...olen kiinnittänyt nyt silmäni tuohon edellämainittuunkin gopro kameraan. Se ilmeisesti sopii jykevämpiin koptereihin kiinni? Idea olisi käyttää kokeneemman harrastajan käsissä kopteria ilmakuvauksiin, mutta itse mietin nyt yleisiä käytäntöjä kuvaukseen liittyen. Minkä painoiset kopterit jaksaa nostaa kameran (ilmeisesti noin 200grammaa) kevyesti ilman, että se vaikuttaa lentoon?
Jos tosissaan haet takaa kokoluokkaa jossa GoPro:n paino ei vaikuttaisi lento-ominaisuuksiin millään havaittavissa olevalla tavalla, pitänee sinun tähytä tuonne 600-koon koptereiden suuntaan. Oletettavasti kuitenkin haet takaa tietoa siitä, minkä kokoluokan kopteri jaksaa nostaa GoPro:n siten, että se pysyy vielä helposti ja hallittavasti ilmassa (vaikka kameran painon lennättäessä huomaakin)? Tähän vastaus on 450-koon kopteri. Jos haluaa vähän pelivaraa, sitten 500-koon kopteri. Nyrkkisääntönä kopteri jaksaa yleensä nostaa oman painonsa verran hyötykuormaa hädin tuskin ja kuorman ollessa 50% tästä on laite suht' koht lennettävä. Mitään 3D:tä ei tuollaisella kuormalla voi veivata, mutta ilmakuvaus onkin yleensä vain leijuttelua ja rauhallista kaartelua. Suosittelen siis vähintään 500-koon kopteria.
Onko lisäksi väliä kameran kiinnityskohdalla, voiko laittaa aivan nokkaan kiinni tuollaisella liimakiinnikkeellä, vai pitääkö olla pohjassa kiinni, ettei kopteri lennä "vinoon"?
200g ylimääräistä kopterin nokalla vaikuttaa minkä tahansa kokoisen kopterin tasapainoon enemmän tai vähemmän. Aivan pienen kopterin kohdalla painopiste siirtyy ratkaisevan määrän liian eteen ja tämä pitää kompensoida siirtämällä muuta painoa (esim. akku) taaemmas. Jos haluat siis kiinnittää kameran kopterin nokkaan, voi akun siirtää vaikkapa kopterin pohjan alle tai tarvittaessa aina peräpuomille saakka.
Painopisteen osalta neutraali paikka kameralle on suoraan pääakselin alapuolella, eli kopterin pohjassa. Pystysuunnassa tämä toki siirtää painopistetta alaspäin, mutta ilmakuvauskäytössä se ei ole ongelma koska kopteri on kuitenkin tarkoitus pitää mieluummin pohja kuin kylki kohti maata.
Varaudu henkisesti viettämään hyvä tovi aikaa kameran kiinnityksen suunnitteluun ja testaamiseen sekä kopterin tasapainottamiseen. Kopterissa kuvatussa videossa näkyy pienimmätkin tärinät, mitä kopterista välittyy kameraan. Etenkin rolling shutter -tyyppiset kennot ovat äärimmäisen herkkiä tärinälle. Kova tärinä näkyy kuvassa noh... tärinänä, pienempi tärinä aaltoiluna. Kevyen kameran kiinnittäminen siten ettei kopterin tärinä välity siihen mutta kameran suuntaus ei muuta kopterin kaarrellessa saattaa olla ongelmallista. Lähetä ihmeessä kuvia foorumille jahka olet päätynyt jonkinlaiseen ratkaisuun!
Saako tätä pakettia mistään muualta halvemmalla? Aika harvassa paikassa on vielä tuota 960 -mallia.. Kiitos etukäteen vastanneille!
Miksi haluat nimenomaan tuon huonomman resoluution version kamerasta? Pois jätetyt ominaisuudet ovat mielestäni ilmakuvauksessa tärkeitä. Mikä 960-kameran kuvakulma on? Ainakin "tavallisessa" GoPro:ssa kuvakulma on järkevä (visuaalisessa mielessä) vain 1080p-asennossa, matalammalla resoluutiolla se on aivan liian kalansilmämäinen 170 astetta. Riippuen toki käyttötarkoituksesta. 60p -kuvataajuus mahdollistaa kuvan hidastamisen, joka on ehkä käytetyin tehokeino ilmakuvauksessa. Tätähän halvempi versio kamerasta ei tarjoa.