Kirjoittaja Aihe: Rinkularigi v2  (Luettu 3683 kertaa)

Poissa Trnquill

  • Seniori torppari
  • *****
Rinkularigi v2
« : 16 Syyskuu, 2012, 21:40:35 »
Edellinen projekti tuli valmiiksi, joten piti tarttua uuteen. Kaikki tähän asti tekemäni kameratelineet ovat olleet kaksiakselisia (roll   tilt), joten piti vaihteen vuoksi tehdä kolmiakselinen malli (pan   roll   tilt). Teline siis pyörii horisontin suuntaisesti kopterin alla rajoittamattomasti 360 astetta, kallistelee vasemmalle ja oikealle noin 30-40 astetta ja nyökkää kameraa kohti maata reilut 90 astetta. Kolmiakselinen teline ei ole yhden miehen kontrolloitavissa, jos kaikkia akseleita pitäisi säätää lennättämisen ohessa manuaalisesti. Niinpä tein vehkeestä sellaisen, että voin halutessani vaikkapa lukita pan-käännön sijoilleen, olla ohjaamatta roll-akselia ja käännellä tilttiäkin vain tarpeen mukaan. Vaikka kamerateline tottelee muutoin samaa radiota kopterin kanssa, on tellinki siirrettävissä erillisen kameramiehen hyppysiin hyvin nopealla muunnoksella (= gimbalin vastarin bindaus toiseen radion).

Mietin pitkään millä tekniikalla telineen teen. Olen tähän mennessä tehnyt telineitä kolmen eri perusperiaatteen mukaan:
1) painovoiman avulla säätyvä roll
2) laakeroidulla akselilla kääntyvä roll
3) puolipyöreän kaaren varassa liukuva roll
Tilt-mekanismeja olen tehnyt sekä rattailla että hihnalla. Tällä kertaa päätin valita komboksi kaaren varassa liukuva roll   hihnavetonien tilt. Painovoiman varassa säätyvä roll on heti poissuljettu vaihtoehto, kun aletaan puhua kameran aktiivisesta stabiloinnista. Totesin edellistä kameratelinettäni lennättäessä, että laakeroidun akselin varassa kääntyilevä roll vaatii kaverikseen hyvin tukevan gimbalin rungon, jotta säästytään turhalta joustolta. Tuossa rakenteessahan varsi viedään ensin kiinnityspisteestä kameran taakse keskelle (roll-laakerointi) ja täältä edelleen eteenpäin kameran sivuille (tilt-akseli). Tekemällä rakenteesta reilusti ylimitoitetun tukevan on tellinki hyvinkin mahdollista toteuttaa näin. Kunnolla laakeroidut akselit varmistavat tasaisen ja silkinsileän operoinnin. Päätin kuitenkin kallistua kaari-rolliin pääasiassa sen vuoksi, että siinä kaikki massa roikkuu suoraan painopisteen alapuolella ilman huteria eri suuntiin kurottautuvia varsia. Lähtökohta tukevuudelle on siis hyvä. Rakenteen akilleen kantapäänä on se, että roll-kaari liukuu laakereiden päällä ja välissä kuten juna kiskoilla. Jos kaarien liukupinnat eivät ole täysin sileät ja mittatarat, seuraa siitä pomppuista menoa ja klappia. Minun telineessäni systeemi pelaa ihan mukiinmenevästi, joskaan kaarien pinta ei ole aivan täydellinen. Paremmalla jyrsimelllä, eri materiaalilla tai eri leikkaustekniikalla liukupinnoista luulisi saavan selkeästi paremmatkin.

Kuvaa klikkaamalla näet muutamia kuvia telineestä:


Servoina olen yleensä käyttänyt Spektrum H6040:ia niiden nopeuden, voiman ja rauhallisen liikkeen vuoksi. Tässä telineessä päätin kuitenkin kokeilla Savöxin servoja pääasiassa siitä syystä, että telineen stabilointiin käytettävä Skyline on "niitä silmälläpitäen suunniteltu". Photohigher Skyline RSGS on tuo pieni punainen kiekko tuolla tilt-akselin päässä. Laite julkaistiin alkukesällä ja se on koko kesän kerännyt pyyhkeitä ja negatiivista julkisuutta kerrassaan surkeasti toimivan stabiloinnin vuoksi. Olen itsekin kokenut spastisia tärinöitä ja ihme venkoilua, joiden vuoksi olen käytännössä ollut kuvaamatta ilmavideota koko kesän. Nyt uuden softaversion (1.2.2) myötä Skyline on kuitenkin sangen oiva vehje! Ennen Skyline kontrolloi servoja näyttelemällä potikkaa, uusi softaversio ja muunneltu johdotus laittoi laitteen toimimaan kuten muutkin vastaavat kikattimet, eli ohjaamaan servoja normaalisti servokaapeleiden kautta.

Poissa Trnquill

  • Seniori torppari
  • *****
Vs: Rinkularigi v2
« Vastaus #1 : 21 Syyskuu, 2012, 23:37:37 »
Sain vaimon kameranaiseksi tänään pikaista demolennätystä varten ja tässä tulos:


Tuossa siis yksinkertaisesti demotaan Skylinen ja gimbaalin toimintaa, ei sen kummempaa. PAN-suuntainen vakautus on aktiivisena vain muutaman hetken demolennon lopussa. Gimbaalia voi toki kääntää radiosta, mutta koin kääntelyn tapahtuvan luonnollisemmin koko kopteria kääntämällä. Kun stabiloinnin aktivoi, on ainut tapa kääntää kameraa luonnollisesti pan-kontrollin tökkiminen radiosta. Minulla on tällä hetkellä tilt Futaba 8FG:n vasemmassa sliderissa ja pan yhdessä yläosan potikoista. Kaipaisin radioon kipeästi itsestään keskittyviä liukuja, pitänee kokeilla modata noista takaseinän liukureista sellaiset joskus. Onko kukaan koskaan tehnyt moista?

Poissa Vispilä

  • Seniori torppari
  • *****
    • www.virtualworx.fi
Vs: Rinkularigi v2
« Vastaus #2 : 02 Lokakuu, 2012, 23:29:00 »
Nostan hattua, vehkeiden suunnittelu ja toteutus ihan omaa luokkaansa! Tää v2 on paljon järkevämmän oloinen ku v1, ainakin isoa kameraa käytettäessä.


Virtual Worx / Skycat.pro

"Now it's going somewhere"

Poissa Trnquill

  • Seniori torppari
  • *****
Vs: Rinkularigi v2
« Vastaus #3 : 24 Marraskuu, 2012, 18:20:41 »
Hyvin pieniä muutoksia tulee enää designiin, vaikka versionumero onkin jo edennyt tasalukuun 2.6. Viimeisimpänä muutoksena kaikki muoviosat ovat nyt 3D-tulosteita ja roll-suunnan liikevara on hirviömäinen kumpaankin suuntaan. Edellisessä mallissa tilt-servo tuli toiselta laidalta vastaan aikaisemmin, kuin mitä roll mahtui pyörimään toiseen suuntaan. Liikevaraa on nyt niin paljon, että jos sen joutuu lennättäessä hyödyntämään tappiin asti, ollaan jo melkoisissa vaikeuksissa... ;)

http://fotoni.org/ilmasta/rinkularigi_2_6/



Teen telineitä kiinnostuneille hyvin rajoitetulla painoksella. Kuvan teline on lähdössä alkuviikosta kohti pohjoista pakkastesteihin, jonka jälkeen minulla on taas aikaa aloittaa uusi. Hintaa tekeleellä ilman sähköjä mutta muuten koottuna on 650 euroa. Servoiksi suosittelen Savöxin 1258:ja, jotka tulee modata kaikki 360 astetta pyöriviksi.

Telineen paino on servojen kanssa 850 grammaa, eli 150 grammaa vähemmän kuin vaikkapa Photohigher vastaavan telineen. Tilt-akselisto on suunniteltu varta vasten Photohigher Skyline -stabilointipurkkia varten ja sen voi ruuvata ilman mitään muutoksia akselin päähän. Sen jälkeen piuhat kiinni servoihin ja vastariin, automaattikalibrointi läpi ja ilmaan! Kamerahyllyllä on tilaa esimerkiksi Canon 5Dmk2:lle, joskin pienemmän kameran kanssa säätö- ja operointi on väljempää. Kamerahyllyä voi liikuttaa akseleita kiinnityksissään kääntämällä eteen ja taaksepäin sekä sivuille, ja ruuveja hieman löysäämällä ylös ja alas. Näin lähes kameran kuin kameran saa telineeseen optimaaliseen tasapainoon.

Poissa Tuomas P.

  • Tavallinen torppari
  • ***
Vs: Rinkularigi v2
« Vastaus #4 : 24 Marraskuu, 2012, 22:04:58 »
Hyvältä näyttää gimbaali, hyvää jälkeä myös videolla. Itsekin kaipailen lähettimeen lisää itse keskittyviä namikoita. Sliderin voisi varmaankin jollain virityksellä saada itse keskittyväksi...täytyy vähän miettiä miten. Nyt omassani on niin kova kitka, että on hankalaa tehdä pehmeää liikettä.
TP.
Hiivaleipä + maapähkinävoi + Pepsi Max

Poissa Trnquill

  • Seniori torppari
  • *****
Vs: Rinkularigi v2
« Vastaus #5 : 24 Marraskuu, 2012, 22:33:21 »
Itsekin kaipailen lähettimeen lisää itse keskittyviä namikoita. Sliderin voisi varmaankin jollain virityksellä saada itse keskittyväksi...
Jonkinlainen keinukytkin olisi varmaankin paras. siis samanmoinen kuin radion tikut, mutta paaaljon lyhyemmällä "tikulla" ja jokseenkin lineaarisemmalla liikeradalla. Eipä ole tullut radiota vastaan, jossa moinen olisi. Jos oikein viitsisi, voisi toki protoilla itse. Ei ole hankala lisätä radion taakse sopivaa numikkaa, jos sellaisen vain löytää. Sähköinen kytkenä radion sisälläkin on helppo: kolme karvaa. Jos oikein rohkeaksi heittäytyy, voisi radion takalevyyn koivertaa aukon ja printata vaikka 3D-tulostimella tilalle sopivan kiinnityslevyn toisenlaiselle kytkimelle.

Mutta mistä kytkin/liuku?

Poissa okallio

  • Pro torppari
  • ****

Poissa Trnquill

  • Seniori torppari
  • *****
Vs: Rinkularigi v2
« Vastaus #7 : 24 Marraskuu, 2012, 23:56:44 »
:)
http://www.conrad-uk.com/ce/en/product/442844/ALPS-192494-10K-Slide-Potentiometer-D-cell-Lin
 8)
Ei taida kuitenkaan olla itsestään keskittävä...? :) Muuten tuollaiset "miksauspöytäliu'ut" ovat ihan OK. Monissa liikerataa on tosin aivan liiankin kanssa, kun ei sormet ylety hipelöimään numikkaa laitaan asti, jos saman kädet muut sormet pitäisi pitää ohjaustikulla.

Vanhan radion (DX7) kanssa tein kanavien puutteessa siten, että DX7:lla ohjasin kopteria ja sen taakse pultatun "ohjauspaneelin" avulla toisen radion kautta kameratelinettä. Olin siis korvannut halvan kiinaradion tikut yhdellä lineaariliu'ulla ja parilla erilaisella kytkimellä. Liu'usta ohjailtiin kameratelineen tilttiä, kytkimistä kameran laukaisua ja videolähteen valintaan (jousipalautteiset kytkimet). Ohjauspaneeli oli parin metrin kaapelilla kiinni radion raadossa, raato haudattuna syvälle "maa-aseman" eli näytön sun muut hilppeet sisältävän alumiinisalkun uumeniin.

Poissa Tucho

  • Seniori torppari
  • *****
Vs: Rinkularigi v2
« Vastaus #8 : 25 Marraskuu, 2012, 00:16:35 »
Tohon liukupotikkaanhan saa keskityksen kahdella pienellä jousella jotka kiskoo nappia kumpikin eri päähän.
Asennuksen siisteys ja kestävyys onkin sitten asia erikseen..

Graupnerissahan olis kolme potikkaa tossa keskellä, jotka nekään ei tosin keskity itsekseen...