Kopterit.net
Helikopterit => Kopterivalmistajat => Gaui => Aiheen aloitti: Kopteri-eki - 07 Elokuu, 2009, 14:18:58
-
Terve: nyt olis taas aika miettiä sitä isompaa säkökopteria, raptori meni kaupaksi ja nyt todella olisi aika hankkia uusi sähkökopu tilalle.
Tätä gauin 425 ei taida suomessa olla kellään?, olen itse nähnyt tämän ainoastaan hobby-peoplen liikkeessä mutta en tosi toimissa.
Tällä hetkellä pitäisi miettiä kahdesta vaihto ehdosta (gaui & protos) kumpi olisi jollain lailla parempi hankinta, gauissa tällä hetkellä ei hirveä varaosa palvelu vielä ole käsittääkseni suomessa ole joka ei ainakaan tässä vaiheessa harjoittelua ole hyvä juttu kun niitä osia kumminkin menee vielä helpommin rikki. Protoksella nyt taitaa jo kohtuu hyvä saanti olla kotimaassa ja olen pari protosta ilmassakin nähnyt ja olin aika vakuuttunut.
Tässä nyt olisi taas vähän purtavaa itselle kumpaan päätyy, jos jollain on kokemusta tai muuten vaan tietää tuosta gauista niin ilo mielin ottaisin kommenttia vastaan.
-
Heh eipä kerennyt kauaa raptori rahat poltella taskussa kun piti uutta kopua saada tilalle, ei muuta kun aamulla hobby-peopleen hieromaan kopu kauppaa gauin 425:sta.
Kun ei paljon oikeen löytynyt mitään dataa kyseisestä kopterista niin kai se on sitten itse ostettava ja kokeiltava :P.
Ihan laadukkaan oloinen paketti mitä näitä eri koptereita nyt on tässä muita nähnyt, otin pakettiin myös mukaan flybarless nupin mutta kokeilen ensiksi tuo vakiota.
Akuiksi tuli hyperion G3:sia, joista yksi oli jo valmiiksi pullistunut ??? :-\
Nuppi servot pitää vielä miettiä, sinäänsä hyvä että rungossa voi valita että laittaako normi kokoiset vai medium.
-
Ei pahan näköinen vekotin, jännä tuo pääratas ratkaisu pieneksi koneeksi. Akku pullistunut suoraan paketista? Kannattaa ehdottomasti palauttaa ja vaihtaa, ettei tule ongelmia jatkossa.
-op-
-
Juu akku on ihan "koskematon", jotenkin kohtalon ivaa kun samalla ostos reissulla ostin li-po SAFE pussin niin johan tuli heti käyttöäkin sille.
Tuossa katselin servoja nuppiin niin päädyin normi kokoisiin ja malliltaan hyperion DS20-HMD.
-
laita ostopaikkaan mailia että vaihtavat akun uuten ku resun ovat myyneet.
-
Onpas hyvännäköinen runko. G10 vai hiilikuitu?
-
Runko on hiilikuitua, runko on muuten todella kapea.
-
Ja taas yksi kokoluokka hirviö...
Ite kattelin että olis ihan komeen näkönen 450 (päättelin 425 nimestä) Mutta 500:han se oli ja nimetty lapakoon mukaan.
-
Näyttää aika ARF kitille, oletko muistanut tarkistaa kaikista ruuveista lukitten?
-Samppa
-
Näyttää aika ARF kitille, oletko muistanut tarkistaa kaikista ruuveista lukitten?
-Samppa
Juu kyllä käynyt kaikki ruuvit läpi, ja aika hyvin on jo valmiiksi tehtaalla kasattu.
-
Noniin nyt on virallisesti koe-lennot tehty uudella kopulla.
Eilen kävin pikaisesti yhden akun kokeilemassa salaa henttaalla, tänään olikin sitten pikku muutokset tehty ja kävin jatkamassa siitä mihin jäin. Näin kolmen akun kokemuksella kopteri tuntuu omille taidoille todella vakaalta sekä muutenkin hyvä tuntuma ohjaimiin, expoa jouduin laittamaan Noin 30% elevatoriin ja aileroniin kun tuntui aika tarkalta.
Pientä ihmetystä auheutti toisen akun jälkeen moottorin pienoinen kuumentuminen että mistä se voisi johtua kun lentelin ihan perus kaarroksia vain, mittasin infra mittarilla moottorin päädystä lennon jälkeen 60C, joka tuntuu aika korkealta lämmöltä?, olisko jollain hajua mistä kannattaisi lähteä syytä etsimään. Nopeudensäädin ei ollut juurikaan lämmin, eli se on ihan OK. Mieleen tuli että voisiko nupissa olla jo liikaa kierroksia?.
No tästä jatketaan seuraavalla kerralla.
-
Kovin on 1:1 tuohon mun EP550, suurin ero on siinä että peräpuomi on lyhkösempi.
-
Kävimpä tänään taas ulkoiluttamassa gauia, nyt on seitsemän akullista haettu tuntumaa.
Perää pitää vielä ehkä vähän säätää mutta muuten lentää minusta ainakin hienosti, juuri sopivan hitaastikkin ja rauhallisesti käyttäytyy näin aloittelijalle. Meinasin että ainakin muutama lentotunti pitää saada vakio nupilla lennettyä ennekuin kokeilen tuota flybarless nuppia.
-
Taisit käydä Henttaalla juuri kun olin lähtenyt kotiin. Harmin paikka, olisi ollut kiinnostavaa vertailla Gauin 425:tä Protoksen kanssa.
-
Terppa, kävin tänään kokeilemassa uusia hankintoja gaui:ssa. Ostin viikko sitten Mr, Gauilta (Taskinen) torgue tuben kun oli niin hienon näköinen :D. Tuossa vanhassa hihna vedossakaan ei mitään vikaa ole mutta kokeilun vuoksi hankin TT:n, mutta tänään tosiaan siitä sain henttaalla kokeiltua ensimmäise testit, en mitään suurempaa eroa huomaa entiseen muuta kuin että mielestäni lentää paremmin vaakalentoa, tosin voisko tähän vaikuttaa se että tuo uusi putki on noin 20mm pidempi jonka johdosta voi käyttää manuaalin mukaan myös pidempiä paalapoja. Myös rattaat tuntuvat rullaavan herkemmin, mutta muuten sain sitä kahdeksikkoa sekä samat häröilyt taivaalla tehtyä ihan samalla lailla kuin vanhalla systeemilläkin :D.
-
Kuvista päätellen toi Gaui on laatukamaa. Alkaa itseäkin kuumottamaan. Toisaalta kaksi kopua rakenteilla joten ehkä täytyy ensin ne tehdä valmiiksi :)
-
Syysleirille tulossa tarjoukseen hinta pitäisi,olla
kohdallaan.
-
Itse ostin 550:n jokin aika sitten ja nyt hieman ottaa päähän kun Hobbypeoplessa just alkaa 425:sen kitin promootiokampanja 99 euroa !!!! höh. No, täytynee varmaan ostaa kitti varaosiksi jo olemassa olevaan kopukkaan tai sitten myöhemmin siirtää nopari, gyro ja moottori 550:stä. Jos olen tulkinnut oikein, niin kaikissa (425, 475, 500 ja 550) on sama runko (sekä muovi että hiilikuitu kaikissa samoja) ja osat käyvät ristiin. Kampanjahinta kuulemma on voimassa marraskuun (vai oliko että myös joulukuun ?) tai niin kauan kun niitä riittää.
Niille, jotka joskus täällä ovat valittaneet varaosatarjonnasta, niin täytyy kyllä sanoa, että kun kävin Hobbypeoplessa, niin GAUI:n varaosista ei ainakaan silloin ollut minkäänlaista puutetta huomattavissa. Ja osat laatukamaa. Ilolla kiinni laittelin.
Kittiin saa sitten kuulemma fiksusti ostettua moottorin, noparin, lavat tai 475-muunnoksen, riippuen mitä itseltä ei jo vanhastaan löydy. Hmmmmm..... pakko varmaan tohon 99 hintaan käydä ostoksilla, vaikka en enää tänä vuonna aikonut ostaa mitään korterikamaa "hallituksen" kieltäessä moiset "lapselliset touhut", niinpä kuitenkin "mans got to do what mans got to do...." mihinkähän tämä harrastus vielä johtaa ..... ?????
P.S. Ostin itsekin myös aiemmin Hyperionin 2500 mAh 3S ja noita 3G akkuja neljä kappaletta ja kaikki oli kunnossa ja pelanneet tosi hyvin. Ainoa että laturini on hieman heikko noille akuille ja siksi latausaika venyy puoleen tuntiin, mutta huima parannus edellisiin perusakkuihin (lupaavat kuulemma tehtaalta vielä 4 kertaa pidemmän käytön kuin vanhan tekniikan akuissa, hyvä homma).
-
Juu itsekkin aion hankkia tuon tarjous kopterin, kun en ole mikään huippu pilotti niin sillä muovirunkoisella on hyvä harjoitella kun ei tunnu ehkä niin pahalta jos vähän saa kolhuja.
Ykkös gaui kopterina minulla on 425:sta carbon versio, jossa myös torgue tube ja pari alumiinistä muuta kikkaretta lisävarusteena. Ja se mikä minuakin yllätti että juuri kirjoittamasi osien keskenään sopivuus on todella hieno juttu!. En usko että kauaa menee niin näihin isompiinki saa varmasti gauilta scale koppiakin, kuten jo pikku gauiinkin saa.
50 akullista olen tällä 425:lla lennättänyt loppukesästä/syksystä ja yhtään osaa en ole vielä joutunut vaihtamaan että olisi ollut jotenkin heikko tai huono osa eli kestävyyskin on mielestäni osoittautunut todella hyväksi.
-
Kappas, asiallinen hinta ja jos käytössäkin on jo osoittautunut toimivaksi, niin tämä taisi ratkaista mun 500 poltteen.
HK jätetään hobbykingille ja tilataan pari Gaui 435 talveksi.
Onko varaosien yhteensopivuudesta tietoa, natsaako keskenään joidenkin "laatumerkkien" kanssa?
-
Natsaahan se... GAUI on jo itsessään laatumerkki ;D
-
Niin se vaan on, että jos olisin näistä koptereista tiennyt Belt CP:tä miettiessäni (ja hankittua tuli), niin olisin ostanut GAUI:n jo aika päivää sitten. 550 on mielestäni superhyvä aloittelijalle, vaikka koko vähän ensiksi hirvittää, mutta totta on tarina siitä että isompi on vakaampi ja rauhallisempi. Nyt sitten pääsee rakentelemaan vähän pienempää ja varmaan äkäisempää 425:sta. Talvella on aikaa saattaa kopukat kuntoon vaan toivottavasti ei torppauskuntoon ;D
GAUI on todellakin jo laatumerkki itsessään.
Hankin muuten omaan 550:seen lavat Hobbypeoplesta 17,95 ja vertailin hintaa Belt CP:n lapoihin 14,50 ja tuli mieleen, että hyvän kopterin olen hankkinut. Varaosat ovat hinnaltaan enemmän kuin kohtuullisia (550:sen lavat kun ovat kohtuullisen kookkaat, ainakin omaan kopterikokemukseeni verrattuna, olin varautunut ainakin hintaan 25-30 e). Näillä kahdella kopterilla kun on laadussa eroa kuin yöllä ja päivällä (lisäksi Beltti tuntuu tänäpäivänä aika pikkurimpulalta ja nuljulta). Nälkä varmaan kasvaa syödessä tässäkin hommassa ...
-
Tulipa tänään heti aamusta haettua HELI-IMPORTIN Antti taskiselta juuri maahantulleita gauin 425 basic kit runko. http://www.hobbypeople.com/shop/index.php?main_page=product_info&cPath=29_324_387&products_id=23553
Ei oo kyllä hinnassa moittimista, kopterissa on muutamia samoja osia kuin hiilikuituisessakin versiossakin. Aion rakentaa tästä itselleni semmoisen harjoittelu rungon talveksi kun ei raaski tuolla gaui laivueeni "ykkös" kopterilla talvella lennellä. :D
Matkaan jäi aamun reissulla myös uudet gauin tekemät CF lavat, tuossa ensimmäisessä 425:ssa tulleet lasikuitu lavat ovat mielestäni ihan hyvät mutta nämä uudet ovat jopa huomattavasti jäykemmät.
laittelen enempi kuvia kunhan kerkeän tätä rakentelemaan.
-
Heh pakkauksesta seuraavaksi testilennolle :).
Tosiaan tuli tuossa parina iltana rakennettua melkein kaksi kopteria, vaihdoin hiilikuitu versioon uudet servot ja taas siitä otetut servot tulivat tähän muovi versioon.
Itse rakennuksessa ei tullut oikeastaan mitään ihmeellistä vastaan, kaikki osat olivat oikeissa pusseissa ja muutenkin todella selko lukuinen ohjekirjakin. Tässä muovi rungossa on myös mielestäni helpompi sijoitella radiolaitteen kuin CF versiossa jossa todella kapea runko, muoviversiossa kaiken saa melkein rungon sisälle.
Yritin tehdä tästä kopterista semmoisen "budjetti" version itselle jolla olis kiva harjoitella, en tiedä kuinka hyvin siinä vielä onnistun koska vielä ei ole lennetty ;).
Setup:
Nuppi servot: 3X Hyperion DS20HMD
Peräservo: Hyperion DS20xSDM
Gyro: GAUI GU-210
ESC: GAUI 50A
Moottori: GAUI:n 1500w - 1300kv
Gaui external BEC (hyperion 1100mAh 2S LI-PO vastariakkuna)
Akut: 2kpl Hyperion G3 3S 2500mAh
Lavat: GAUI:n 425 Lasikuituiset (en tiedä saako näitä enään kun gauilta tuli myös hiilikuituiset)
Laitetaan raporttia kun koe-lennot suoritettu.
EDIT: kuvat unohtu.
-
Pystyykö tuossa käyttämään 6s akkua vai pitääko olla ehdottomasti 2x 3s?
-
Pystyy käyttämään 6S:ää
-
Testilennot tehty, meinas kahvitunnit tänään vähän venyä kun otin kopun mukaan töihin kun eipä paljon valoa enään riitä töiden jälkeen lennättämiseen :'(.
No joka tapauksessa kolme akullista takana uudella gauilla, ensimmäinen akku menikin äkkiä normi moden kaasukäyrän hiomiseen sekä trimmaamiseen. Kaksi akullista pääsi jo ihan perus taivas lentoa kokeilemaan, alku lupaa kyllä todella hyvää tältä kopterilta muutama asia on mitkä eivät ole ihan samaa tasoa minun hiilikuitu version kanssa:
-Tässä on hihna veto kun CF versiossa on torgue joka on myös hieman pidempikin, ja ainakin minä huomasin omassa lennossa että pidempi on hieman vakaampi ja jollain lailla pehmeämpi ohjattava.
-Gyro ja peräservo eivät ole ihan niin tarkkoja kuin CF version GY-401 ja 9257, ja myös pientä kuminauha ilmiötä havaittavissa mutta eipä paljon itseäni täänään se häirinnyt kun oli pakko saada lento minuutteja :D. Eli ainakin toistaiseksi pystyn sen kanssa elämään jos muuten perä pitää perus lentelyssä ;).
Lentoajasta en vielä tarkempaa uskalla laittaa muutakuin että timeri oli mulla 6 minuutissa ja 85 prosenttisesti oli idle päällä, latasin akut kotona niin sisään meni 1500 mAh 2500mAh akkuun eli varaa pitäisi olla vielä hyvin.
Olen kyllä perhana tyytyväinen tähän gauiin jos näinkin hyvin näillä taidoilla pelittää out of box koneeksi ;)
Laitetaan lisää infoa kun lisää lentoaikaa saadaan tauluun.
-
Noniin nyt tännekin tuli tollanen muovi versio. HK:seen tottuneena vaikuttaa erittäin laadukkaalta ja osat sopivat hyvin paikalleen.
-
Taas pari akullista lennetty lisää, nyt oli timeri 6 1/2 minuuttiin laitettua. Ladatessa meni 1700mAh eli tuntuu että tuolla lento tyylillä millä lentelen niin voisi olla jopa 8 min turvallinen lentoaika?.
Tuli myös päivitettyä uusi moottori, nyt on CF versiossa ja tässä samanlaiset. Tehoa näissä mustissa koneissa on numeroiden mukaan hieman vähemmän mutta kierroksia taas 300 kv enemmän.
Tuli nyt sitten tähänkin laitettua liittimillä noparilta moottorille johdot, pro kaverithan juottavat johdot suoraan saadakseen kaiken irti :P.
-
Terve kaikille,
Tuli tässä täysin noviisina hommattua tuollainen GAUI425 -kitti, kun halvalla sai ;) Siihen sitten konversio 475:ksi isommilla lavoilla, kun kuulemma voisi olla aloittelijalle vähän rauhallisempi lentää alkuun. Sähköt on vielä hommaamatta ja niihin liittyen olisikin kiva kuulla millaista settuppia porukalla on tähän kopteriin. Itse pyrin sellaiseen suht edukkaaseen ratkaisuun, eli Gauin omat sisuskalut (moottori, nopari, gyro), joku perusradio (esim. Futaba 6EXP FASST / Spektrum DX6) ja kaveriksi jotkut perusservot (esim. Futaba 3001 nuppiin ja perään Futaba 3050).
Tässä tuli pientä ihmetyksen aihetta, kun katselin tuota Gauin omaa noparia ja siinä sanotaan että se on sisäänrakennetulla BEC:llä. Tarkoittaako tämä käytännössä sitä, että erillistä vastariakkua ei tarvita mikäli käytetään tätä Gauin noparia? Jos näin on, niin onko siitä mitään sanottavaa hyötyä? Painoa tietysti ainakin on hiukan vähemmän, mutta onko ajoakkujen käyttö vastarin powerina nopariin ympätyn BEC:n kautta häiriöaltista verrattuna erilliseen vastariakkuun?
Vai olenko mä muuten vain hakoteillä enkä ymmärrä tässä nyt jotain :-\
Kunhan sisuskalut saa hommattua ja kopukan kasaan, niin vähän jännittää kuinka itse kopterin säätäminen onnistuu ilman aiempaa kokemusta. Tavoitteena kuitenkin olisi saada kopteri oikeasti ilmaan ennen ekaa torppausta.
-
Terve P-P, itsellä on kaksi 425:sta toinen on hiilikuitu ja toinen "budjetti" luokan.
Itsellä on muovi versiossa ihan perus hyperionin servot nupissa, myös peräservona on hyperion ja gyrona gauin 210.
Ja kuten jo itsekkin vastasit jo itselle niin jos hankit BEC:illisen noparin niin et tarvitse erillistä vastari akkua. Mulla on hiilari versiossa GAUIN 60A becillinen säädin ja muovissa se vanhempi 50A säädin ja erillinen bec. Tarkoitus on jossain vaiheessa päivittää tuohon muoviseenkin tuo 60A säädin niin lähtee yksi huolenaihe pois.
Ja uskon että jos vähäänkään aiempaa kokemusta rc autojen, lennokkien tai muiden laitteiden kasauksesta on niin niillä ohjeilla kyllä varmasti saat kopun kasaan, säätäminen on sitten se vaikein osuus.
Mielelläni voin auttaa siinä määrin mitä itse osaan.
GAUI RULESS!!! ;D
-
Terve myös täältä.
Itse hommasin samaisen 425:sen myös 475 lavoilla, aikaisempien T-rex 450, HK 450, Belt CP ja HBK 2: sen jatkoksi. Kunhan Kiinalaiset vain saavat toimitettua noparin ja servot, niin pääsee kasaamisessa eteenpäin. Nupin servoiksi on tulossa ihan perus Futabat 3001 ja perään F401 ja DS520, mitkä löyty jo ennestään. Mielenkiinnolla odottaa miten vähän isompi laite käyttäytyy. Kun vaan saa sen laitettua johonkin säätöihin :).Meikäläisen kopteri kokemus kun ei ole kuin vähän yli vuoden mittainen vaikka ikää onkin jo +50. Vaikka kokemusta on jonkin verran auto puolelta aikaisemmin, niin kyllä tää kopteri homma vaan vie mennessään ihan täydellä. Siihen kun vielä lisätään muutama lentokone, niin tietää mihin kaikki rahat menee.
-
Tulipä tänään heti vuoden alkajaisiksi hieman ruuvattua gaueja, CF versiossa laittelin vähän johtoja paremmin ja muovi versioon kiinnitin flyberless vermeet.
Jyrsin tuossa alkuviikosta pikaisesti 5mm alumiinista tuommoisen aluslevy gauin 365 gyron alle, tämä on ihan kokeilu juttu vasta kun olen kuullut ja lukenut eri foorumeilta että tuo gauin gyro tarvitsee hyvän tärinän vaimennuksen toimiakseen. Kokeilin tuota 365 gyroa 09 loppukesästä ja silloin en oikein pääsyt sen kanssa sinuiksi ja siirsin sen hyllylle odottamaan parempaa ajankohtaa. Tosin silloin se oli kiinni gaui 200:ssa ja nyt huomattavasti isommassa kopterissa, olen itse nähnyt tämän gyron toiminnassa Taskisen kopterissa ja se oli ihan toimivan laitos joten pakkohan se on uskoa että myös itsekkin onnistun sen saamaan toimivaksi ???.
Laitoin myös ihan ilman mitään testejä vähän painoakin gyron päälle vaimentamaan värähtelyt, sattumalta löytyi vanhan logitechin hiiren mukana tulleita paino nappeja jotka liimasin kiinni gyron kuoreen. Itse gyron ohjeissakin on maininta pienen painon lisäämisestä jos ilmenee ongelmia lennossa. Mutta kuten sanottu niin kokemusta ei juuri ole niin en voi sanoa että toimiiko ;).
Lopussa vielä kuva molemmista nupeista, itse en ainakaan sanoisi että FBL nuppi olisi yhtään korkeampi kuin flybar version ehkä 1-3mm saattaa eroa olla.
Tuli myös hieman laiteltua johtoja paremmin hiilikuitu gauissa, samalla myös hieman mittailin että josko sitä kohta vaihtaisi akut yhteen 6S pakkaan ja nykyiset siirtäisivät muovi gauiin. Jos nyt oikein tuossa katsoin niin nuo kaksi 2500mAh hyperion G3 lipoa ovat melkein samankokoiset kuin yksi 6S 2600 mAh G3. Tämän asian saan varmistettua varmaksi jos saan huomenna haettua kokeiluun G3 li-po:n
-
Hain tänään hobbypeoplesta uuden akun, akku on hyperionin G3 6S 2500 mAh 25C. Sovittamisessa ei ole mitään ongelmaa, itseasiassa istuu paremmin kuin kaksi 3S pakkaa päällekkäin. A-P:lta olivat loppuneet 6S 2600 mAh 35C pakat jotka ovat muutaman millimetrin isompia mutta uskon että sopivat myös kopan alle hyvin kun tälläkin pakalla jäi tilaa.
-
Terve myös täältä.
Itse hommasin samaisen 425:sen myös 475 lavoilla, aikaisempien T-rex 450, HK 450, Belt CP ja HBK 2: sen jatkoksi. Kunhan Kiinalaiset vain saavat toimitettua noparin ja servot, niin pääsee kasaamisessa eteenpäin. Nupin servoiksi on tulossa ihan perus Futabat 3001 ja perään F401 ja DS520, mitkä löyty jo ennestään. Mielenkiinnolla odottaa miten vähän isompi laite käyttäytyy. Kun vaan saa sen laitettua johonkin säätöihin :).Meikäläisen kopteri kokemus kun ei ole kuin vähän yli vuoden mittainen vaikka ikää onkin jo +50. Vaikka kokemusta on jonkin verran auto puolelta aikaisemmin, niin kyllä tää kopteri homma vaan vie mennessään ihan täydellä. Siihen kun vielä lisätään muutama lentokone, niin tietää mihin kaikki rahat menee.
Eilen sain Cauinin ensikerran leijumaan ja ihmeen hyvin leijui ilman isompia säätöjä. Nyt kun vielä saa laitettua säädöt kuntoon, niin eiköhän siitä hyvä tule. Mutta ihmeen hyvin toimi ihan kylmiltään.
-
Moro,
Sain vihdoin Gauin kasaan ja meinasin ruveta sitä säätelemään, mutta tuli noviisin ongelma. Eli mulla on siinä Gauin oma (GUEC GE-601) BECillinen nopari, mutta siitähän lähtee vaan yksi "servopiuha" vastarille. Eli kuinka ihmeessä saadaan vastarille virtaa, kun meikäläisen järjen mukaan tuo yksi ainut piuha pitäisi liittää vastarin "throttle" -kanavaan. Koitinkin jo liittää tuota piuhaa throttle-kanavaan, mutta eihän vastari sillä herännyt henkiin alkuunkaan (en kyllä uskaltanut pitää kauaa, kun pelkäsin jonkin sortin vastaridamagea). Eli mikä mättää? Vastari on Futaban R617FS.
http://www.hobbypeople.com/shop/index.php?main_page=popup_image&pID=23555 (http://www.hobbypeople.com/shop/index.php?main_page=popup_image&pID=23555)
Yllä kuva noparista.
Noparin mukana ei tullut minkään valtakunnan ohjeläpyskää, joten päättelin että vastarin servopiuhan puolelta tulevat (2 kpl, musta+pun) paksummat johdot kytketään akkuun ja vastakkaisella puolelle olevat (3 kpl, pun+sin+musta) tulevat moottorille. Kai nämä sentään on päätelty oikein?
Kiitoksia avusta jo etukäteen...
-
Terve: nyt en kyllä ihan ymmärrä ???, kyllä se niin vaan menee että nopari kiinni throttle kanavaan ja ohjain päälle ja akku kiinni.
-
Terve,
Riippuisiko sitten vastarista tuo ominaisuus, eli olisiko niin, että toiset vastarit saa virran throttle-kanavan kautta kun käytetään BECillistä noparia? Who knows.
Fakta kuitenkin oli, että vehkeeseen (vastariin) ei tullut eloa kun noparin piuhan liitti throttle-kanavaan. Tästä suivaantuneena ajattelin kokeilla sitten kuitenkin vielä vastarin battery-liitäntää. Yllätys olikin suuri, kun kone heräsi henkiin ja kaikki servot toimii. Eli siis myös tuo kaasu toimii vaikka throttle-kanavassa ei ole mitään.
Ilmeisesti tämä on vastarin ominaisuus. Säikähdin jo, että pitääkö alkaa juottamaan noita pieniä liittimiä, kun mittasin että noparilta (BECiltä) kyllä tulee nätti 5,0 V jännite ja päättelin, että kolmannessa (valkoinen) johdossa tulee signali kaasun asennosta. Meinasin että vastarin battery-liitäntään voisi laittaa pun+musta ja throttle-kanavaan valkean johdon tuosta BECiltä tulevasta "servo"-piuhasta.
Mutta summa summarum, homma solved ja ei kun säätöhommiin ja sit lentämään (siis suristelemaan 0-5 cm:n korkeudella).
-
(siis suristelemaan 0-5 cm:n korkeudella).
Koita nostaa härveli ground effect:in yläpuolelle, joka viisaiden mukaan on 1.5 x lapojen halkaisija...
Viisaammat korjakoon, jos muistan väärin.
-
Olsiko sitten vastari rikki tai ehkä sulla oli se piuha väärinpäin?
Vastareissa on kaikki + ja - pinnit kytketty keskenään samaan "kiskoon" joten pitäisi olla sama mistä kohtaa virtaa syöttää ja mistä sitä käyttää. Signaalipinnit luonnollisesti ominaan. Mutta jos vastarissa on vikaa, eikä kolmoskanavan + tai - ole kytketty, niin en näe mitään varsinaista ongelmaa siinä miten meinasitkin tehdä. 617FS:n ominaisuus tuo ei ole.
-
Jep, homma selvisi... Eli sain toimimaan noparin ihan normisti throttle-kanavan kautta. Tosiaan olin innoissani että kyllähän tämä kaasu toimii vaikka nopari on kytketty akun liittimeen, mutta tietysti kaikki servot toimii kun kaasutikkua liikuttaa, mutta moottori ei olisi pyörinyt (tietysti motin johdot irti).
Jäi edelleen mysteeriksi, miksi ekalla kerralla vastari ei herännyt. Ilmeisesti se liitin oli kuitenkin väärin päin :-\
Mutta nyt eteenpäin ja mukava oli huomata kuinka nopeasti täältä tuntuu löytyvän apua.
Edit:
Olisikohan tuohon Gauin omaan nopariin (GUEC GE-601) olemassa mitään ohjekirjaa tai osaisiko joku jeesata, kun homma on niin etten uskalla kyllä mottia laittaa näillä tiedoilla kiinni ettei sormet lyhenny.
Ensinnäkin kiinnostaa se, että onko tuossa noparissa ominaisuus, joka estää moottoria lähtemästä pyörimään mikäli virrat kytketään "kaasu pohjassa"? Vai meneekö nopari tuolloin ohjelmointitilaan?
Ensin kaasu nollilla kytkiessäni virrat vastariin, vilkahti pari kertaa sekä vihreä että punainen ja sen jälkeen vain punainen jäi palamaan. Vastaavasti kaasu täysillä virran kytkentä aiheutti sen, että molemmat valot vilkahtivat ja vihreä jäi palamaan.
Oletin että kaasukanava oli väärin päin ja käänsin sen. Nyt kaasu nollilla käynnistettäessä vihreä jää palamaan.
Onko siis tila, jossa punainen palaa jatkuvasti, ns. ohjelmointitila, ja vastaavasti kun vihreä palaa, ollaan ns. "ajotilassa"? Tätä on vaikea todentaa, sillä moottorille menevistä johdoista ei saa yleismittarilla mitään järjellisiä jännitteitä, vaan ainoastaan kun tikkua liikuttaa tulee pieniä jännitepiikkejä. Äkkiseltään olisin kuvitellut, että kaasun lisäys lisää lineaarisesti moottorille menevää jännitettä. Testasin kaikki 3 johtoa eikä minkään välillä näin tapahdu.
Pitch-curvet ja throttle-curvet sain suht kivutta lapakulmamittarin avulla about kohdilleen ja tein jo idle-up asetuksetkin, vaikka niitä tuskin "hetkeen" tarvitsenkaan.
-
Tuosta Gauin noparista tuli huomattua pari ominaisuutta.
Ensinnäkin löysin noparin ohjeen:
http://www.gaui.com.tw/pdf/923601_E.pdf (http://www.gaui.com.tw/pdf/923601_E.pdf)
Ensimmäinen mielenkiintoinen asia oli se, että noparin piippausääniä ei kuulu lainkaan, mikäli moottori ei ole kiinni noparissa. Näinollen ohjelmointi moottorin johdot irti täytyy tehdä kyttäämällä noparin punaisen valon vilkahduksia, jotka vastaavat lukumääriltään piippauksien määrää.
Toinen mielenkiintoinen pointti on se, että ohjeessa kerrotaan jotta vihreä valo palaa kun kaasu on nollilla ja sammuu kaasua lisättäessä (1/6 kaasun kohdalla). Vastaavasti vihreä valo alkaa palaa uudelleen täydellä kaasulla. Kaasun keskivaiheilla valojen pitäisi olla sammuksissa. Kuitenkin moottorin johdot irti testattaessa, vihreä valo palaa koko ajan (vilkahtaa ainoastaan pari kertaa 1/6 kaasulla).
Rohkaistuin sen verran että otin päälavat irti ja kytkin moottorin paikoilleen. Pyysin emäntää pitämään kopteria pöydällä paikoillaan ettei perä ala elämään ja yllätys olikin suuri kun piippaukset kuuluivat ja valot paloivat (/sammuivat) ihan kuten ohjeessa mainittiin. Myös "soft start" toimi mallikkaasti, eli kierrokset nousivat suht rauhallisesti vaikka tikkua tökkäsi nopeasti nollilta ylöspäin.
Kaikki vaikuttaa siltä, että apulandareita rakentamaan ja testilennolle. Saa nähdä onko viikolla niin valoisaa, että näkee duunin jälkeen, vai meneekö neitsytlento ensi viikonloppuun.
Anyway, helpotus on suuri, kun huomasin saaneeni kaiken toimimaan ja tuntuu siltä, että pikkuhiljaa alkaa radion säädötkin hahmottumaan. D/R ja Expoon en nyt toistaiseksi koskenut. Pitää katsella niitä sitten kun saa vähän tuntumaa koneeseen.
Mielenkiintoinen harrastus, vaikka en ole vielä sekuntia lentänytkään (paitsi simulla ja 3ch lelukopukalla). ;D
-
Ensimmäinen mielenkiintoinen asia oli se, että noparin piippausääniä ei kuulu lainkaan, mikäli moottori ei ole kiinni noparissa.
Luonnollista, koska piippaukset kuuluvat moottorista, eivätkä noparista. Asian laita on näin kaikkien harjattomien moottoreiden säätimien kanssa.
-
Moro, eilen tuli ensimmäistä kertaa Gaui nostettua lentoon ja ehjänä vielä säilyi, mutta säädettävää kyllä jäi.
Ensinnäkin parä ei oikein tuntunut pitävän vaan lähti vaeltamaan vasemmalle. Kokeilin gyro sensitivynä 60% ja 80% ja molemmilla samaa vikaa. Eikö asian laita ole niin, että juuri tuota gyro sensitivyä nostamalla pitäisi vaeltaminen saada hanskaan? Vai olisiko vika kuitenkin siinä että gyro ei varmaan ollut täysin jäähtynyt -10 asteeseen kun laitoin virrat kopukalle? Gyrona siis Gauin oma GUEC GU-210 ja peräservona Futaba 3050 (dig./0,12 sek). Onkohan tuo servo vähän hidas perään? Gyron delay on siellä 40-50 kieppeillä.
Toinen ongelma tuli siinä, että ohjaus oli kovin hätäinen. Säädinkin nyt expon -20%:iin kaikille kanaville. Eikö tuon neg. expon pitäisi hidastaa ohjausta keskialueella? Lisäksi mulla oli täysin lineaarinen kaasukäyrä ja tuntui että kierrokset laskivat vähän turhan pieniksi laskeutuessa, joten nostin hiukan keskialueen kierroksia, jos vaikka vakauttaisi vähän menoa. Vähenee ehkä apujalastenkin vibrat siinä samalla. Nyt pienemmillä kierroksilla laskeutuessa jalakset resonoi.
Kokonaisuutena kopteri meni juurikin sinne minne käskettiin (vähän turhankin vauhdikkaasti). Ainoastaan tuo perän pitämättömyys aiheutti luonnollisesti sen, että tällainen totaalinen ekakertalainen ei saanut kopteria pysymään ainakaan 10 sek pitempään ilmassa kun joutui jatkuvasti perää ohjaamaan. Näpitkin alkoi nopeasti jäätämään ja peukkuotteella en oikein tuntenut nappuloita, eli voi olla että vasemmalla tikulla kaasua säädellessä vahingossa käänsi perää itsekin.
Anyway, säätöharjoitukset jatkuu ja kohta uudestaan lentämään. Pitää nyt viedä kopteri jo autoon jäähtymään hyvissä ajoin että gyron lämpötila tasaantuu.
-
Kommentoin yleisellä tasolla, laitteestä itsestään niinkään tietämättä...
Ensinnäkin parä ei oikein tuntunut pitävän vaan lähti vaeltamaan vasemmalle. Kokeilin gyro sensitivynä 60% ja 80% ja molemmilla samaa vikaa. Eikö asian laita ole niin, että juuri tuota gyro sensitivyä nostamalla pitäisi vaeltaminen saada hanskaan?
Ei. Jos perä vaeltaa johonkin suuntaan HH-moodissa, tekee se sitä gyron gainista huolimatta. Yleensä perä neuvotaan asettamaan mekaanisesti niin hyvin kohdilleen, että kopteri ei kääntyile rate-moodissa leijutellessa. Ainakin 401:llä tämä vaihe on kriittinen, jos perän haluaa saada pysymään paikallaan. Uudemmilla/paremmilla gyroilla perän voi heittää vähän sinnepäin ja se pysyy silti suunnassaan.
Gyrona siis Gauin oma GUEC GU-210 ja peräservona Futaba 3050 (dig./0,12 sek). Onkohan tuo servo vähän hidas perään? Gyron delay on siellä 40-50 kieppeillä.
Taaskin yleisellä tasolla juuri tuohon nimenomaiseen gyroon tai servoon puuttumatta sanottakoon se, että yleisesti jos perässä on digi-servo, käännetään delay nollaan.
Toinen ongelma tuli siinä, että ohjaus oli kovin hätäinen. Säädinkin nyt expon -20%:iin kaikille kanaville. Eikö tuon neg. expon pitäisi hidastaa ohjausta keskialueella?
Ainakin Spektrumilla positiivinen expo rauhoittaa, negatiivinen vilkastuttaa.
-
Jos perä vaeltaa johonkin suuntaan HH-moodissa, tekee se sitä gyron gainista huolimatta. Yleensä perä neuvotaan asettamaan mekaanisesti niin hyvin kohdilleen, että kopteri ei kääntyile rate-moodissa leijutellessa. Ainakin 401:llä tämä vaihe on kriittinen, jos perän haluaa saada pysymään paikallaan. Uudemmilla/paremmilla gyroilla perän voi heittää vähän sinnepäin ja se pysyy silti suunnassaan.
Tarkoittaako tuo mekaaninen säätäminen trimmin käyttöä vai jotain muuta? Jossainhan lukee, että trimmiä ei saa käyttää hh-gyrojen kanssa.
Edit:
Löysinkin tuolta Vispilän ohjeen "Futaba GY401 Asennus ja säätö". Samaa ohjetta voi varmasti käyttää muillekin gyroille. Eli lähdetään liikkeelle perän linkin pituutta säätämällä...
Ainakin Spektrumilla positiivinen expo rauhoittaa, negatiivinen vilkastuttaa.
Mankkana mulla Futaba 6EX 2,4 GHz FASST. Ohjeessa sanotaan, että "an exponential value with a "-" in front of it makes the initial servo movement less, or "softer"". Eli mun kielitaidolla luulisin, että Expo varmaan toimii ristiin Spectrumin ja Futaban välillä.
Edit2:
Samassa em. "Futaba GY401 Asennus ja säätö" -topicissa oli maininta myös tuosta exposta. Eli homma menee juuri kuten yllä epäilin (ja näköjään vahvistuskin asiaan tuli Hermiksen toimesta).
Outoa miksi eri valmistajilla on merkkisäännöt ristiin koskien esim. expoa ja gyro sensitivyä.
-
Eli mun kielitaidolla luulisin, että Expo varmaan toimii ristiin Spectrumin ja Futaban välillä.
Juuri näin se tekee.
-
Päivitän sen verran tilannetta, että eilen tosiaan kahdet akulliset kävin lentämässä. Ensimmäisellä kerralla säädin perää, jotta sain sen pitämään. Toteutin tuon säätämisen kääntämällä peräservon ohjauslevyä pykälä kerrallaan, koska kenttäolosuhteissa oli vähän kylmä alkaa perän linkkiä säätämään.
Ja yllätys oli suuri, kun perä alkoikin pitämään. Jotenkin elin sellaisessa illuusiossa, että hh-gyrolla ei varsinaista "nollakohtaa" ole lainkaan. Ainoastaan sillä on väliä, että liikeradat ja sitä myöten kulmat riittävät perässä molempiin suuntiin, mutta näinhän ei olekaan.
Toiset akulliset sainkin jo sitten ihan oikeasti leijuteltua. Käytännössä kopteri pysyi koko tuon ajan ilmassa ja alastulot olisi onnistuneet ilman apulandareitakin. Homma toimi melkolailla kuten simullakin.
Huippu fiilis ja tällä viikolla duunin jälkeen joku päivä taas leijuttelemaan, niin pääsee landareista eroon :D. Ristikko vie niin pirusti tilaa sisällä ja vibraa tietyillä kierroksilla lennettäessä.
Löysin läheiseltä teollisuusalueelta suuren teollisuushallin pihan, joka on iltaisin/viikonloppuina autio ja hiukan valaistukin, joten tuollaista parissa metrissä leijuttelua voi varmasti hyvin siellä käydä harjoittelemassa.
-
Viikonloppuna on taas harjoiteltu ja homma etenee kuin rasvattu (kop, kop). Ostin 600 T-Rexin landarit, jotka on vähän leveämmät (20 cm) ja "sukset" on vähän pitemmät (31 cm). Näillä toimenpiteillä uskaltauduin eroon apukepeistä.
Perjantaina pari akullista leijuttelua ja lauantaina uskaltauduin järven jäällä jo vähän kauemmas ja korkeammalle. Sen verran vielä on homma hakusessa, että kauempana lentäminen onnistuu perä tai kylki itseen päin, mutta nokka kohti omaa nokkaa en ole vielä uskaltautunut leijuttamaan tai lentämään. Kauempaa joutuu siis tulemaan takaisin perä edellä :-\ Simulla kyllä leijuttelu onnistuu miten päin vaan, joten eiköhän se uskallus siitä kasva.
Itse kopteriin olen kyllä enemmän kuin tyytyväinen. Ilman minkäänlaista kokemusta menin ostamaan tämän setin ja kasaus/säätäminen tapahtui myös ihan puhtaasti täältä foorumilta lukemieni vinkkien perusteella. Säädöt eivät siis missään nimessä ole kummoiset ja silti perusleijuttelu on todella rauhallista ja pikku puuskatkaan eivät paljoa kopteria heittele.
En voi muuta sanoa kuin luojan kiitos ettei tullut ostettua rtf-pakettia (Belt tms), kun sellaista aluksi ajattelin. Mitä on tullut lueskeltua, niin rtf-kopteri ei välttämättä olisi ollutkaan läheskään rtf. Ja halvemmat+pienemmät kopterit taitaa olla myös huomattavasti kiikkerämpiä leijutella.
-
Ostin 600 T-Rexin landarit, jotka on vähän leveämmät (20 cm) ja "sukset" on vähän pitemmät (31 cm). Näillä toimenpiteillä uskaltauduin eroon apukepeistä. [/quote
Kävikö suoraan paikalleen, vai pitikö modata?
-
Kävikö suoraan paikalleen, vai pitikö modata?
Ei ihan käy suoraan. 3 mm reiät ovat todella lähellä oikeaa etäisyyttä, mutta Gauin kiinnityskohdat ovat muutaman millin kauempana toisistaan kuin Rexissä.
Poralla vähän levitin reikiä ulos päin. Gauin omat ruuvit käyvät hyvin ja kannat saa menemään Rexin omiin ruuvin syvennyksiin.
Landarit on siis nuo (niitä kun löytyy 3d landaria ja standardilandaria ja nämä):
http://www.trex-store.com/landing-skid-white-p-410.html (http://www.trex-store.com/landing-skid-white-p-410.html)
En tiedä mitä eroa on eri tyylisillä landareilla, mutta jotenkin olettaisin että 3d-landarit ainakin on pienet ja kevyet.
-
Alkaa jo olla n. 25-30 akullista takana ja pakko myöntää että hienosti toimii Gaui näin noviisin käsissä. Vielä ollaan päästy ilman torppeja harrastamaan ;D
Tilailin Roboshopista pari kappaletta Turnigyn 2650 mAh 6s lipoja (oli 40-50 C vaikka web-sivuilla mainitaan 30 C). En tiedä onko muut kokeilleet sovittaa kyseisiä akkuja Gauin kopan alle, mutta meikäläisen huomio ainakin oli ettei ihan heittämällä mene.
Pituuden ja leveyden puolesta menee hyvin, mutta paksuus ottaa kiinni canopyn alalaitaan. Muovicanopylle piti näyttää vähän saksia, jotta sai mahtumaan, mutta lieneekö kukaan kokeillut lasikuituisen kopan kanssa.
Voi olla ettei mene ja muokkaus on hankalampaa.
Joka tapauksessa nämä Turnigyn akut ovat suht painavia ja painopiste siirtyi hiukan nupin etupuolelle. Kuitenkin kopteri seisoi hyvin nupillaan enkä lentäessä huomannut painopisteessä mitään omituista. Iloinen yllätys oli myös se, että Turnipsin balanceriliitin käy Hyperionin tasurilautaan. Eipä tarvitse sitäkään vaihdella.
-
Kuinka monella on paukkunu linkit nupista poikki?
Näkyy olevan jonkinlaane tyyppivika.. Onkos immeisillä ollut muita laajasti tiedossa olevia vikoja mitä tietää varoa kun tulee vastaan?
Viitaten siis tähän:
http://www.kopterit.net/index.php?topic=3858.msg74645#msg74645 (http://www.kopterit.net/index.php?topic=3858.msg74645#msg74645)
-
Moroooo
Mitenkäs tuo 425:n virtajärjestelmä, mulla olis 7,5A UBEC. Tahtoisin kovasti kytkeä sen ajoakkuihin (6S[2p] 2200mAh), mutta arveluttaa miten se siinä pelaa. Elikkä mitäs jos ESC vetää sen 50A samoista johdoista kuin UBEC? Pitäskö laittaa erillinen vastariakku? Miten noissa isommissa (~700) tää tehdään, kiertääkö virta vastarin vai jonkun powerboxin kautta...?
Nuppiin tulee 3x S3152 ja perään S9256, padaksi 3026 1400kV, 13T, säädin Jeti 77OPTO, akut 2 kpl 3S 2200mAh sarjassa.
-
Mistäs olette hommanneet varaosia näihin? Hobbypeoplen sivulla on pitkät listat osia ja hinnatkin kohdallaan, mutta ei mitään tietoa varastosaatavuudesta. Ja toimitusaikakin tuntuisi olevan joko pitkä tai todella pitkä (pari päivää ollut tilaus sisässä eikä ole vielä kamat liikahtaneet mihinkään). Myykö kukaan esimerkiksi Englannissa osia kattavasti nopealla toimituksella?
-
Kasattiin just kaverin Gauia, ja napsahti linkki poikki... Laitoin mailia maahantuojalle, toivottavasti lähettää pikaisesti uuden tilalle.
-
Sain omastani pysymään kaikki linkit ehjinä. Linkkipihdeillä sain osan painettua kiinni, jos vaan takana oli sopivasti "tyhjää tilaa" (esim. servojen linkit). Ne linkit joita en saanut pihdeillä kiinni, painoin sopivan kokoisella hylsysarjan pienellä hylsyllä (ilman räikkää ;) ), tarvittaessa laitoin jotakin tukea taakse. Hylsyllä painamalla oli voimaa vaikeampi annostella ja joskus linkki lipsahti "yli", mutta ei se tykännyt siitä kyttyrää, sen vain nyppäisi takaisin. Varmaan löytyy parempiakin menetelmiä, ensimmäistä kopteriani vasta kokoilin... hylsyllä paine kohdistuu kuitenkin ympäri linkkiä ja painaa sitä tasaisesti.
EDIT:
Vielä lisäyksenä, että laitoin linkkien palloihin kopterivaseliinia ennen linkin kiinni painamista, tuntui helpottavan.
-
Loistopalvelua maahantuojalta! :) Laitoin Antille viestiä, ja jo puolessa tunnissa vastasi, että laittaa uuden linkin postilla tulemaan.
-
Pientä säätöä uuden Gaui 425:n kanssa. Haluan ehdoin tahdoin väkisin tunkea kopteriin ylimääräisenä lojuvan Alignin motin, jonka kv (1600) tuottaa pientä päänvaivaa. Eli välityksiä on muutettava. Tilasin Hobbypeoplesta uuden pinjonin ja päärattaan (14T ja 60T), joilla nuppikierrokset saisi johonkin 2600 tietämille tuolla moottorillani. Noh, eipä ollut pääratasta hyllyssä, joten uutta kombinaatiota miettimään. Toisen vaihtoehdon pinjoni puolestaan oli varastosta loppu (voi kuinka paljon helpottaisi, jos nettisivulta näkisi suoraan saldot!). Kolme päivää tuossa meni sähköpostitse vehdatessa ees ja taas, lopulta peruin tilauksen.
Onni onnettomuudessa: Olin tilannut viimevuonna muistaakseni kameratelinekäyttöön "jonkun rattaan vaan" Readyhelistä. Pieni tarkistus, ja tämä ratas osoittautui Gauiin sopivaksi RevCo:n upgrade-rattaaksi. 68T ja samalla moduluksella, kuin Alignin pinjonit. Jeah! :) Suurempi pinjoni Rekkukaupsta tilaukseen aamulla, kirje on jo postissa ja toivottavasti huomenna perillä. Ehkä sittenkin pääsee viikonloppuna Gauilla ilmaan! :)
-
Gauin välityksiä ja nupin kierroksia on kätevä laskea tällä softalla:
http://www.hobbyworld.gr/hurricaneclub/GAUI%20550%20Head%20Speed%20Calculator.zip (http://www.hobbyworld.gr/hurricaneclub/GAUI%20550%20Head%20Speed%20Calculator.zip)
-
Gauin välityksiä ja nupin kierroksia on kätevä laskea tällä softalla:
http://www.hobbyworld.gr/hurricaneclub/GAUI%20550%20Head%20Speed%20Calculator.zip (http://www.hobbyworld.gr/hurricaneclub/GAUI%20550%20Head%20Speed%20Calculator.zip)
Ehkä turha latailla mitään omalle koneelleen, kun online löytyy ratkaisuja myös: http://www.gaui.com.tw/html-en/550_rotor_speed.html Töissä en kehtaa ladata hämärää zippiä koneelleni ainakaan.
-
Mikäs onkaan rattaiden moduli? Jossain väitetään, että 0.8 ja jossain 0.6
Mikä on oikea? Osais pinionia kattella... :)
-
Mikäs onkaan rattaiden moduli? Jossain väitetään, että 0.8 ja jossain 0.6
Mikä on oikea? Osais pinionia kattella... :)
Gauin omat rattaat on 0.8. Tuo minun mäihällä ostamani upgrade-ratas on "Align", eli 0.6.
-
Lähteekös hampaat hammaspeikon mukaan, jos laittaa Alignin pinionin?
-
Lähteekös hampaat hammaspeikon mukaan, jos laittaa Alignin pinionin?
Alignin pinionin Gauin rattaalle? Ei varmaan edes pyöri, sen verran eri modeilla ovat.
-
Eli mistäs sitten 5mm reijällä olevaa pinionia? 15 ja 16 hampaista, ja nopeastikin pitäis saada...
-
Eli mistäs sitten 5mm reijällä olevaa pinionia? 15 ja 16 hampaista, ja nopeastikin pitäis saada...
Jos Hobbypeoplen hyllyssä ei ole, ei Gauin pinjoneita taida saada Suomesta mistään. Sekä Atala että Kärkkäinen näyttävät myyvän kopterikittejä, mutta ei varaosia. Sen sijaan kannattaa tarkistaa vaikkapa Saben tarjonta. Muutamat autokäyttöön tarkoitetut pinjonit ovat nimenomaan 5mm akselilla ja mod 0.8. Traxxasin ainakin, mutta joltain toiselta merkiltä löytyy suurempia. Traxxasin pinjoni oli muistaakseni 12T.
-
Täytyy tota pinionia ihmetellä vielä, löytyi pakista 16 hampainen 5mm reiällä oleva auton pinioni, mut moduli oli siinäkin väärä.
Hobby People kutsuu siis...
P.S. edelleen suur kiitos Antille, nopeaa toimintaa, linkkipussi tuli jo perille. :) Hmm... ehkä löytyisi vielä jostain nurkista 15 ja 16 piikkiset rattaat... Tietenkin korvausta vastaan... ;)
-
Eli mistäs sitten 5mm reijällä olevaa pinionia? 15 ja 16 hampaista, ja nopeastikin pitäis saada...
Jos Hobbypeoplen hyllyssä ei ole, ei Gauin pinjoneita taida saada Suomesta mistään. Sekä Atala että Kärkkäinen näyttävät myyvän kopterikittejä, mutta ei varaosia.
Mä ainakin nappasin Ideaparkin Atalan hyllystä itelleni Gauin oman pinionin. Eli jotain perusosia kyllä löytyy sieltäkin (ainakin 13 sekä 14 hampaista oli kun kävin).
-
Mä ainakin nappasin Ideaparkin Atalan hyllystä itelleni Gauin oman pinionin. Eli jotain perusosia kyllä löytyy sieltäkin (ainakin 13 sekä 14 hampaista oli kun kävin).
Oolrait, pitää pommittaa myös Raision liikettä. Viimeksi toissapäivänä kaveri sanoi hymyillen tiskin takaa, että he ottavat varaosia hyllyyn vasta sitten, kun Tampereen liikekin ottaa. Kopteria ovat myyneet jo muutaman kuukauden...
-
Nyt Gaui 425 on lentänyt ensilentonsa. Asensin siihen T-Rex 500 ESP:n sähköt (nupissa 510:t, moottori BL500L, perässä Futaba 9254). Mukavan vakaa peli ja vaakakierteetkin kiertyvät kuin taikaiskusta peräpuomin ympäri! Ensimmäisillä akuilla koko kopteri oli hieman jäykän oloinen (esim. nuppi pyöri vähän tahmeasti TT-peräiseen reksiin tottuneena), mutta alkoi pikkuhiljaa vetristymään. En ollut jaksanut (rrr...) penkissä myöskään katsoa swashia vaateriin, joten trimmaamista riitti melko monen napsun verran. Positiivinen seikka kuitenkin oli, että säätämällä linkit ohjeen mukaan koko nupin geometria oli täsmälleen kohdillaan! Tämä jää Alignin koptereissa vain haaveeksi.
Moottori (Align BL500L) oli lentojen jälkeen melko lämmin, ehkä jopa kuuma. En tosin tiedä oliko se yhtä kuuma 500 ESP:ssä, koska moottori ei ole siinä niin hyvin "tyrkyllä" eikä sen lämpötilaa tullut siksi sormeiltua niin usein. Akutkin lämpenivät sormituntumalta vähän enemmän. Pitää ottaa seuraavalla kerralla lämpömittari mukaan, jotta saa karua faktaa systeemin lämmöistä. 5:30 lentoajan jälkeen akkuihin tuupahti noin 2000mAh sisään (2650mAh 40C 6S Flightmaxit).
Teho oli hieman vaisua, mutta toisaalta en odottanutkaan liikoja. Gauiin suositellaan noin 1,2kW moottoria ja tuo Align on ilmeisesti 800W. Myös hihnaveto vienee hieman kardaania enemmän mehuja. Joka tapauksessa kopteri oli laiska täysillä kulmilla noustaessa. Pitänee vaihtaa moottori (ja nopari) joskus tehokkaampaan. Kardaanivetokin voisi olla mukava lisä... :) Asensin kopteriin suoraan Alignin 425mm hiilarilapaset ja täytyy sanoa, että ne näyttävät hivenen naurettavan tyngiltä tuossa rungossa. Peräputken puolesta kopteriin sopisi ilmeisesti heittämällä jopa 475mm lavat, joita pitääkin joskus kokeilla. Ei kuitenkaan ehkä tällä moottorilla.
-
Minkäs kokoiset 6s akut kopan alle sopii? Koppana on 550:sen kuitukoppa, joten tilaa on enemmän. Runko on basic kitin muovinen. Turnigyn 3000mAh vai meneekö jopa 3300 mAh? HC:stä ne kuitenkin tulee tilattua.
Tässä arvon vähän sen suhteen ottaisko kerralla pari pakkaa uusia akkuja. Alkuun varmaan ihan 2x3s2200mAh akuilla, niitä on tossa pari paria.
-
Mulla on 2 kpl 2650mAh siinä alapuolella, mahtuu just ja just 550:n kopalla. Saat varmasti meneen 3300:set, mutta painopisteen kanssa tulee ongelmia (mulla on noilla 2650 -akuillakin pp aivan liian edessä).
-
Jaahas, tarvii sitten varmaankin ajella 2200 mAh akuilla alkuun ja katsoa miten painopiste asettuu 550:n venytyssarjan kanssa. Toisaalta noi 2200:set on suolettoman halpoja verrattuna esim. 3000:siin. Noh, kokeillaan.
-
Sain tunkemalla sopimaan 2x 3600 akutkin, mutta painopiste oli jo niin edessä, että lennättäminen oli aika tuskallista (ainakin mun taidoilla). Tällä hetkellä mulla suurimmat 550/425 käytössä olevat akut ovat Turnigy 3000mAh. Niille vielä pärjää, 425:ssa jotenkuten ja 550:ssa ihan hyvin.
-
Sopiiko 550:n koppa muovirunkoiseen 425:een ilman modauksia? Ei tuo kitin mukana tullut jogurttipurkki oikein vakuuta. :)
Esim. tuollainen: Hurricane 550 FUC-HR505 (http://fusuno.com/product_info.php?cPath=610_30&products_id=14728&osCsid=00c74ecac9fcb7c86b549362ec0b5fa7)
-
Sopii. Muovirunko on molemmissa sama.
-
Hyvä homma. Kiitos tiedoista!
-
Moro Mieheen
Jos haluaa Glassfiber 550 kopan niin hommaa Taskisen Antilta "HeliImportista".....eikä maksa paljon.
Löytyy valmiiksi värjättyjä tai musta valkoisena ja maalaat itse !....ei tartte liimailla jugurttipurkkia.
ps.löytyy varastosta Lohjan harjulta heti.
Terkuin,
Hanski
-
Kiitos vinkistä! Oikeastaan mikä tahansa tuota alkuperäistä parempi kelpaa. ;D
Pitääpä laittaa Antille viestiä.
-
Terve,
Monen vuoden tauon jälkeen on alkanut poltella paluu kopterien ääreen; alustava suunnitelma on kasata temppukone Gaui 425:n ympärille. Rakenne vaikuttaa hyvältä ja satkun hinta perusrungolle ei ole paha. Hiilikuitu/blingbling ei lennä yhtään paremmin jos tikkujen päässä on heittoa.. kokeiltu on.
Olenko ymmärtänyt oikein, että Hyperion-säädin (90A) on toimiva peli? Entä moottori: 1390 kV:n Hyperion/Scorpion lienee asiallinen, mitä ihmeen eroa noilla on - onko mitään? Tarkoituksena siis vääntää perus3D:tä eli sen verran pitää jerkkua vehkeistä irrota. Muita varteenotettavia ja mielellään käytännössä hyväksi todettuja kandidaatteja moottori/säädin/akku-kategoriassa?
-
Mulla on Gauin oma GM-504 1400kv mosa toiminut hyvin. Tosin maailmalla tuntuu nyt olevan huudossa Scorpion moottorit. Nopareita mulla on käytössä Alignin 100A ja Tunigyn 80A, noista Alignissa on parempi soft-startti ja näin mutu-perusteella sillä saa myös pidemmät lentoajat kuin Turnigylla (jos moinen on teoriassa edes mahdollista)
-
Noh, tuli nyt sitten itsekin hypättyä mukaan GAUI:n ihmeelliseen maailmaan, kun tuolta Nummelan tapahtumasta tarttui mukaan GAUI Hurricane 425 kit. Kiitos Mr. GAUI:lle ja parille muulle saman merkin kannattajalle. ;D
Kopun kasausta ei ole vielä ehtinyt edes aloittaa, nyt pitäisi sitten hommata servot ja gyro joista kyselenkin mielipiteitä. Luin tämän aiheen läpikin ja jotain osviittaa sieltä saikin, mutta kysäisen kuitenkin näin uudestaan, jos vaikka mielipiteet ovat muuttuneet ajan saatossa..
Servoiksi nuppiin meinasin: Futaban S3001 (http://www.hobbypeople.com/shop/index.php?main_page=product_info&cPath=8_92&products_id=1630), onko toimiva?
Perään: S3050 (http://www.hobbypeople.com/shop/index.php?main_page=product_info&cPath=8_92&products_id=1636)?
Gyroksi ajattelin Futaban GY-401 (http://www.hobbypeople.com/shop/index.php?main_page=product_info&cPath=8_9_272&products_id=9410):stä, tuo on ilmeisesti ihan pelaava peruspeli mutta mistä tuon saisi inhimilliseen hintaan?
-
Servot on ihan jeessit peruslentelyyn ja on mun mielestä hauska lentää tollasilla "hitailla" servoilla :D
Gyroksi kandee miettiä kans tätä: http://www.fast-lad.co.uk/store/futaba_gy520_gyro-p-6800.html
-
Gyroksi kandee miettiä kans tätä: http://www.fast-lad.co.uk/store/futaba_gy520_gyro-p-6800.html
On tuokin sattunut silmään mutta hieman arvokas, tai no, jotkut viisaammathan ovat kyllä sanoneet että gyro on melko väärä paikka säästää.
Ajatelin kuitenkin, että tuo 401 olisi ihan toimiva gyro sekin. Aika monella se taitaa olla käytössä?
-
401 on ilmanmuuta myös toimiva ja hyvä gyro ja jos vaan sellaisen saa johkiin 50-60 euroon niin ite ostaisin, mutta jos on vaikkapa 100€ 401 vs 120€ 520 niin valitsisin sen 520:n.
Ostin 3D Mastersseissa Futaban GY520 -gyron tasan 100 punnalla :)
-
Kyllähän jokaisesta kopterista jotakin Alikiliä on löydyttävä:
Align GP750 97€ (http://www.fast-lad.co.uk/store/gp750_head_lock_gyro_super_deal-p-10701.html)
Align GP780 136€ (http://www.fast-lad.co.uk/store/heg78001_gp780_head_lock_gyro-p-9828.html)
Jälkimmäinen eli 780 on uudempi, mutta kyllä tuo 750:kin toimii erinomaisesti. Itse suosittelisin GP750:aa, halpa ja erittäin hyvin toimiva gyro. :)
-
Kyllähän jokaisesta kopterista jotakin Alikiliä on löydyttävä:
Hyi hyi, ei GAUIsta. :D
-
Täältä ääni spartanin quarkille! Itse vaihdoin GY520:sta siihen ja pirun hyvä kyllä ollut.
-
Perään: S3050 (http://www.hobbypeople.com/shop/index.php?main_page=product_info&cPath=8_92&products_id=1636)?
Laita nopeampi servo perälle. Futaban 9254 on perus toimiva servo tai sitten vaikka Align 650.
-
-
Yksi vaihtoehto peräservoksi on Hyperion DS20GMD. Sitä on käytetty paljon peräservona ison veden takana ja mulla on myös sellainen yhdessä Gauissa. Se on toiminut vähintään yhtä hyvin kuin Futaban vastaava.
-
Perään: S3050 (http://www.hobbypeople.com/shop/index.php?main_page=product_info&cPath=8_92&products_id=1636)?
Laita nopeampi servo perälle. Futaban 9254 on perus toimiva servo tai sitten vaikka Align 650.
-
Peräservolle ääni täältä, tai siihen saa myös kiinni 9257:n. 9257 ja 9254 on käsittääkseni samat servot aika pitkälti, mutta toinen on standardikoko ja ..57 on aavistuksen snadimpi.
Mulla oli tuo 9257 T-Rex 500:n perällä GY401:n kanssa, tykkäsin todella!
-
Laita nopeampi servo perälle. Futaban 9254 on perus toimiva servo tai sitten vaikka Align 650.
No joo, itse asiassa aika monessa paikassa myydään näppärää pakettia GY401+S9254, joka taitaa olla KÄRKKÄISELLÄ (https://www.karkkainen.com/webapp/wcs/stores/servlet/ProductDisplay?catalogId=10101&storeId=10551&productId=109753&langId=-11&parent_category_rn=20411&top_category=20362&selectedTopCategory=18051&selectedSecondLevel=20362&selectedThirdLevel=20411&categoryId=20411&searchMethod=) edullisin. Taitaa tuo lähteä tilaukseen.
Edit: ja tilattu...
-
Katso myös Align paketit, halvemmalla saat ja melkein jopa paremman gyron... ;)
Align GP780 +DS650 (http://www.fast-lad.co.uk/store/heg78005_gp780_head_lock_gyro_combo_gp780+ds650-p-9428.html)
Hinnassa ei ole paljoa eroa, mutta gyro on ainakin huomattasti uudempi kuin 401 ja tuota pakettia on varastossa.
Vanhempaa pakettia GP750 + DS620 (http://www.trex-store.com/gp750-head-lock-gyro-combo-gp750ds620-p-1568.html) ja halvemmalla...
-
Katso myös Align paketit, halvemmalla saat ja melkein jopa paremman gyron... ;)
Juup, tuntuu aika hassulta ostaa noin vanhentunutta tekniikkaa, kun parempaakin on jopa halvemmalla tarjolla. Kyllä se vaan niin on että 401 on menneen talven lumia. Totta kai toimii ja pitää, mutta parempaakin on ollut tarjolla jo hyvän aikaa.
Eli peru WSTR tilauksesi ja tilaa parempi - vaikka sitten Align. ;)
-
Eli peru WSTR tilauksesi ja tilaa parempi - vaikka sitten Align. ;)
Ähh, enkä peru enää. :D Tuolla mennään, vaikka vanhaa tekniikkaa olisikin mutta jos se on hyväksi havaittu niin varmasti pelaa hyvin mun lentotreenaamiseen. Jos sitten joskus tulee sellainen fiilis että pitää päivittää parempaan niin päivitetään. Ei tässä nyt ihan vielä mitään huippu 3D-suorituskykyä tuolta gyrolta vaadita, ja uskoisin että beltin vakiogyron ja peräservon jälkeen parannus on aika roima. :D
-
Niiii.. treenaat tolla sen lentämisen ja sit hommaat Gaui X5:n (tai sen huhutun X7:n vai mikä se oli..) ja siihen sellaaset kontronikfutabajiiär palikat ettei oo suomessa ennen nähty :P
-
Mulla on Futten 401 + Hyperion DS20GMD ja hyvin on pelannu. Edullinen hyvä servo perälle!
-
Nyt on tullut tuota 425:sta kasailtua ja perää/sähköjä vaille olisi tällä hetkellä. Hieman kummastutti kun tänään kasailin nupin kokonaisuudessaan ja swashplate on hiton nihkeä liikkumaan siinä pääakselilla? Saa oikein voimaa käyttää kun sormineen liikuttelee sitä ylös/alas... eikös tuon swashin pitäisi kuitenkin aika herkästi liikkua? ::)
Riittääköhän jonkinlainen rasva tuohon herkistymiseen vai tarviiko radikaalimpia toimenpiteitä?
-
Ootko kiristäny liian tiukkaan kuvassa olevan osan? Vai oletko kiristänyt sitä olleenkaan. Siinä on 2 syytä miksi se saattaa olla nihkeä.
Voit myös laittaa vähän silikoni sprayta siihen mastoon.
-
Ootko kiristäny liian tiukkaan kuvassa olevan osan? Vai oletko kiristänyt sitä olleenkaan. Siinä on 2 syytä miksi se saattaa olla nihkeä.
Voit myös laittaa vähän silikoni sprayta siihen mastoon.
Olen kiristänyt tuon kyllä, silleen sopivasti...
Mutta siis swash oli jo pirun nihkeä laittaa siihen pääakseliin ennenkuin linkkitangot olivat edes paikallaan. Eli siis tuntuu että se swashin reikä on numeroa liian pieni siihen akseliin. :D
No joo, ehkä se siitä herkistyy. Täytyy tuota silikonispraytä kokeilla.
-
Mutta siis swash oli jo pirun nihkeä laittaa siihen pääakseliin ennenkuin linkkitangot olivat edes paikallaan. Eli siis tuntuu että se swashin reikä on numeroa liian pieni siihen akseliin. :D
Näytä pääakselille vähän hienoa (!) santapaperia.
-
Näytä pääakselille vähän hienoa (!) santapaperia.
Ei tarvinnut näyttää. Kun laitoin silikonispraytä ja tarpeeksi runk...hinkutin sitä swashia edestakaisin niin johan herkistyi. Kyllä se nyt liikkuu siinä niinkuin pitääkin. Onneksi.
Nyt sitten odotellaan sähköosia saapuviksi niin pääsee jatkamaan projektia ja ihmettelyä.
Canopy tuli koottua ja maalattua. Pitäis erottua. ;D
-
No ei se ruma ainaskaan ole! Ja respektit ihan jo siitä että jaksoit rakentaa sen stock canopyn :D
-
No ei se ruma ainaskaan ole! Ja respektit ihan jo siitä että jaksoit rakentaa sen stock canopyn :D
No pe***le sellainen siellä paketissa oli niin sillä mennään. :D Tais muuten olla v-mäisin homma koko kopussa sen canopyn kasaaminen...
-
On kyllä pirun nätti muovikoppa! Hyvin olet maalannu ja kasannut sen!
Itse ostin suoraan lasikuitu kopan kun en jaskanut kasata tuota.
Nyt myöhemmin kyllä kasasin sen, mutta se on vielä maalaamatta. Ne reunat piti muuten aika tarkkaan leikata että onnistu se liimaaminen.
-
No pe***le sellainen siellä paketissa oli niin sillä mennään. :D Tais muuten olla v-mäisin homma koko kopussa sen canopyn kasaaminen...
Juu, onhan se vähän hankala. Ainakin, jos yrittää saada sen nippuun pikaliimalla kuten kasausohjeessa neuvotaan. Multa meni hermot ja vaihdoin perinteiseseen Revell muovimalliliimaan, niin onnistui paljon helpommin. Jätin ne reunat vielä talteen ja olen niillä sisäpuolelta paikkailut pienissä maakosketuksissa tulleita kolhuja.
-
[.... Kyllä se vaan niin on että 401 on menneen talven lumia. Totta kai toimii ja pitää, mutta parempaakin on ollut tarjolla jo hyvän aikaa.
Off topiccina: Propsit tuolle. Oonkin ihmetellyt jo tovin tuota 401 maniaa näillä palstoilla. Tulee jotenkin iPhone-hypetys mieleen. Tuntuisi luontavalta että kun maailma muuttuu, niin kyllä ne gyrotkin parissa vuodessa kehittyy. Asiasta siis sinällään juuri tietämättä.
Nyt jään vaan odottelemaan kärjekkäitä kommentteja 401:stä -tai iPhonesta... ;)
-
On kyllä pirun nätti muovikoppa! Hyvin olet maalannu ja kasannut sen!
Kiitoksia. :) Sain itse asiassa inspiraation Johnyn X5:sen niistä lepatusakselin lavoista (vaimitkänenytovatkaan) ja halusin kokeilla minkälaista jälkeä parilla neonväri-paukkupullolla saa aikaiseksi. :D Noh, tuollainen siitä sitten tuli, nyt on muutama kerros lakkaa vedetty päälle ja perän siivekkeet maalattu samaan malliin. Täytyy ottaa foto sitten kokonaisuudesta kun lakka on kuivunut, tarrat liimattu ja kampe läjässä. Ei pahemmin passaa torppailla, noihin maalaus-fiksaus-operointeihin on nyt mennyt aikaa enemmän kuin kopun kasaamiseen. :D
[.... Kyllä se vaan niin on että 401 on menneen talven lumia. Totta kai toimii ja pitää, mutta parempaakin on ollut tarjolla jo hyvän aikaa.
Off topiccina: Propsit tuolle. Oonkin ihmetellyt jo tovin tuota 401 maniaa näillä palstoilla. Tulee jotenkin iPhone-hypetys mieleen. Tuntuisi luontavalta että kun maailma muuttuu, niin kyllä ne gyrotkin parissa vuodessa kehittyy. Asiasta siis sinällään juuri tietämättä.
Nyt jään vaan odottelemaan kärjekkäitä kommentteja 401:stä -tai iPhonesta... ;)
iPhonesta en tiedä mitään ja tarkoitus ei ole tarjota myöskään kärjekkäitä kommentteja, mutta hieman aloittelijan näkökulmasta ihmetyttää tuo 401:sen mollaus? Ihan siis siitä syystä, että jos se kerran pelaa ja pitää hyvin, eikö se silloin aja ihan hienosti sen asian joka gyron kuuluu ajaa? En siis itse tiedä näistä pas***kaan, mutta jos joku peli on todettu toimivaksi ja hyväksi, miksi se sitten olisi huono vaikka olisi kehitetty ns. parempia? (joiden ominaisuuksista ei aloittelija saa tod.näk. mitään irti)
Kyllähän noita 90-luvun autojakin tuolla tien päällä aika paljon liikkuu, vaikka nekin pitäsivät olla jo aikaa sitten menneen talven lumia. ::)
-
iPhonesta en tiedä mitään ja tarkoitus ei ole tarjota myöskään kärjekkäitä kommentteja, mutta hieman aloittelijan näkökulmasta ihmetyttää tuo 401:sen mollaus? Ihan siis siitä syystä, että jos se kerran pelaa ja pitää hyvin, eikö se silloin aja ihan hienosti sen asian joka gyron kuuluu ajaa? En siis itse tiedä näistä pas***kaan, mutta jos joku peli on todettu toimivaksi ja hyväksi, miksi se sitten olisi huono vaikka olisi kehitetty ns. parempia? (joiden ominaisuuksista ei aloittelija saa tod.näk. mitään irti)
Kyllähän noita 90-luvun autojakin tuolla tien päällä aika paljon liikkuu, vaikka nekin pitäsivät olla jo aikaa sitten menneen talven lumia. ::)
Autovertaus on hyvä, mutta se vaatisi täydennykseksi sen, että se 90-luvun auto maksaisi saman verran, kuin 2011-vuoden malli. Eli toisin sanoen 401 ei ole pätkääkään huonompi gyro kuin se oli vuosia sitten tullessaan markkinoille. Uudet gyrot ovat sitä parempia, sitä ei käy kiistäminen. Mikä yhtälössä ei oikein toimi on se, että 401:sen hinta on yhä sangen korkea verrattuna uusiin gyroihin, kun ottaa huomioon gyrojen tekniset speksit. Homma olisi OK jos 401:sen saisi neljälläkympillä, mutta kun siitä koitetaan ottaa samaa hintaa kuin jostain modernista gyrosta, on hommassa pahasti rahastuksen meininki. Laitetta myydään maineellaan ja hyvin tuntuu menevän kaupaksi. Foorumijäärät ja naavaparrat suosittelevat vanhasta tottumuksesta nyypiöille 401:stä, koska "Sellainen mullakin on kopterissa ja hyvin on pelannut! Eikä tarvii mitään usbeja tai bluutuutteja säätämiseen!"
-
Kommenttina tähän ohimennen, itse "hypetän" nelonollaykköstä koska se on ollut tosi hyvä. Viiskakskymppinen on parempi, mutta jos on mahd. saada käytettynä 401 vaikka 50-60€ niin sen ottaisin, 70€ olis siinä ja siinä. 100-160€ siitä en maksaisi enään.
Eli jos satun jossain kehumaan ko. gyroa niin ottakeehan tämä huomioon. Aina ei muista artikuloida niin tarkkaan.. :)
-
Autovertaus on hyvä, mutta se vaatisi täydennykseksi sen, että se 90-luvun auto maksaisi saman verran, kuin 2011-vuoden malli.
Riippuu autosta, kyllähän noista pyydetään... :D
Mutta joo totta. On kyllä tosi, että tuo 401 on vielä aika kovissa hinnoissa joka paikassa. Kai juuri sen takia siitä on hyvä pyytää, kun se kerran on toimivaksi todettu hyvä perusgyro. Itseä lähinnä siis kiinnostaa se, että saako aloittelija, jolla ei ole mistään vaativammasta lennosta vielä hajuakaan, mitään irti uudenaikaisemmasta ja paremmasta gyrosta kuin tuo 401?
Itse tuli tosiaan juuri tuo 401 tilattua GAUIin ja sillä meinasin alussa mennä. Voihan sen joskus sitten päivittää parempaan, mutta en usko että itselläni on siihen ainakaan pariin vuoteen tarvetta. ::)
-
Autovertaus on hyvä, mutta se vaatisi täydennykseksi sen, että se 90-luvun auto maksaisi saman verran, kuin 2011-vuoden malli.
Riippuu autosta, kyllähän noista pyydetään... :D
Mutta joo totta. On kyllä tosi, että tuo 401 on vielä aika kovissa hinnoissa joka paikassa. Kai juuri sen takia siitä on hyvä pyytää, kun se kerran on toimivaksi todettu hyvä perusgyro. Itseä lähinnä siis kiinnostaa se, että saako aloittelija, jolla ei ole mistään vaativammasta lennosta vielä hajuakaan, mitään irti uudenaikaisemmasta ja paremmasta gyrosta kuin tuo 401?
Itse tuli tosiaan juuri tuo 401 tilattua GAUIin ja sillä meinasin alussa mennä. Voihan sen joskus sitten päivittää parempaan, mutta en usko että itselläni on siihen ainakaan pariin vuoteen tarvetta. ::)
miksi ei ottaisi parempaa jos samaan rahaan irtoo? (esim align GP780 + servo mikä ikinä kokoluokka onkaan)
alottelijalle on kakkein tärkeintä asentamisen helppous ja se että kikkare toimii helposti ilman mitään poppakonsteja!
tossa noi uudet taitaa viedä... (mutua! en omista enkä ole omistanu tota futaban 401stä lukenu vaan juttuja jonka mukaan
on käsitys laitteesta muodostunu!)
-
Futaban 401 on siitä "huono" että se pitää vielä säätää rate tilassa kohdalleen että se HH toimii. Tämä vie aikaa ehkä sen yhden akullisen ja sitten gyro pelaa.
GY520, DS760 sun muut uudemmat gyrot ei vissiin vaadi rate tila säätöä. Isoin ero minkä aloittelia huomaa on koko ja tuo rate tila säätö.
Niin ja itse ostin kaupasta upouuden käyttämättömän 401sen hintaan 80e.
-
alikilin GP780 laitetaan kiinni ja näppäillään limitit sun muut korjaussuunnat sen jälkeen se unohdetaan :)
ei mitään rate säätöjä jne tartte tehdä! on alottelijaystävällinen! ;)
e. ilmeisesti vanhemmat on herkempiä tärinällekkin!
-
Turha kai tässä "GAUI 425" aiheessa on enempää gyroja puida kun WSTRkin on gyronsa ostanut.
Kaikki ostaa mieleisensä :D
-
alikilin GP780 laitetaan kiinni ja näppäillään limitit sun muut korjaussuunnat sen jälkeen se unohdetaan :)
ei mitään rate säätöjä jne tartte tehdä! on alottelijaystävällinen! ;)
Ei nyt enää liity ketjun aiheeseen, mutta itse kyllä tekisin sen rate-säädön ihan fail-safe mielessä. Kopteri on silloin hallittavissa/lennettävissä, vaikka tippuisi jostain syystä pois HH-tilasta. Vaikka gain.piuha menettää yhteyden tai sohaisee gear-kytkintä jos siellä nyt on toisessa asennossa rate. Kieppuu ihan miten sattuu jos mekaaninen säätö ei ole sielläpäinkään.
-
alikilin GP780 laitetaan kiinni ja näppäillään limitit sun muut korjaussuunnat sen jälkeen se unohdetaan :)
ei mitään rate säätöjä jne tartte tehdä! on alottelijaystävällinen! ;)
Ei nyt enää liity ketjun aiheeseen, mutta itse kyllä tekisin sen rate-säädön ihan fail-safe mielessä. Kopteri on silloin hallittavissa/lennettävissä, vaikka tippuisi jostain syystä pois HH-tilasta. Vaikka gain.piuha menettää yhteyden tai sohaisee gear-kytkintä jos siellä nyt on toisessa asennossa rate. Kieppuu ihan miten sattuu jos mekaaninen säätö ei ole sielläpäinkään.
Samoilla linjoilla. Joka ikinen gyro vaatii rate-säädön, joka kaikessa yksinkertaisuudessaan on perän säätäminen niin, että se keskitettynä kumoaa pääroottorin väännön. Tätä sillä rate-säädöllä (ja servon liikuttamisella) haetaan, ja jos sen jättää tekemättä, joutuu gyro korjailemaan rakentajan virhettä. Mitä enemmän gyrolla on töitä väärin keskitetyn perän kanssa, sitä aiemmin se lyö hanskat tiskiin kun konetta hieman kieputtaa. Olen lentänyt 401:llä ilman rate-säätöä puolisen vuotta, mutta sen yhden akullisen uhraaminen säätöön sai perän pitämään kylki edellä mentäessä aivan eri tavalla.
-
Nyt olis GAUI vihdoin ja viimein kasassa, enää julmettu säätäminen... sähköjä ei ole vielä uskaltanut kytkeä. :D
Osaako kukaan äkkiseltään sanoa mikä on Futaba 7C:n ja GAUI 425:n yhdistelmässä tuo REVERSE-valikon järjestys? Siis mitkä kanavat NOR ja mitkä REV?
7. Tarkista radion ”GYRO SENS” valikosta, että % arvo on STD- modessa yli 50%, tai GY- modessa yli 0%.
Toinen hyvä kysymys, missähän Futen 7C:n valikossa mahtaa olla tuo GYRO SENS-säätö? Siis onhan siellä GYRO-valikko, mutta ei siellä ole mielestäni mitään tuonne päinkään, ainoastaan gyron gainin säätö parille eri asetukselle jos nyt yhtään kärryillä olen...tosin siitäkään ei ole ihan täyttä varmuutta tällä hetkellä. ::)
Nyt tarttis jonkun kopuinsinöörin apua noiden säätöjen kanssa jotta joskus saisi uuden GAUIn ilmaankin..
-
Osaako kukaan äkkiseltään sanoa mikä on Futaba 7C:n ja GAUI 425:n yhdistelmässä tuo REVERSE-valikon järjestys? Siis mitkä kanavat NOR ja mitkä REV?
Kokeilemallakin se selviää, mutta voin iltasella tarkistaa omastani, jos ei ole apuja löytynyt aiemmin :)
Toinen hyvä kysymys, missähän Futen 7C:n valikossa mahtaa olla tuo GYRO SENS-säätö? Siis onhan siellä GYRO-valikko, mutta ei siellä ole mielestäni mitään tuonne päinkään, ainoastaan gyron gainin säätö parille eri asetukselle jos nyt yhtään kärryillä olen...tosin siitäkään ei ole ihan täyttä varmuutta tällä hetkellä. ::)
Se on juurikin tuo gyro gainin säätö, jonka voit yhdistää jonkun kytkimen taakse, yleensä sen vasemmassa kulmassa olevan kolmiasentoisen lentotilan (leijutus/idle1/idle2) valitsevan kytkimen taakse, jolloin valintoja on kolme (jos valittuna on kaksiasentoinen kytkin, niin asetuksia on kaksi). esim. A30% tarkoittaa HH-tilaa ja vaikkapa N70% taasen tuota "STD" eli rate-tilaa (jota tarvitsen käytännössä vain siinä gyron mekaanisessa säädössä, sen jälkeen säädät siihenkin sopivan HH-tilan prosenttilukeman. Oikokaa joku jos meni pieleen, kun ei ole Futte vierellä ;)
-
Olikohan se (ulkomuistista) näin että Gyro valikkoon, sieltä rullailet alas ja siinä missä lukkee INH, vaihdat sillain että lukee ON tai OFF ja sitten sen alapuolella on kohta SW, siihen kun napauttaa E:n (idletikku) ja sit siinä
jossain kohtaa pitiköhän lukea std (mitähän se meinaa?). STD:n sai vaihdettua "GY":ksi, oliskohan se sittenkin ollu se? ::)
E: - Eipä mittää..
Mutta kun tollain laittoi niin sitten tais avautua sinne ylös kolmeen kohtaan "gyro sense", eli gyron gainin säätö, jokaselle eri lentomoodille (noi perus 3 kappaletta).
Futaballa kaasu pittää olla aikalailla kaikissa reversellä, ainaskii mulla on pitäny olla. Kaasu siis reverselle ja sitten muistat testailla vaikka iliman pinjonia tuon ettei käy hassusti.
Muita reversejä en muista ulkoa, kokeilemalla löytyy :D
-
Osaako kukaan äkkiseltään sanoa mikä on Futaba 7C:n ja GAUI 425:n yhdistelmässä tuo REVERSE-valikon järjestys? Siis mitkä kanavat NOR ja mitkä REV?
Sain tuon tarkistettua... minulla REV ovat kanavat 2, 3, 4 ja 6.
-
Kiitos vastauksista, tuo mootorin kanava oli tosiaan se joka eniten kiinnosti...en ole tosin vielä ehtinyt sitä kokeilla mutta muut on nyt kokeiltu. Mulla on REV kanavat 2, 3 ja 6. Eikös kanava 4 ole perän signaali, mulla se on NOR ja mielestäni ihan oikeinpäin toimii?
Edit: ja pa**an marjat, sehän toimi juuri väärinpäin kun kävin tarkastamassa. :D No nyt pitäsi olla kaikki niinkuin pitääkin.
-
Tuntuu että nuo on aina tapauskohtasia, vaikkei taida oikeesti olla :D
Kaasun kun heittää reville niin on jo suurin työ tehty, sitten vaan kattelee nupin liikkeet oikein ja siihen hyödynnät sitä SWASH -valikkoa. Servot oikeisiin kanaviin, swashi valikosta levyn suunnat oikeen ja jos joku servoista liikkuu erippäin niin reverseä peliin.
-
Jep, editoinkin tuohon edelliseen viestiin, eli tosiaan mullakin on nyt REV kanavat 2, 3, 4 ja 6 ja kaikki pelaa niinkuin pitääkin.
-
Tänään lennättelin omaa Gauiani. Ensimmäinen akku meni kuin unelma, aurinko paistoi selän takaa ja näkyvyys lähenteli täydellistä. Toisella akulla ehdin ottaa kopterin ilmaan ja leijuttelin sitä n. 20 metrin päässä 5-10 metrin korkeudessa. Ehkä 10 sek leijuttelun jälkeen kopteri alkoi saamaan hyökkäyskohtauksia.
Toisinsanoen se yhtäkkiä hyökkäsi ylös ja eteenpäin. Oikealla tikulla korjaus taakse ja juuri kun kopteri oli tasapainossa, niin samanlainen "yllätyshyökkäys". Totesin laskeutumisen olevan mahdoton, joten löin holdin päälle vajaan 10 metrin korkeudessa ja laskettelin elämäni ensimmäisen "autorotaation" suoraan risukasaan. Autorotaatio voidaan katsoa onnistuneeksi, kun edes puulavat eivät hajonneet.
Rotaation jälkeen aloin tutkimaan mitä oikein tapahtui. Paikoillaan holdi päällä huomasin, että toinen etummaisista cyclic-servoista jumittui yhteen kohtaan ja sitten ikäänkuin "hyppäsi" tuon kohdan yli. Vähän aikaa kopteria remplattuani ajattelin kokeilla vielä leijuttaa vähän ihan "polvenkorkeudella". Tuloksena oli "hyökkäyskohtaus" suoraan maasta n. metri ylös ja eteen. Nopeasti molemmat tikut taakse ja Gaui tömähti jaloilleen tonttiin ja sen jälkeen auton peräkonttiin.
Oudon tästä tilanteesta tekee se, että kotiinlähtiessäni olin varma notta servokaupoille on lähdettävä. Kuitenkaan enään keittiön pöydällä en saanut vikaa uusiutumaan, vaan kaikki cyclic-servot toimivat vallan hienosti eikä viitteitä hammaspeikostakaan tunnu servoja käsin varovasti pyörittämällä.
Samoiten vikaa ajatellen, voiko yhden cyclic-servon sooloilu aiheuttaa tuollaisia eteenpäinhyökkäyksiä?
Vai olisiko kyseessä ollut kuitenkin jonkun sortin raidiohärö tai mekaaninen jumi nupissa? Tai onko ylipäätään mahdollista, että servo alkaa tuolla tavalla oikutella ennen lopullista pimenemistään?
Sähköinä Futabaa, radiona 2,4 GHz T6EX, vastarina R617FS ja cyclicceinä S3001.
-
Kannattaa ehdottomasti vaihtaa servo uuteen. Nuo futten s3001 eivät ole mitään mahti servoja ja menevät rikki melko helposti.
Itte olen käyttänyt omassa muovi 425sessa s3001 servoja hyvällä menestyksellä. Hitaita kyllä ovat ja hajoavat helposti.
-
Mahdollista on myös vaihtaa rattaat servoon, ne sieltä yleensä hajoavat, esim. Sabella ratassarja S3001:een maksaa 2,10 euroa:
http://www.sabe.fi/hobby/index.php?prodid=11355&grpid=3903 (http://www.sabe.fi/hobby/index.php?prodid=11355&grpid=3903)
Kannattaa laittaa vaihdettuihin rattaisiin kopuvaseliinia.
-
Parit varaservot lähti jo tilaukseen ja vaihtelen ne kyllä ennen kuin uskallan viedä kopteria keittiönpöytää kauemmas kotoa.
Alkoi vaan mietityttämään, että voisiko tuollaisen käyttäytymisen takana olla jokin mekaaninen vika (esim. painelaakerit leparissa tms.) tai sitten radiohärö? Mulla on kyllä tähän saakka toiminut tuo Futaban giganen FASST-systeemi täydellisen häiriövapaasti, joten radion syyllisyyteen en oikein usko.
Äkkiseltään en keksinyt mitään mekaanistakaan sanomista tuosta kopterista, mutta leijutuskierrokset nupissa esim. just nuo painelaakerit on ehkä vähän toisenlaisella koetuksella kuin kotosalla.
-
Luultavasti syy on servossa. Olen huomannut että torpin tai pienin kolhun jälkeen s3001 hajoaa melko varmasti.
Minulta on pari kertaa mennyt rattaat niin että ne ovat vain vähän kuluneet ja servoon jää pieni pykällys jota ei välttämättä huomaa kuin tietyllä rasitus alueella.
Eli luultavasti rattaat ovat saaneet hieman siipeen ja kuluneet, kun niihin kohdistuu enemmän rasituta rattaat antavat periksi ja kopteri "hyökkää" jonnekkinpäin.
-
Juuri näin "hyökkäämällä" kesällä napsahti Gaui minullakin kaksi kertaa turpeeseen, ensimmäisellä kerralla en ymmärtänyt perimmäisen vian johtuvan servosta ja vika jäi piileväksi, hetkellistä häiriötä ihmettelin itsekin. Nyt sitten askartelin rattaiden parissa... :) Pitäisiköhän itseasiassa siirtää nuo Futaban servot sähköliidariin ja hankkia Gauiin jotakin järeämpää.
-
Minkäs kokoiset 6s akut kopan alle sopii? Koppana on 550:sen kuitukoppa, joten tilaa on enemmän. Runko on basic kitin muovinen. Turnigyn 3000mAh vai meneekö jopa 3300 mAh? HC:stä ne kuitenkin tulee tilattua.
Tässä arvon vähän sen suhteen ottaisko kerralla pari pakkaa uusia akkuja. Alkuun varmaan ihan 2x3s2200mAh akuilla, niitä on tossa pari paria.
Tänään sain vihdoinkin elokuun alussa tilaamani TGYn Nanot. Eli Tälläiset (http://www.hobbycity.com/hobbyking/store/uh_viewItem.asp?idProduct=11925).
Mahtuvat juuri ja juuri 550:sen lasikuitukopan alle, tosin alakiinnikkeen joutuu kääntämään toisin päin. 425:sen mukana seuranneen akkulisäkkeen laitoin paikalleen myös.
Painopiste asettuu kevyesti etupainoiseksi, jonka arvelen korjaantuvan siirtämällä peräservon peräputkelle. 550:sen venytyssarjan kanssa painopiste on varmasti sweet-spotissa.
Vielä kun kelit sallisi ulkoilun.
-
Vaikka varaosiksi halvalla:
http://lennokit.net/showthread.php?t=48617 (http://lennokit.net/showthread.php?t=48617)
-
mulla Gaui 425 kopun nupissa myös nuo futten3001 servot ja perällä Savöx 1251mg.
Mitään hyökkäyksiä, en ole havainnut, toisaalta staattinen sähkö häiriö maadottamattomassa hihnavedossa on Spektrumille aika ongelmallinen.
Kokeilen Gauiin jotain älyvpaata, kunhan saan nuo Outragen BL9080 servot helidirectistä, BL9088 mulla jo onki.
Katsotaan mitä parka Gaui tykkää nopeista HV servoista;)
-Samppa
-
Sitkeitä tärinäongelmia korkeilla kierroksilla selvittäessäni havaitsin swashplaten vippaavan akselin suhteen. Maailmalla on ollut vastaavaa ongelmaa:
http://www.helifreak.com/showthread.php?t=246281 (http://www.helifreak.com/showthread.php?t=246281)
Onkos muilla ollut vastaavia ongelmia? Minkäs laitteen swash sopisi paikalleen?
100% käyrällä vippaa niin, että landarit tärisee. Tämä taas johtaa peräongelmiin.
Tämäkö on sitä Gaui-laatua?
-
Sitkeitä tärinäongelmia korkeilla kierroksilla selvittäessäni havaitsin swashplaten vippaavan akselin suhteen. Maailmalla on ollut vastaavaa ongelmaa:
http://www.helifreak.com/showthread.php?t=246281 (http://www.helifreak.com/showthread.php?t=246281)
Onkos muilla ollut vastaavia ongelmia? Minkäs laitteen swash sopisi paikalleen?
100% käyrällä vippaa niin, että landarit tärisee. Tämä taas johtaa peräongelmiin.
Tämäkö on sitä Gaui-laatua?
tämä on juuri sitä gauin laatua :D
itselläni tosiaan on kaksi noita gauin swasheja, toinen kitin mukana tullut ja toinen HK:lta ostettu. molemmat siis aitoa gaui tuotantoa ja molemmat vipattaa. T-rex 500 swashin laitoin tilalle, sopi heittämällä ja vatkaus loppui. eli tuntuisi olevan täsmälleen samalla tavalla koneistettu pieleen nuo swashit. tarkkuutta se on kai tämäkin omalla tavallaan...
mainittakoon nyt vielä että huomasin tuon swashin viipotuksen painiessani juurikin saman ongelman kanssa kuin sinäkin. kaasua jos oli 80% tai enemmän alkoi koko kepakko värisemään niin pahasti että luulin sen räjähtävän ilmaan. aikani kun tutkin ja pyörittelin moottoria erilaisilla yhdistelmillä nupin ja perän osia kiinni ja irti, niin tulin siihen lopputulokseen että kaiken alku ja juuri on perässä. niinpä vaihdoin perään kaikki pyörivää liikettä tekevät osat, vaan ei auttanut. ulkomaan foorumeilta (en muista miltä) löytyi joku muukin kuka oli saman vaivan kanssa taistellut, ja kertoi ratkaisseensa ongelman vaihtamalla T-rex 600 alumiiniperän tilalle. näin tein itsekkin, sopii myös enemmän tai vähemmän heittämällä paikalleen. hihnan hammasjako on täsmälleen sama, tosin hihna on aavistuksen verran leveä, mutta kuluu kyllä sopivaksi kun pyörittelee muutaman akullisen. T-rex 600 perätuubi on noin puoli milliä paksumpi, eli joutuu kalja limutölkistä leikkaamaan sopivan suikaleen alumiinipeltiä sovitteeksi.
osta nuo osat multa pois? ;D
edit: sanon nyt vielä erikseen että en ole mikään gauin vihaaja tai align fanittaja, jos tuosta tekstistä nyt joku sellaisen kuvan sai. omia huomioita vaan kerron toisesta merkistä, ja käytän toisenmerkkisiä osia jos ne sattuu sopimaan yhteen keskenään.
-
Saattaapi olla vain maanantai kappale. Uutta tilalle niin eiköhän se siitä.
Mulla on tähän asti gauin swassit toiminut oikein mainiosti ja mulla on ollut useampi gaui 425/550 kopteri.
Johtusikohan muuten Johnyn x5sen mysteerinen tärinä juuri swassista. En ole varma onko sitä vaihdettu. Kaikki muut osat taitaa olla.
-
Eli tuo pallonivelen pesä on epäkesko. Vähän ihmetyttää, miten ovat saaneet tuollaisen sorvissa tehtyä. Ainoa mitä nyt tulee äkkiä mieleen, on että ajavat kääntämällä ja helvetin kuluneissa pehmeissä leuoissa. Pitäiskö lähteä Kiinaan menetelmäsuunnittelijaks i?
-
Laitoin jo Ebay:stä uuden swashin tulemaan, oli suht edullinen 28$ usd posteineen. Toivotaan, että siinä on taiwanilainen koneistaja saanut pallon suht keskelle. Jos ei, niin ei kai auta kun tilata räksän swashi tilalle.
Peräongelmilla meinasin, että kun ei saa jenkaa riittävästi nuppiin, niin on vaikea hieroa perää hyväksi. Ja se tärinäkin tekee omansa. Orkkis perätönärin jo fiksasin hiilariputkimalliseksi ja laitoin peräservon peräputkeen. Tämä paransi jo huomattavasti asiaa. Peräkasetti on riittävän hyvä, ongelmat ei siitä johdu.
-
Oisin voinu lähettää sulle ihan suomestakin :D Mulla on yksi täysin uusi. 22e sisältää postit.
Hitto ku en muistanut sitä äsken.
-
Kun tuli tuo Gaui hommattua (ensimmäinen isompi kopteri), niin pakkohan sitä oli alkaa kasaamaan heti. Mietityttää vaan kun mulla on Gauin GM-504 mosa siinä (1400kv) ja siihen 13T sekä 14T pinjonit, niin voiko jommalla kummalla pinjonilla käyttää 550L muutossarjaa joka minulta löytyy myös? Nouseeko nupin kierrokset liian korkeaksi? Muut rattaat on ne muovikitin mukana tulleet 50T ja 61T. Akkuina on 2 x 3s 2650mAh.
-
Gauilla on oma HS laskin: http://www.gaui.com.tw/html-en/550_rotor_speed.html (http://www.gaui.com.tw/html-en/550_rotor_speed.html). Tosin taisi laskea 100%:n hyötysuhteen moottorille. Mutta antaa osviittaa. DarkHorsen laskurilla (http://dhrc.rchomepage.com/calc.htm) voi sitten hifistellä jos on tarvetta. Puulavoilla on muuten max 2000rpm, jos sellaiset tuli mukana.
Ainakin rapakon takana on käytetty 60T-ratasta 50T:n tilalta kun 550-sarja on laitettu. Muuten kierroksia on varsin reippaasti. Toisekseen kovin pienet piniot tahtovat sitten syödä hampaita herkemmin, kun paine tulee vain muutamalle hampaalle. 60T-rattaan kanssa voi käyttää isompaa pinionia, olihan joku laittanut 24T-pinionin ;D
-
Mitään lapoja ei ole vielä hankittu, johtuen näistä epävarmuuksista. Laskurihan antaa nyt head speediksi 13T pinjonilla n. 2500rpm, onko tämä ok jos tuon 550 kitin laittaa kiinni? Vaik onko kierroksia liikaa? Vielä senverran pihalla kaikesta, että on parempi varmistaa..
-
550 optimaalinen HS on siellä 1800-1900 kierrosta, maksimina pitäisin 2100.
1400 kv ja 13-50-19-61 antaa jenkaa 90% hyötysuhteella keskimäärin n.2400.
Laittaisin tuon 50:sen rattaan tilalle 60:sen tai 61:sen, joilla HS on siellä keskimäärin n.2000 pinnassa.
60:nen ratas ei maksa muutamaa euroa enempää.
Muuten joutuu rajaamaan kaasukäyrän melko alas, joka taas heikentää hyötysuhdetta.
-
Homma selvä, täytyy tilata. Mistä tuo optimaalinen head speed sitten saadaan? Käytännön kokemuksesta vai laskemalla vai miten?
-
Muun muassa Helifreakin foorumia selaamalla löytää jonkin verran tietoa aiheesta.
Muoks:
http://helifreak.com/showthread.php?t=38251 (http://helifreak.com/showthread.php?t=38251)
Tuossa ketjussa viitataan kovin usein kierrosalueeseen 1800-2100.
-
Muun muassa Helifreakin foorumia selaamalla löytää jonkin verran tietoa aiheesta.
Enpäs äkkiseltään löytänyt, jos on osoittaa linkki olisin erittäin kiitollinen
-
Tyhmän kysymyksen vuoro, kunkin servon linkit täytyy varmaankin olla samanmittaiset? Lähinnä että jos esim. tuon elevator armin laittaa pystysuoraan pääakseliin nähden, ja servon armi ei satu juuri kohdilleen.. niin siihen ei passaa laittaa hieman erimittaisia linkkejä vaan säätää subtrimmillä homma kohdilleen? ???
-
Subtrimmillä juu, jos ei heitto ole niin iso että voi servoarmin laittaa seuraavaan pykälään kiinni.
-
Subtrimmillä juu, jos ei heitto ole niin iso että voi servoarmin laittaa seuraavaan pykälään kiinni.
Jepjep, pieniä on heitot. Seuraako erimittaisista linkeistä jonkinsortin epälineaarinen liike tms..?
-
Gauia en ole omistanut, mutta sanoisin että tärkeintä on että ne linkkien keinuvarret ovat suorassa nollakulmissa, ja siitä sitten seuraa myös että linkkien pituus on sama
Sivulla 13 näytetään vähän asian tiimoilta (hidas sivu latautumaan mutta kyllä se sieltä).
http://www.gaui.com.tw/pdf/H425_Manual_0804.pdf (http://www.gaui.com.tw/pdf/H425_Manual_0804.pdf)
-
Niin, kyllä mulla tuo ohje tässä naaman edessä on. Ohje pyytää poraamaan pyöreään servopyörään reiät palloille hieman yli 180°, itse siis laitan tavallisen 180° servoarmin tuohon, ja se ei satu ihan kohdilleen. Eli näillä mennään, linkit saman mittaisiksi ja subtrimmillä kohdilleen, jollei tässä ole mitään erityisen hyvää syytä käyttää tuollaista porattu pyörää?
-
Push-pull linkistön mekaniikka ei toimi kunnolla, jos linkit on erimittaiset.
Se offset siihen servopyörään on helpoin porata kohdalleen käyttäen niitä vipuja mallineena. Lavanpitimen pultti vaan läpi, jotta pysyy paikallaan servokiekossa. Sen jälkeen samanmittaiset linkit servon ja vivun välille ja sub-trimmillä se vivun haaran reuna vaateriin rungon reunan mukaan. Elevatorissa vipu pääakselin suuntaisesti.
-
Noniin, mä sähläsin, olin swashille tulevissa linkeissä vaikka sanoitkin että servoon.
Mielestäni idea tuossa yli 180 astetta kiinnityksessähän on että geometrian pitäisi olla sama kuin sen elevator leverin geometria, niitä on kahdenlaisia. Jos mikään ei joustaisi niin teoriassahan tuo olisi jumissa 180 asteen kiinnityksellä. Mutta kaikkihan joustaa vähän joten voihan se toimia noinkin. Ellei sulla sitten ole tuo cnc leveri siellä toisessa päässä? http://www.hobbypeople.com/shop/index.php?main_page=product_info&products_id=23602 (http://www.hobbypeople.com/shop/index.php?main_page=product_info&products_id=23602)
Kokeile kuitenkin vähän käsin sitä jäykkyyttä ettei servo pala.
loppuun vielä disclaimeri että ei ole tosiaan käytännön kokemusta tuosta kopterista
-
Juu CNC-levereissä ei ole tuota offsettia eli ovat 180 asteen jaolla. Muoviset vaatii sen offsetin, jotta ei kanita. Toimii kylläkin myös suoralla kiekolla, mutta vääntää servoa ja vipua ajanmittaan.
-
Tekisi mieli tilata nuo cnc kalikat, pääsisi muka helpolla ;D Nuo mun servopyörät vaan on hieman lautasta pienempiä, ei kauhean mukavan näköisiä. Tosin en tajua miksi tuollaista offsettihässäkkää täytyy käyttää?
-
Nuo CNC palikat on ihan kivat, mutta kyllä niillä muovisillakin pärjää :)
Itsellä on tuossa carbon 425ssa kaikki ne levelerit metallia. Aika tyyriit ovat.
-
Linkit ovat työntömitalla katsottu samanmittasiksi, ne tuntuvat olevan ja menevän hyvin paikalleen, silti pitch/aileron saavat koko rungon vääntyilemään. Varmaan ne ei sitten ei täysin sopivanmittaiset, vaikka paikalleen sopivatkin..
-
Tuntuisi kadonneen tuo rotorspeed laskuri Gauin sivuilta...? Onkos jollain linkkiä toimivaan moiseen, kun oli aikas kätevä laskeskella välityksiä sillä... :)
-
jos omistat android-puhelimen niin tässä (http://www.androidzoom.com/android_applications/tools/rcheligearratio_rxqd.html) olis :)
-
Tässä on mun käyttämä taulukko.
-
Tuo exel taulukko rokkaa! Kiitos.
Mut sit onkelmaa...
Aloin asentamaan Hyperion 4020 moottoria muovirunkoon, ja eteen tuli ongelmia. Ensimmäinen oli moottorissa oleva akselin lukitussokka, jonka hoitelin dremelillä sopivaksi. Toinen ongelma on, että nuo kallistusvivut ottaa hieman kiinni moottoriin. Kannattaisiko vaan laittaa prikkaa väliin, ja pidempää ruuvia vivuille, että tulevat ulospäin hieman, vai miten ratkaista homma?
Edit: Front gear on vaihdettu jo 60 hampaiseen, joten moottori tulee hieman edemmäksi, kuin vakiolla 50 hampaisella. Pinioni tullee olemaan 14, 15 tai 16 hampainen.
-
Mä toin niitä ulospäin 450:sen perälaakereilla ja pidemmillä M3-ruuveilla. Sattui olemaan tollaset pakissa.
-
Dodii, löytyi 3mm sisäreiällä olevaa messinkiputkea metrin kanki varastosta, eli siitä puslaa... Pidempi ruuvi ja sitten vielä dremelillä pallon ruuvista ylituleva milli pois. Nyt rokkaa.
P.S. Jos teillä on metallihampaiset servot, niin laittakaa lukitetta servolautasen kiinnitysruuveihin... Siitä tääkin remppa alun sai, kun servolautanen irtosi servosta tänään ilmassa... ;D
-
Jos syystä tai toisesta ei halua käyttää taulukkolaskinta headspeedin laskentaan, niin netin syövereistä löytyy näppärä pikkusovellus (ei vaadi asentamista, ajaa vain exen), joka tuntuu antavan samat tulokset kuin artan laittama excel-taulukko:
http://rapidshare.com/files/440846310/Hurricane_425_550_en.zip (http://rapidshare.com/files/440846310/Hurricane_425_550_en.zip)
-
Kaipa tämä on sopiva topicci kysymykselle/kysymyksille, vaikkakin on aika yleisluontoista asiaa. Modet siirtäköön jos on aihetta.
Eli Gauissa heiluu stabbarin tanko millin tai kaksi, pituus suunnassa. Se on kyllä tukevasti kiinni siinä kehikossa, mutta kehikon ja "seesaw:in(!?)" sovituksessa on välystä. "Seesaw" on vakio muovinen ja stabbarin kehikko mallia alumiini. Onko tuo normaalia ja jos ei niin miten vaikuttaa lentoon? Pitäskö tonne laittaa pari aluslevyä väliin vai kenties ostaa "seesaw" joka on myös mallia alumiini?
Kun ei ole koskaan lentänyt kopteria joka 100% varmuudella lentää "oikein", niin ei oikeen osaa sanoa millon vehkeet toimii ja milloin ei. Muutamia havaintoja Gauin lento käytöksestä. Lennettäessä vauhdilla eteen päin, joutuu koko ajan työntämään tikusta aika paljon, muuten keula tahtoo nousta, lisäksi kovassa vauhdissa tuo on TODELLA herkkä elev. suunnassa. Normaalia? Vaikka kopteri leujutuksessa tahtoo pysyä kivasti paikoillaan, eli ei kampea mihinkään suuntaan, niin kovaa eteenpäin lennettäessa se kampeaa hiukan oikealle ail. suunnassa. Normaalia, vai liian jäykät lepari tjsp.?
-Tuukka
-
Kaipa tämä on sopiva topicci kysymykselle/kysymyksille, vaikkakin on aika yleisluontoista asiaa. Modet siirtäköön jos on aihetta.
Eli Gauissa heiluu stabbarin tanko millin tai kaksi, pituus suunnassa. Se on kyllä tukevasti kiinni siinä kehikossa, mutta kehikon ja "seesaw:in(!?)" sovituksessa on välystä. "Seesaw" on vakio muovinen ja stabbarin kehikko mallia alumiini. Onko tuo normaalia ja jos ei niin miten vaikuttaa lentoon? Pitäskö tonne laittaa pari aluslevyä väliin vai kenties ostaa "seesaw" joka on myös mallia alumiini?
Kun ei ole koskaan lentänyt kopteria joka 100% varmuudella lentää "oikein", niin ei oikeen osaa sanoa millon vehkeet toimii ja milloin ei. Muutamia havaintoja Gauin lento käytöksestä. Lennettäessä vauhdilla eteen päin, joutuu koko ajan työntämään tikusta aika paljon, muuten keula tahtoo nousta, lisäksi kovassa vauhdissa tuo on TODELLA herkkä elev. suunnassa. Normaalia? Vaikka kopteri leujutuksessa tahtoo pysyä kivasti paikoillaan, eli ei kampea mihinkään suuntaan, niin kovaa eteenpäin lennettäessa se kampeaa hiukan oikealle ail. suunnassa. Normaalia, vai liian jäykät lepari tjsp.?
-Tuukka
Anyone? ???
-
jos stabbarit on jäykät niin kyllä se tuo äkkiin kaiken mualiman kampeamisia,pitäis keikkua ihan vapaasti.
sit tuo et se vetää pystyyn eteenpäin ajaessa niin tarkistappa painopiste,kuulostais et on takana.
eli otat lavanpitimistä kii ja käännät kopun vaakaan ja siten et perä on sivulle,pitäis perän pysyä sivulla.jos perä pyörähtää alas niin on takapainoinen..
stabbarin kelkka on siis alumiiniä?muovisessa ainakin voi aavistuksen painaa sisäänpäin niitä päätyjä mistä se stabbaritanko tulee läpi ja kiristää siihen mutta paljon paremi jos laittaa väliin prikkaa.
-
Stabbarin kelkka on tälläinen: http://www.hobbypeople.com/shop/images/204679.jpg (http://www.hobbypeople.com/shop/images/204679.jpg) Laitoin tuonne väliin nyt aluslevyn ja nyt ei ole enää klappia, mutta liikkuu silti kevyesti. Katsotaan huomaako lennossa. Tekisi kyllä kovasti mieli päästä eroon koko stabbarista. :)
Kun kopterin nostaa nupista ilmaan niin jalakset nousevat tasaisesti, joten painopiste on kohdillaan... Tai sitten ei. Kokeilimpa tuota ehdottamaasi tapaa ja kas, perä pysyy vaaterissa, eli painopiste on kohdillaan... Tai sitten ei. Kokeilimpa toisin päin, että moottori ei vastusta liikettä ja perähän painuikin ales. Akkua siirtämällä sain sen kuitenkin kohdilleen ja kun oikein otti silmän käteen ja katsoi, niin siinähän oli edellisen omistajan jäljiltä merkki, johon ilmeisimmin asetetaan akun yläreuna. Eli olen pitänyt akkua väärässä kohdassa. :-[
Kiitokset neuvoista ja toivotaan että lento näillä muutoksilla paranee entisestään!
-Tuukka
-
noniin,jäämme mielenkiinnolla odottelemaan oliko noilla vaikutusta.
kopterilla vaakalentohan on huomattavasti vaikeampaa kuin lennokilla mutta kyllä se pitäs saada jotakuinki suoraan lentään! ;)
-
ZZ innoittamana tuli sitten tilattua 425 peruskitti.
Sähköt: perus futuban nuppiservot. Peräservona vähän nopeampi digiservo ja 401 gyro
Voinko käyttää HK sinistä 40A säädintä aivan aluksi leijutusharjoituksissa?
Ja millaisella moottorilla/pinjonilla jos tämä on mahdollista.
-
Perjaateessa voi, mutta en suosittele. Itse kun leijuttelin ja mittailin virran kulutusta niin kopteri söi 15-20A leijutuksessa 13 hampaisella pinionilla. Vähänkään kun pumppaa niin ne piikit menee helposti yli 40A eli noparisi tulee kuumentumaan ja tiedä sitten mitän HK nopari sen kestää...
-
Nii on jo kerran nähty ku yks nopari palaa 425:sessa, ja se meni ihan pienestä, tai ei juuri mistään
et kantsii vähä miettii haluuko tehä nuotioo. Ja toi HK:n 40A säädin on varmaa todellisuudessa jotain 35A.
-
OK uskon, paras antaa sen pysyä HK 450:ssa sitten.
Ja antaa kopterin pysyä maassa kunnes kaikki oikeat osat on paikallaan.
Voihan Phoenixsessa lentää jos tulee hinku suuremalla lentää.
Uskaltaako siihen laitta Turningyn 1300kV 1500W moottorin. Tästä kopterista on tarkoitus tulla kaikkea muuta kun 3D, eli kamerakopteri myöhemmin 550:senä. Ja ennen sitä hissukseen lentämistä.
-
Voihan sen laittaa, mutta on hieman alitehoinen verrattuna vakio ~1450kv/1700w moottoriin.
-
Siinä vaiheessa kun minä olen oppinut lentämään edes kaseja on jo voimakkaamman moottorin laakerit kuluneet loppuun.
Joten edullista moottori/nopari yhdistelmää haen. Vai onko tällainen isompi kopteri sen verran pelottava vekotin että pitää satsata vähän enemmän.
-
Sano minun sanoneen että kun investoit nyt vähän enemmän niin ei tarvitse kohta olla ostamassa sitä pykälää parempaa :D
Ei siitä myllystä tartte kaikkia tehoja ottaa eikä se teho näy epävakautena/holtittomuutena vaan pikemmin pystyt pelastamaan kopterin kiperistä tilanteista.
-
Ja vakio mosakin on alitehoinen... :D
-
Sano minun sanoneen että kun investoit nyt vähän enemmän niin ei tarvitse kohta olla ostamassa sitä pykälää parempaa :D
Ei siitä myllystä tartte kaikkia tehoja ottaa eikä se teho näy epävakautena/holtittomuutena vaan pikemmin pystyt pelastamaan kopterin kiperistä tilanteista.
Näinhän se vaan yleensä on, sama työkalujen kanssa. Ensin ostat halvan, sitten tulee rrpäitä ja sit ostat kumminkin kunnon. Mikä säästö!!
En tarkoita että laatu tarvitsee olla huono, mutta kun tulee se fiilis että vain 3D on helikopterilla lentämistä. Kyllähän porcshe 997 GT 2 RS:llä pääsee nopeasti liittymästä mukaan liikenteeseen ja kaupassakäyntikin sujuu. Mutta jos ei koskaan käy ajamassa rataa se on vähän ylimitoitettu.
EDIT: kokeilen ensin Align 500M 1600kv motilla, en tiedä vielä pitääkö vaihtaa pinjonista seuraavan rattaan 50->60 hampaiseksi, molemmat näyttää olevan käytössä 1600kv setupilla helifreak 425 osiossa. Android pohjaisella ohjelmalla voi sitten laskea nuppikierrokset sopiviksi. Olisikohan 2600-2700 85-95% teholla sopiva? Siis leijutusharjoituksiin.
-
Hei tässä uusi Gaui- mies ilmoittautuu. Neljä kaks vitonen on tilattu Helimportilta, saapunee perjantaina. Kova on tärinä miehellä nyt ! ;D Kysymyksiä satelee varmaan myöhemmin lisääkin mutta onko ihan tyhmä kysymys, käykö Trex 450 servot Gauihin vai ovatko liian pienet ?
60 ampeerin Dualsky-nopari on normilennossa varmaan ihan ok ?
Vastaus saattaa tietenkin olla aiemmin tuolla säikeessä mutta en ehtisi nyt sitä lukea kokonaan, teen sen myöhemmin, voisin tilata vielä servot viikonlopuksi kun vaan tiedän mitkä otan.
-
60 ampeerin säädin on oikein riittävä vakio mosalle. 45o kopteriin sopivat servot on liian pienet. Siihen gauiin menee ihan standardi kokoiset servot.
-
Ohje esittää akkujen kiinnittämistä nippusiteillä ?? :o Ja normaali akkustrappi ei edes mene noista reiistä läpi ?? :o
-
Mulla on ainakin samat sträpit, joita käytän 450 rekkulassa. Ja sitten toki se perinteinen takiaisnauha rungon ja akun välissä.
-
No mulla niinpäin että ostin eka Taskiselta kunnon strapit ja niihin sitten myöhemmin kopterin. Ne on leveämmät kuin mitä olen rekkulassa käyttänyt.
Kyä noi Gauinkin nauhat tietenkin meni noista reiistä läpi kun tunki vaan kaksinkerroin menemään. Ajattelin olisko ollut vaan joku älykkäämpi tapa.
-
Huomenna kun servot saapuu niin alkaa setupin tekeminen. Voisiko joku Gaui-mies mitata mulle perän sliderin etäisyyden runkoon? Saisin helpommin perän paikalleen. Tuo gyropenkkitesti vähän hirvittää,, :o
-
Tai sitten kysytään toisin: Että mikä on perän lapojen kärkien välimitta kun ne käännetään runkoaan vasten poikittain ? 10 mm ?
-
Helimportin Taskinen vahvisti perän lapojen aloituskulman. Asiallinen kaveri muuten.
Kopu alkaa olla kasassa ekaa lentoa varten. Onko viime hetken ohjeita muita kuin että "Runttaa se" heh ;D
-
Ei muutakun lapakulmien,ohjaus- ja korjaussuuntien tarkastus. Sitten vaan rauhassa ilmaan :)
-
Eikö ole hyvä preusasetus laittaa peräservon varsi suoraksi, eli 90ast vrt työntötankoon. Sama pätee perässä oleva L-vipuvarrelle, sekin pitäsi olla 90 astetta suuhteessa peräputkeen ja työntötankoon. Jos näin asettaa mekaanisesti pitäisi perälavat olla joko suoria tai hieman työntää/korjata perän pyörimisliikettä.
Ja tärkeää on ehdottomasti että swash levy kääntyy oikeisiin suuntiin ohjausliikkeisiin nähden. Minulla kopteri käyttäytyi aika kummallisesti koska olin kytkenyt "sivukallistus servot" ristiin kun olin tarkstanut servot. Onneksi ei ollut idle up päällä...
-
Gyropenkkitesti tehty, perä piti aivan mallikkaasti. Ilmassa sen sitten paremmin näkee. Lapaurakin oli vain parin linkinkierroksen päässä.
Muutenkin käytös oli huomattavasti rauhallisempaa kuin vaikka nelipuolikkaalla. Hieno tasainen matala käyntiääni.
Mitenkäs tuollaisen isomman starttaaminen pitäsi oikeasti tehdä? Nopari on kyllä softilla mutta pyörähdyspyrkimys on aika voimakas ennenkuin perässä on tehoa. Normilentokaasukäyrä nousee startissa jyrkästi lentotehoille ja jää sitä sitten suoraksi. Saa olla tarkat sormet startissa kaasua lisätessä. Mitenkä porukat startin tekee ?
-
mullaki teki just semmost pyörähdystä, mut lapojen kiristys autto ni ei enää pyörähtäny tämä siis 450 sportissa, autotallissa oottelee 425 gaui vastaria ku pääsis kotiin :)
-
No nyt on ensilento lennetty ja kaikki on ehjänä. Kyä se siinä lensi missä rekkulakin. Tosi vakaa ajettava, hyvän kokonen kopteri ajella. Alle 50 % kaasulla otin ekat tyypit. Tuntuu pysyvän ilmassa ihan itsellään,,heh :D.
Lähtöpyörähtelyyn en mitään sen kummenpaa apua löytänyt muutakuin että tarkoilla sormilla tikkuun kiinni.
G101 piti muuten hyvin mutta kun pumppasi pithciä reilummin niin perä heitti oikealle eli lapakulmat ei ilmeisesti riittäneet korjaamiseen. Silti oli ihan pieni vägääminen perässä.
No vähennän gainiä ja siirrän peräservon pallonivelen yhden pykälän ulommaksi. Eiköpä se siitä,,
Mutta kerrassaan mainio kopteri, vakaus oli melkein peruskalliota,, ;D
-
Perän pettäminen johtunee varmastikkin liian alhaisista kierroksista. Perän kierrokset ei kertakaikkiaan riitä kumoamaan niin suurta vääntöä. Kokeile siis isommilla kierroksilla
-
Joo tänään mennään todennäköisesti uudestaan. T-rexin perä piti vielä 30% tehoilla joten ajattelin että tässä kopussa sama. Kokeilemma,,
-
En tiedä miten pitäis tulkita, mutta eikö manualisaa tai jossain (missäköhän sen näin) lue että mukanan tulleet perälavat on optimoitu nupin 2600 rpm paikeelle. Jos käyttää vähemmän pitäsi päivittää perälavat pidemmiksi.
-
miksi joku haluaisi ajaa kopteria 30% kaasulla? ::)
tässä ollaan jo siinä tilanteessa että lavan kohtauskulma on niin iso että energiaa kuluu akusta enemmän kun pikkasen isommilla rundeilla... lisäksi eihän tollasilla asetuksilla pysty tekemään yhtään mitään ilman että perä antaa periksi :o
kunnolla rundia! siitä ne vehkeet herää! ;) sanoisin että alle 60%en itse laittais mihinkään tilanteeseen edes normimodeen jossei nyt vartavasten halua kokeilla rajoja...
-
Joo se on vähän sama kuin ajasit autoa 40 km/h 5. vaihteella ;D Jengaa siellä pitää olla. Kopterikin rauhoittuu kun on enemmän kierroksia.
Ja tosiaan jos sitä lentää pikku jengalla niin kannattaa ainakin vaihtaa rattaat niin että moottori saa pyöriä parhaalla hyötysuhteella. Myös ne perä lavat pitää vaihtaa gaui 550 perälavoiksi. :)
-
Tuli kokeiltua tänään ja perä piti mainiosti. Aivan peruskalliota. Ei mitään ongelmia. Tää juttu on vähä sitä kun haluaa kokeilla sitä kuinka pienellä kaasulla voi lentää. Se on sitä downshiftaamista,,heh ;D
Kyä tästä jengaa vielä nostetaankin,,,ehkä,, ;D
-
Teki sitten sen tuo peräservo että otti ja kärähti ! Eli Emax ES9257. Pari nytkähdystä oikealle ilmassa, otin äkkiä maahan ja sitten perä ei enää seuraavalle keikalle herännyt ? Ihan uusi servo ja futten uudet radiot ?.
Tilalle laitoin sitten DYS S9650, aito kiinanservo ja hyvin pelittää.
On kuulemma muillakin kärähdellyt ja taas sitten toisilla kestää ???
Harmitti vaan kun oltiin porukalla Pinsiön kentällä ja kone hajoo eikä tullut edes mitään torppia jota olis voinut muistella vanhana,, ;)
-
Häntää heiluttaa hän.
Vaihdoin 401 kloonista GP750 gyroon ja nyt Gaui425 heiluttaa hitaasti häntää puolelta toiselle.
Jos gainia lisää hännän heilutus kiihtyy. Onkohan vain niin että tuo Futten analogiservo 3003 ei edes alkuun riitä perään, ja vain on hidas?
Mikä on delay asetuksen merkitys gyrossa säädettynä, ja miten toimii radiosta tehdyn gain asetuksen kanssa yhdessä?
-
Delayta ei tarvii, se on vaa analogiservoille, noilla alignin servoilla on tollane juttu et ne tykkää tehä tollast pikasta puolelta toiselle heijaamista, ootko kokeillu vähentää gainia, pistä isommat perälavat, autto ainaki mulla
-
Alanogiservohan tuo mainitsemani 3003 on...
-
aa.. joo sori....
-
Ehkä tämä sopii paremmin Gyro threadiin (moderaattori saa siirtää) mutta tässä on jonkinlainen selitys. http://www.helifreak.com/showthread.php?p=1993022#post1993022 (http://www.helifreak.com/showthread.php?p=1993022#post1993022)
Eli suosittelevat ensin Delay maksimiin, tämä aiheuttaa pehmeän perän mutta ei haittaa tässä vaiheessa. Nyt keskitytään gainiin ja korotetaan kunnes perä alkaa heiluamaan, otetaan tästä hieman alas gainia. Tämän jälkeen siirrytään delay säätöön ja sitä pienennetään kunnes perä pysähtyy piruetin jälkeen, eikä pomppaa ylikorjattuna takaisin.
Täytyy kuurojen välissä kokeilla ;)
-
Nyt gauissa Hyperion peräservo. Onpas vikkelä. Tuli lennettyä yli 20 akullista futten 3003 peräservona. ::)
Gauin perän ongelma on oltava mekaaninen. Nyt myös nopealla peräservolla tekee saman satunnaisen suht hitaan (n 1s) pituisen "korjusliikkeen" yleensä sivutuulessa.
Miten olette gauistit korjanneet perässä olevan väntövarren laahaamisen peräputken muoviosaan, itse hiosin vähän vipuvarresta pois.
Onko peräslideri/akseli hyvä voidella jollain öljyllä?
-
Onkohan servon ja gyrossa sama modulointitaajuus. Tsekkaapa tehtaitten tukisivuilta. Sekin voi kait vaikuttaa.
-
Align gp70 käyttää 760 tai 1520.
Hyperion Atlas High Voltage DH20x-GCD ei tue tämän päivän high end gyrojen "lyhyttä pulssiväliä". Sen sijaan em futuba 401 toimii hyvin
Joten oletan että 1250 on tälle sopivampi asetus, tai onko asia toisin päin?
tämä on vissiin muunneltavissa taajuudeksi...
-
En ole ihan mestari tuossa asiassa mutta itselle se tuli eteen kun laitoin Gauin perää pitämään E-maxin servon ja Spartanin gyron. Jos servo yleensä toimii eikä bindaa toiseen reunaan ollaan asiassa varmaan kartalla. Mutta kyä sen taajuuden pitää olla yhteensopiva.
Olikohan se 1520 ms pulssi ja 333 hz modulointitaajuus mutta kamat oli eri kun sulla.
Kahdessa aiemmassa kopterissa mulla on perän epämääräinen "heilunta" johtunut perän epätasapainosta, joko lapojen tai akselin.
-
mullaki teki epämääräistä huojuntaa mutta se loppu ku laitto isommat perälavat
-
Perästä pitää kuulua selvä resonanssi jos siellä on jotain mättöä. Tarkistaahan aina voi kun pyörittää maassa että kiertääkö perän akselin pää kehää pyöriessään. Vika pahenee itsestään ajan kanssa ja ääneenkin tottuu. Sit yhden kerran perä heilahtelee ihmeellisen veltosti puolelta toiselle. Tärinästä voi mennä jopa peräputki poikki (2 kertaa,,)
-
En usko että peräakselissa on mitään vikaa, kopteri on uusi ja lennetty alle 30 lentoa ja ei torppeja. Mutta pitää tuokin tarkastaa.
Enemmänkin voisi olla liian kova teippi gyron alla. Minulla on tavallinen 3M 2puolinen foam teippi joka on n1-1,5mm paksu.
Nyt leijunnassa tulee outoja suunnanmuutoksia ikäänkun suuntavaisto lähtee välillä, kopteri muuttaa suuntaa 10-15 astetta yhtäkkiä.
Millainen on oikea gyro teippi josta oli mainintaa, kuin paksu ja onko pehmeä?
-
"oikeaa" gyroteippiä on monenlaista ja paksuista. 1-4 mm paksuihin olen törmännyt. Bilteman foamteippi on ihan hyvää kun sitä kerrostaa 2-3 kertaa. Voisit myös kokeilla laittaa tuota nykyistä teippiäsi toisen tai peräti kolmannen kerroksen gyron väliin, jolloin pehmeyttä tulisi lisää.
-
Nyt pysyy perä paikalla.
Auttoi kun laitoin pari pehmeää n 2mm paksua teippipalaa gyron alle.
Outo fiilis kun ei koko ajan tarvistse olla korjaamassa perää.
-
Anteeksi että en jaksa lukea koko ketjua läpi. Vaivaset 15sivua. Niin kyselisin vaan et minkä laisia kokemuksia on tästä 425;sta muovi runkosena. Aavistuksen kiinnostais ku ois halvalla tiedossa. Itellä pahimmat ennakkoluulot kohdistuu juuri tohon muovi runkoon ja remmi vetoon. Itte ku olen keppi miehiä :D . Mites osien saatavuus hinta ja laatu. Jos joku vaikka osais verrata kyseistä laitetta 500 ESP Rexiin niin selkeyttäs vähän.
Kovast vaan kiitoksii jo et kätteen
-
Laadukkaan tuntunen peli tää 425:nen on, voi käyttää samoja akkuja kuin 450:ssä (kahta 3S akkua). Varaosia saa suoraan maahantuojalta kohtuuhintaan.
-
Suosittelen.
Olen kuullut pekkää hyvä muovirungon kestävyydestä, myös talvipakkastorppi mainitaan.
Itse kopteri on 450 kloonien jälkeen jykevää tekoa, ja leijuu suurempana tosi nätisti.
Myös tuulisessa säässä tosi paljon rauhallisempi.
Tietysti suurempi kopteri tarvitsee suuremaan moottorin, ja säätimen.
Itse olen leijunnassa pärjännyt Futaba 3003 vakiokokoservoilla nupissa
helifreak sivustolla on rakennusvideot Hurricane 550 kopterista, joka käyttää samaa runkoa. Ne videot on hyvä katsoa läpi ennen rakentamista.
Voit myöhemmin kasvattaa tätä 425 kopteria->550:ksi
Jotkut osat näyttää olevan suht edullisa, upea maahantuoja on hyvä tuki kun jokin asia askarruttaa
Itselläni on omassa 425:ssä Align 500M moottori ja 500:sen lavat. Myös Align Gyro on löytänyt tiensä tähän kopteriin. Trex 600 landarit odottaa asennusta apurisikon jälkeen...
-
Mulla on kaksi noita 425:sia joista toinen on muutettu 475:si. Eikä pahaa sanottavaa ole löytynyt.
Ja kuten jo aikaisemmista viesteissä oli, niin maahantuojan toimivuus on tärkeä asia. Ja ainakin minun kohdalla on homma toiminut erinomaisesti.
-
Itse siirryin beltin jälkeen 425seen ja hyvä oli valinta! Helppo ja vakaa kone lentää sekä taipuu peruslentäjän temppuihin. Muovirunko on tarpeeksi jämäkkä kun käyttää kopteria max 475 pitkänä.
Lensin perus budjetti setupilla:
-gauin tehokkain mosa
-gauin 60a säädin w/ bec
-gauin 425 hiilarilavat
-futten s3003 nupissa
-futten gy 401
-hyperionin ds20gmd peräservo
Hyvin pelitti ja edullinen korjata! Lentää myös paremmin kuin 450 kokoluokan koput ja maksaa saman verran.
-
Suuret kiitokset vastauksista. Täytyy vissiin oikeen harkita tota. Vaik ei ihan heti tule laitettua kun toi Alzin remppa verotti just harraste pudjettia.
-
Minkäs kokoinen tuo trex 600:sen pystyevä on? Sopisiko Gauin 425:seen perälle pikku säädöllä? Ajattelin, että jos perään laittaisi hieman korkeamman evän, niin ei kivet ja maa-aines osuisi niin helposti peräroottoriin.
Entä sopisiko trex 550:sen koppa tuohon ja millä modauksilla? Ne olisivat halvempia ja valinnanvaraa olisi enemmän. Jostakin kaivoin kokemuksia, että 550:sen koppa sopisi, mutta tarvisisi erilaiset kiinnitystapit. Toiset taas eivät puhu tapeista mitään.
Eikä kahta ilman kolmatta.
Minkä kokoisia akkuja (mAh) olette saaneet ahdettua tuon perus muovirukoisen 425:sen kyytiin? Tuo 2x 3s 2200mAh on yleisesti käytetty, mutta onko joku saanut kyytiin isompaa mAh 6s akkua tai 3S akkuparia ilman rajuja rungon muokkauksia.
Edit:
Tuohon koppa-asiaan löysinkin jo linkin http://www.helifreak.com/showthread.php?t=295248 (http://www.helifreak.com/showthread.php?t=295248) Näyttäisi 550 koppa istuvan hyvin koneeseen.
-
Minkäs kokoinen tuo trex 600:sen pystyevä on? Sopisiko Gauin 425:seen perälle pikku säädöllä? Ajattelin, että jos perään laittaisi hieman korkeamman evän, niin ei kivet ja maa-aines osuisi niin helposti peräroottoriin.
Sopii paikalleen oikein hyvin. Itsellä on HK:n hiilikuituinen. Toista reikää tarvitsee hivenen viilata.
Entä sopisiko trex 550:sen koppa tuohon ja millä modauksilla? Ne olisivat halvempia ja valinnanvaraa olisi enemmän. Jostakin kaivoin kokemuksia, että 550:sen koppa sopisi, mutta tarvisisi erilaiset kiinnitystapit. Toiset taas eivät puhu tapeista mitään.
Ei kokemusta.
Eikä kahta ilman kolmatta.
Minkä kokoisia akkuja (mAh) olette saaneet ahdettua tuon perus muovirukoisen 425:sen kyytiin? Tuo 2x 3s 2200mAh on yleisesti käytetty, mutta onko joku saanut kyytiin isompaa mAh 6s akkua tai 3S akkuparia ilman rajuja rungon muokkauksia.
Turnigy 25-50C 6S 3300mAh mahtuu, mutta tarvitsee isomman kopan. Esim. Gaui 550 koppa on oikein messevä, saatavuus on vain kovin huono.
-
Kuussatasen reksin koppa on ainakin liian iso. 550 koppaa en ole enkilökohtaisesti sovittanut, mutta muistelisin jostain lukeneeni/kuulleeni ettei sopisi. Mene ja tiedä.
6s 3000mah akulla olen itse kokeillut lentää. Nippa nappa sopisi sen jugurttipurkkikopan alle kun oikein änkesi, mutta painopiste meinasi väkisin karata liian eteen. Pienellä modailulla siitä kuitenkin selvisi.
kaipa se peräeväkin voisi sinne sopia, jossei muuten niin poraa uudet reiät. Voin tarkistaa kun pääsen töistä takaisin kotiin.
Edit: jaaha, taas jäätiin hopealle ;D
-
3300mAh 6s 35c hyperioni on mun gauissa, mahtuu kopan alle just ja just, mut lentoaika tolla on kyllä aika kiva, 3D:tä lentää kuus minsaa ja vois lentää vielä ton päällekkin :D
ja gauin orkkis kopankin kera mahtuu
-
Mitenkäs tuon painopisteen kanssa käy jos saa tuon 3000mAh tai jopa 3300mAh akun kyytiin?
-
kyllä se ihan hyvin asettuu, ei oikeestaan oo ees paljoa etupainonen, tai vaikka oskin ni ei kyl näy lennossa mitenkää erityisesti, pari naksua trimmiä taaksepäin ja se oli siinä :)
-
Taikka sitten hommaa pitemmän perän. 475, 500, 550, oliko niitä vielä muita kokoja? Jokatapauksessa siirtyy painopiste vähän taakseppäin. Ja noparia/vastaria voi kanssa koittaa siirellä.
Laitetaan nyt tähän samalla kertauksen vuoksi muitakin yhteensopivia osia: 550 rexin swashplate sopii, 600 rexin landarit sopii, taisi jonkun raptorin landaritkin sopia, 600 rexin perä sopii, 500 rexin stabbari sopii. Joku muu saa jatkaa :)
-
kyllä se ihan hyvin asettuu, ei oikeestaan oo ees paljoa etupainonen, tai vaikka oskin ni ei kyl näy lennossa mitenkää erityisesti, pari naksua trimmiä taaksepäin ja se oli siinä :)
jos trimmaat painopistettä trimmillä on tilanne aika mielenkiintoinen kun menet ylösalasin sen kopterisi kanssa! ;D
sitte on trimmi+ painopiste väärin ;D
-
en vissii oo trimmaillu, puhuin läpiä päähäni ;D
oon vaa säätäny swashin suoraa, hyvin toimii
-
Tuleva Gaui'sti ilmoittautuu! posti toi juuri 425 Basic Kitin. Nyt eikun vaan haalimaan osia... intoa on, mutta koetan pitää maltin osien hommaamisessa ettei budjetti ihan karkaa lapasesta.
Ja newbie-kysymyksiä tulee matkan varrella varmasti.
Tähän asti lennelty virtuaalisesti Phoenixilla, sisällä MCX:llä ja mSR on opettelussa. Jospa sitten kevään tullen pääsisi Gauilla harjoittelemaan.
Ja eka newbie-kysymys heti kärkeen. Kuinka tehokas moottori tohon kannattaa hommata. Alun leijuttelut yms. opettelut ei varmaan kauheita vaadi, mutta mitä haittaa on jos kone on alitehoinen / ylitehoinen? Onko moottorin ja akun kannalta parempi vai huonompi että moottorista ei koskaan oteta täyttä tehoa irti?
-
Yleensä moottori toimii kaikkein parhaiten kun ajaa täydellä kaasulla, mutta leijuttelussa voi käyttää vähempääkin ja käytetään vähempääkin,
Se gauin musta moottori on riittävä melkein minkälaiseen ajoon vaan 1400kv siis se taisi olla, ainakin minulla, siitä taitaa olla useampi versio.
Mutta parempi ostaa kerralla kunnon moottori, niin ei tarvitse ruveta päivittelemään, päivittelee sitten vaan sitä kaasukäyrää/pinionia
tämä mosa minulla oli http://thehelistore.com/index.php/kopteritarvikkeet/moottorit/guec-gm-504-brushless-motor-1680w-kv1400.html (http://thehelistore.com/index.php/kopteritarvikkeet/moottorit/guec-gm-504-brushless-motor-1680w-kv1400.html) ei tehot heti loppunu kesken, toki onhan niitä muitakin esim tämä http://thehelistore.com/index.php/kopteritarvikkeet/moottorit/hk3026-1600kv.html (http://thehelistore.com/index.php/kopteritarvikkeet/moottorit/hk3026-1600kv.html) mutta tehoa on 1,3kw, tuossa gauissa näyttäis olevan melkein 1,7kw.
mutta alkuun toki kelpaa melkein mikä vaan sopivan kokoinen.
Mutta jos tulevaisuudessa ajattelit lentää 3D:tä niin sitten vaan hyvää pannua kehiin jotta siitä saa tarpeeksi tehoa revittyä ulos, ylitehoista ei tokikaan kannata tehdä hieman tehottomammalla oppii paremmin tuon pitchin eli lapakulmien hallinnan. Tuo 1,7KW on vielä ihan sopiva :)
Onnea uuteen harrastukseen, ja varoitus se voi viedä mukanaan ja aiheuttaa pahemman luokan riippuvuutta, hoitoa ei ole vielä kehitetty, ainoa tapa hallita sitä on aliomainen ostelu ;) ;D ;D
Mutta tervetuloa hienon harrastuksen pariin :)
-
Tuleva Gaui'sti ilmoittautuu! posti toi juuri 425 Basic Kitin. Nyt eikun vaan haalimaan osia... intoa on, mutta koetan pitää maltin osien hommaamisessa ettei budjetti ihan karkaa lapasesta.
Ja newbie-kysymyksiä tulee matkan varrella varmasti.
Kannaatta kahlata tätä säiettä alusta asti niin saa etsittyä sopivaa moottoria ja muita roippeita kopteriin, koska niitä näyttää jo kokeiltuja setuppeja olevan testattu..
-
Tuleva Gaui'sti ilmoittautuu! posti toi juuri 425 Basic Kitin. Nyt eikun vaan haalimaan osia... intoa on, mutta koetan pitää maltin osien hommaamisessa ettei budjetti ihan karkaa lapasesta.
Ja newbie-kysymyksiä tulee matkan varrella varmasti.
Sitten kun saat kopterin kanssa, niin suosittelen pyytämään jonkun osaavan tarkastamaan sen ennen ensilentoa; toimiiko kaikki niin kuin pitäisi, servot pyörii oikeeseen suuntaan yms.
Myös ensilento kannattaa antaa osaavan käsiin, jolloin hän voi sen säätää helposti lennettäväksi.
Ai mistä tiedän... älä kysy... (en noudattanut ylläolevaa aivan ohjeiden mukaan) ::)
-
Tuleva Gaui'sti ilmoittautuu! posti toi juuri 425 Basic Kitin. Nyt eikun vaan haalimaan osia... intoa on, mutta koetan pitää maltin osien hommaamisessa ettei budjetti ihan karkaa lapasesta.
Toivotan onnea yritykselle, mutta älä välitä ei se muillakaan ole pysynyt lapasessa :D
Aina voit ajatella sen niin, ettei sitten tarvitse päivittää heti keväällä (vaan vasta syksyllä).
Noi Gauin omat moottorit ja noparit ei mitään halpoja ole, esim. Alignin osat on vähän edullisempia ja varmasti riittäviä alkuun.
-
Sitten kun saat kopterin kanssa, niin suosittelen pyytämään jonkun osaavan tarkastamaan sen ennen ensilentoa; toimiiko kaikki niin kuin pitäisi, servot pyörii oikeeseen suuntaan yms.
Myös ensilento kannattaa antaa osaavan käsiin, jolloin hän voi sen säätää helposti lennettäväksi.
Ai mistä tiedän... älä kysy... (en noudattanut ylläolevaa aivan ohjeiden mukaan) ::)
Juu, kyllä on tarkoitus viimeistään loppuvaiheessa ottaa osaaja ihan fyysisesti mukaan säätämään, tarkastamaan ja lentämään. On kuitenkin melko loikka msR:stä Gauiin... ja kalliit säädöt ja oppirahat jos torppaa heti maasta irrotettua.
Käytettyä osaa näyttää olevan aika hyvin liikkeellä, kun vain osaisi varmistua sopivuudesta.
Pikkuhiljaa, pikkuhiljaa... ja kysellään kun ei tiedetä.
-
Kuinka tehokas moottori tohon kannattaa hommata. Alun leijuttelut yms. opettelut ei varmaan kauheita vaadi, mutta mitä haittaa on jos kone on alitehoinen / ylitehoinen? Onko moottorin ja akun kannalta parempi vai huonompi että moottorista ei koskaan oteta täyttä tehoa irti?
Tuohon alunperin kuuluu Gaui GM-504 1400kv moottori. Se on ihan passeli alkuun ja pidemmällekin.Tehokkaamp ia (=kalliimpia) löytyy mm. Scorpionin valikoimasta. Jos taas pitää päästä halvemmalla, niin Hobbykingiltä sopiva malli on esim. tämä:
http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/uh_viewItem.asp?idProduct=11182 (http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/uh_viewItem.asp?idProduct=11182)
-
Juu, kyllä on tarkoitus viimeistään loppuvaiheessa ottaa osaaja ihan fyysisesti mukaan säätämään, tarkastamaan ja lentämään. On kuitenkin melko loikka msR:stä Gauiin... ja kalliit säädöt ja oppirahat jos torppaa heti maasta irrotettua.
Käytettyä osaa näyttää olevan aika hyvin liikkeellä, kun vain osaisi varmistua sopivuudesta.
Pikkuhiljaa, pikkuhiljaa... ja kysellään kun ei tiedetä.
No niin, jatkokysymyksiä alkaa tulla.
Tulin hommanneeksi tuon kitin lisäksi käytetyn kopun jossa on gaui 425 vakiomoottorilla ja Gauin 60A noparilla (kiitos Kumppari). Mukana tuli myös osat 550-versioon, eli käytännössä peräputki, hihna ja lavat. Vaikka laite on kasassa, tarkoitus on tapauksessa purkaa osiksi ja kasata uudestaan ihan oppimismielessä - osaapahan sitten korjata KUN se eka torppi tulee.
Mutta nyt niihin kysymyksiin:
- kumpi versio noista osista kannattaa kasata ekaksi CP-kopuksi? Joka paikassa sanotaan että "isompi on vakaampi" mutta pitääkö tässäkin paikkansa, kun runko ja kaikki muut osat ovat samat, lapoja ja pyrstöä lukuunottamatta? Eli kumpi on helpompi aloittelijan lentoharjoituversio, 425 vai 550?
- pitäiskö 550:lle olla eri välitykset kuin 425:lle?
- gauin ohjekirja (425) suosittelee akuksi 6s 2200mAh 25C. Alkuleijutteluun riittänee hyvin, myös 550-lavoilla? Vai pitäiskö ottaa samantien tanakampi akku?
Latureitakin olen koettanut haarukoida, mutta tuntuu olevan melkoinen viidakko ja vaihtoehtojen määrä vie pään pyörälle.
Netistä löytyy vaikka mitä Kiinan-tavaraa. Kotimaasta haaviin osui esim. SIL-shopin Bantam BC6DX-II tai Leluja.netistä G.T.POWER A6. Molemmissa on virtalähde mukana, että onnistuu lataus verkkovirrallakin. Olisko nuo tarkoitukseen sopivia, vai saako vastaavat paketit halvemmalla kaukoidästä?
-
Mulla on toisena laturina tuo gt power, on kyllä toiminut ihan moitteettomasti, mutta 6S akkujen lataamiseen hieman hento peli. Jos meinaat kentällä latailla akkuja nopeasti, kannattaa suunnata katse yli 200W latureihin.
-
samaa mieltä.
turhan vähän watteja 6S akkujen lataukseen noissa mainituissa latureissa. samalla rahalla pitäisi saada latureita mitkä puskee ainakin tuplasti enemmän sähköä akkuihin, ellei enemmänkin.
tehokkaammissa latureissa ei kyllä yleensä ole tuota virtalähdettä mukana, eli jos se on tärkeä kriteeri niin sitten valikoima on suppeahko. taikka sitten hommaa erillisen virthalähteen, niin (melkein) kaikki muutkin tekee ;)
-
Pitäisin alkuun 425 kokoisena, se on jo tarpeeksi vakaa sellaisenaan. Opettelussa kun tahtovat lavat olla kuluvaa tavaraa ja 425mm pituisia löytyy helpommin ja halvemmalla. Jos kuitenkin päädyt muuttamaan kopterin isommaksi, niin tarvitset konversiokitin ja lapojen lisäksi myös isommat stabbari- ja perälavat sekä eri välitykset. Netistä löytyy laskureita sopivan välityksen laskemiseen, mutta esim. 1300-1400kv moottorille rittää käytännössä orggis 50T rattaan vaihtaminen 60T kokoiseksi.
-
Nyt on projekti edennyt sen verran että kävin ekan kerran hankea pöllyttämässä. Kopua ei ilmaan, mutta akullinen jalakset maassa fiilistelyä.
Finless Bobin opeilla (HeliFreakin build-videot) on säädöt kai aikalailla kohdallaan, swashi suorassa jne. Perän ja gyron säädöt on vähän vielä täysin sisäistämättä, mutta sinnepäin pitäisi niittenkin olla.
Tuli samalla todettua ettei nuo Gauin muovievät kauheasti pakkasesta tykkää. Perä vähän pompahti, heilahti ja evä otti kevyesti maahan ja peräevä napsahti poikki. Aika noloa että ei vielä kopu ilmassakaan ole kun ekat vauriot kirjataan...
Onko tietoa, mitkä evät tuohon käy? Jos laittaisi lasikuituiset tai muut vähän lujemmat. Trex 550:n evä? Hobbykingistä noita näyttäisi edukkaasti saavan.
-
Laitoin omaani HK600GT:n evän. Toista kiinnitysreikää piti muistaakseni vähän avartaa, että meni paikalleen.
-
Tuli samalla todettua ettei nuo Gauin muovievät kauheasti pakkasesta tykkää. Perä vähän pompahti, heilahti ja evä otti kevyesti maahan ja peräevä napsahti poikki. Aika noloa että ei vielä kopu ilmassakaan ole kun ekat vauriot kirjataan...
Onko tietoa, mitkä evät tuohon käy? Jos laittaisi lasikuituiset tai muut vähän lujemmat. Trex 550:n evä? Hobbykingistä noita näyttäisi edukkaasti saavan.
Et varmasti ole ainoa joka ekaa kertaa kopteria kokeillessa rikkoo jotain osia ennen kuin päästään ilmaan (älä kysy mistä tiedän ::)).
Tässä on noita Gauin omia eviä:
http://thehelistore.com/index.php/kopterivaraosat/425/h425-fiber-fin-and-tail.html (http://thehelistore.com/index.php/kopterivaraosat/425/h425-fiber-fin-and-tail.html)
Samasta paikasta saat osat todella nopeesti ihan perus postituksena.
HobbyKingiltä saat osat myös ja halvalla tietysti, mutta toimitusaika on se 2-6 viikkoa perus postituksena...
-
Et varmasti ole ainoa joka ekaa kertaa kopteria kokeillessa rikkoo jotain osia ennen kuin päästään ilmaan (älä kysy mistä tiedän ::)).
Tässä on noita Gauin omia eviä:
http://thehelistore.com/index.php/kopterivaraosat/425/h425-fiber-fin-and-tail.html (http://thehelistore.com/index.php/kopterivaraosat/425/h425-fiber-fin-and-tail.html)
Samasta paikasta saat osat todella nopeesti ihan perus postituksena.
HobbyKingiltä saat osat myös ja halvalla tietysti, mutta toimitusaika on se 2-6 viikkoa perus postituksena...
Juu, kyllä akuuttivaraosat tilaillaan kotimaasta - ja periaatteessa muutenkin kotimaasta tilaan kaiken mitä kohtuuhintaerolla saa.
Itse asiassa kyllä mulla on varaevä - tai siis koko kitti varaosina, kun HeliPeoplen joulualesta edullisesti sain. Ja tämäkin katkennut evä napsahti niin siististi että CA:lla tuli ihan siisti korjattu evä.
Mutta lähinnä tuota muovievää parempaa jouston ja lujuuden yhdistelmää hakisin lasikuituisella tai hiilarisella tarvikeosalla. Vähän lisää pelivaraa evän kärjen ja lavan kärjen väliin olisi ihan hyvä bonus, etenkin jos tarttee pidempiä perälapoja laittaa.
Varmaan melkein evä kuin evä on vähintään Dremelillä sovitettavissa kiinnityksiin, mutta kun ei noissa oikein ole missään mittoja mainittu. HK:llakin on vain paino, josta voi jotain päätellä, mutta oleelliset mitat kuten reikäväli ja korkeus puomista evän kärkeen loistavat poissaolollaan. Kuinka korkea on HK550:n evä, tai HK600:n? Tämä Gaui 425-kitin mukana tullut evä on 170mm ylhäältä alas, ja n. 126mm puomin keskelle. reikäväli 27mm
-
Kyllä noi muovi evätkin suht kestäviä on. Tuohon hiilariseen en osaa vastata mitään.
-
Kyllä noi muovi evätkin suht kestäviä on. Tuohon hiilariseen en osaa vastata mitään.
Aika joustava ja sitkeä tuo tuntuu näin huoneenlämmössä olevan (saa aikalailla väännellä eikä katkea).
Lähinnä tässä vaiheessa vuotta mietityttää tuo miten pakkanen vaikuttaa minkäkin aineen sitkeyteen.
-
Johan tuossa ylempänä oli linkki Gauin hiilari eviin: http://thehelistore.com/index.php/kopterivaraosat/425/h425-fiber-fin-and-tail.html (http://thehelistore.com/index.php/kopterivaraosat/425/h425-fiber-fin-and-tail.html)
Nuo on ainakin omassa kestänyt, myös talvella ja ollut jokusessa torpissakin.
-
Itsellä 550 gauissa nämä http://www.trex-store.com/carbon-fiber-tail-blade-p-1912.html (http://www.trex-store.com/carbon-fiber-tail-blade-p-1912.html)
Hyvin toimii ja kestänyt pieniä maakosketuksia.
Edit: Oho. Ei varmaan perälavoista kuitenkaan ollut nyt kyse sori. ::)
Mutta tulipa mieleeni tuosta evästä, että itsellä napsahtanut muovinen evä poikki joskus kesäkelissäkin. Taisin liimata wurthin syanoakrylaatilla ja hyvin on kestänyt.
-
Moro
Minkälaisella setupilla porukka lentelee
Eniten mietityttää noi servot, että tekeekö noilla futaba s3001 servoilla mitään
monilla näyttää olevan 60A nopari ja 1400-1600Kv moottori 1200-1700W
millä gyrolla align 780 vai futaba 401
Voisko joku kertoa semmoisen hyvän, mutta kohtuu hintaisen kokoonpanon, jolla vois kuitenkin lentää kohtalaista 3d räimintää
-
Ainakin WSTR:llä taitaa olla nuo s3001:set nupissa ja kyllähän ne paremman puutteessa toimii, mutta voima ja nopeus ei kait servoissa ole koskaan haitaksi. 60A on aikalailla minimi nopariksi, tässä halpa vaihtoehto, http://www.trex-store.com/brushless-escgoverner-mode-rcebl60g-p-118.html (http://www.trex-store.com/brushless-escgoverner-mode-rcebl60g-p-118.html) joskin suosittelisin melkein hiukan isompaa. Gauiin on saatavilla monenlaista välitystä, joten 1400kv-1600kv moottorilla saadaan kyllä halutut kierrokset nuppiin, esim. Align MX500, Scorpion HK3026 1400kv, tai vaikka Gaui GM-504, ovat melko edullisia ja toimivia.
Alignin 780:sta ei ole kokemusta, mutta omassa Gauissa oli ennen FBL:äksi muuttamista Futaba GY520 + S9257 ja oli todella toimiva paketti.
-
tästä se lähtee rahan menoa ei voi estää :P
ostin ton noparin ja pitää myöhemmin ostaa gyro jos sais käytettynä ja sitten vielä loput sähköt
tämän päälle pitää ostaa itse kitti ;D
-
käykö aligin 520 ja 510 servot tähän kopuun kun ne on 35mm x 15mm ja esim futaban vakio servo on 40mm x 20mm
-
Reiät servoille Gauin rungossa: 21x42mm. Reiät vähän vaihteli 20.84-21.39mm, ja 42.07-42-39mm.
-
Vieläkös muuten tuossa basic-kitissä on tuo hermoja raastava liimaa itse-jogurttipurkki-koppa, vai joko ovat pistäneet kittiin kunnollisen canobyn?? Lavat ainakin eukon kitissä puuttui. Onko tuohon tullut muutosta?
-
taitaa niissä vielä olla se kiva jugurttipurkki ;D
-
taitaa niissä vielä olla se kiva jugurttipurkki ;D
Jogurttipurkki-koppaa liimanneena suosittelen valmiin kopan hankkimista... ;D Liimana käy tavallinen muovimalli-liima.
-
sitten kun itse ton kitin ostan niin aattelin ainakin koittaa minkälainen kötöstys siitä purkista tulee ;D
ps. jos tulee "hieno" niin laitan kuvia sitten keväällä
-
sitten kun itse ton kitin ostan niin aattelin ainakin koittaa minkälainen kötöstys siitä purkista tulee ;D
ps. jos tulee "hieno" niin laitan kuvia sitten keväällä
Kokemuksesta olettaisin, että jos olet tulossa ModelExpoon, niin kannattais olla valmis ostamaan se kitti ja mahdollisesti jotain muutakin sälää siihen Gauihin sieltä mukaan messuhinnoilla. ;) Toistaiseksi hinnat on ollut todella herkullisia... Meinasin itse ostaa 425:n sieltä vuosi sitten, vaan ei ollut kopterikärpänen purrut tarpeeksi pahasti vielä silloin...
-
Tekis meili tulla sinne modelexpoon, mutta sinne on matkaa 600km
mihin hintaan siellä myytiin tota kittiä viime vuonna
-
Tekis meili tulla sinne modelexpoon, mutta sinne on matkaa 600km
mihin hintaan siellä myytiin tota kittiä viime vuonna
Jos ei muisti aivan hirveesti valehtele, niin oisko ollu just alle 60€ :o
(tai sitten kymppi enemmän)
-
Moro!
Mie oon ostanut kaks kittiä expoilta, ekalla kerralla taisi olla 50 euroa, ja viime vuonna 60 egee. Voipi olla että tänä vuonna lähtee taas yks kitti mukaan jos hinta on pysynyt samana. En ole vielä saanut yhtäkään rakennettua, mutta tänä kesänä on toivottavasti varaa. Täytyy kanssa funtsia noita sähköjä, kun pitäisi tuo hk-500gt myös päivittää.
Eli kyllähän sieltä messuilta halvalla kitti irtoaisi, mutta ei se ero kait niin iso ole... Paitsi jos ostaa kaks.. :) Vai mitä ne nyt siitä pyytääkään muualla?? Hobbykingillä se taitaa olla 80 dollaria, mutta on backorderissa ja noh, postikulut nostais hintaa. Tietty hyvällä kurssilla vois saada euroina halvemmalla, mutta tulliin jäänti on varmaan riskinä.
T:Ladybug
-
ihan sillä tota hintaa rupesin kyselee kun kärkkäisellä (https://www.karkkainen.com/webapp/wcs/stores/servlet/ProductDisplay?catalogId=10101&storeId=10551&productId=228255&langId=-11&parent_category_rn=20440&top_category=20438&selectedTopCategory=18051&selectedSecondLevel=20362&selectedThirdLevel=20438&categoryId=20440&searchMethod=) ois aika halpa, on vain harmikseni juurikin loppunut vastosta
-
moottoriksi olen päättänyt laitta hyperion 3026-1210kv
servot on vielä auki ( ehkä align 510 nuppin ja 520 perälle)
oisko ehdotuksia servoiksi (digitaali 5-6V) joihin sais suomesta varaosia ja olisi kohtuu hintainen?
savox? Futaba?
-
ihan sillä tota hintaa rupesin kyselee kun kärkkäisellä ois aika halpa, on vain harmikseni juurikin loppunut vastosta
Näyttää olevan nyt Hobby Peopella tuohon samaan ale-hintaan 59€
http://www.hobbypeople.com/shop/index.php?main_page=product_info&cPath=29_324_387&products_id=23553&zenid=241a3552ebe34dcdd7f121b6e08377df (http://www.hobbypeople.com/shop/index.php?main_page=product_info&cPath=29_324_387&products_id=23553&zenid=241a3552ebe34dcdd7f121b6e08377df)
-
Moi kaikille,
eka postaus tähän foorumiin, niin muutama yleinen sana aluksi. Eli tähän asti olen harrastellut kiinteäsiipisiä (2v) ja nyt päättänyt kokeilla myös näitä ropeli -juttuja. Kaikki alkoi klassisesti (jos nyt tuosta pojille jouluksi ostaisi setin). Pojat innostui, mutta enenmmän autoista ja mulle jäi nämä "ilmaveivit"
Asiaan:
Messuilta tarttui 425 Kitti ja sitä olen nyt kasaillut. Kotivarastossa oli ylimääräisiä DS-821 servoja ja ajattelin laittaa ne nuppiin, mutta käykö sama myös perälle? Gyroksi on tulossa HK:n halpis http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/uh_viewitem.asp?idproduct=15318. (http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/uh_viewitem.asp?idproduct=15318.) Päätarkoitus kopulle on leijuttelun harjoittelu, joten hitaampikin toiminee??? Kopterikokemusta on vain mSR:n pyörityksestä olohuoneessa. Jos tuo DS-821 ei käy, niin mikä olisi sopiva (tuolle gyrolle)
-
Moi kaikille,
eka postaus tähän foorumiin, niin muutama yleinen sana aluksi. Eli tähän asti olen harrastellut kiinteäsiipisiä (2v) ja nyt päättänyt kokeilla myös näitä ropeli -juttuja. Kaikki alkoi klassisesti (jos nyt tuosta pojille jouluksi ostaisi setin). Pojat innostui, mutta enenmmän autoista ja mulle jäi nämä "ilmaveivit"
Asiaan:
Messuilta tarttui 425 Kitti ja sitä olen nyt kasaillut. Kotivarastossa oli ylimääräisiä DS-821 servoja ja ajattelin laittaa ne nuppiin, mutta käykö sama myös perälle? Gyroksi on tulossa HK:n halpis http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/uh_viewitem.asp?idproduct=15318. (http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/uh_viewitem.asp?idproduct=15318.) Päätarkoitus kopulle on leijuttelun harjoittelu, joten hitaampikin toiminee??? Kopterikokemusta on vain mSR:n pyörityksestä olohuoneessa. Jos tuo DS-821 ei käy, niin mikä olisi sopiva (tuolle gyrolle)
Spektrum DS-821? Taitaa olla kyllä vähän hidas perälle, että melkeen nopeampaa kannattas kattoa. Nuppiservoina nuo kyllä toimivat perus lentelyssä. Gyrossa ei kannata säästää, vaikka et 3D:tä lentelisikään vaan vähän leijuttelet niin hyvä gyro ja peräservo on se missä viimeisenä kannattaa säästää.
-
Hobbypeople näyttää suosittelevan tällaista http://www.hobbypeople.com/shop/index.php?main_page=product_info&cPath=8_92&products_id=1636 (http://www.hobbypeople.com/shop/index.php?main_page=product_info&cPath=8_92&products_id=1636) Eipä nopeus kovin huima olla näissäkään (ilm. 45 ast)
Voi tosiaan olla parempi hommata suoraan nopeampi, niin säästy yhdeltä murheelta. Onko tällaisista kenelläkään kokemuksia http://thehelistore.com/index.php/kopteritarvikkeet/servot/guec-gs-095-gs-095-digital-servo.html, (http://thehelistore.com/index.php/kopteritarvikkeet/servot/guec-gs-095-gs-095-digital-servo.html,) vai loppuuko näistä jo vääntö?
Tämä lienee turvallinen valinta http://www.trex-store.com/ds520-digitaalinen-servo-p-840.html? (http://www.trex-store.com/ds520-digitaalinen-servo-p-840.html?)
-
En kyllä tiiä miks suosittelevat peräservoks tota futabaa. Nupissa varmasti ok. Tuo Align DS520 on todella hyvä ja toimiva perälle.
-
Tuo GAUI GS-095 on micro servo ja vähän turhan pieni tuohon kopteriin.
-
Kotivarastossa oli ylimääräisiä DS-821 servoja ja ajattelin laittaa ne nuppiin, mutta käykö sama myös perälle? Gyroksi on tulossa HK:n halpis
Nuppiin OK, perälle ei. Mun 425:n lentää tällä hetkellä juuri tuolla samaisella GA-250:lla ja kyllä se hommansa hoitaa mallikkaasti peruslentelyssä. Peräservona DS650. DS520 on varsin varma valinta, mutta tuohon sopii kyllä täyskokoinen servoki suoraan. Lähinnä jos on edes ajatusta joskus tehdä venytettyä versiota kopusta, kannattaa ottaa järempi malli. HK:lla on jotain nopeita isoja servoja, esmes PowerHD 1204 (http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/__23154__Power_HD_1204HP_ultra_Fast_Coreless_Digital_Servo_50g_5kg_0_05.html) alle $20, hyvyydestä ei ole tietoa, mut yleensä ton merkin servot ollu ok.
-
Kiitos kaikesta infosta! Pläniä mallin "venytyksestä" ei vielä ole. Pitäisi saada se pidettyä sen verran ehjänä ja tiimaa alle, että näkisi tuleeko tästä ylipäätään mitään (vai pitääkö siirtyä takaisin kiinteäsiipisiin)
Tekniikasta vielä, että onko tällaisissa kopuissa käytössä erillinen BEC, vai ajetaanko näitä noparin omalla?
-
Gyroksi on tulossa HK:n halpis http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/uh_viewitem.asp?idproduct=15318. (http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/uh_viewitem.asp?idproduct=15318.) Päätarkoitus kopulle on leijuttelun harjoittelu, joten hitaampikin toiminee??? Kopterikokemusta on vain mSR:n pyörityksestä olohuoneessa. Jos tuo DS-821 ei käy, niin mikä olisi sopiva (tuolle gyrolle)
Talven ajan yritin saada tuon koneen lentämään hk:n gyroilla. Ei onnistunut. Tuo assani hukkaa asetuksia ja tiedän yhden torppauksen, joka johtui gyron asetuksien resetoinnista ilmassa. Mulla se hukkasi asetukset matkalla kentälle. Myös muistaakseni Eispii(?) hylkäsi gyron kun se hukkasi asetuksia. En myöskään saanut perää pitämään kaikilla kierrosalueilla. Tietyllä alueella piti ja toimi kyllä hyvin. HK:n 401b ei myöskään toiminut mitenkään järkevästi. Luovutin sitten viimein ja ostin Alingin gp780 gyron perälle . Olisin säästynyt monelta harmilta jos olisin heti panostanut gyroon. Servona on Alingin DS650 (ehkä vähän yliampuva tähän, mutta toimii)
Becistä. Jotkut ajavat nopeudensäätimen becillä, jotkin erillisellä ja jotkut varmistavat vielä erikseen vastarin toiminnan käyttämällä sekä beciä että vastaanottimen akkua. Ei ehkä kovin yleistä 500 kokoluokan koneissa, mutta sitä isommissa kylläkin.
-
Kiinan gyro on joka tapauksessa jo matkalla, joten sillä yritetään aluksi ja jos alkaa tökkiä, niin sitten vesilintua. Hyvä tietää jos niissä on ollut tuollaisia datan hukkaamisia, pitää seurata ilmeneekö samaa ongelmaa myös minulla. Messuilla kitin mukana olisi ymmärtääkseni saanut ostaa juurikin tuollaisen Assanin 250. Ei tullut kysytyksi millaisia kokemuksia heillä siitä on.
Anyway, nyt pitää hetki odottaa, että HK:n paketti saapuu kotiin, niin homma voi jatkua.
-
Jos minulla tuo 425 pysyy ilmassa se pysyy kyllä kenellä tahansa.
Itse laitoin Align GP 750 gyron, jonka ostin käytettynä. Vähän aikaa leijuttelin kyllä perus futtella perässä ja hobbyking 401 gyrolla, hidas futte toimi jotenkuten. Kuitenkin vaihto nopeaan peräservoon muutti perän toimivaksi.
Alusta asti minulla on ollut käytössä Alignin lavat, ja en ovat vain niin hyviä. Yhtääkään torppia ei ole tullut, minulla on ollut erittäin kiltit miksaukset nupissa, jostian netsitä sellaiset löytyy.
Apufillareista siirtymien auttaa jos laittaa vähän suuremmat saappaat, eli TREX 600 telineen.
-
Manuaalissa suositellaan isompia perälapoja jos kiekat jää alle 2600. Puulavat kestää jotain, en muista nyt mitä kun ei ole sellaisia. Mitäs nuo hiilikuitulavat kestää. Yritin pakettia katsella, mutta ei löytynyt oikein mainintaa. Nyt kun on 16 hampainen pinjoni niin tais laskennallisesti tulla jotain 2800.
Millä kierroksilla tämän kokoista ylipäätään yleensä ajetaan ja mikä on sellainen optimi kierrosluku. Onko muuta haittaa liian kovista kierroksista kuin että lavat alkaa erottumaan kopterista irto-osiksi.
-
Manuaalissa suositellaan isompia perälapoja jos kiekat jää alle 2600. Puulavat kestää jotain, en muista nyt mitä kun ei ole sellaisia. Mitäs nuo hiilikuitulavat kestää. Yritin pakettia katsella, mutta ei löytynyt oikein mainintaa. Nyt kun on 16 hampainen pinjoni niin tais laskennallisesti tulla jotain 2800.
Millä kierroksilla tämän kokoista ylipäätään yleensä ajetaan ja mikä on sellainen optimi kierrosluku. Onko muuta haittaa liian kovista kierroksista kuin että lavat alkaa erottumaan kopterista irto-osiksi.
kyllä hiilarilavat kestää melko kovia kierroksia mutta nuo muovi lavanpitimet saattaa hajota jos paljoo yli 3000 kiekkaa (ainakin näin minä luulen)
-
Manuaalissa suositellaan isompia perälapoja jos kiekat jää alle 2600.
Millä kierroksilla tämän kokoista ylipäätään yleensä ajetaan ja mikä on sellainen optimi kierrosluku.
En tiedä millä muut ajelee, mutta jos mun laskelmat on oikein niin mulla on nupissa n.2600 kiekkaan ja pironopeus on vähintäänkin riittävä noilla perus perälavoilla.
-
Tällä on hyvä laskea, pätee 425/550. Siihen voi vaihtaa ne rattaat mitkä vaihdettavissa on eikä anna laittaa sellaista ratasta mitä kaupasta ei saa :D
EDIT: Voitte poistaa tuon taustavärin 14T -pinionin kohdalta, se on vaan mun omaa setuppia varten ;D
-
ei se perälapojen isous niinkään pironopeuteen vaikuta, mutta perän pitävyyteen ja pysähtyvyyteen, ja tasainen pironopeus varsinkin tuulessa on helpompi saavuttaa isommilla lavoilla. Isommat perälavat vaikuttavat myös perän pitävyyteen pitch pumpeissa tai muissa liikkeissä missä käytettään paljon pitchiä. itte aikoinani lentelin pelkästään isoilla perälavoilla. Tuli sillä paras, pienillä ei oikein tullut hyvää millään, perusleijussa pitää, mutta petti heti pitchpumpeissa yms. liikkeissä. Suosittelen siis isompia.
-
kyllä hiilarilavat kestää melko kovia kierroksia mutta nuo muovi lavanpitimet saattaa hajota jos paljoo yli 3000 kiekkaa (ainakin näin minä luulen)
Jees, mulla jää nyt edelleen aika alhaalle. Laskennallisesti irtoaa 2677 rpm. mutta tuosta hävikki pois eli jos 10 prossaa katoaa niin jää 2409 rmp. Nyt on 16 T pinjoni ja motti on 1210 kv.
Siihen olis saatavissa 18 T. Sillä kiekat olis laskennallisesti 3012 rpm. ja siitä hävikit pois jäis noin 2700 rmp. Se taitais alkaa olla jo lähellä hyvää mutta lavat ei vielä lähde tangentin suuntaan.
Välitysten vaihtoonhan tässä vehkeessä on muitakin optioita. Onko sillä edes merkitystä mitä hammasrattaita vaihdetaan jos välitys päätyy haluttuun.
Ei tämä nyt ole vielä ajankohtainen, tehot riittää tuolla nykyisellä ihan hyvin ja se lentää vakaasti. Tällä kokemuksella en tarvi vielä yhtään äkäisempää laitetta, nyt lähtee jo mun tarpisiin nähden vähintään riittävästi. Kiinnostaa vaan noin periaatteellisella tavalla kun katsoin tuota T-rex 500 HV ketjua ja siitä sen videoklipin. Poistui aika äkäseen. Jos mulle antaa tuollaisen niin se ei kauaa pysy näköpiirissä.
-
ei se perälapojen isous niinkään pironopeuteen vaikuta, mutta perän pitävyyteen ja pysähtyvyyteen, ja tasainen pironopeus varsinkin tuulessa on helpompi saavuttaa isommilla lavoilla. Isommat perälavat vaikuttavat myös perän pitävyyteen pitch pumpeissa tai muissa liikkeissä missä käytettään paljon pitchiä. itte aikoinani lentelin pelkästään isoilla perälavoilla. Tuli sillä paras, pienillä ei oikein tullut hyvää millään, perusleijussa pitää, mutta petti heti pitchpumpeissa yms. liikkeissä. Suosittelen siis isompia.
Onko "liian isoista" perälavoista haittaa?
Voisin kuvitella että tehoa syövät vähän enemmän, ja herkempiä ottamaan maakontaktia, mutta niiden lisäksi?
-
liian isot saattavat haukkoa ja tarvitsevat isomman peräservon. Ja ohjautuvuudesta saattaa tulla liian herkkä kun ottavat niin hyvin ilmaan kiinni joten gainin voi joutua laskemaan aika alas. Mutta eipä kai siinä muuta. Mutta 425 gauiin 550 perälavat on oikeastaan melko täydelliset :)
-
Mutta 425 gauiin 550 perälavat on oikeastaan melko täydelliset
Samaa mieltä eilen sain omat 550 perälavat ja tosi hyviltä tunnosti
-
Lähes vuosi mennyt viime postaukseta, eli tässä vihdoin pieni päivitys. Kopteri on lentänyt noin 35 kertaa. Tähän asti vaihtoon on mennyt kahdet lavat, yksi pääakseli, flybar, pääratas ja muutama landari. Perään tuli tosiaan kiinan kamat (Assan G250 ja PowerHD 1204HP) Mielestäni tuo setti toimi ok. Perä ei vipattanut ja korkeutta nostettaessa ei myöskään pahemmin luistanut. Sivu -siirroissa linjaa piti kylläkin korjata. Lennätys on ollut lähinnä leijuttelua (perä itseen päin) ja säätöjen hakua. Mulla on kuitenkin koko ajan ollut tunne, että kopun pitäsi lentää paremmin. Voi olla, että expoa ja D/R:ää on ollut liikaa ja => "tunnottomuus". Painopiste on ehkä ollut myös liian takana joten siirsin akkuja ja lisäsin lyijyä. Onko tasapainoon jotain nyrkkisääntöä. Luultavasti hieman edessä, ennenkuin takana, mutta kuinka paljon? Ostin GP780 gyron tarkoituksena saada tuo sivusiirto ja sitä kautta muukin lento vakaammaksi. Vaihdon jälkeen lopputulos olikin yllätykseksi huonompi. Nyt perässä on selvää vatkausta koko ajan. Olen kokeillut gainin 55%-90% välillä mutta eipä suurta vaikutusta (vatkauksen taajuus muuttui). Kokeilin myös eri modeja (size) ja delay -asetuksia. Näytti, että toimi paremmin mini/micro -modella. Onko niin, että tuo HD:n servo ei suostu yhteistyöhön tämän gyron kanssa? HobbyKingin käyttäjäkommenteissa servo on saanut kuitenkin ok arvostelun (pieni varaus näihin tietty).
Kuinka paljon olette yleensä joutuneet "hieromaan" gain ja delay -asetuksia kohdilleen? Ei vaan tee mieli vaihtaa G250 takaisin. Ai niin; tarkastin myös nupin kiekat. Olivat 2400 mutta nostin 2600-2700 (mittari ei kovin tarkka), mutta eipä silläkään mainittavaa vaikutusta.
-
Sen verran äkkiseltään että jos vatkaa edestakasi niin gainia on yleensä liikaa. Onko linkit perässä herkät? Tuo GP780 on hyvä gyro.
-
Onko tasapainoon jotain nyrkkisääntöä.
Gauista tai nyrkkisäännöistä en tiedä, mutta nuo hookoot olen testannut että "seisoo päällään" eli pysyy head stopperin varassa pystyssä pöydällä.
-
Tarkista perä ettei siellä ole klappeja. Hurricanen perä toimii kuin tauti jos siinä on hyvä gyro ja servo sekä mekaniikka kunnossa.
Mulla oli ongelmia lavanpitimen laakereiden kanssa ja se johti kolmeen torppiin ennen kuin tajusin missä vika oli. Oireet oli juuri nuo eli vaelsi hiljaa edes takaisin, kun nosti gainia se muuttui teräväksi vatkaamiseksi. Sitten perä antoi jossain rajummassa liikkeessä kokonaan periksi.
Lopulta kun ymmärsin mistä voisi olla kyse ja avasin perälavanpitimet, sieltä tuli kuulat ulos erillään, laakeri ruosteessa ja välyksiä oli paljon.
-
Lisätääs vielä sen verran että vaikka tuo Hurricane ei mikään maailman hifikopteri olekkaan niin se on kuitenkin mekaniikaltaan sen verran hyvä että sen saa varmasti toimimaan kunnolla hyvällä gyrolla ja peräservolla. Mun mielestä tuosta gyrosta ei ole kiinni. Tuo servo ei mulle kerro mitään, siihen en ota sen enempää kantaa. Kuitenkin gyro ja peräservo on ne osat, jotka pitää olla hyviä halvassakin kopterissa.
Omassani oli spartan quark, Align DS 650 ja lisäksi vielä ne isommat 550 kokoisen perälavat. Noilla se toimi just kuten kuuluukin ilman mitään ylimääräistä. Nupissa oli sitten vähän vähemmän hifiä eli hitaat analogiservot, futaba s3001. Tuosta kopterista tulee kokoluokassaan todella halvalla mukavasti lentävä laite, jonka suorityskyky riittää varsin pitkälle. On siinä omat rajoitteensa, mutta kyllä sillä jo 3D lentämisen makuun pääsee ja monta temppua sillä voi tehdä ilman että kopteri alkaa tosissaan rajoittamaan. Kaveri näytti joskus miten se oikeasti lentää jos osaa, ja kyllä se lensi. Lisäksi se ei tarvi mitään viritysosia toimiakseen pois lukien sitä flybarin häkkiä. Se alkuperäinen on aika hanurista, mutta se toimii.
Käsittääkseni tuo on hieman tärinäherkkä laite, mutta kun mekaniikka on kunnossa eli laakerit ehjät ja akselit suoria, se leijuu varsin nätisti ja eleettömästi. Missään nimessä selvästi näkyvää tutinaa tai ravistusta ei ole kunnossa olevassa laitteessa.
Myös liian kovan gyroteipin kanssa mulla tuli ongelmia, en saanut perää asettumaan. Alignin pehmeällä teipillä toimi hyvin. Talvella pistin vielä sen metallilätkän väliin ja se ratkaisi ongelmat lopullisesti. Tämä tietysti että perä on mekaanisesti kunnossa.
Onkos tuo sulla nyt uusi laite. Aika paljon on tullut torppeja jopa mun makuun jos 30 lennon aikana on saatu noin monta torppia. Meikäläinen on kuitenin kyntänyt myös oikein urakalla välillä. :-[
-
Aluksi pahoittelu, että vastaukset kestävät näin pitkään. Toiseksi: kiitos kaikista vinkeistä!
Lähdin liikkeelle perälinkityksen toimivuudesta ja herkkyydestä. Servon ollessa kytkettynä työntötankoon mekaniikka liikkui kevyesti. Päätin kuitenkin irroittaa tangon armista ja kokeilla ilman servoa. Yllätykseksi sieltä löytyi pieni tahmeus, joka johtui kuivuneesta ruohosilpusta tangon ohjureissa. Samoin perälaakeri/akseli näytti pahasti kuivuneelta. Tangon putsaus ja teflonia akseliin, niin alkoi liikkumaan kevyesti. Olin jo varma, että vika oli löytynyt. Kone ilmaan, mutta sama juttu perä vispasi edelleen.
Seuraavaksi kohteeksi otin peräservon. Kyseessä siis kiinalainen PowerHD:n tuote http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/uh_viewItem.asp?idProduct=23154 (http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/uh_viewItem.asp?idProduct=23154) (sittemin siirtynyt Turnigy -nimen alle). Arvosteluiden mukaan pitäisi olla kohtuu ok. No päätin kuitenkin kokeilla muita. Laatikossa ei ollut kun DS821:sia mutta kaverilta sain lainaksi EMAX ES9257. Kokeilin molempia, mutta sama tulos.
Hymmm... Gyro oli ostettu yksityiseltä, mutta käyttämättömänä. Voisiko siinä olla kuitenkin jotain epämääräistä? Olin asentanut sen ilman metallilevyä (yhdellä pehmustetyynyllä). Ohjeen mukaan gyro ei tarvitse erillistä metallia, koska se on sisäänrakennettu jo valmiiksi. Mutta koska vapaita paloja oli, niin päätin kokeilla. No luck... sama vispaus.
Sain kaverilta GP750 kokeiltavaksi ja tadaa... perä napsahti heti paikoilleen. Olen nyt myöhemmin ostanut "Myynti -osiosta" GP790 ja GY701 gyrot. Molemmat toimivat hyvin jopa PowerHD:lla (en ole muita servoja kokeillutkaan)
Googlella löysin vastaavan ongelmatapauksen (780), jossa homma oli ratkennut vain vaihtamalla GP750:seen (kaveri oli yrittänyt monilla keinoilla saada vispaus kuriin). Root cause jää tässä omassa tapauiksessa vähän vielä auki. Joko gyro on rikki, tai vaan hyvin hankala säätää. Jos tulee vapaa runko ja aikaa kokeilla, niin voisi yrittää 780:stä, mutta nyt mennään GY701:llä
Mitä tulee torppien määrään, niin kaikki on suhteellista :) Kun ikää on +40v ja RC -vehkeistä kokemusta kaikenkaikkiaan vain ~4v ja sekin lentskareista, niin koput ei ole helppoja (ainakaan minulle )
Uusi pohdinta on akkujen hankinta. Tällä hetkellä mulla on vain yksi setti näitä http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/uh_viewItem.asp?idProduct=11951 (http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/uh_viewItem.asp?idProduct=11951)
Lentoaika jää vajaaseen 4 minuuttiin ja akut on lennätyksen jälkeen aika lämpimät (jopa kuumat) ja vähän puffahtaneita. Hetken joutuu jäähdyttelemään, ennen kuin uskaltaa alkaa lataamaan. Kapaa on mennyt noin 1800mAh sisään. Laitoin loggaavan virtamittarin kyytiin ja tulokset yhdestä akusta oli tällaiset: nosto leijutukseen 38A (366W), "tikku eteen" 46A (434W). Mittausten mukaan kyseiset akut pitäisi kestää kuormituksen hyvin, mutta eipä oikein siltä näytä. Olen ajatellut 6s pakkaa ja mielummin ~3000mAh, että saisi tiimaa enemmän. Alapuolinen kiinitystila taitaa olla liian ahdas kolmetonniselle, vai millaisia pakkoja olette saaneet mahtumaan?
-
Joo suhteellistahan se kaikki on. Itse aloitin viime keväänä ja ikää oli silloin tasan 40 vuotta. Ei yhtään kokemusta mistään radio-ohjattavista aikaisemmin, ei edes autoista. Kehtitys onkin hidasta ja torppeja on mullakin takana runsaasti. Etenkin kunnolla taivaslentoon pääseminen kesti todella pitkään. Kyllä sen kuitenkin oppii kun vaan kärsivällisyys riittää, mutta ei meistä taida enää Tareqeja tulla.
Hienoa että homma alkoi toimia. Tuollaiset viat on todella hankala paikallistaa. Nyt kun se toimii niin vanha viisaus kannattaa pitää mielessä, älä koskaan korjaa toimivaa. Käsittääkseni myös tuo GY701 on oikeasti hyvä gyro.
Mulla oli Hurricanessa Gens ace 2600 mAh 30C 6S akut ja ne sopi keulaan alapuolelle mainiosti kun vaan siirsi ne canopyn kiinnikkeet alkuperäisistä paikoista eteen päin. Rungossahan näkyy selkeästi kahdet kiinnityspaikat ja manuaali neuvoo laittamaan ne takimmaisiin. En tiedä sopiiko enää 3000 mAh:n akku.
Paljon lentoaika tietysti riippuu kierroksista. Mulla olin 1400 kv gauin musta moottori, 15T pinjoni ja loput alkuperäiskokoisia rattaita. Täydellä kaasulla tuo lensi vähän reilut 4 minuuttia noilla akuilla. Jengaa oli valtavasti ja kopteri liikahti. Uskoisin että maltillisilla kierroksilla tuon kokoisella akulla voi päästä jopa kuuteen minuuttiin. Painopiste oli ainakin hyvä tuolla akulla. Suosittelen kyllä noita Genssejä.
Nuo Nano techit ei ole kestävyytensä perustella kovinkaan kovassa huudossa. Ne kuulemma tahtoo antautua jo muutaman kymmenen lennon jälkeen. Siniset turnigyt kestää paremmin, mutta nekin menee Hurricanessa kovilla kierroksilla äkkiä pehmeiksi. Sain omani pulleiksi muutamalla lennolla kun sekoilin välitysten kanssa. Siniset kestää jos käytetään maltillisia kierroksia, mutta ne ei kestä yhtään rääkkiä.
Gensseissä oli muistaakseni 50 tai 60 sykliä kun myin kopterin akkuineen pois. Siinä vaiheessa akut toimi edelleen kuten uutena, kaikki teho tallella. Sain verrata sitä uuteen, vajaa 10 sykliä lennettyyn 60C akkuun ja ero oli, mutta tosi pieni. Nyt mulla on X5 kopterissa 4000 mAh 25C 6S genssit ja syklejä pitkästi toista sataa. Govin kanssa toimii edelleen ilman mitään ongelmia. Nuo genssit on kyllä kalliimpia, mutta pitkässä juoksussa myös pitkäikäisempiä ja siinä mielessä halvempia.
Suosittelen että hommaa noita genssejä, 2600 mAh ja C-luku 30 - 45. Noilla menet pitkälle. Mitä isompi C-luku, sitä pienemmällä rasituksella akku on, mutta hinta kyllä nousee jo mukavasti samalla. Ota ehdottomasti 6S pakkoina. Sopii paremmin kun ei tarvi kytkeä sarjaan, jää johtoja pois, homma menee yksinkertaisemmaksi ja värkkäys vähenee.
Mulla oli koppana HK:lta tilattu 500 trexsin koppa, joka on alkuperäistä pienempi, silti noilla reunaehdoilla akku sopi hyvin kyytiin.