Kopterit.net
Tekniikka => Sähkömoottorit, noparit, akut, laturit ja becit => Aiheen aloitti: Pertti - 07 Heinäkuu, 2009, 12:45:42
-
Voisikos joku valaista hieman noiden ni-mh akkujen sielunelämää.
LiPot alkaa olla jo hanskassa mutta nää on viä täyttä ydinfysiikkaa mulle.
Tiedot joita tarvitaan:
Kuinka kovaa lataus virtaa kestää DX7 akku. Saako latailla 1C:llä?
Onko haitaksi jos akku kuumenee ladatessa niin paljon että sen tuntee radion akkukotelon kannen läpi?
Hieman OT mutta kuinka kovaa virtaa kestää DX7 sisällä oleva sulake? Itse lataan 0.3A:lla mutta se tuntuu "hieman" liian pitkältä ajalta.
Säilytetäänkö ni-mh akkuja samalla tavalla, siten että 30% akun kapasiteetista on vähintään jäljellä. Näin olen ymmärtänyt LiPoilla tehtävän.
Haittaako jos ni-mh akun ajaa täysin tyhjäksi vai onko sama 80% hyvä lopetus jännite kuten LiPossa?
Tulipa pitkä posti, toivottavasti joku jaksaa auttaa.
-
Itse olen tuota lataillut 1500mAh (1C), eikä ole sulaketta poltellut.
Ja lataustiheys on ollut sen verran reipasta, ettei ole mankan jännitevahti alkanut piippailemaan. 5-10 akullisen välein lataillut.
-
NiMh akku purkautuu itsekseen. Eli jos on kone säilytyksessä ollu pitempään niin akut pitää ladata ennen lennätystä.
-
Ittekkin oon lataillut Spektrumin akkua 1C:llä. Ei tartte edes latailla kovin usein, parhaimmillaan kestää jopa 20-30 lentoa (tosin kaikki 3-5min lentoja) + koneiden säätämiset siihen päälle.
Haittaako jos ni-mh akun ajaa täysin tyhjäksi vai onko sama 80% hyvä lopetus jännite kuten LiPossa?
Ei ne siitä kärsi samalla tavalla kuin lipot.
-op-
-
Mulla DX7:n akku kesti uutena 7 tuntia päälläoloa (koskematta mihinkään). Nyt, reilun vuoden päästä, enää kolme... ja jännitehälytyksen jälkeen sinne menee enää luokkaa 800 mAh. Latailen 700 mA virralla.
Tiedä sitten olisiko pitänyt vähän useammin purkaa ennen latausta? Yleensä olen aina lataillut lennätyspäivän päätteeksi ilman sen kummempia kommervenkkejä.
Edit: kestää se edelleen normilennätyspäivän, tosin mulla ei lentoja (á 10 min) yleensä tule kuin rapiat kymmenen ja säätelyt päälle.
-
Ite oon pukannu aina 1A menee, lämpeneehän se loppua kohti mut sou vat ::)
-
Moro,
Nuo NiMh ja NiCd akut ovat varsin hankalia tapauksia jos niiden kapasiteetti halutaan pitää hyvänä. Sähkötouring-autoilla kisaa ajaneena nekin on tulleet tutuksi. Ongelmallista noiden NiMh akkupakettien kanssa on kennojen jännite-erot. LiPo akuilla on balanserit joilla kennot pidetään samassa jännitteessä. Autojen ajoakuille oli purkulaudat joilla ajon jälkeen jokainen kenno purettiin esimerkiksi 0,9 volttiin ennen latausta. Näin ollen jokainen kenno tuli about yhtäaikaa täyteen kun ne oli valikoitu hyvin samankaltaisiksi kaikki kennot.
Ni-xx akut ovat vielä sikäli hankalia otuksia, että ne pitäisi tosiaan ladata vasta kun ne ovat tyhjiä. Siksi RC-autojen akut purettiin tyhjiksi sillä purkulaudalla ennen latausta. Kaiken kukkuraksi on suositeltavaa, että nuo NiMh akutkin ladataan loppuun asti. LiPot voi ottaa toki latauksesta koska huvittaa. NiMh akuillakin on muisti-ilmio joka on NiCd akuilla vieläkin pahempi. Se muisti-ilmiöhän on se, että jos akusta puretaan aina vain vaikka 40% kapasiteetistä ja ladataan, niin se akku alkaa oppia sen ja se kapasiteetti alkaa heikkenemää. Siksi Ni-xx akkuja ei olisi hyvä ladata jollei ne ole aivan tyhjät. Siksi esimerkiksi itse joka toisella latauskerralla tein radion akulle siten, että pidin radiota päällä kunnes akkuhälytinkään ei enää pitänyt ääntä. Tällöin akut pysyvät parempina pidempään. Tämä ei kuitenkaan ratkaise sitä ongelmaa, että niihin kennoihin syntyy jännite-eroja ja latauksessa delta-peak laturit lopettavat latauksen helposti jos pari kennoa on täynnä ja niitä yliladataan ja koko paketin jännite alkaa laskemaan. Tällöin akkua ei saa ladattua täyteen, no NiCd akuilla tätä varten suoritettiin se hidaslataus jossa kennoja härskisti pienellä virralla yliladataan jolloin kaikki kennot varmasti täyttyvät. NiMh kennot eivät kuitenkaan oikein pidä kyseisestä toimenpiteestä.
--
Timo
-
Kiitos kaíkille vastanneille!
Olen nyt taas hieman viisaampi.
Merkkaan aiheen ratkaistuksi.
-
Ja jos/kun ajattelet niin, että haluat akun kestävän mahd. kauan niin: Älä koskaan lataa akkuasi yli 0.3A virralla. Jos oikein muistan niin eräällä akkuvalmistaja oli kestoja eri latausvirroilla ilmotettu:
0,1 A = n. 2000-3000 sykliä, 0,5A = 500-700 sykliä, 1,0A =100 - 500 sykliä. Jos lähetin on pidempään hyllyssä, olisi hyvä, jos lataisit akun n. kahen kuukauden välein. Mutta kun lähetintä ei ladata joka päivä viittä kertaa, niin se 300 sykliäkin kestää jo vuoden tai useamman. Jos lataat pienillä virroilla, niin saattaa jo ite lähetin hajota ennen akkua...
Nämäkin opin auton kanssa, jota en ole raaskinu ajaa useampaan vuoteen, kun on koptereita mietittävänä...
-
Jaa, kyllä mä latasin vanhoja 3000mAh NiMh auton akkuja toista sataa kertaa 3.7A:lla ja antoivat auton myytyäni lähes yhtä paljon virtaa ja ajoaikaa kuin uutena. 0.3A:lla jos lataa niin joo, saattaa olla hyväksi akulle, mutta ei missään nimessä hermoille.. ;D
-op-