Kirjoittaja Aihe: Muutaman sadan tuhannen euron styroksilennokki  (Luettu 3108 kertaa)

Poissa Trnquill

  • Seniori torppari
  • *****
Muutaman sadan tuhannen euron styroksilennokki
« : 08 Marraskuu, 2009, 19:46:34 »
Uusimmassa Reserviläinen-lehdessä (7/2009) oli artikkeli Patrian kehittämästä MASS-järjestelmästä, joka on pähkinänkuoressa EPP-solumuovinen 1,5m siipikärkivälin lennokki/UAV + maa-asema. Lennokissa on kaksi kameraa, toinen lennättäjälle, toinen tarkkailuun. Laite osaa lentää itsenäisesti GPS:n avulla kartalle klikkailtuja pisteitä seuraillen. Kantama noin 10km, lentoaika 60min. Maa-asemassa läppäri ja hallintalaitteet. Hinta "muutaman sata tuhatta euroa".

Sivu 5: http://patria.smartpage.fi/?docId=a29f74a1c2e56fc06e6cfce3d7e548f1
http://www.armedforces-int.com/categories/unmanned-aerial-vehicles-uav/mini-unmanned-aerial-vehicle.asp

Melkoista. Taas vehje jonka kaupallinen kehitystyö on maksanut pitkän euron ja jollainen on samaan aikaan kehitetty harrastajien toimesta muutamalla kympillä ja sadoilla työtunneilla.

Saakohan noita GPS:n mukaan huristavia UAV:itä muuten lennättää Suomessa? Ja mikä mahtaa olla videolinkin taajuus, jos suunta-antennilla päästään 10km kantamaan?

Poissa Simo_M

  • Pro torppari
  • ****
Vs: Muutaman sadan tuhannen euron styroksilennokki
« Vastaus #1 : 08 Marraskuu, 2009, 21:00:44 »
Tuon lennokin on itseasiassa kehittänyt pari suomalaista pitkän linjan lennokkiharrastajaa.

Eikä se lennokki kallis olekaan, vaan militääritason elektroniikka ja ohjelmisto.

Poissa Trnquill

  • Seniori torppari
  • *****
Vs: Muutaman sadan tuhannen euron styroksilennokki
« Vastaus #2 : 08 Marraskuu, 2009, 22:16:06 »
Eikä se lennokki kallis olekaan, vaan militääritason elektroniikka ja ohjelmisto.
Jep, niin jutussa kerrottiin. Mutta siihen juuri viittasin tuolla kommentillani harrastajista. Styroksilennokkejahan nyt on jannut ja jannuttaret näpränneet maailman sivu eikä videolinkkikään ole enää mikään ameriikan temppu.

mrsaila

  • Vieras
Vs: Muutaman sadan tuhannen euron styroksilennokki
« Vastaus #3 : 08 Marraskuu, 2009, 23:18:12 »
Military-laatu maksaa. Eli se että laitteet toimii lähes säässä kuin säässä että aikaan ja paikkaan katsomatta.
Esimerkkinä tästä; aikoinaan kaveri etsi rekan nuppiin läppäriä, joka olisi kestänyt talvipakkaset ja kosteuden, mutta eipä kannattanut hankkia sellaista, kun tavallisia ja tehokkaampia sai samalla hinnalla useampia.

Lisäksi tuossa näyttäisi olevan mukana aika kattava setti eri antureita, joista tieto välittyy reaaliajassa.

Poissa ChiKung

  • Pro torppari
  • ****
Vs: Muutaman sadan tuhannen euron styroksilennokki
« Vastaus #4 : 09 Marraskuu, 2009, 10:46:21 »
Oliko tuo siis kappalehinta?

Yritystoiminnassa palaa aina rahaa ja pienillä myyntimäärillä tuotteiden hinnat pomppaavat. Muutaman vuoden tuotekehitys ja tuotantolinjaston perustaminen maksavat äkkiä miljoonia. Hyvinkin yksinkertainen softa voi maksaa satoja tuhansia.

Se on hurja tunne kun töissä maksaa ensin parillasadallatuhannella laskuja ja kotiin palatessaan kaupassa vertailee halvinta juuston kilohintaa. Hintoja on todella vaikea suhteuttaa, varsinkin kun kyseessä on nyt erittäin pienissä erissä valmistettava laitos lähinnä sotilaskäyttöön.

Jos tuollanen värkki pitäisi tyhjästä rakentaa (sisältäen firman perustamisen), veikkaan että ensimmäiseen tehtaalta ulos tulevaan sarjaan (ns. nollasarja) mennessä on käytetty noin 10 miljoonaa euroa. Jos sama tehtäisi jenkeissä, olisi hinta noin kymmenkertainen.
T-Rex 450 SE Superframe, CX450 V2 AE, DX7

mrsaila

  • Vieras
Vs: Muutaman sadan tuhannen euron styroksilennokki
« Vastaus #5 : 09 Marraskuu, 2009, 11:03:22 »
Oliko tuo siis kappalehinta?

eiköhän se ollut hinta kokonaisratkaisulle. Ei kai kukaan pelkkää lennokkia osta, vaan se hi-tech siinä ympärillä maksaa ja luo toimivan kokonaisuuden.
Lainaus
Main characteristics

System portable by two persons on foot consisting of:

•1 - 3 UAVs.
•Modular payload options: EO, IR as well as Nuclear and Chemical sensors.
•Ground control station on a ruggedized laptop-PC.
•Telescopic antenna mast with directional antenna.
•Launch equipment; bungee cord or optional catapult.
•Batteries and spares.
•The UAV can be disassembled either into a more mobile and rapidly deployable backpack configuration of 2 UAVs or a larger, more rugged transport case of 3 UAVs. The ground control station is also portable in a backpack, including also batteries, spares and all other accessories.
•Overall weight for the backpack configuration (UAVs + ground control station) is less than 40 kg.
•No tools are needed for assembly/disassembly of the UAV.
•System deployment, turnaround and packing times are all respectively approximately 8 minutes.

Poissa Trnquill

  • Seniori torppari
  • *****
Vs: Muutaman sadan tuhannen euron styroksilennokki
« Vastaus #6 : 09 Marraskuu, 2009, 13:09:44 »
Oliko tuo siis kappalehinta?
Kuten jo tulikin sanottua, kappalehinta yhdelle "paketille" eli pari lennokkia ja maa-asema.

Ymmärrän toki tuotantokustannusten hillittömän suuren hinnan ja sitä nimenomaan halusinkin alleviivata. Eli harrastelijajoukossa on voimaa, kun suurin piirtein samassa ajassa on toteutettu harrastelijavoimin (käytännössä siis ilmaiseksi) käytännössä vastaava ratkaisu. Harrastelijaversion saa omakseen parilla tonnilla (maa-asema mukaanlukien, joskaan ei läheskään noin kestävänä) ja suurella kasalla työtunteja. Kiinnostavan aiheesta tekeekin se, että yhtä hyvin Puolustusvoimat voisi näprätä näiden harrastelijavehkeiden parissa omalla pienellä tiimillään ja päätyä yhtä pätevään ratkaisuun, kuin Patrian kehittämä. Eipä sikäli, hommaan pätee sama kuin linuxeihin: kun hinta on 0, löytyy tuotetukeakin joka eurolle... :D

Poissa ChiKung

  • Pro torppari
  • ****
Vs: Muutaman sadan tuhannen euron styroksilennokki
« Vastaus #7 : 09 Marraskuu, 2009, 14:08:06 »
Lainaus
Puolustusvoimat voisi näprätä näiden harrastelijavehkeiden parissa omalla pienellä tiimillään ja päätyä yhtä pätevään ratkaisuun, kuin Patrian kehittämä.
Tuo on totta. Ylipäätään harrastelijatason puuhasteluista voi olla suuri hyöty moneen. Käsittääkseni jenkit harrastavat aika paljon yhteistyötä tutkimuksen ja harrastelijoiden/opiskelijoiden välillä. Tärkeimpänä tietenkin harrastajien motivointi koulutusta varten, mutta myös suoria keksintöjä voi yhteistyöstä putkahdella. Yhtenä esimerkkinä vaikkapa rakettiharrastajat.

Nykyisen trendin mukaiset pienet UAV:t (rauhan ajan käyttöön) voisivat olla yksi yhteistyön paikka vaikkapa koulujen kanssa sulautettujen järjestelmien harkkatyönä. Ei luulisi edes kovin huippusalaista olevan nuo helposti häirittävät vaaputtimet. Jos PV järjestäisi kisan diy UAV:ille niin opiskelijat pykäisivät kymmenkunta erilaista toimivaa laitetta puolessa vuodessa vaikka ilmaiseksi.

Mutta mukavaahan tuo on että tuollaisiakin kehitetään ylipäätään Suomessa. Ei jäädä täysin jalkoihin kehitystyössä ja maine korkean teknologian maana säilyy.
T-Rex 450 SE Superframe, CX450 V2 AE, DX7