Kopterit.net
Helikopterit => Kopterivalmistajat => Align Sähkökopterit => Aiheen aloitti: [mitch] - 05 Lokakuu, 2009, 23:49:56
-
Yleisön vastustuksesta huolimatta, avaan uuden aloittelija-topicin.
Monen monituista vuotta olen kopterista haaveillut, ja nyt vihdoin alkaa finanssipuoli olemaan siinä kunnossa että pääsen tuon haaveen myös toteuttamaan. Phoenix RC:llä olenkin lennellyt jo useamman kymmennen tuntia (tjsp, en oo laskenut tiimaa), mm. nose-in/ylösalaisin leijuttelu ja tietyt perus-stuntit alkaa tulemaan jo aika luonnostaan. Lisäksi 25€:n koaksiaali-vilkkuledihärdelli-Thaimaan-tuliaisella tuli ennen simua leikittyä (ja tästä kimposikin lopullinen kipinä aiheeseen). Ehkä nyt on aika ottaa askel "oikean" kopterin pariin.
Harkinnan alla on siis 600 ESP rexä (combo kitti, jossa paljon tarvittavaa mukana) johon kaveriksi:
- Nuppiin 3x Align DS610
- Gyroksi Align GP750 + DS620 perään
- Woimaa Hyperionin 6S -pakoista (näitä uusia "parempia") sen pari-kolme kappaletta näin alkuun
- Laturiksi pohdiskellut Hyperionin 0615i duo III:sta + joku sopiva poweri
- Työkaluja (+pakki)
Nythän olen jo kerennyt hankkimaan Spektrumin DX7:n (ja tässä tietysti vastari mukana) + simun.
Tuossa taitaa alkaa olemaan kaikki tarvittava kopterin ilmaan saattamiseksi (vastarin virransyöttö täytyy vielä miettiä). Rahaa menee... sen mikä menee, kuka niitä laskee? ::) Kopterin käyttötarkoituksesta sen verran, että heti leijutteluvaiheesta päästyä olisi tarkoitus edetä taivaslentoon ja jossain kohtaa edelleen kohti kevyttä 3D:tä.
Kaiken tiedon olen tähän mennessä kaivanut lähinnä tältä foorumilta ja intterwebistä noin yleisesti viimeisen 4 kuukauden aikana, jonka perusteella olen nuo valinnat tehnyt. Olemme siis siinä pisteessä, että "oikean" RC-kopterin olen nähnyt viimeksi ilmassa öö... 4 vuotta sitten jossain Sipoossa (HCTF:n kentällä)? Kertokaahan arvon toverit, osuuko aloittelija noilla vermeillä kuinka pahasti metsään? ;D (tai osuuhan sillä, jos karkaa... :P)
Noilla DX7:n mukana tulleilla servoilla teen sitten jotain... kivaa yhdessä lennokkimoottorin kanssa ;D
-
tervetuloa hauskan harrastuksen pariin.
Ainakin laadukkaan setin olet valinnut ja ilmeisen intensiivisesti panostanut myös oma-aloitteiseen tiedonhankintaan.
Noilla pääset varmasti hyvin alkuun ja paljon pidemmällekin, koska ei jää ainakaan kaluston suorituskyvystä kiinni treenaaminen tuon kevyeen 3D'n suhteenkaan.
Pakko antaa äijälle speksit vielä tuosta servojen vaihdosta (DS821 -> DS610). Kohta jossa hankintahinnassa voisi säästää hieman, mutta ottaa kunnolla selkäänsä jälkikäteen ds821 mahdollisessa toimintahäiriössä.
-
Pakko antaa äijälle speksit vielä tuosta servojen vaihdosta (DS821 -> DS610). Kohta jossa hankintahinnassa voisi säästää hieman, mutta ottaa kunnolla selkäänsä jälkikäteen ds821 mahdollisessa toimintahäiriössä.
Tuotakin alkuun pohdin, notta pistän vain nuo DS821:t sisään... Vaan kaikki "kauhutarinat" halkeilevista servojen osista täältä ja ulkomailta luettuani päätin, että säästän ennemmin vaikka akuissa ja ostan yhden myöhemmin lisää. Ei oo varmasti kivaa, kun lentely alkaa jo menemään "rai rai rai..." ja kopteri päättääkin alkaa tekemään ihan omia liikkeitään ;D
-
Tuossahan on kaikki kohdallaan. Säädät vaan huolella kopterin kuntoon ennen ensimmäistä lentoa. Siihen kannattaa paneutua ihan kunnolla heti alusta alkaen vaikka onkin sitten kova into päästä jo kokeilemaan.
-
Siihen kannattaa paneutua ihan kunnolla heti alusta alkaen vaikka onkin sitten kova into päästä jo kokeilemaan.
Juuh, toisinaan perfektionismia "harrastaneena" tarkoitus olisi saada kopteri niin vakaaksi kuin mahdollista, ilman että ohjaimen trimmeihin tarvii koskea. Tuolla vissiin voitetaan vähän lisää liikeratoja?
Tarkoitus on lennätyskin aloittaa rauhallisesti ihan "alusta" (hyppyyttely, leijutus jne), vaikka simulaattori sujuukin jo. Tosin apujalaksia mietin, että pidän korkeintaan kopterin alkusäätämisen ajan - loppuhan on itsestä kiinni. Parempi varmaan ihan alusta asti opetella härvelin oikea luonne, eikä tuudittautua kuolemattomuuden tunteeseen ;)
-
Juuh, toisinaan perfektionismia "harrastaneena" tarkoitus olisi saada kopteri niin vakaaksi kuin mahdollista, ilman että ohjaimen trimmeihin tarvii koskea. Tuolla vissiin voitetaan vähän lisää liikeratoja?
Eipä sillä liikealuetta hyvin voiteta lisää, paitsi jos joutuu laittamaan trimmit ihan laitaan että kopu pysyy suorassa. Silloin on mekaaniset säädöt jo muutenkin sen verran pielessä, että pitää joka tapauksessa tehdä mekaaninen säätö uudestaan. Eli kannattaa hioa setuppi ensin mahdollisimman hyväksi, ja sitten painopisteestä, tuulesta, tähtien asennosta ym. ym. johtuvat pikku vaeltelut korjata trimmillä :). Mutta kyllä pitäisi liikealueet nupissa riittää ihan suoraan paketistakin, jos ei niin sitten kiinni kevyemmät stabbari- ja päälavat, pidempi stabbiakseli ja vaikka swash rengas radioon että saa maksimiliikealueet käyttöön ilman bindausta. Luultavasti sulla kuitenkin hieman vielä matkaa siihen että tarttee alkaa noita murehtimaan ;).
-op-
-
Pikku hiljaa. Löysin tänään oikean aarteen. Luulen, että pikku tuunaamisen jälkeen tässä on hyvä lipoja latailla ja kentälle kuljettaa :D
Laatikko on tosi vankkaa tekoa (meinasin eka jostain rahalippaasta värkätä), paksua peltiä ja tosi järeellä lukolla. Lisäksi myös aika väljä (ilmava). Toi oli joku jenkkiarmeijan käytöstä poistettu .50 cal konekiväärin ammuslaatikko.
(http://www.kolumbus.fi/jepjee/kopterit/kuvat/boxi.jpg)
Pikku tuunaaminen = tiivisteiden poisto ("pufffff..."), sisäpuolen pehmustus esim. sammutuspeitteestä tehdyillä "tyynyillä", jotkut kuuman kestävät jalakset pohjaan ja ehkä kannen sisäpuolelle joku muovipussi-hiekka-automaattisammutin. Ja ehkä hieman tuuletusreikiä.
Äijäboxi ;D
-
täytät tuon laatikon vesi-ilmapalloilla, mitkä on täytetty sammutusvaahdolla.
kun syttyy tuli niin vesi-ilmapallo palaa, ja vaahto vapautuu. :D
-
täytät tuon laatikon vesi-ilmapalloilla, mitkä on täytetty sammutusvaahdolla.
kun syttyy tuli niin vesi-ilmapallo palaa, ja vaahto vapautuu. :D
Tuossa vois sinänsä olla ideaa - paitsi että vois tyhjentää jonkun pienen jauhesammuttimen jollain muotoa litteään muovipussiin tms, joka sitten boxin sisäpintaan akun yläpuolelle kiinni :P
-
Otat sen pienen vaahtosammuttimen teet laatikkoon sammuttimen suuttimelle reijän ja tiiivistät sen. sitten lämpösensori jne sisään ja kun on hätä niin sammutin laukeaa, hifistelyä ;)
-
Otat sen pienen vaahtosammuttimen teet laatikkoon sammuttimen suuttimelle reijän ja tiiivistät sen. sitten lämpösensori jne sisään ja kun on hätä niin sammutin laukeaa, hifistelyä ;)
Tai voishan sinne viritellä jonkun kämmentietokoneen, joka paitsi näyttää reaaliaikaisesti laatikon sisälämpötilan, myös ohjaa jauhesammutinta esim. vahvan solenoidin avulla tietyn lämpötila-arvon ylittyessä. Siihen vois jonkun lyijyakun viritellä syöttämään virtaa, ja... ja... ;D
No niin, takaisin aiheeseen. Juur äsken lähti kaukaa merten takaa suunnitellut kopukka + nuppiservot tilaukseen, katotaan kuinka kauan tänne valuvat :D Varmaan gyron ja peräservon katon kohta, luulen että laitan sittenkin DS650 perään...
-
Tuossahan on kaikki kohdallaan. Säädät vaan huolella kopterin kuntoon ennen ensimmäistä lentoa. Siihen kannattaa paneutua ihan kunnolla heti alusta alkaen vaikka onkin sitten kova into päästä jo kokeilemaan.
Komppaan tätä. Oman kopun perä ei pitänyt idle2:lla olleskaan, ja kun ei ollut itse sitä säätänyt, ei osannut myöskään korjata. Loppu on torppauksien ja rahan palamisen historiaa..
Mulla on normi 600E:ssä perällä DS620, kuten myös nupissa samat. Olen niin amatööri, etten osaa sanoa onko tuo hyvä setup vai ei, mutta itselle on riittänyt, kun vaan saisi säätöihin tuon..
-
Kah, kävi postin raketti äsken ovella ja toi Taiwanin tuliaisia ;D
(http://www.kolumbus.fi/jepjee/kopterit/kuvat/paketti.jpg)
600 ESP + 3x DS610, 478€ kotiovelle toimitettuna. Ei paha diili? :D
GP750 + DS650 tulossa Trex-storesta. Sitten akut ja laturi...
-
Pomolle tekstiviestillä:
OTAN TEKSTIVIESTIPEKKASEN. Tiinm töihin ku Reksi on torpattu. Kiitos ja hei :D
-
No niin, nyt alkaa olla värkki sähköjä lukuunottamatta kasassa (onneksi oon pienenä harrastanut Technic Legoja ;D)
Kattelin tuon peräevää, jotta vähän se saattaa suojata jos perä esim. laskeutumisen yhteydessä hipaisee maahan. Onkohan mitään järkeä / onko kukaan vaihtanut tuohon 700:n evää? Onko niiden mitoissa ylipäätään niin suurta eroa, että toisi vähän lisää pelivaraa esim. nurmikolle laskeutuessa? Lähinnä tuon kardaanin/rattaiden hyvinvointia ajatellen, niistä kun on paljon juttua maailmalla että ottavat herkästi itseensä.
-
Noihin 600 koneisiin on joskus tehty 10mm pidempiä alumiinisia peräeviä jotka ovat kuulema säästäneet monet perälavat kannattaa etsiä sellainen jostain.
-
Jokohan alkais kohta oleen siinä kunnossa, että pääsis säätämään (Säätökurssi osuu aika sopivaan saumaan btw) ja aloittelemaan leijuttelut. HK:sta tilattu parit erimalliset Zippyt (6s 5000mah, 25C & 30C malleja), noin vertailun vuoksi ja ensimmäisiksi harjoitusakuiksi. Täytyy noita Hyperioneja katsoa, jahka varastotilanne paranee, nyt näyttäis olevan ainakin Hyperion-shopissa loppu.
Samassa paketissa tulee mm. jännitemittari, piippaava ja pärisevä jännitehälytin, jotain työkaluja, infrapuna lämpömittari.. Trex-storesta tulossa laturi (Hyperion 615i), Deans-liittimiä läjä, ja jotain muuta roipetta... Ebaysta tilattu vielä lapakulmamittari, swash balanceri, kunnolliset linkkipihdit... Vieläkö jotain jäi puuttumaan? Sijoitettua rahaa uuteen harrastukseen en enää tässä kohtaa laske ;D
-
jännitemittari, piippaava ja pärisevä jännitehälytin
Onko nämä ns akkuvahteja?
En suosittele käyttämään näitä(hälyyttää kun akun jännite putoaa liian alas) tai kopterin säätimen cutoff ominaisuutta(vähentää tehoja kun akku on loppu).
Kevyessä leijuttelussa akkusi menee liian tyhjäksi ja sen elinikä kärsii.. voi jopa pullistua ja mennä rikki hetimiten :S
-
>> infrapuna lämpömittari... lapakulmamittari ... swash balanceri
>> Vieläkö jotain jäi puuttumaan?
do you have "common sense"? :)
Especially beginners tend to misuse those tools BADLY and come up with total nonsense settings. Let me say that again: "misuse => total nonsense settings".
You don't really -need- the above three tools, if you keep your eyes open and use more "common sense".
Ball link pliers are useful, though ;D
PS: Brain teaser: What happens, if I point an infrared thermometer at a reflecting surface? Can I get an accurate reading? If I hold it perpendicular? (the explanation is surprisingly complicated and the answer is "no" in both cases).
-
Onko nämä ns akkuvahteja?
En suosittele käyttämään näitä(hälyyttää kun akun jännite putoaa liian alas) tai kopterin säätimen cutoff ominaisuutta(vähentää tehoja kun akku on loppu).
Kevyessä leijuttelussa akkusi menee liian tyhjäksi ja sen elinikä kärsii.. voi jopa pullistua ja mennä rikki hetimiten :S
Meinaan viritellä minimaalisen hälyttimen akkujännitteelle ja lämpötilalle ihan siltä varalta että jotain kummallista sattuu lennon aikana. Tyyliin superkirkkaat punainen ja keltainen ledi, mitataan ajoakun jännitettä ja jos se edes käväisee alle tietyn rajan niin laitetaan keltainen vilkkumaan; mikäli jännite on pidempään, 10 sekuntia vaikka, rajan alla niin sitten vilkutellaan punaista(kin). Polttikselle vastariakun mittaus samaan tyyliin ja lisäksi moottorin lämpötilasta häly. Ja miksei sähkökopukan akun lämpötilaakin voisi mittailla samalla vehkeellä.
Lähinnä tarkoituksena on napata se pikkuhiljaa hiipuva akku kun piikkivirta notkauttaa jännitteen alas. Totaalinen romahdus jos käy niin siinä ei sitten oikein auta mikään.
Tällainen vekotinhan mahtuu about postimerkin kokoiselle piirilevylle ja painaa likimain ei mitään... eikä hintaakaan kerry kovin älyttömästi. Eli tekee niitä piirilevyjä samantien A4-arkillisen ja tarpeen mukaan kalustaa uusiin häristimiin kun niitä kumminkin kertyy :)
-V
-
Can I get an accurate reading?
Sure you can, you just need to apply emissivity coefficient of the measured surface material in order to get the reading as temperature :P
(maybe :-[)
-
Mutta se pointti onkin siinä että koska tietää jännitteestä paljoko akku on purettu, jännite voi säilyä suht "korkealla" vaikka esim 5000mah akusta on jo vaikka 4500mah purettu, joka on jo "liikaa"(suositus on max 80%)
Tosin sitten jos lennetään kovaa 3D:tä niin jännite saattaa notkahtaa jo aikaisemmin rajalle eikä akku kerkeä välttämättä liian tyhjäksi. Tietenkin jos nämä on varokeinona niin ihan ok ja muuten lentää ajastimen perusteella, mutta sitten säätimen cutoffista voisi huomata paremmin jännitteen laskun kun kopteri laiskistuu, jos lentää korkealla ja kovaa niin ei välttämättä näe ledejä/kuule summereita.
-
jännitemittari, piippaava ja pärisevä jännitehälytin
Onko nämä ns akkuvahteja?
En suosittele käyttämään näitä(hälyyttää kun akun jännite putoaa liian alas) tai kopterin säätimen cutoff ominaisuutta(vähentää tehoja kun akku on loppu).
Kevyessä leijuttelussa akkusi menee liian tyhjäksi ja sen elinikä kärsii.. voi jopa pullistua ja mennä rikki hetimiten :S
Tarkoitus ei ole käyttää akkuvahtia "nyt pitäis lopetella" -ilmoittimena, vaan lähinnä pitää sitä siellä tosiaan hälyttämässä jos esim. joku kenno notkahtaa nollille tms... Ennemmin meinasin ajastin-tekniikalla lennätellä ja seurata laturia. Toi jännitemittari on sellanen pieni boxi, kun näyttää joka kennon erikseen. Ainakin kovasti tarkaksi kehuttu laitos arvostelujen perusteella.
Voihan tuossa jotain turhakkeita olla mukana, aika näyttää käyttääkö vai eikö käyttää ;)
>> infrapuna lämpömittari... lapakulmamittari ... swash balanceri
>> Vieläkö jotain jäi puuttumaan?
do you have "common sense"? :)
Especially beginners tend to misuse those tools BADLY and come up with total nonsense settings. Let me say that again: "misuse => total nonsense settings".
You don't really -need- the above three tools, if you keep your eyes open and use more "common sense".
Ball link pliers are useful, though ;D
Sure :)
What I'm in to, is trying to learn theory first what it's all about (been doing that since summer hehe). I'm not in rush to skies ;) I wasn't sure whether or not they're required to have a basic balance - so better to have them, than to miss them. I think I'll use them only to get some basic settings, and with experience, tune my heli with "how it feels". Just trying to say, I wouldn't put my screwdiver in to a high voltage electric circuit, if I wouldn't know what I'm doing :D
And the IR-heat meter just to check battery temp / engine heat every now and then after flight. Though it might be replaced by touch of my fingertips... ;D
-
jos lentää korkealla ja kovaa niin ei välttämättä näe ledejä/kuule summereita
Nimenomaan... onneksi ei vielä tartte ;D
-
Sure you can, you just need to apply emissivity coefficient of the measured surface material ...
yeps the reading is something like k*Tsurface+(1-k)*Tenvironment
well who cares and be that as it may, just as a reminder for the occasional use of common sense... if it shows 70 and smoke rises from your fingertip, something is fishy.
...Though it might be replaced by touch of my fingertips... ;D
:)
PS
Just trying to say, I wouldn't put my screwdiver in to a high voltage electric circuit, if I wouldn't know what I'm doing :D
been there done that. With a Leatherman tool. Needless to say, it wasn't my brightest day. Or maybe it was. Glowing like a light bulb ;D
-
One "useful" thing you can do with infrared thermometer... you can measure how clear the sky is. Now, in nummela, its crispy clear and I get reading of -33 degrees from sky.. and when its cloudy, it will be pretty close to ambient temperature.
Explains also why the car windows are frozen even when temperature is more than 0 degrees.
For the little engineers inside
-
cold rays from outer space ?! :o
-
cold rays from outer space ?! :o
...maybe I should check my foil hat, too ::)
-
pikku havainnollistus mnentwigin ja keken mainitsemasta asiasta kuvan muodossa.
Ylkolämpötila vajaa 20 astetta ja pilvetön taivas.
kuvassa näkyvä kopterin landari on alignin bump resistant-versio, eli niitä peilipintaisia muovilandareita. Tuo -23 °C astetta ei ole landarin lämpötila vaan juuri tuollainen heijastus taivaalta.
-
pikku havainnollistus mnentwigin ja keken mainitsemasta asiasta kuvan muodossa.
Ylkolämpötila vajaa 20 astetta ja pilvetön taivas.
kuvassa näkyvä kopterin landari on alignin bump resistant-versio, eli niitä peilipintaisia muovilandareita. Tuo -23 °C astetta ei ole landarin lämpötila vaan juuri tuollainen heijastus taivaalta.
Aika loistava kuva aiheesta. Tuohon samaan ilmiöön taitaa perustua myös lämpöpeittojen toiminta.
Toisilla on pakissa vähän järeemmät mittarit ???
-
Täytyy tarkentaa sen verran, että kuuluu kaverin pakkiin tuo mittari, vaikka oishan tollanen ihan kiva ;)
-
Noihin 600 koneisiin on joskus tehty 10mm pidempiä alumiinisia peräeviä jotka ovat kuulema säästäneet monet perälavat kannattaa etsiä sellainen jostain.
Hommasin nyt kuitenkin ton 700:n evän - menee tosiaan heittämällä paikalleen, muutaman sentin taitaa olla alhaalta pidempi. Viilataan jos rupeaa ahistamaan ;)
(http://www.kolumbus.fi/jepjee/kopterit/kuvat/evat.jpg)
-
Jhas, putosi taas postiin lisää kaukoidän ihmeitä ;D
24V ja 17A syöttävä virtalähde laturia varten, eli jonkun reilu 400W jaksaa speksien mukaan puskea. Riittää varmasti alkuun, katsotaan sitten kun hommaan noita Hyperionin G3:sia, kuinka kovaa niitä ladataan ::)
Laturikin tuli maanantaina. Nyt kun vertaa pelkkää virtalähdettä ja laturia, ymmärtää jonkun verran, miksi nuo ovat erillään. Alkuun ihmetytti. Melkein pelkkä virtalähde yksistään on isompi/painavampi.
-
Vähän OT:tä... Uskaltaisiko joku mitata kyseisen kopukan max. leveyden? Taitaapi olla jalasten leveys.... En löytänyt mittaa mistään interflexin syövereistä...
-
Uskaltaisiko joku mitata kyseisen kopukan max. leveyden? Taitaapi olla jalasten leveys.... En löytänyt mittaa mistään interflexin syövereistä...
Vähän kyllä jännitti... mut mä uskalsin ;D Jalasten kumien ulkoreunojen etäisyys ~211mm.
-
24V ja 17A syöttävä virtalähde laturia varten, eli jonkun reilu 400W jaksaa speksien mukaan puskea. Riittää varmasti alkuun, katsotaan sitten kun hommaan noita Hyperionin G3:sia, kuinka kovaa niitä ladataan
Eipä se yleensä olekkaan virtalähteestä vaan laturista kiinni, aika tiukassa on vielä nykyään 400+ wattiset laturit. Pikkulintu tosin lauloi että kohta tulee Hyperionilta uusia suuremman lataustehon latureita.
-op-
-
Eipä se yleensä olekkaan virtalähteestä vaan laturista kiinni, aika tiukassa on vielä nykyään 400+ wattiset laturit. Pikkulintu tosin lauloi että kohta tulee Hyperionilta uusia suuremman lataustehon latureita.
-op-
Jep, 180W / kanava tais tää härveli olla speksattu. Tosin jos vielä järeämpiä latureita tulossa (tai varmaan onkin, kehitys kehittyy...), niin varmaan virtalähteetkin saavat olla kohta jo kilowattiluokkaa :P
-
En tiedä mikä olisi oikea viestiketju käydä 600ESP:n säätämistä läpi (on osin kopterispesifisiä kysymyksiä ja osin yleisempää), joten päätin jatkaa tätä viestiketjua.
Olen lukenut wikin CCPM-säädöstä (http://wiki.kopterit.net/tiki-index.php?page=RexSetup (http://wiki.kopterit.net/tiki-index.php?page=RexSetup)) ja kopterioppaan vastaavan osuuden (http://www.kopterit.net/tiedostot/kopteriopas.pdf (http://www.kopterit.net/tiedostot/kopteriopas.pdf)) läpi pariin kertaan ajatuksella. Tätäkin vähän katsoin: http://www.littlerotors.com/articles/14mzswash-180106/index.aspx, mutta ei siitä sen enempää (yritän pitää asiat mahdollisimman yksinkertaisena).
Asia ratkeasi ehkä helpommin käymällä kentällä ja asiantuntijoilta suullisesti kyselemällä, mutta periaatteesta haluan ruotia tätä nyt täällä kirjallisesti. Haluan tehdä säädön kunnolla, eikä ole kiirettä lennättämiseen.
Alkuasetelma:
Uusi malli luotu radioon, vasen tikku keskellä, trimmit keskellä, sliderit keskellä, säätöpotikat keskellä, normaalimoodi, ei DR-asetuksia, ei omia miksauksia, ei subtrimmejä, pitch curve lineaarinen ja symmetrinen keskikohta nollassa, linkkien pituudet manuaalin mukaiset.
Tehdyt säädöt:
Servoarmit säädetty kuvan mukaisesti valitsemalla sopivat kohdat servopyöristä. Aileron ja elevator meni helpommin, mutta elevator on hankala, koska rungon sisään ei pääse mittailemaan. Ensimmäisestä kuvassa näkyvästä runkolevyn pyöreästä reiästä voisi kuvitella näkevänsä, että elevator-säätövarsi ei ehkä aivan 90-asteen kulmassa (vinosta oleva kuva voi myös vääristää; voin ottaa paremman myöhemmin, jos tarvetta).
Kallistuslevy säädetty suoraksi (keskitikulla) kallistuslevylle meneviä aileron-, pitch-linkkien pituuksia säätämällä. Kumpaakin muutettu lähtöarvosta luokkaa parilla kierroksella pidemmäksi. Kun kallistuslevy on suorassa, niin kallistuslevylle kiinnittyvä elevator-säätövarsi on ehkä hivenen erimittainen, riippuen mittaustavasta.
Kallistuslevyn säätötyökalulla katsottu kallistuslevyn asento high ja low pitch (tikku ylhäällä ja alhaalla) -asennoissa. Ylhäällä kallistuslevy kallistui hiukan eteen ja alhaalla hiukan taakse. Korjaus tehty elevator endpoint -asetuksilla (kuva), eli liikealuetta lisätty hieman kumpaankin suuntaan.
Meniköhän tämä oikein vai pitäisikö vain yrittää saada mekaanisilla säädöillä (ilman endpoint-asetuksia) kallistuslevy suoraksi ylä- ja ala-asennossa? Onko joku muu onnistunut tässä?
Entä ovatko ensimmäisessä kuvassa servoarmit ja kallistuslevylle menevät aileron/pitch -linkit (kuvassa vain toinen, mutta ovat samalla tavalla) oikein 90-asteen kulman edellyttämällä tavalla?
Tämä siis alku, lisää kysymyksiä mahdollisesti myöhemmin (pitch-liikealue ja pitchin neutraali kohta, bindaus, ylä- ja alamikserivarsien yhdensuuntaisuus, säätöjen tekojärjestys jne.).
ps. Tässä olevia kuvia saa kopioida / muokata / hyödyntää vapaasti, jos joku haluaa.
pps. Selkeyden säilyttämiseksi ja ajan säästämiseksi toivoisin vastauksia henkilöiltä, jotka ovat itse kyseistä kopteria säätäneet. Eli ei vastauksia tyyliin: "alikilin servot ne ton aiheuttaa", vaan jotain täsmällisempää ja paremmin perusteltua (aileron- ja pitch -servojen liikeradat ovat käsittääkseni identtiset, joten miksei elevator -servon myös, muistan myös säätökurssilta mahdollisuuden akselin asettumiseen hieman sivuun laakerin sisälle ja siitä aiheutuvan hyvin pienen virheen - nyt kumminkin tuntuisi olevan kyseessä joku perustavampaa laatua oleva virhe ja kiinnostaisi tapa saada se korjattua mekaanisesti tai perusteltu kommentti mikä mahdollisesti vikana, ellei sitä kannata alkaa korjaamaan mekaanisesti).
ppps. Muutin ton avatarin tuommoiseksi, josko tulisi karjuilta helpommin vastauksia. :)
-
Itse yrittäisin säätää nupin niin, että myös mixing armit on suorassa.
- Jukka
-
Itse yrittäisin säätää nupin niin, että myös mixing armit on suorassa.
- Jukka
Tätä itsekkin ajattelin kun kuvia katselin.
Laskisin swashia vähän niin saisi mixin armit suoraan, samoin armit joista lähtee linkit lavapitimille, suoraan flybar kehikon kanssa.
Tulisi symmetrinen kaikinpuolin.
-
Voisikohan tuosta vetää johtopäätöksen, että kallistuslevyä voisi laskea vain mekaanisilla säädöillä ja näilläkin vain niin (600ESP:n tapauksessa), että elevatorin kallistuslevylle kiinnittyvää säätövartta ei saa 90-asteen kulmaan ja näin aiheutuvan elevatorin vielä pahemman epälineaarisen liikealueen voisi sitten ainakin osin korjata radiolla?
SWASH 2/3 -valikosta löydän SWASH MIXING RATE -asetuksen (kuva: swash_mixing.JPG), ja PIT-ELE -kohdan, jolla voi korjata elevatorin virhettä. Ilmeisesti neutraali keskikohta kohta säilyy ennallaan, vaikka virhe ja korjaus olisi epäsymmetrinen, joten tuon korjauksen käyttö pitäisi olla ok elevator endpoint -asetusten sijaan.
-
Mikserit suoraan mutta kenties jotenkin muuten kuin swahplaten laskemisella. Jos tarkoitus on että tikku keskellä tehdään 0 kulmat astetusta niin linkkien pituuksia joudut muuttamaan jotta nuo mikserit on suorassa. Ja Endponteja ei ole tarkoitus muuttaa kun on swash valikko jossa ne korjaukset sitten tehdään. Eli endpointit 100/100 ja mikserit suoraan linkkien säädöllä. Sen jälkeen alat hieromaan swashin asetukset kohdalleen ensin keskellä ja sen jälkeen ylä ja alapäät. Sillä jo sitten pärjää melko pitkälle jos ei hakua alkaa hifistelemään enempää.
-
is the title
>>Vs: Alkuun kopterin kanssa
still accurate (and do I get this right, "getting started")?
If so, forget about servo endpoints for a year and go for...
... >> Eli endpointit 100/100
Statistically speaking, your chances to screw it up by far exceed your chances to improve anything ;D
That is, unless you've got three different swash servos...
Just for the record, in my 600 NSP I used 95 %/105 % for all three servos.
-
Tavoittelen tikku keskellä nollakulmia (yksinkertaisuuden vuoksi, jotta oppisi perussäädöt). Ylä- ja ala mikserinvarret tuntuisi tosiaan saavan suoraan säätämällä linkkejä symmetrisesti. Kallistuslevyn korkeutta ei tarvitse muuttaa, jolloin ei tule myöskään elevatorille lisävirhettä. Tämä hyvä. Kiitoksia. :) Jatkan säätöjä ja laitan kuvat tänne mahdollisten jatkokysymysten kera.
-
Alemman mikserin varret saisi suoriksi linkkejä säätämällä, mutta ongelmaksi muodostuu lapakulmien säätöalueen rajoittuminen, eli alempi mikseri ottaa kiinni mikseriblokin ohjaimeen jo paljon pienemmällä poikkeutuksella ohjaimen tikkua ylöspäin työntäessä.
Pitänee siis kumminkin laskea myös kallistuslevyä (pitch- ja ail -linkit lyhemmiksi, elevator-servoarmin siirto ja/tai radiosta mahdollinen elevator subtrim ja endpoint -säädöt). Elevator säätövarsi tulee enemmän 90-asteen kulmasta poikkeavaan kulmaan.
-
Vieläkin kiitoksia neuvoista.
Siirsin kallistuslevyä hieman alas lyhentämällä aileron- ja pitch -linkkejä sekä vaihtamalla elevator servoarmin eri kohtaan. Oli sitten tuuria tai ei, mutta subtrimmejä ei tarvinnut käyttää ollenkaan. Elevator -säätövarren asento näkyy kuvassa (swash_keskella2.jpg). Radiosta tarvitsi koskea vain SWASH -valikon "PIT->ELE" -miksaukseen.
Mikserin varret säädin 90-asteen kulmaan (pääakseliin nähden) linkeistä, eli alemman mikserin tilanne parantui osin kallistuslevyn laskemisella ja osin mikseriltä stabilointitangon ohjaustangoille kiinnittyvien linkkien lyhentämisellä (ovat nyt 43,60 mm päästä päähän). Kallistuslevyltä ylämikserille menevät linkit lyhenivät myös hivenen (ovat nyt 61,00 mm linkkien sisältä sisäreunojen kohdalta mitattuna).
Mielestäni sain kallistuslevyn neutraalikohdan melko hyvin säätöalueen keskelle, eli liikealue ei rajoittune sen enempää ala-, kuin yläasennossa (molemmat rajoittavat melko samansuuruisella poikkeutuksella).
Ilman rajoituksia ja bindauksien poistoa lapakulmia näyttäisi saavan luokkaa +/-13-astetta.
Nollalapakulmat asettuivat mittaustarkkuuden puitteissa suoraan kohdalleen. Ehkä pientä heittoa, mutta en edes yritä säätää sitä, koska linkistöt ovat kumminkin symmetriset, eli silmä, mittalaite ja mittaustapa saattaa tehdä tepposet.
Seuraavaksi taas lukemista ja säätökurssin oppien mieleen palauttamista...
-
Bindaukset sai pois ottamalla käyttöön ohjelmallisen cyclic ring -ominaisuuden. Lisäksi rajoitin swashin liikettä, jotta tulee kulmia luokkaa +/-12 -astetta. Tuosta tulee myös hieman lisämarginaalia. Mittailin vähän tarkemmin, nollakulmat ja nuo maksimikulmat on ehkä puolen asteen tarkkuudella, mutta en lähde säätelemään, menisi ehkä vain huonompaan suuntaan, näkee sitten lapauraa säätäessä.
Katsoin myös stabilointilapojen pysyvän nollakulmassa täyden kierroksen, noin silmämääräisesti.
Ilmeisesti seuraavaksi voisi alkaa miettimään lentotila-asetuksia, eli jätän nupin tuollaiseksi perussäädöiltään. Lapakulma- ja kaasukäyrät teen aluksi varmaan vain leijutukselle ja kopioin nekin (0:sta 10:een asteeseen) ehkä kopterin ohjeesta ja/tai kopterioppaasta soveltaen ensimmäisiä testejä (perän ja lapauran säätöä) varten.
Eipä tässä kannata sen enempää lähteä hifistelemään, vaan pehmustaa vastari ja vastarin akku, laittaa johdot siten etteivät tärinästä hankaudu poikki (tai liittimet irtoa) ja juotella ajoakkuihin liittimet jossain välissä...jonkinlaiset puolittajat ja/tai expot kannattaisi laittaa myös käyttöön (kuten kopteriopaskin suosittelee)...
-
Kohta alkaa varmaan toi omakin värkki olemaan "läjässä" ja mekaniikka about-säädöissään. ~12.5 astetta saan itse kulmia suuntaansa, joskin rajoitan noi nyt alkuun varmaan sinne ~9 asteen nurkille. Josko viikonloppuna saisi neitsytlennon tehtyä :)
Luulen, että harjoitusjalaksia käytän just sen verran, että ensimmäisen ilmaan nostamisen aikana näen ettei kopteri heti "hyökkää" jonnekin. Jos ei, niin pois vaan.
-
Luulen, että harjoitusjalaksia käytän just sen verran, että ensimmäisen ilmaan nostamisen aikana näen ettei kopteri heti "hyökkää" jonnekin. Jos ei, niin pois vaan.
Onhan sulla joku kokenut kaveri katsomassa, vai olitko jo jollain muulla "oikealla" kopterilla tehnyt kokeiluja? Kannattaa kokeilla ekat akulliset ihan pienen pieniä maasta irtiottoja. Ajattelin unohtaa harjoitusjalakset pois tämän kanssa ja vain aloittaa kokeilut 600:lla hyvin rauhallisesti, että näkee kaiken toimivan, saa trimmit tehtyä ja saa luottamusta kopteriin ja omiin kykyihin.
-
Onhan sulla joku kokenut kaveri katsomassa, vai olitko jo jollain muulla "oikealla" kopterilla tehnyt kokeiluja? Kannattaa kokeilla ekat akulliset ihan pienen pieniä maasta irtiottoja. Ajattelin unohtaa harjoitusjalakset pois tämän kanssa ja vain aloittaa kokeilut 600:lla hyvin rauhallisesti, että näkee kaiken toimivan, saa trimmit tehtyä ja saa luottamusta kopteriin ja omiin kykyihin.
Juurikin ihan pietä "hops" -hyppyyttelyä/maistelua meinasin, ei mikään kiire taivaalle (tai rikkomaan vehkeitä ;D) "Oikean" kopterin lennättelyt rajoittuu tähän mennessä lähinnä tuommoiseen Lama-tyyppisen koksikopuun, joskin simua on hakattu jo varmaan muutaman kymmentä tuntia. Mutta siinähän on setuppi suht kohillaan ;)
Eli jahka näen, että setuppi toimii, loppuhan on kiinni kuskista. Sillä meinasin nuo harjoitusjalakset heivata pois alta heti kun mahdollista.
-
I'm this morning at Röylä, say, around 12.
If needed, I could have a look and test-fly / trim it.
edit: left :)
-
I'm this morning at Röylä, say, around 12.
If needed, I could have a look and test-fly / trim it.
edit: left :)
Thanks, but i woke up just about an hour ago :D
-
Se lentää! :D
Hain rautakaupasta alumiini-sähköputkea ja tein siitä harjoitusjalakset (1,95€). Muutama akullinen meni radiosta säätöjä hakiessa, mutta kun rupesi pysymään ilmassa "hands free", niin tuli jo tunne että vois tiputtaa pois. Pari akullista menikin jo leijutteluharjoittelun merkeissä. Leijuttaminen ei tuottanut mitään vaikeuksia, kaikki korjaukset tuli pelkän simuharjoittelun perusteella "selkärangasta" :)
Kyllä oli lystiä, vehkeetkin vielä ehjänä 8)
Vaan täytyy noita linkkejä vielä vähän nysvätä lisää...
-
>> kaikki korjaukset tuli pelkän simuharjoittelun perusteella "selkärangasta"
congratulations!
hint / opinion: try not to crash too soon. Especially now that the weather isn't that nice. It's not worth it. And you get mud all over it ;D
The time for repairing is better spent with the sim.
* Enable the throttle-hold switch!
Especially with training gear, you can simply hit throttle hold and let it drop.
PS and after the first couple of flights: Check for loose screws!
-
Shit! I tried to charge one of my 6s lipo first time middle of night with 0.5C ie. 2,6 A since I thought chinese 12V 5A LCD monitor power supply can give a bit over 5A but still it overheated after 30 mins and burnt; also my living room automatic fuse "burnt" causing PC shutdown and lights went blank while I was soldering servo wires. Need to find some other power supply from garage on sunday noon (I was able to charge only couple of 3s lipos tonight so it was possible to use one of those as power supply for a while to check charger, but not long...). >:( Better luck next time.
-
Shit! I tried to charge one of my 6s lipo first time middle of night with 0.5C ie. 2,6 A since I thought chinese 12V 5A LCD monitor power supply can give a bit over 5A but still it overheated after 30 mins and burnt; also my living room automatic fuse "burnt" causing PC shutdown and lights went blank while I was soldering servo wires. Need to find some other power supply from garage on sunday noon (I was able to charge only couple of 3s lipos tonight so it was possible to use one of those as power supply for a while to check charger, but not long...). >:( Better luck next time.
Ite virittelin tällaisen (http://cgi.ebay.com/24V-DC-16A-400W-Switching-Power-Supply-S-400-24_W0QQitemZ170397697770QQcmdZViewItemQQptZLH_DefaultDomain_0?hash=item27ac7e86ea) laturia syöttämään, ei pahan hintainen. Ja noita on aika isolla jännite/teho/hintaskaalalla :)
-
Juu, minä en tuommoiseen laturiin viitsi laittaa penniäkään, ihan periaatteesta, kun romutettavia laitteita ehjillä powereilla kannetaan kaatopaikoille kiihtyvään tahtiin.
-
Juu, minä en tuommoiseen laturiin viitsi laittaa penniäkään, ihan periaatteesta, kun romutettavia laitteita ehjillä powereilla kannetaan kaatopaikoille kiihtyvään tahtiin.
Jaa, no sitten jos ilmasiks saa :)
Tänään jäi muuten harjoitusjalaksetkin melkeinpä vahingossa pois. Eiliseltä pistin merkille, ettei lapaura ollut ihan kohdillaan, joten virittelin akut koneeseen ja rupesin nostelemaan ilmaan. Siinä kohtaa kattelin, että jotain puuttuu. "No antaa mennä vaan", joten nostin värkkiä sen verran, että näin punaisella teipillä merkatun lavan kulkevan aavistuksen ylempänä. Kopu rauhallisesti alas, lavan säätö ja uudestaan ilmaan.
Nyt lapaura kohdillaan ja laitteet edelleenkin ehjänä 8)
-
Hyvä juttu, että olet malttanut olla rikkomatta. :)
Varastot myllätty ja ei nyt nurkista löytynyt enää ihan sellaisia powereita, mitä olisin toivonut, tyhmyyksissäni olen varmaan kantanut laatikollisen vanhoja toimivia PC-poweitakin sorttiasemalle pari vuotta sitten. Yhdestä vanhasta varmaankin rikkinäisestä PC-powerista katselin, että olisi ollut 12V / 18 A. Muutamansadan watin halogeenivalopowereista (11,5 V) voisi periaatteessa jotain väsätä. Pari 19V läppäripoweria oli myös, mutta niistä pitäisi laskea jännitettä jollain diodi-virityksellä, mutta loppuisi puhti kumminkin, ellei löytäisi samanlaisia rinnankytkettäväksi. Muutaman amppeerin 5V ja 6V -powereita löytyi pari, mietin vähän pitäisikö yksi ottaa ns. säätöpoweriksi, ettei tarttis vastarille akkua säätöpuuhissa.
Periaatteessa 600 ESP olisi lentokunnossa (akussa näkyi olevan 4,1 V per kenno), mutta tänään päädyin tekemään ensilennon Tarot 450 #2:lla. Harjoittelujalaksia en jaksanut laittaa. Tein nupin säädöt samaan malliin, kuin 600:lla. Expot ja puolittajat laitoin kopterioppaan mukaan. KV-luvultaan (KV4380) suuren moottorin takia laitoin kokeiluun kaasukäyräksi 0..80 % ja lapakulmakäyräksi arviolta 0..6-astetta. Aluksi perä heilui kuin horkkatautinen (servoarmi GY520:n suosituksen mukaan), joten päädyin laittamaan gainin 30-prosenttiin (lähdin 70%:sta). Aileron ja elevator-trimmeihin ei tarvinnut koskea ollenkaan, vaan leijutus onnistui suoraan tuon perän vispaamisen rauhoittamisen jälkeen (herkutellaan trimmeillä sitten myöhemmin). Leijuttelin vain yhden akullisen ennen hämärän tuloa, että jää hyvä mieli. :)
-
Nyt on ensimmäinen lento takana ja vielä ehjänä.
Irtosi maasta pehmeästi omin voimin tänään illalla 21:30 hämärässä ja tihkusateessa koulun pihalla. Throttle ja rudder -kanavat piti vielä kääntää. Kaasukäyränä kokeilin 0..80% ja lapakulmakäyrä luokkaa 0..6 astetta ekassa kokeilussa. Ehkä puolisen akullista kokeilin, säästän pidemmät kokeilut valoisampaan aikaan.
On se vaan hieno laite tuo 600ESP. :)
-
Tulipa katsottua läpi myös tämä vanhempi 600E:llä aloitteluviestiketju: http://www.kopterit.net/index.php?topic=751.0. :)
Tuosta jäi mieleen linkki tämmöiseen moottorin akselin katkeamiseen: http://www.kopterit.net/index.php?topic=894.msg14372#msg14372 (välystä ei kannata laittaa liian kireälle), sekä yksi maininta, että D/R-asetukset kannattaisi laittaa kytkimen taakse, jotta saa tarvittaessa lisää liikettä. Lisäksi oli yksi esimerkki kaasukäyrästä (0-70-70-70-85).
Jatkan juttua omalta osaltani tänne, kuten jo vähän jatkettu: http://www.kopterit.net/index.php?topic=4462.msg61930#msg61930, kunhan pääsee räntäsateista eroon.
-
Tuosta jäi mieleen linkki tämmöiseen moottorin akselin katkeamiseen: http://www.kopterit.net/index.php?topic=894.msg14372#msg14372 (välystä ei kannata laittaa liian kireälle)
Paremman kokemuksen puutteessa itse käytin paperikikkaa - paperisuikale rattaiden läpi, siististi krepille mutta ei revennyt :) Käytännössä työnsin moottorin ensin päärattaaseen kiinni, ja sitten otin sitä "naksun" ulospäin ja kokeilin tuota paperikikkaa.
-
Paremman kokemuksen puutteessa itse käytin paperikikkaa - paperisuikale rattaiden läpi, siististi krepille mutta ei revennyt :) Käytännössä työnsin moottorin ensin päärattaaseen kiinni, ja sitten otin sitä "naksun" ulospäin ja kokeilin tuota paperikikkaa.
"Paperikikan" idea on työntää paperi pinjonin ja päärattaan väliin, sitten vetää moottori niin lähelle pääratasta kuin mahdollista ja kiristää ruuvit. Jos paperia kreppaa jo valmiiksi kiristetyn moottorin ja rattaan välistä, ei se kerro mitään muuta kuin että a) moottori ei ole ainakaan liian kireällä tai b) systeemi antaa paperin verran periksi, kun oikein olan takaa moottoria pyörittää. :P Homman ideahan on siis taata sopiva välys joka ei ole liian kireä EIKÄ liian väljä.
-
Paremman kokemuksen puutteessa itse käytin paperikikkaa - paperisuikale rattaiden läpi, siististi krepille mutta ei revennyt :) Käytännössä työnsin moottorin ensin päärattaaseen kiinni, ja sitten otin sitä "naksun" ulospäin ja kokeilin tuota paperikikkaa.
"Paperikikan" idea on työntää paperi pinjonin ja päärattaan väliin, sitten vetää moottori niin lähelle pääratasta kuin mahdollista ja kiristää ruuvit. Jos paperia kreppaa jo valmiiksi kiristetyn moottorin ja rattaan välistä, ei se kerro mitään muuta kuin että a) moottori ei ole ainakaan liian kireällä tai b) systeemi antaa paperin verran periksi, kun oikein olan takaa moottoria pyörittää. :P Homman ideahan on siis taata sopiva välys joka ei ole liian kireä EIKÄ liian väljä.
No niin, sitten olin taas käsittänyt jotain väärin... ;D -> ruuvailemaan