Otetaampa tämä meikäläisen keissi tähän.
3D-Kisakulttuurin kehittäminen SuomeenF3C-kilpailukulttuuri on Suomessa jo pitkillä perinteillä, vaikkakin siinäkin harrastajien määrä rajoittuu yhden tai kahden käden sormiin. Otin henkilökohtaisen nakin vuonna 2010 kehittää 3D-kilpailukulttuuri Suomeen Helicopter Team Finland Ry:n alle. Maailmalla oli selvästi 3D-harrastus kasvussa ja hienoja videoita löyty netistä.
ja tulin siihen tulokseen että tämä homma pitäisi saada Suomeen. Jos useamman harrastajan saisi Suomeen tarkoittaisi se sitä että homma kehittyisi ja kenties tästä saataisiin myös kisailijoita ihan näihin isoimpiin kisoihin (oma kaukainen tavoite). Varsinaisesti homman pyörittäminen ja organisoiminen ei kiinnostanut vaan halu oli nimenomaan lennättää ja kehittyä. Koska tähän ei sitten ollut valmista muottia ajattelin että yritetään tehdä se itse.
Hommaa lähdin viemään näin:
1) Mielenkiinnon kartoitusEnsimmäinen ajatus oli että kartoitetaan onko tälle kiinnostusta ja perustin
kyselyn foorumille. Ainoastaan kolme henkilöä oli kokeillut 3D kisailua (tutut henkilöt), mutta 22 henkilöä 49:stä mainitsi että kisailu kiinnostaa, mutta taitotaso ei riitä. Kiinnostusta siis tuntui olevan! Ajatus oli että osallistumis kynnystä on madallettava.
2) Kynnyksen madaltaminen: 3D poppiksen sääntöjen luominenKiinnostusta on mutta homma on liian vaikeaa. Ratkaisu, kehitin 3D-poppikseen säännöt. Kyseessä on siis helpommat säännöt jolla vähän harrastanut pääsee mukaan kisailuun ja mielestäni opettaisi tärkeitä alkeita. Säännöt löytyvät täältä:
3D-poppiksen säännöt3) Kynnyksen madaltaminen: KisapaikkaYhtenä ongelman nähtiin että harrastajat asuvat eri puolilla Suomea, joten kisailuja varten aina jonkun pitää matkustaa. Tähän ajatuksena kokeilin sellaista että kisat yhdistetään Kevätleirille. Leiri veti noin 50 ihmistä paikalle. Tämä jakoi mielipiteitä siitä että leiri pitäisi olla leiri eikä kisailu ja tämän lisäksi osallistujien määrä ei lähtenyt toivottuun nousuun (muistaakseni noin 5 ihmistä lähti poppikseen mukaan). Tämän jälkeen 3D-kisat järjestettiin F3C-kisojen yhteydessä.
4) Kynnyksen madaltaminen: PalkinnotYksi teoria oli että kunhan palkinnot ovat kunnossa niin porukkaa lähtee mukaan. Tämän takia kisoihin haettiin sponsoreita (mm trex store), jotka lahjoittivat palkinnot toimintaan. Tämän lisäksi ostettiin mm. pokaalit.
5) KisailijatNo paljonko kisailijoita sitten tuli? Ensimmäisen ja toisen kesän aikana F3N-luokassa lensivät OP (Vispilä), Markus (Mnentwig) ja Allekirjoittanu. OP ja Markus lopettivat kisailemisen ja seuraavan parin kesän aikana setin aktiivisia kilpailijoita muodostivat Santtu (Sandu), Miika ja allekirjoittanut ja homma mielestäni meni koko ajan eteenpäin. Miikan ja Santun kanssa oli tiukkoja skaboja. Miikan ja Santun kanssa otettiin mukaan settiin Music Freestyle, Set Manouvers (ennalta määrätyt liikeet) ja normi freestylen osalta). Tämä tietenkin toi järjestelyihin mukaan sen että PA-vehkeet piti haalia kasaan. Täältä voi muuten lukea tuon aikaisia keskusteluita:
http://www.kopterit.net/index.php?board=86.0 Poppikseen ei useammin enää alkuinnostuksen jälkeen tullut osallistujia vaikka niitäkin varten oli aika varattu kalenterista ja ilmoiteltu. Tästä ei siis tullut sellaista suosiota kuin olin ajatellut. Ne jotka olivat poppiksessa kisailleet eivät jatkaneet seuraavaan kisaan puhumattakaan siitä että porttiteoria olisi toteutunut, Miikaa lukuunottamatta (Voiko sanoa että Miika on organisaation kasvattava!
6) TuomarointiYksi ongelma kisakulttuurin luomisessa on tuomarien puute. Parhaat kisailijat ovat yleensä parhaita tuomareita.. Osaltaan tätä ongelmaa korjataksemme kesällä 2013 järjestettiin Finnish Open, johon tuli oikein Hollannista tuomari paikalle. Idea oli että häneltä voisi oppia tuomarointia ja järjestimme koulutus session ennen kisoja. Kisoissa sitten hän oli päätuomari.
Viime kesänä kisat menivät tauolle, sillä Miikalla ja Sandulla oli muita menoja. Oma energiakin alkoi loppua, joten homma on ollut jäissä siitä asti.
Eli Summa summarum. Olen 3D/F3N-kisailua yrittänyt puskea eteenpäin suht määrätietoisesti, mutta kiinnostuneiden määrä on varsin pieni. Kuten yllä olevasta keskustelusta voi lukea kilpailu tämän lajin parissa herättää tunteita ja näin tulee varmaan aina olemaan.