Minäkin lumpsahdin pitkän haaveilun jälkeen 3D-tulostuksen kiehtovaan maailmaan!
Uusimmat rakenteluvirittelyt ovat vaatineet aina vain monimutkaisempaa osaa, joita ei pelkällä jyrsimellä oikein saa tehtyä. Aikaisemmin olen tilannut paljon osia Shapewaysistä, mutta heidän melko pitkä toimitusaika on kaltaiselleni kärsimättömälle kaverille myrkkyä. Eikä toki isompien kappaleiden hintakaan oikein miellytä...
Teetin kesän aikana "kotitulosteina" muutamia osia eri vehkeisiin, mutta laatuongelmien takia osia piti lopulta tilata useaan otteeseen eri paikoista. Yllätyin (onnistuneiden) osien laadusta positiivisesti, minulle oli aikaisemmin kerrottu ettei tulostettu muovi kestä millään aikomissani käyttökohteissa. Tilaamani testiosat kuitenkin todistivat aivan muuta, joten kuume omaan tulostimeen kasvoi hallitsemattoman suureksi. Pitkän surffailun jälkeen "kalkkiviivoilla" oli kolme eri tulostinta: Ultimaker, MendelMax ja Felix 1.0. Ultimaker on porukan kallein, mutta myös viimeistellyin pakkaus (joskin Felix osoittautui myöhemmin käytännössä yhtä täydelliseksi kitiksi). MandelMax on "open source" / DIY -tulostin sanan varsinaisessa merkityksessä ja juurikin tästä johtuen osia siihen olisi pitänyt haalia ympäri maailmaa eri kaupoista. Koska tarkoitus oli ensisijaisesti tulostaa eikä odotella kaiken maailman puuttuvia ruuveja ja kikkareita saapuviksi, halusin ehdottomasti ostaa täydellisen kitin. Felix iski kisaan aivan viimemetreillä mukaan. Kyseessä on Hollantilaisen kaiffarin suunnittelema, valmistama ja markkinoima laite, joka poikkeaa rakenteeltaan tuntuvasti muista markkinoilla olevista. Laitetta myydään täydellisenä rakennussarjana (ja nykyään näemmä myös koottuna):
http://www.felixprinters.com/product-catalog/complete-kits/felix-1-5-complete.html Sivun hinnat eivät sisällä arvonlisäveroa, joten ilmoitettujen hintojen päälle tulee vielä harmittava korotus kassalle siirtyessä.
Printterille luvattiin parin viikon toimitusaika ja pienen viivästyksen jälkeen se olikin hyppysissä noin kolmen viikon päästä tilaamisesta. Kasaamisessa meni hitaasti nautiskellen kolme...neljä arki-iltaa. Pienten vaikeuksien jälkeen tulostin lähti printtaamaan ongelmitta neljännen illan päätteeksi. Printterikitti oli niin täydellinen, että mukana seurasi aivan kaikki tarvittava; jopa pinsetit tulostimen puhtaanapitoon ja rulla Kapton-teippiä lämmitetyn tulostustason pinnoitteeksi. Varustelutaso pisti paikoin hieman hymyilyttämään: rakennustason pohjaan pitää liimata lämpöä kestävällä liimalla pieni lämpöanturi, jota tarkoitusta varten mukana tuli tuubi liimaa. 100ml, josta kului pieni pikkusormen kynnen kokoinen nokare...
Myöhemmin lisäsin kokonpanoon myös LCD-näytön ja kortinlukijan, joiden ansioista voin tulostaa ilman tietokonetta täysin autonoomisesti. Virtajohto seinään, muistikortti sisään ja tulostin laulamaan. Olen kuluttanut tähän mennessä noin kilon PLA-muovia, uutta on tulossa aika läjä. Todella koukuttavaa puuhaa koko tulostushommeli ja koneen avaamat mahdollisuudet protoilusta koriste-esineiden tekoon ovat aivan huikeat! Muutamia kuvia osista, joita olen tehnyt kalibrointi- ja testimielessä löytyy täältä:
http://fotoni.org/kuvat/1211043dtulosteita/Kuvassa näkyvä metalliviivotin on muuten Fast-ladista. 60cm pituutta, törkeän vähän hintaa, aivan huippu!
Tulostaminen ei ole hätäisen hiihtäjän hommaa. Pienet osat valmistuvat järjellisessä ajassa, mutta esimerkiksi kuvissa näkyvän vaasin tekeminen kesti noin 7 tuntia. Harmaa kuutio valmistui noin kahdeksassa tunnissa. Pääkallo koostuu keskipalasta, neljästä pienemmästä ja neljästä suuresta rattaasta ja kokonaisuuden tulostamiseen kului kaikkineen vähän päälle vuorokausi.