saat kokeilla niillä jos haluat, ja vaikka pitää siihen asti kun maailmalta tulee uudet. Lähdetäänkö tänään samaan paikkaan tuhoamaan/hukkaamaan kopterit?
-
pääsen vasta tiistaina, mutta silloin sitten.
-
Tänään oli taas mukava herätä sunnuntai aamuna pirteänä ja todeta että on loistava keli FPV lentoon. Soittelin Karkkikselle ja yritin herätellä. Pääsimme kuitenkin vasta iltapäivällä liikkeelle.
Suunnitelmissa oli kokeilla videolinkin vastaanottimessa suunta-antennia. Se osoittautui halvasta ulkonäöstä huolimatta todella päteväksi.
Uutta opittua tänään:
-matalalla on mukava lentää kovaa "joen" päällä
-älä lennä suunta-antennin keilan ulkopuolelle
-älä lennä metsän taakse puiden alapuolella
-älä syöksy sataa metriä niin että kopteri kääntyy nokka kohti maata (runko tulee antennin tielle)
Tuolla antennilla ja noita ohjeita noudattaen yhteys ei juuri pätki, eikä pätkinyt tallennuskaa.
Seitsemän lennon aikana oli vain neljä läheltäpiti tilannetta ja hajosi ainoastaan yhdet perälavat.
Kaksi viimeistä lentoa oli jo aika hurjaa menoa.
Lento yksi, Antennin testausta: http://juza.1g.fi/kuvat/fpv/26.7._VID00002.MP4
Lento kaksi, +350 metriä korkeutta! : http://juza.1g.fi/kuvat/fpv/26.7._VID00003.MP4
Lento kolme, maisemien katselua ja syöksyjä: http://juza.1g.fi/kuvat/fpv/26.7._VID00004.MP4
Lento neljä, matalla ja kovaa: http://juza.1g.fi/kuvat/fpv/26.7._VID00005.MP4
Lento viisi, syöksyjä ja matala lentoa: http://juza.1g.fi/kuvat/fpv/26.7._VID00006.MP4
Lento kuusi, katkee, kopteri meni vastaanottimen antennin keilan ulkopuolelle: alku http://juza.1g.fi/kuvat/fpv/26.7._VID00007_1.MP4 loppu http://juza.1g.fi/kuvat/fpv/26.7._VID00008_2.MP4
Lento seitsemän, hauskan kuvakulman hakua, lensin puiden katveeseen, loppu puuttuu: http://juza.1g.fi/kuvat/fpv/26.7._VID00009.MP4
Tämä päivä palkitsi kaiken rakentamiseen ja tiedon hakuun kuluneen ajan kuin myös rahan.
Ehdottomasti FPV lentojeni paras päivä :D
-
Sitten rakentamaan autonkatolle lautasta joka seuraa kopteria automaagisesti ja pysyy kuva kohdillaan ^^
-
Purin eilisistä lennoista tiedot pois loggerin muistista.
Tuossa muutama antureiden keräämä "kolmiulotteinen" kuva + 350m lennosta:
(http://juza.1g.fi/kuvat/fpv/350m.jpg/full)
http://juza.1g.fi/kuvat/fpv/350m.jpg/full (http://juza.1g.fi/kuvat/fpv/350m.jpg/full)
(http://juza.1g.fi/kuvat/fpv/2_350m.jpg/full)
http://juza.1g.fi/kuvat/fpv/2_350m.jpg/full (http://juza.1g.fi/kuvat/fpv/2_350m.jpg/full)
-
Hienoa Juza, hyviä videoita!
-
Joo tää on hienoa... oliko näissä videoissa siis kaveri osottelemas antennilla?, mistä tietää minne osottaa ku pikkukone 350 metrissä ja muutenki ku lentää kaukana? ::)
-
Kiitos Juza hyvästä matskusta!
Sain vihdoin tänä aamuna oman FPV setuppini ja virittelen sitä parhaillaan - ihan lupaavan näköistä laseilla homma, mutta pitää vielä tutkia langattomalla kuvalla, jos siinä on jotain eroa - ainakin suora lähteellä hyvää jälkeä tulee. Toivottavasti huomenna pääsen jo koe kuvaamaan :)
Kaikille muuten tiedoksi, jos ei ole ollut jo puhetta, että tätä FPV puuhaa voi harjoitella hyvin Real Flightilla, jossa on koneen edestä näkymä toisin kun phoenixissa. Mielestäni se tuntui melkoisen helpolta, mutta olisi kiva jos kameraan pääsisi vielä vaihtamaan erilaisia 'linssejä' niin homman saisi vielä paremmin testattua laskeutumista eri polttovälin linsseillä. Pienillä kokeiluilla paljastui jo, että kyllä tiltti on aika välttämätön, että saa mielenkiintoista videota, jossa katsoo vähän pidempään jotain kohdetta. Olen hommannut jo head tracking systeemin, mutta sen virittelen varmasti vasta vähän myöhemmin toimintaan kun saan paremman telineen valmiiksi.
-
Joo tää on hienoa... oliko näissä videoissa siis kaveri osottelemas antennilla?, mistä tietää minne osottaa ku pikkukone 350 metrissä ja muutenki ku lentää kaukana? ::)
Antenni oli sen pakettiauton katolla pikasesti tehdyssä telineessä. Apumies käänti sitä vain pari kertaa kun havaitsi ja varotti että kohta menee liian sivuun keilasta. Paljain silmin kopteria ei voi lentää yli 75m päästä ja sitä pientä mustaa pistettä ei edes löydä helposti kun kopteri on yli 100m päässä. Yli 300m korkeudesta kopteria ei juuri nää paljain silmin.
-
Tässä yksi rauhallinen lento tältä päivältä: http://juza.1g.fi/kuvat/fpv/28.7.VID00003.MP4
-
Hienon näköistä.
Tuliko siinä vain yksi isompi räpsy kuvayhteyteen jyrkän oikean käännöksen ja syöksyn yhteydessä kun oli tulossa korkeammalla ja kauempana kohti. Muissa vastaavissa pelkissä käännöksissä ei näkynyt räpsyjä. Oliko sulla kuvaa tuosta vehkeestä jossain, eli miten lähetinantenni on sijoitettu nykyisellään (ihan vain mielenkiinnosta)?
Loppupätkästä sai ajatuksen, että kohtahan tuolla vehkeellä voi jo etsiä muiden FPV-harjoituksissa tippuneita koptereita pellosta (metsästä ei niinkään). :)
-
On kyllä hieno uusi ulottuvuus harrastukseen tämä touhu!
Ihan ku olisin nähny jossain Eagletreen esittelyssä semmosen OSD:n, jossa oli hävittäjäpeleistä tuttu HUDissa sijaitseva kallistuksen näyttö ja alhaalla "kompassi". Oliko tämä sitten se PRO versio?
-
Se on juurikin se Eagle Treen OSD Pro, siinä on mm. keinohorisontti AHI sensorit ja autopilotti joka osaa lentää koneen takaisin lähtöpisteeseen jos yhteys katkeaa. Tilasin sellaisen reilu viikko sitten hajonneen OSD tilalle.
-
Se on juurikin se Eagle Treen OSD Pro, siinä on mm. keinohorisontti AHI sensorit ja autopilotti joka osaa lentää koneen takaisin lähtöpisteeseen jos yhteys katkeaa. Tilasin sellaisen reilu viikko sitten hajonneen OSD tilalle.
Huh huh, aika värkki jos itsekseen lentää takaisin :D
Ihmeellistä tuo tekniikka, onko tuota kukaan kokeillut käytännössä?
-
Tänään illalla menin taas testailemaan. Nyt yhteys toimii jo aika hyvin jopa nykysellä antennilla, kaikkien kolmen lennon ajan oli vastaanotin antennissa manuaalinen tracker (Karkkis käänteli antennia käsin jakuvasti)
Uskalsi jo käydä pidemmällä kuin koskaan aikaisemmin, ensimmäinen lento korkeutta oli 400m samalla kun etäisyyttä 300m. Sitten toisella lennolla seurasin liidokkia. Kolmannella lennolla oli etäisyyttä lähes 400m ja korkeutta samaan aikaan 100m.
1: http://juza.1g.fi/kuvat/fpv/30.7.VID00001.MP4
2: http://juza.1g.fi/kuvat/fpv/30.7.VID00002.MP4
3: http://juza.1g.fi/kuvat/fpv/30.7.VID00003.MP4
-
Hyvää matskua taas Juza!
Tänään sain oman setuppini ilmaan ensimmäistä kertaa, mutta vielä lähti ohjaus perinteisesti ja lasit oli kaverin päässä. Kuva oli kuulemma lähes häiriötäntä mitä nyt kerran lentellin vähän kauas ja vahingossa kävelin antennin eteen. Pitää varmaan lähteä tästä nauhotin kauppaan josko viikonloppuna uskaltais lentää ekat oikeat FPV kun ensin näkee vain kuvakulman ja voi harjoitella miltä se näyttää laskeutumisissa (jos ottaa videolle jonkun 10 laskeutumista ensin).
-
Vaikuttaa siltä, että syysleiristä tulee entistä mielenkiintoisempi, kun alkaa useammalla olla noita FPV vehkeitä esillä. Saisko tuosta tehtyä jotenkin yleisöystävällisempää eli voiko siihen liittää vaikka jonkun isomman monitorin, josta muut voisi menoa pällistellä?
-
Eikun Juza ottaa himasta vaan sen oman
telkkarin joku 42 tuumasen eiköhän sillä
nähdä kaikki.
-
Ei muuta kun joku asuntoautomies vain ottaa sen matkatelkun niin saadaan livekuvaa :P
Nyt on samanlainen pinacle ostettu kun juzalla - oliko tämä niin, että se lopettaa nauhoittamisen jos yhteys pätkii (testaan kyllä, mutta kunhan ajattelin kysäistä, että miten 'llivetilanteessa' itse kun voin testata vain vetämällä johdon irti ja se ei välttis ole ihan sama kun pelkkä signaalin häviäminen...)
-
Kannattaa päivittää ensin se firmware. Ohjeen mukaan kun singnaalia ei tule 10 sekuntiin niin nauhoitus katkeaa itsestään. Pakotetun nauhoituksen saa päälle kun pitää reciä yli 2 sekuntia pohjassa. Sillon ei pitäisi lopettaa tallennusta mutta mulla ainakin lopettaa. Pitää ehkä lukea vielä ohjeita lisää! Kuvan pitää pätkiä pitemmän aikaa että se lopettaa tallennuksen, eilen tallennukset ei katkennut kertaakaan. Isomman lisä näytön saa helposti kytkettyä, ainoa ongelma tulee siitä että tavalliset näytöt ja lcd telkkarit ei näy ulkona valosassa.
-
Kannattaa päivittää ensin se firmware. Ohjeen mukaan kun singnaalia ei tule 10 sekuntiin niin nauhoitus katkeaa itsestään. Pakotetun nauhoituksen saa päälle kun pitää reciä yli 2 sekuntia pohjassa. Sillon ei pitäisi lopettaa tallennusta mutta mulla ainakin lopettaa. Pitää ehkä lukea vielä ohjeita lisää! Kuvan pitää pätkiä pitemmän aikaa että se lopettaa tallennuksen, eilen tallennukset ei katkennut kertaakaan. Isomman lisä näytön saa helposti kytkettyä, ainoa ongelma tulee siitä että tavalliset näytöt ja lcd telkkarit ei näy ulkona valosassa.
Joo mulla ongelma on, että se ei tunnista yhtään mitään muistikortteja tai usb asemia... vilkkuu vain punaisena... Toosi kiva homma - on varmaan paska - sulla ilmeisesti pelaa hyvin?
-
Luitko ohjetta yhtään? Muistien pitää olla FAT tai FAT32 formaatissa. NTFS ei toimi.
-
Luitko ohjetta yhtään? Muistien pitää olla FAT tai FAT32 formaatissa. NTFS ei toimi.
Luin koko ohjeen ja löysin tosiaan sen 10 sekunnin hommankin. Koitin myös sekä fat32, että fat, mutta se vain vilkkuu punaisena... Koitin kahta eri tikkua ja yhtä kovoa. Aluksi fat32 levy jäi palamaan punaisena, sitten toinen kortti vain vilkkui. Forkkasin sen toisen kortin joka paloi punaisena ja nyt sekin vilkkuu vain...
-
Luitko ohjetta yhtään? Muistien pitää olla FAT tai FAT32 formaatissa. NTFS ei toimi.
Luin koko ohjeen ja löysin tosiaan sen 10 sekunnin hommankin. Koitin myös sekä fat32, että fat, mutta se vain vilkkuu punaisena... Koitin kahta eri tikkua ja yhtä kovoa. Aluksi fat32 levy jäi palamaan punaisena, sitten toinen kortti vain vilkkui. Forkkasin sen toisen kortin joka paloi punaisena ja nyt sekin vilkkuu vain...
Ihan mutua mutta kuinka isoja kortteja osaa käsitellä ja kuinka isoa kokeilet?
-
Kiitos 1m4s0_ avustus yrityksestä. Kävin Juzan luona näyttämässä kameraa ja muita systeemejä ja samalla testattiin ja tosiaan tuo Pinaclen systeemi on vähän nirso korteille eikä se tunnu olevan koosta kiinni - ehkä nopeudesta/iästä tai jostain. 8Gb Kingston ei toiminut eikä 512 Mb travelleri, mutta Maxellin 4Gigainen toimii hienosti ja Juzalla on kasa muita kortteja joilla toimii (kait kooltaan jotain 512Mb-8G). Taas meitsin tsäkää, että Juzan kaikki 4-5 korttia toimii ja mulla ei kumpikaan mitä koitin :) No nyt on ostettuna kunnollinen Maxellin kortti.
-
Nyt kyllä hatuttaa. Tänään oli vihdoin tarkoitus tehdä ensimmäinen FPV lento ihan oikeasti, mutta eipä siitä mitään tullut. Olimme tehneet ensimmäisen kuvanlaatu testin ja todenneet, että sillä voi lentää. Välittömästi tämän jälkeen alkoi sataa rankasti. Sateen tauottua huomasin, että videonauhurin akku oli tyhjentunut - eli jos lennän en saa tallennettua sitä :(
Tästä suivaantuneina rupesin kyhäämään omaa salkkua, jossa on kunnon akut noille vehkeille - olen kyllästynyt näihin ainaisiin akku ongelmiin ja kaiken kaman raijaamiseen kentälle muovipussissa - laitan kuvia salkusta kun saan sen valmiiksi (piti tehdä tänään, mutta ei se millään valmistu kun vasta kohta aloitan) - se on pyhitetty sitten FPV lentelylle :)
Laitan tähän nyt edes jotain nähtävää, joten pistän testilennolta videon näkettä ainakin millainen toi OSD softa on mikä mulla on (näyttää jotain ihan kummia välillä joten säädöissä tai laitteessa vikaa):
http://www.vimeo.com/5877330 (http://www.vimeo.com/5877330)
Häiriöitä oli kuvassa aikaisempia testejä enemmän. Aina kun käänsi koneen suoraan kylkiedellä antenniin niin tuli jonkin verran häiriöitä, jotka kyllä sitten asettuu taas kun liike vähän pysähtyy. Vika on varmaan antennin asennossa joka ei ole suoraan alas, joten korjaan tämän...
Mielestäni kuvan laatu on ihan kohtuullinen jo nyt, mutta koitan parantaa sitä vielä. Tarkoitushan on jatkossa käyttää tätä kameraa vain kohdistamiseen ja tehdä videot HD kameralla, joka kuvaa samalla kortille. Nämä monet analogi ja digi siirrot/muunnokset syö väkisin kuvan laatua.
-
Hyvä että tulee kokemusta eri OSD:stä. Sulla Black Strok, Juzalle tulossa Eagle Tree Pro ja minä tilasin EZOSD:n ja antenni trackerin. EZOSD pitäisi saapua ensiviikolla. Laitan tänne kokemuksia miten lähti toimimaan.
Ymmärrän että hatuttaa, mullakin meni yksi yritys hukkaan tyhjän kameran ja lähettimen akun takia.
-
tuohan on ihan fiksun näkönen vehje, enhän minä mistään mitään tiedä mutta silti... ainakin on selkeä :)
-
Minusta tuossa ei ollut juuri mitään häiriöitä, vain pari räsähdystä. Vähän ne säikäyttelee ennen kun niihin tottuu. Hyvin tuolla voisi jo lentää. Lopullista linkin toimintaa ei tiedä kun ajamalla kopteria varovasti aina vaan vähän kauemmaksi. Tosiasia on että alas se tulee kuitenkin testaus vaiheessa ehkä usemmankin kerran. Linkkiä kun ei voi oikeen testata kun lentämällä kaus, ja kuva jos katkeaa, mitään ei ole tehtävissä koska kopteria ei nää kuitenkaan lentää ilman kameraa.
-
Lopullista linkin toimintaa ei tiedä kun ajamalla kopteria varovasti aina vaan vähän kauemmaksi.
Voi sitä vastaanotintakin toki siirtää. Eli toinen leijuttaa kopteria niin ylhäällä kuin silmillään kykenee ja toinen lähtee kävelemään/ajamaan vastarin & näytön kanssa kohti horisonttia. Tai jos vielä ylemmäs haluaa lentää, hankkii toisen vastarin ja hakee sen kanssa kantomatkan rajoja samalla kun toinen vastari (joka on varmasti kantaman sisäpuolella) palvelee kopterin ohjauskäytössä.
-
Minusta tuossa ei ollut juuri mitään häiriöitä, vain pari räsähdystä. Vähän ne säikäyttelee ennen kun niihin tottuu. Hyvin tuolla voisi jo lentää. Lopullista linkin toimintaa ei tiedä kun ajamalla kopteria varovasti aina vaan vähän kauemmaksi. Tosiasia on että alas se tulee kuitenkin testaus vaiheessa ehkä usemmankin kerran. Linkkiä kun ei voi oikeen testata kun lentämällä kaus, ja kuva jos katkeaa, mitään ei ole tehtävissä koska kopteria ei nää kuitenkaan lentää ilman kameraa.
Juu noita räpsyjä tarkoitin - häiriötä ei ole normaalisti, mutta se räpästää kun kääntää rungon kyljelleen vastaanottimeen. Johtuu tosiaan varmaan siitä kun mulla on alumiininen runko, mutta koitan saada sitä vähemmäksi antennin suuntaamisella suoraan alas.
-
Olisiko siinä ideaa, että kaikki FPV-jermut listaisivat tähän threadiin käyttämänsä kaluston ja pistäisivät vaikka näytevideon perään malliksi. Olisi sitten muiden helpompi kasailla omia systeemeitään. Lueskelin tämän säikeen läpi, mutta Fat Shark taisi olla ainoa mainittu tuotemerkki (Pinaclen tallentimien lisäksi). Eli listata voisi:
-Kamera
-Lähetin
-Vastaanotin
-Antennit
-Muut sälät, esim. lasit, näytöt, tallentimet
Ja kaikista siis erityisesti merkki, malli ja ostopaikka.
Itse ajattelin hommata vehkeet täältä: http://alai.h3m.com/~s0350672/catalogo/ Tuolta ainakin 5.8GHz vastaanotin ja "CCD Killer" -kamera. Lähettimiä tuolta ei näytä saavan alle 100mW:n, joka lienee liian tehokas ollakseen Suomessa laillinen. Vai oliko se nyt niin, että lähetystehon raja on dB:nä (25mdB tms.?), eli huonolla antennilla tuo 100mW jäisi sallitun rajan alle? Antennejakin näytti löytyvän vähän huonosti tuosta mainitsemastani kaupasta, joten niitäkin pitää katsella muualta. Kopteriin joku normaali pieni piiska, vastaanottimeen mieluusti mahdollisimman tehokas suuntaamaton patukka. Suosituksia? Optiikkaa onkin omasta takaa.
-
Tänään lensin yhden lennon video laseilla, oli hieno kokemus, tuli vaan vähän huono olo ;D En ole muutenkaan mikään huvipuostojen ystävä. Laseja ei ollut säädetty silmilleni sopiviksi, sekin saattoi vaikuttaa.
Tässä video: http://juza.1g.fi/kuvat/fpv/FPV_goggles_VID00002.MP4
-
Tein eilen ensimmäisen oikean FPV lennon ja tässä pyöriväinen tulos! :)
http://www.vimeo.com/5941896 (http://www.vimeo.com/5941896)
Ei kovin hyvin mennyt. Kameran kuvakulma oli niin pieni, että en oikein pysynyt kartalla missä päin oli mitäkin ja Juza ja Kaapo saivat kokoajan kertoa mulle missä menen :)
Myöskin kamerani on selvästi liian alas osoittamassa, sillä jos haluaa nähdä vähän eteenpäinkin niin kopteri karkaa kokoajan taakse ja helposti toki ylös samalla.
Nyt vain kovasti simuttelua real flightilla ja pitää jotekin koittaa pienentää sitä kuvakulmaa siitä, sillä se ei nyt vastaa ollenkaan todellista ja on näin paljon helpompaa. Koitan myös korjata jotenkin tuon OSD, sillä se näyttää jotain ihan mitä sattuu suuntia ja korkeutta, joka vaikeuttaa hommaa entisestään. En tiedä onko kalibrointi ongelma vain rikki koko anturi.
-
Tuo nousu oli sitten henkeäsalpaava hetki... ;)
-
Joo pitää ostaa OSD jossa on kallistukset molempiin suuntiin :)
-
Tänään kävin hakemassa Vertical Hobbysta pari kappaletta Eagle Tree OSD PRO expandereita. Pitää tässä ruveta ohjelmoimaan sellasta.
-
Tänään kävin hakemassa Vertical Hobbysta pari kappaletta Eagle Tree OSD PRO expandereita. Pitää tässä ruveta ohjelmoimaan sellasta.
Täälläkin tarvitsee alkaa ohjelmoimaan isoa kasaa Juzan tuomia Eagle Treen sensoreita - Kiitosta vaan vain kovasti kuriiripalvelulle :)
Luulen, että toi BlackStorkin GPS sensori oli rikki ja siksi se sekoilee niin pahasti - jos saan uuden valmistajalta niin minulta voi ostaa tuollaisen edullisesti jos joku muu sattuu tarvitsemaan :P
-
Tänään lensin yhden lennon video laseilla, oli hieno kokemus, tuli vaan vähän huono olo ;D En ole muutenkaan mikään huvipuostojen ystävä. Laseja ei ollut säädetty silmilleni sopiviksi, sekin saattoi vaikuttaa.
Tässä video: http://juza.1g.fi/kuvat/fpv/FPV_goggles_VID00002.MP4
Hienoa videoo :)
Uskaltaakohan Röylään enää tullakaan kun Juzaa pitää varoa ? ;D
-
Tänään piti mennä kokeilemaan tuota OSD Pro. Sain siihen perus asetukset laitettua pikasesti. Vastarista loppui vaan kanavat kesken. Tuossa OSD Pro expanderissa on 12 servo liitintä! Vanha OSD tarvitsi yhden kanavan ohjaukseen, mutta Pro malli tarvii kaksi että pääsee valikoihin vaihtamaan asetuksia. Nyt kopterissa 7 kanavainen vastari ja kaikki kanavat käytössä. Uudella OSD olisi 8 kanavainen vastari minimi, silloin ei jää enää yhtään kanavaa yli. Joudun vaihtamaan siis toisesta kopterista 14 kanavaisen vastarin tai ostamaan sellasien yhden lisää. Suunnitteilla kameran kääntö parilla servolla, sillon tarvitaan jo yhteensä 10 kanavaa kopterin ohjaamiseen.
Tänään testasin ekaa kertaa uutta OSD. Heti kun otin koneen ilmaan, huomasin että kaikki ei ole kunnossa. Kopteri oli todella epävakaa, tuntui kun joku servo olisi menossa rikki. Sain juuri ja juuri sen alas ehjänä. Maassa kun tutkin niin lepatuskumit oli aika huonossa kunnossa. Vaihdoin ne ja uudestaan ilmaan. Taas sama juttu, kesti rauhallista lentoa mutta nopeissa liikkeissä alkoi vaappua puolelta toisella. Taas sain onneksi ehjänä alas.
Siinä aikani ihmettelin että mikä mättää ja rupesin jo keräilemään tavaroita kasaan. Sitten huomasin että ystävämme Bill Gates http://fi.wikipedia.org/wiki/Bill_Gates oli päättänyt että USB video kaappaus laite tekee tänään näyttöön josta yritin lentää noin 1,5 sekunnin viiveen. Se selittää tuon oudon vaappumisen joka vastasi korjausliikkeissä varmaan noin 2 promillen aiheuttamaan reaktioajan hidastumista. Lennot loppui tältä illalta siihen. Täytyy hakea kaupasta joku pieni 20" LCD telkkari.
Muuten todella hyvä tuo uusi OSD Pro, paljon tarkempi ja todella kattavat ohjelmointi mahdollisuudet.
-
Täytyy hakea kaupasta joku pieni 20" LCD telkkari.
Telkkari ei välttämättä ole hyvä näissä hommissa, koska niissä on input lagia. Tämä termi kuvaa sitä viivettä, joka kestää kuvan "kulkiessa" television läpi ennen kuin se piirtyy näytölle. Vaikka puhuttaisiin vain 40-80ms viiveestä sen jo huomaa esim. pelejä pelatessa. Suosittelen siis hommaamaan tietokoneen näytön, jos se ajaa saman asian.
-
Tein tänään ihka-ensimmäiset oikeat FPV-lennot. Eli kopteri kävi silmän kantaman ulkopuolella ja lensin koko lenkin lähtöpisteestä samaan paikkaan palaten vain näytön avulla. Nousua tai laskeutumista en ole vielä edes kokeillut. Mutta meinasi käydä haaverikin samaan syssyyn.
Rakentelin aamulla pikaisesti pahvista ja mustasta kankaasta aurinkosuojan läppärin näytölle. Pellon laitaan päästyäni totesin aurinkosuojan toimivan odotetusti, mutta samalla silmään pisti kirjaimellisesti uusi epäkohta: valkoisen auton konepelti ei ole varsinkaan aurinkoisella säällä paras mahdollinen tausta näytölle, oli näyttö kuinka aurinkosuojattu tahansa. Noh, millä valkoisesta konepellistä pääsee eroon? Aukaisemalla sen. Lopulta läppäri siis päätyi moottorin päälle, mukavasti konepellin suomaan varjoon. Siinä langattoman linkin vastaanotinta viritellessä tuli välittömästi mieleen, että pystyssä sojottava metallilevy on varmasti omiaan blokkaamaan radioaaltoja. Niinpä heitin vastaanottimen pystyssä seisovan konepellin "huipulle". Mielessä kävi myös radiolähettimen signaalin blokkaantuminen, joten päätin aloittaa lentelyn varovasti.
Nyt näytöstä näki kirkkaassa auringonpaisteessa edes jotain, joskin jouduin nostamaan kameran kirkkautta jonkin verran (pilvet palavat puhki jne.). Lensin useamman akun ilman ongelmia, tällä kertaa apunani oli myös kaveri tähystäjänä. Joskin aika mukavasti ja hallitusti kopteri tuntuukin jo kuvaa kurkkimalla leijuvan. Lopulta uskalsin lähteä lentämään kierrosta, ja lopulta saldona oli muutama noin 400 metrin päähän ja arviolta 20-50m korkeuteen ulottunut kierros. Kuva pätki pahasti vain kerran, kopterin ollessa suhteellisen lähellä (noin 100 metriä), nokka kohti minua. Käytännössä siis lähettimen antenni oli suoraan kopterin rungon takana.
Viimeisellä akulla leijutin kopteria auton takana ja päästin sen melko alas. Ehkä kolmeen metriin. Yht'äkkiä moottori sammui ja kopteri alkoi tippua kohti peltoa; lähettimen signaali oli joutunut liikaa konepellin & auton varjoon ja vastari meni fail safe -tilaan. Noh, juuri ennen tannerta signaali palasi ja kopteri pelastui kuin ihmeen kaupalla. Seuraavalla kerralla ei siis bunkeroiduta metallilevyn taakse lentämään... ;)
-
Hienoa että onnistui lennot. Missä videot lennoista? Kuullostaa tosi oudolta että radiolaiteet muka pätkisivät. Olen lentänyt kymmeniä lentoja pakettiauton kontista kauas ja 400m korkeuteen eikä ole ollut radiolaittessa mitää pätkimistä. Mitkä radio-ohjauslaitteet sulla on? Oletko testannut kantamaa?
-
Hienoa että onnistui lennot. Missä videot lennoista? Kuullostaa tosi oudolta että radiolaiteet muka pätkisivät. Olen lentänyt kymmeniä lentoja pakettiauton kontista kauas ja 400m korkeuteen eikä ole ollut radiolaittessa mitää pätkimistä. Mitkä radio-ohjauslaitteet sulla on? Oletko testannut kantamaa?
Videoita en lennoista saanut, koska jos kaappaan videota samalla kun lennän, pätkii esikatselukuva hieman tai pahasti... Eli en tallenna lentojani videolle ennen kuin saan näytöksi jonkin muun laitteen, kuin tuon miniläppärin.
Kun pätkäisy tapahtui, olin kumartuneena syvälle konetilaan, eli käytännössä ohjain oli puoli metriä moottorin yläpuolella ja puoli metriä konepellistä. Kopteri puolestaan oli suoraan auton takana, eli välissä oli peltiä aika paljon. Selkäni takana avautui aava pelto, eli sinne suuntaan lennelleet radioaallot menivät suoraan harakoille ilman mahdollisuutta heijastua kohti kopteria.
Radiot ovat Spektrum DX7 + AR6200, mutta vastari on todella huonossa paikassa (kuomun sisällä noparin vieressä, toinen antenni noparin akkujohtojen seassa) ja satelliittikin typerästi perällä, toinen antennikarva FPV-lähettimen ja rungon välissä tms. En ole testannut kantamaa, mutta en todellakaan oleta sen olevan normaali. Pitääpä tehdä range check seuraavaksi, kun pellolle eksyn.
-
Missä videot lennoista?
Olin tänään (hullun)rohkea ja nappasin läppärillä pätkän lentoa talteen samalla kun lensin puolen postikortin kokoista esikatselukuvaa tihrustamalla. Puolessa välissä lentoa läppäri päätti laskea hetken elämän tarkoitusta tai piin likiarvoa, ja kuva pysähtyi muutamaksi sekunniksi. Onneksi oli korkeutta paljon ja nopeutta vähän, joten maan & kopterin radat eivät leikanneet. Videon lopussa lyhyt katselmus setuppiin.
http://www.youtube.com/watch?v=_cF9MCF66BY (http://www.youtube.com/watch?v=_cF9MCF66BY)
Mikrofonia en ole vielä ehtinyt vetämään mukaan pakettiin, joten kopterin äänet puuttuvat valitettavasti kokonaan.
-
Hieno video! Kerrotko minkälaista tekniikkaa kyydissä/maassa? Kamera, linkki yms.
-
Hieno video! Kerrotko minkälaista tekniikkaa kyydissä/maassa? Kamera, linkki yms.
Kyydissä DX201 ja itse kyhätty Airwavesin moduliin perustuva 5.8GHz lähetin. Maassa saman valmistajan modulin ympärille rakennettu vastaanotin (jossa analoginen signaalivoimakkuusmittar ikin, näkyy videon lopussa :D), EasyCAP USB-videokortti, Asus EeePC 901 ja Ulead Videostudio 10 SE.
Osaako joku muuten sanoa, mistä johtuu tuossa videossani vasemmassa ylälaidassa näkyvä "musta muhkura"? Todellisuudessahan kuva on siis samalla tavalla oikealle käyrä kauttaaltaan pitkin horisonttia eli terävää kontrastirajaa, virhettä ei vain näy suorien linjojen puuttuessa muualla kuin tuolla laidassa. Samanlaista virhettä olen nähnyt esimerkiksi juzan videoissa, joissa OSD:n fontti käpristelee yhdessä kuvan reunojen kanssa. Kamerasta tai videokaappaustikusta tuo ei johdu, koska vääristymä katoaa kytkettäessä kamera suoraan läppäriin. Eli ongelma on radiolinkissä. Ilmeisesti signaalitieltä puuttuu joku suodatus tai sovitus, mikälie. Lähettimen päässä kuvasignaali viedään suoraan kameralta Airwavesin modulin video-in -karvaan, vastaanottimen päässä modulin video-out -jalan ja RCA-liittimen välissä on muistaakseni 470uF/16V (tai 33uF/16V) elko. Elektroniikkagurut, hohoi?
-
Viimeisellä akulla leijutin kopteria auton takana ja päästin sen melko alas. Ehkä kolmeen metriin. Yht'äkkiä moottori sammui ja kopteri alkoi tippua kohti peltoa; lähettimen signaali oli joutunut liikaa konepellin & auton varjoon ja vastari meni fail safe -tilaan. Noh, juuri ennen tannerta signaali palasi ja kopteri pelastui kuin ihmeen kaupalla. Seuraavalla kerralla ei siis bunkeroiduta metallilevyn taakse lentämään... ;)
Täältä ratkaisu kantavuusongelmiin.
http://webx.dk/rc/uhf-link3/uhf-link3.htm (http://webx.dk/rc/uhf-link3/uhf-link3.htm)
Noilla on lennetty FPV:ta 15km asti.
-
Eagle Tree:ltä on tulossa ground station yksikkö:
http://www.rcgroups.com/forums/showthread.php?t=1048046 (http://www.rcgroups.com/forums/showthread.php?t=1048046)
Eagle Tree is pleased to announced our new Eagle Eyes ground station, that provides the following:
* AV receiver diversity - you connect two video receivers to it, and it picks the better one and outputs the better signal.
* Antenna Tracking - when used with our OSD Pro, data are transmitted from the plane via your Video TX, which are interpreted by the ground unit, driving a pan/tilt tracker
* Full Telemetry to your laptop, sent digitally from our OSD Pro, via a USB link (supports realtime Google Earth!)
* Multiple A/V outputs (no need for a separate distribution amplifier)
Here are the preliminary specifications:
* Two video inputs -NTSC/PAL (using your video receivers of any frequency)
* Two audio inputs - monaural
* Four A/V outputs
* Headphone jack audio output with volume control. Amplified PC speakers can be connected to this, if headphones are not desired.
* Outputs for pan and tilt mechanisms.
* USB Port for connecting to PC, for live PC display of telemetry and firmware update
* adjustment of video and audio input levels, for matching of different brands of receivers for diversity
* Price $60 - $80 USD
Kohtahan sitä voisi hommata ko. laitoksen.
hups: RCgroups:n linkki on hieman vanha... Kaipa se joskus tulee myyntiin.
-
Täältä ratkaisu kantavuusongelmiin.
http://webx.dk/rc/uhf-link3/uhf-link3.htm (http://webx.dk/rc/uhf-link3/uhf-link3.htm)
Noilla on lennetty FPV:ta 15km asti.
Onkohan noi laillisia Suomessa? Vielä kun videolinkkki ois tuollainen pitkänkantaman vehje niin vois käydä lentämässä aika mielenkiintoisia fpv-lentoja.
-
Eagle Tree is pleased to announced our new Eagle Eyes ground station, that provides the following:
* AV receiver diversity - you connect two video receivers to it, and it picks the better one and outputs the better signal.
...
* Price $60 - $80 USD
EagleTreeltä tuli juuri eilen illalla tuosta samasta setistä mainos. Aika uskomaton hinta tuollaiselle kokonaisuudelle! Minä tilaan ainakin välittömästi, kun kauppoihin tulee. Jo pelkkä AV diversity on sellainen ominaisuus, josta on ennen saanut maksaa 150 euroa. Samalla pitää tosin päivittää OSD pro:ksi (jo minä sillä kymmenen lentoa lensinkin) ja hankkia ehkä GPS-mokkulakin, mutta ei se mitään :)
Ostin OSD:n kanssa samaan aikaan altimeter microsensorin, mutta se tuntuu olevan rikki. Välillä näyttää oikein, sitten pomppaa johonkin 36000 metriin, sieltä vaikkapa -100 metriin ja taas oikeaan lukuun. Otin jo yhteyttä EagleTreehen ja olivat kovin kiinnostuneita tuosta sekoilusta.
http://www.youtube.com/watch?v=rh3yqX1shHE (http://www.youtube.com/watch?v=rh3yqX1shHE)
-
Tuo Eagle Treen Ground Station on mielenkiintoinen. Kaikki samassa paketissa. Kun se tulee myyntiin niin ei ole enää mitään syytä käyttää jotain muuta OSD neljästä kilpailijasta. Enemmän odotan silti että Eagle Tree julkaisee OSD Pro liittyvän kaksi akselisen AHI sensorin.
-
kaksi akselisen AHI sensorin.
mikäseon?
(mun google on rikki)
-
AHI = The Artificial Horizon Indicator, eli suomeksi keinohorisontti. Siitä näkee kallistukset joka suuntaan, auttaa asennon hahmottamisessa.
-
roger
-
Onko kukaan harkinnut tätä 'väliaikaisratkaisuna' Eli ohjeet miten sen OSD Prohon sen virtuaali horisontin ennen kun ne tekee oman:
http://www.eagletreesystems.com/support/manuals/FMA-OSD-Pro.pdf (http://www.eagletreesystems.com/support/manuals/FMA-OSD-Pro.pdf)
Tässä siis itse laita:
http://fmadirect.com/Detail.htm?item=1778§ion=20 (http://fmadirect.com/Detail.htm?item=1778§ion=20)
-
Tilasin sen äsken.
-
Sama täällä :) - Eagle Tree myy sellasta promisewarea, että varmaan ens vuonna on myynnissä niiden omat kaapelit, joten ei muuta kun juotos hommiin. Tossa on kuitenkin aika pieni homma tehdä tollaset liittimet mitä ohjeessa.
-
Viimeisellä akulla leijutin kopteria auton takana ja päästin sen melko alas. Ehkä kolmeen metriin. Yht'äkkiä moottori sammui ja kopteri alkoi tippua kohti peltoa; lähettimen signaali oli joutunut liikaa konepellin & auton varjoon ja vastari meni fail safe -tilaan. Noh, juuri ennen tannerta signaali palasi ja kopteri pelastui kuin ihmeen kaupalla. Seuraavalla kerralla ei siis bunkeroiduta metallilevyn taakse lentämään... ;)
Kävin tänään taas kokeilemassa lennätystä, nykyään käytössä on 7" pikkunäyttö kiinnitettynä ohjaimeen. Huomattavasti helpompi lentää, kuin auton konepellillä olevaa läppäriä seuraamalla! Noh, joka tapauksessa, kohtasin taas tuon edellä kuvaamani blackoutin kesken lennon. Olin palaamassa aika kaukaa vedetyltä kierrokselta takaisin päin ja lentelin hitaasti eteenpäin (kylki kohti itseäni) noin sadan metrin päässä, kun yht'äkkiä moottori pysähtyi. Korkeutta oli varmaankin max. parikymmentä metriä, mutta onneksi tehot palasivat ennen maakosketusta. Kopteri oli niin kaukana ettei sitä silmin pystynyt ohjaamaan, onneksi seivaus onnistui videolta. Tällä kertaa lensin auton vierestä, eli mikään radiovarjo ei ilmeisestikään voinut tulla kyseeseen. Harmi kun en tullut loganneeksi kaasukanavaa, siitä olisi nähnyt hienosti oliko kyseessä ESCin lämpökatkaisu vai vastarin brown out. Pitänee viritellä Y-johto kaasukanavaan vastaisuuden varalle.
(http://fotoni.org/muuta/ilmakuvaus/090906katkos.gif)
Lisäsin kopteriin joka tapauksessa erillisen BECin ja siirsin vastarin paljon parempaan paikkaan eli ESCin vierestä kopterin perään. Pöydällä joskus aikaisemmin testaillessa ESC oli ollut lämmin ihan vain servojen liikuttelusta, joten ehkä erillinen BEC voi auttaa johonkin jonkin verran. Lennon jälkeen ESCin pinta tosin on vain aavistuksen lämpöinen.
-
Lisäsin kopteriin joka tapauksessa erillisen BECin ja siirsin vastarin paljon parempaan paikkaan eli ESCin vierestä kopterin perään. Pöydällä joskus aikaisemmin testaillessa ESC oli ollut lämmin ihan vain servojen liikuttelusta, joten ehkä erillinen BEC voi auttaa johonkin jonkin verran. Lennon jälkeen ESCin pinta tosin on vain aavistuksen lämpöinen.
Ja taas mentiin, korjauksista huolimatta. En ehtinyt värkkäämään kaasukanavaan y-johtoa joten se jäi taas loggaamatta... Mutta joka tapauksessa täysin samanlainen tilanne kävi taas, kaikki kontrolli katosi ja kohti maata tultiin. Kopteri oli suoraan takanani, noin 100 metrin päässä. Ei suurempia esteitä signaalitiellä. Tällä kertaa signaali tuntui katkeavan useampaan otteeseen, mutta ainakin moottorin vetämässä virrassa näkyy vain yksi katkos. Kopteri alko tippumaan ja kallistumaan, jolloin heitin tikkua hitaasti kohti toista laitaa. Kun vehkeeseen sitten palasi elo, veti se yht'äkkiä lähes kyljelleen sinne korjaukseni suuntaan ja meni taas hetkeksi mykäksi. Kontrolli palasi ehkä noin 5 metrin korkeudessa ja sain kuin sainkin laitteen nuppi kohti taivasta ja kierrokset kaakkoon. Todella lähellä oli taas. Harmi kun en voi videoida näitä vetoja vielä... :)
(http://fotoni.org/muuta/ilmakuvaus/090907katkos.gif)
Onko kenelläkään ajatusta siitä, mistä tuollainen voisi johtua? Tein radiolle (DX7 + AR6200) taas range checkin ja signaali vaimeni vasta 30 askeleen päässä - aivan kuten manuaalissa kerrotaan olevan normaalia. Ennen seuraavaa lentoa pitää kyllä se y-johto viritellä tuohon, että näkee onko se radio vai ESC joka siellä pimenee. Täysi kontrollin menettäminen tosin kertoo radion burnoutista. Voisin pistää varoiksi AR7000:n tilaukseen.
-
Ohimennen vilaistuna vähän samanlaisia murheita kuin mulla oli rekun kanssa aikanaan. (http://www.kopterit.net/index.php?topic=2601.msg36476#msg36476) Käyrät näyttää samanlaisilta.
Jatkoa vielä murheissiin tässä ketjussa. (http://www.kopterit.net/index.php?topic=4134.msg37137#msg37137)
Itsellä nuo virrattomat hetket tosin kesti pidempään (muistaakseni 5-7 sek).
Kyseistä oma-aloitteista sammumista ei ole tapahtunut enää tuon maadoituksen jälkeen, mutta lisäksi vaihtui vastari 6200'sta 7000'een sekä sateliitin sijainti.
Sateliitin sijoitin kopterin kylkeen päärattaan etupuolelle ja päävastari sijaitsee ihan kopterin takana antennit ulos sojoittaen. Näillä sijoitteluilla sain range checkissä melkein saman tuloksen joka suuntaan, kun aikaisemmin oli huomattavia eroja.
Silikonispray pumpulipuikolla hihnalle ja päärattaaille pyyhkäistynä poisti huomattavasti tuota sähköisyyttä.
-
Ohimennen vilaistuna vähän samanlaisia murheita kuin mulla oli rekun kanssa aikanaan. (http://www.kopterit.net/index.php?topic=2601.msg36476#msg36476) Käyrät näyttää samanlaisilta.
Jatkoa vielä murheissiin tässä ketjussa. (http://www.kopterit.net/index.php?topic=4134.msg37137#msg37137)
Itsellä nuo virrattomat hetket tosin kesti pidempään (muistaakseni 5-7 sek).
Kyseistä oma-aloitteista sammumista ei ole tapahtunut enää tuon maadoituksen jälkeen, mutta lisäksi vaihtui vastari 6200'sta 7000'een sekä sateliitin sijainti.
Mulla potilas on täysin alumiininen CopterX. Käytännössä siis perä on jo maadoitettu runkoon ja runko moottoripukkiin - alumiinia kun kaikki ovat. Piti oikein mittarilla testata ja kyllä, sähkö kulkee puomin päästä pukille ongelmitta. Voisin koittaa lykätä vastariin konkan ja ehkä vaihtaa siihen AR7000:seen myös.
Sateliitin sijoitin kopterin kylkeen päärattaan etupuolelle ja päävastari sijaitsee ihan kopterin takana antennit ulos sojoittaen. Näillä sijoitteluilla sain range checkissä melkein saman tuloksen joka suuntaan, kun aikaisemmin oli huomattavia eroja.
Minun satelliitti oli kopterin kyljessä, rungon takaosassa. Päävastari oli puolestaan nokassa ESCin vieressä siten, että toinen antennikaapeli törrötti noparin konkkia vasten... :) Nyt satelliitti on kiinni peräservossa, päävastari on rungon takaosassa antennit vasemmalle ja oikealle. Ja ongelmia on siis ilmennyt kummallakin asennuksella yhtäläisesti. Myöskään erillinen BEC ei vaikuttanut millään lailla.
-
Vastari vaihtui AR7000:n ja mukaan tuli myös EagleTreen GPS-mokkula. Ainakin nyt neljä akullista päästiin ilman moottorin sammumista, mutta eihän se vielä ongelman poistumista varmista. Jatketaan harjoittelua. Ostin myös videosplitterin, jotta voin nauhoitella lentoja samalla kun katselen kuvaa itse 7" näytöltä. Etsin "1 in - 2 out" mallia, mutta halvimmalla lähtikin "1 in - 8 out"... :D Nyt on sitten videolähtöjä vaikka koko suvulle! Pitää muistaa ottaa se seuraavalla kerralla ihan mukaan asti kentälle, viimeksi käydessä muistin kaiken läppäristä lähtien, mutta splitteri jäi kotiin.
Asiasta toiseen, minulla on hieman ristiriitaiset fiilikset yhdistelmästä Eagle Tree & lentokorkeuden loggaus. Ostin taannoin erillisen lentokorkeusanturin, jonka kanssa minulla oli todella hämäriä ongelmia (http://www.kopterit.net/index.php?topic=5383.msg53111#msg53111) alusta alkaen. Nyt sain käsiini tuon GPS-lisäkkeen, eikä senkään näyttämä lentokorkeus pidä oikein kutiaan. Toki GPS:n ilmoittama korkeustieto on täällä pohjolassa (ehkä muuallakin?) jo lähtökohtaisestikin vain "sillä hehtaarilla", mutta ei tuo siltikään vakuuta. Maassa nököttäessä korkeus vaeltaa pääsääntöisesti -20m ja 20m välillä, lentäessä sama homma jatkuu. Käytännössä korkeustieto voi näyttää sinnikkäästi vaikkapa 30 metriä, vaikka kopterilla lentelee todella ylös ja taas takaisin maan tuntumaan. Kerran GPS ilmeisesti otti alkufiksin 1600 metrin korkeuteen, koska koko lennon ajan lentokorkeus pyöri noin -1600 metrin ympäristössä. Olen siis valinnut "aloita korkeus nollasta"-option EagleTreen softasta, joka valitsee nollatasoksi lähtökorkeuden.
Satelliitteja näyttäisi olevan jatkuvasti näköpiirissä 8-10, joten siitä ei voi tarkkuuden kanssa olla kiinni. Nopeus ja etäisyystieto sentään pelasivat mukavasti.
-
En ole millään GPS laitteella saanut korkeus tietoa pelaamaan. Se erillinen barometrinen V3 korkeusanturi pelaa loistavasti ainakin mulla.
-
En ole millään GPS laitteella saanut korkeus tietoa pelaamaan. Se erillinen barometrinen V3 korkeusanturi pelaa loistavasti ainakin mulla.
Okei, pitää melkein koittaa sitten saada tuo Altimeter v3 HobbyCityyn vaihtoon. EagleTreeltä tuli kaksi viikkoa sitten yksi ainut maili ongelmaan liittyen ("Mitä softaversioita käytät?"), sen jälkeen ei ole tullut mitään muuta kuin autoreplyjä. Olen lähettänyt heille ainakin viisi mailia.
-
Tänään oli vähän musta päivä.
1. yritys: Ajo pellon nurkkaan, kopteri ilmaan. Kierrokset pomppivat tuttuu tyyliin, alan kyllästymään Scorpparin nopariin toden teolla. Kaarros hieman kauemmas ja vaihto FPV-lentoon. 50m päähän päästyäni kuva katkeaa. Hetken panikointia, sitten parin virhekorjauksen kautta kopteri haltuun ja lähemmäs. Maassa paljastuu puolen tunnin debuggauksella, että yksi kameralta tulevista johdoista on poikki ja katkoo kuvaa tiettyyn asentoon joutuessaan. Eipä muuta kuin kotiin korjaamaan.
2. yritys: Taas ajo pellon laitaan, tuuli onkin yltynyt mittarin mukaan 9 m/s puuskiin. Yksi akullinen kevyttä pörräystä ihan lähimaastossa, jostain syystä videolinkin antenni haluaa yhä vain pyöriä melkein vaakatasoon, eikä pysy sojottamassa kohti maata. Pitää keksiä jokin ratkaisu, jolla sen pitää aloillaan. Akun lopulla ihmettelen taas perän outoa ja vaeltavaa käytöstä. Toinen akullinen alkaa maassa pirueteilla, jotka eivät ota oietakseen. Lähempi tarkastelu paljastaa toisen peräservon alumiinisen kiinnikkeen katkenneen ja toisen löystyneen niin, että servo pääsee vaeltamaan pitkin puomia. Äkkiä kamat kasaan ja kumit soikeana Sabeen. 450 T-Rexiin sopivia peräservon kiinnikkeitä ei löydy, ostan myyjän rohkaisemana MiniTitanin vastaavat tarkoituksena muokata 14 millin kiinnikkeet sopiviksi 12 millin puomille. Kotona selviää, ettei muokkaus ole kovinkaan helppo, jos ei halua riskeerata turhaan osien kestävyyttä. Onneksi laatikon perukoilta löytyy yksinäinen kiinnike, jolla servo saadaan taas naulittua paikoilleen.
3. yritys: Ajo pellolle, alkaa jo kyllästyttää reissaaminen edestakaisin. Yksi akullinen testailua, kaikki ok. Akun lopulla olen huomaavinani kuvassa pientä pehmeyttä, mutta pistän sen pimenevän illan piikkiin (kamerani kuva menee puuroksi pimeässä). Toinen akku kopteriin ja pehmeys pistää yhä silmään. Koitan säätää objektiivia, mutta se ei kierry pitimessä. Lukitusruuvin avaamiseen tarvittava pieni talttapää-meisseli on tietysti kotona. Noh, ilmaan siitä huolimatta. 10 sekunnin lennon jälkeen kopteri on noin 30 metrin päässä ja kuva alkaa yht'äkkiä sumenemaan nopeasti. Tajuan hieman liian myöhään objektiivin lähteneen kiertymään auki/irti. Saan kopterin hallintaan suoralla ohjauksella parin koukkauksen kautta ja tuon sen nopeasti peltotien päälle, koska aavistan objektiivin tipahtavan hetkenä minä hyvänsä kyydistä. Olen sekunnin liian hidas ja obiska tippuu peltotien vierustan puolimetriseen heinikkoon. Puoli tuntia etsintää pimenevässä illassa tuottaa odotetun lopputuloksen: palaan kotiin ilman objektiivia.
Nyt ollaankin sitten viikko tai pari FPV-lentämättä, kun odottelen uutta 2.8mm objektiivia. Ruuvasin kokeeksi paikalleen 160 asteen obiskan, mutta sillä en taida uskaltaa edes koittaa lentää. Kuvakulma on niin laaja, että kuvien nurkkiin piirtyy mustat reunukset, ja kopterin jalakset näkyvät lähes ensimmäiseen tukeen asti kuvassa (vaikka kamera on kiinnitetty sen etummaisen tuen keskelle).
-
Nyt on sitten ensimmäinen torppikin koettu FPV-CopterX:llä. :) Lensin tänään viisi akkua ilman ongelmia (joskin tuolla 160 asteen objektiivilla lentämisestä on luonnollisuus kaukana...) ja siitten kuudennella rysähti. Tein ensin korkeusennätykseni (GPS:n mukaan 100-120 metriä), sitten peräkasetti petti. Alumiini väsyi poikki täsmälleen samasta paikasta, josta kaikki kolme edellistäkin CopterX:n peräkasettia ovat katkenneet. Olisi pitänyt olla viisaampi ja jättää tuo viritys asentamatta. Laatikossa on SoniX:n laatuperä, mutta ajattelin asentaa sen "vasta sitten kun tuo sininen hajoaa". Edelliset kasetit ovat menneet rikki maassa, joten vahingoilta on vältytty - tähän asti.
Kopterista kuului napsahdus ja kumma rutina, sitten perä lähti alta. Veikkasin koneen tippuessa pyörien katkennutta hihnaa tai pettänyttä tail drive pulleytä, mutta maassa selvisi että sekä ne että yksisuuntaislaakeri ovat kaikki ehjiä. Lopulta laaskin 1+1 ja äkkäsin, että peräkasetti on tosiaan katkennut/irronnut ilmassa. Ensiimmäinen kerta kun onnistun saamaan boom striken takalavoilla! :D
Kolmen minuutin kohdalla käydään korkealla, 4:20 napsahtaa perä poikki. Äänet näyttävät olevan loppupätkästä pari sekuntia perässä, ei oikein riitä tämän läppärin teho tallentamiseen. Ennan torppia video nykikin pahasti hetken. Ja EasyCAP näyttää jättävän videosta kaistaleen oikeasta laidasta sekä ylhäältä pois, oikea landari näykyy todellisuudessa yhtä paljon kuin vasenkin.
http://www.youtube.com/watch?v=Rv8bZL8jVsE (http://www.youtube.com/watch?v=Rv8bZL8jVsE)
-
Töttöröö fanfaarien saattelema se on tänään (eilen) sitten tehty: virallinen kopterilennon suomenennätys syysleirillä 572m korkeutta - myöhemmin aiheesta videota todisteena :)
Haluan kiittää kaikkia tukijoukkoja ja erityisesti FPV tiimikaveriani Juzaa sekä tietenkin vanhempiani, joita ilman en olisi ikinä tätä tehnyt :P
Harmittaa vain kun tavoite 1000m jäi melkoisen kauas. Jostain kumman syystä kopteri ei vain enää noussut kun toiseen suuntaan kenttää lentäessä ja käännöksessä huonoon tuuleen se tuli jyrkästi 50 metriä alaspäin. Voi olla, että failsafe iski päälle käännöksessä (tästä varmuus kun kytken tiedon OSD: hen huomenna).
Toinen skenaario huonoon tulokseen on, että korkealla suuntavaisto katoaa ja kopteria tulee lennettyä liikaa eteenpäin eikä ylös kun horisontin tuntu katoaa. Tähän saan vahvistuksen kun saan laitettua keinohorisontti anturin kiinni ja kalibroitua.
Kaikesta huolimatta pahimman pettymyksen laannuttua olen aika tyytyväinen kuiten kohtuulliseen tulokseen ja kun saan vain ohjauksen pelaamaan korkeammalle niin kyllä se tonni sieltä tulee (toivottavasti ei alas :) ). Kuvan kanssa ei vielä mitään ongelmia. Harmi vain, että näin ylös ei monessa paikassa voi lentää häiritsemättä muuta ilmailuliikennettä, joten tämä 1000 tulee rikkoa jossain lentokentällä, jossa se on 'turvallista'. Eipä sitä tiedä vaikka tänään onnistuisi leirin vikana päivänä :)
-
Tästä ei voi kuin onnitella ;D
Muutamilla lennoilla olen ollut mukana ja jännitystä tuo homma kyllä tuo niin antennin kääntäjälle kuin pilotille.. Loistavaa että kalusto pysyi ehjänä. ;)
-
No, ei tuo oma kalusto niin ehjänä pysynyt. Saldona leiriltä oli kolme lentoa ja kaksi torppia. Kopterissa oli ilmeisesti vikana joko nopari tai sitten gyro tai molemmat, mutta kerran kopteri päätti toimia miten halusi 100 metrin korkeudessa ja 200 metrin päässä. Ei reagoinnut enään kaasutikkuun ja perä lähti pyörimään. Onneksi löytyi GPS koordinaateilla ja trackerillä. Ja toisen kerran kopterin perä yhtäkkiä pyörähti juuri ennen laskua. Lisäksi kopteri teki saman tempun kerran leijuttelussa. Onnettomuuslautakunnan tutkinnan jälkeen vaihtoon menee sekä nopari että gyro. Ainakin nopari on ollut kovilla kun painoa on enemmän kuin normaalissa mini titanissa ja nopeutta jatkuvasti kohtuullisesti. Pitänee laittaa joku 75A nopari tuon 40A sijaan. Laitan videoita noista kahdesta jälkimmäisestä lennosta tänne myöhemmin. Tuossa jälkimmäisessä videossa näkyy kuinka perä yhtäkkiä vaan lähtee.
-
Viime viikonloppuna tuli tehtyä ensimmäinen laskeutuminen kuvan perusteella. Olin päättänyt, että kun saan keinohorisontin niin rupean laskeutumaan kuvan perustella, mutta kun keinohorisontti ei toimi jostain syystä luotettavasti, niin laskeuduin sitten ilman mitään apuja :)
Kaverin mukaan laskeutuminen oli hieno ja tasainen - kehui, että harmittaa kun ei osaa itse laskeutua niin tasaisesti edes normaalisti (tässä varmaan mukana vähän kannustusta) :D
No varmaan se oli ihan ok laskeutuminen, joten uskallan koittaa jatkossakin aakeilla alueilla. Rakun kentällä tuli lennettyä ja esim röylän kapealla tiellä varmasti jatkossakin jätän tekemättä laskeutumiset kuvan kanssa.
Hyvä tapa tuntui olevan korkeuden laskeminen noin 2 metriin ja siitä sitten pistää holdin päälle (tämä siis isommilla 50 kokoluokan kopuilla) - tästä tulee aika nätti laskeutuminen kun pistää negatiivisia about 3-5 astetta (kuten autorotaatiossa) ja sitten ihan viimemetreillä kun maa näkyy jo läheltä nostaa positiivisia kulmia noin 7 asteeseen. Huomenna olis tarkoitus jatkaa laskeutumisharjoituksia, mutta tässä vinkkejä muillekin jotka haluavat harjoitella :)