Olen big m:n kanssa ehkä hiukan eri linjoilla tai ainakin ajattelen asian hiukan toisella tavalla. Pienempi koko ja kevyempi paino ovat EF-S (tai vastaavien croppikennolasien) vakiomainossanoja, mutta todellisuudessa ero täyden kennon laseihin on häviävän pieni. Eli mainosmiesten haihattelua mielestäni. Merkittävin ero EF-S ja EF -laseissa tuntuu olevan se, että täydelle kennolle ei saa ainakaan halvalla hyvää ultralaajakulmaa. Kaikki 10-20 -luokan lasit ovat nimenomaan pienen kennon kiinnityksellä. Täyskennolla laajin ei-kalansilmä taitaa olla Sigman 12-24 vai mikäs se nyt olikaan... Seuraava laaja on Nikonin 14-24, sitten Canonin 16-35 ja niin edelleen. 1,5ke kumpainenkin vrt. ~400e croppikennon 10-20-laajikset.
Kuten jo mainittu, croppikennolaseissa on pienempi piirtoympyrä kuin täyden kennon / filmilaseissa. Toisin kuin big m kertoi, EF ja EF-S objektiivien kiinnityksessä ON merkittäviä eroja. EF-S -objektiivia ei voi kiinnittää muuhun kuin kroppikennoiseen runkoon vaikka haluaisi. Ei sovi, ei onnistu, ei pysty. EF-lasit puolestaan käyvät sekä täyden kennon, 1,3 kroppikennon että 1,6 kroppikennon runkoihin. Pakkaa sekoittaa muiden valmistajien "croppilasit", joissa bajonetti onkin yllättäen sama, kuin Canonin EF-laseissa. Toisin sanoen siis esimerkiksi Sigman 10-20 -croppilasin saa kiinni esim. 5Dmk2:seen, vaikka piirtomypyrä ei toki koko kennoa katakkaan. Tokinan 11-16/2.8 on myös ns. croppilasi, mutta siinäpä piirtoympyrä kattaakin koko kennon zoomialueella 15-16mm! Käytän itse mainittua Tokinaa zoomattuna kuuteentoista milliin jatkuvasti 5Dmk2:ssa.
Ainaisena vääntönä croppilaseja vastaan EF-lasien puolesta tuntuu olevan se, että croppikennoisessa rungossa croppilasista käytetään koko piirtoympyrä reunoja myöden kun taas EF-lasin piirtoympyrästä kennolle tallentuu vain keskusta. Totuushan on, että kuvan laatu heikkenee piirtoympyrän keskustasta kohti reunoja mentäessä. Periaatteessa EF-lasilla on paremmat lähtökohdat tuottaa reunoihin ja nurkkiin asti hyvää kuvaa croppikennoisessa rungossa, kuin croppilasilla. Tämä siis periaatteessa. Todellisuudessa suurempi merkitys on lasin laadulla, eli hinnalla.
Mitä tulee siihen kannattaako ostaa EF vai EF-S laseja, niin... Jos ostat objektiivit käytettynä, saa niistä kivasti omansa pois jos joskus obiska ei sopisikaan uuteen runkoon. Mutta jos uutena ostaa, niin miksipä sitten ei suoraan EF-putkiloa. Jos samalla polttovälillä on tarjolla sekä EF-S:ää ja EF:ää, kannattaa tehdä kaupat EF:stä. Kuten edellä sanoin, lähinnä ultralaajakulma pitää ostaa EF-S:nä, muuten tarjontaa löytyy yhtäläisesti EF:nä.