Tein hieman "tieteellistä" tutkimusta noista mCPx:n akuista. Kaikki akut on ladattu 3.85v jännitteeseen (storage) IR-mittausta varten. Kapasiteettimittaus on tehty lataamalla 3.85v->4.20v 0.25A:n virralla. Havaintojeni perusteella tuollainen lataus edustaa tyypillisesti noin puolta ilmoitetusta kapasiteetista. Absoluuttisissa mAh-määrissä voi olla heittoa, mutta koska kaikki on ladattu samalla tavalla, kertoo tulos kuitenkin faktaa eroista. Kaikkia akkuja on kaksi kappaletta ja ilmoitettu arvo on keskiarvo.
Vakioakku, 200mAh 25C: IR 125mOhm, 197mAh
Hyperion, 240mAh 25C: IR 155mOhm, 206mAh
Nano-tech, 300mAh 35C: IR 120mOhm, 245mAh
C-arvon määrittelylle ei ole speksiä, vaan jokaisen valmistajan itse arvioima arvo. IR- ja C-arvo eivät ole suoraan verrannolisia, vaan C-arvo kertoo enenmmänkin suunnittelulähtökohdista ja IR toteutuneesta sisäisesta vastuksesta. Monesti arvot ovat kuitenkin kääntäen verrannollisia. Iso C-arvo ja huono IR käytännössä pullistavat akun pilalle C-arvoon nähden kovassa rasituksessa. Erilaisten akkujen mittauksissa olen todennut "todellisen" C-arvon kertovan yleensä, että hukkalämpöä jatkuvalla C-arvolla tulee maksimissaan 10-15%. Osa akuista menee kirkkaasti alle, joka vain kertonee, että sisällä on muuta mitä kuoressa lukee (esim Turnigy 3S 2200mAh 20C on hyvä esimerkki, hukkalämpöä alle 5% burst-arvolla ja akut ovatkin jääkylmiä lennon jälkeen). Nämä ovat vain oma johtopäätökseni ja tästä ees päin kaikki vastuu siirtyy lukijalle
Johtopäätökset:
- vakioakku tekee mitää lupaakin, 15% = 23C
- Hyperion on suorastaan huijausta, hitusen isompi kuin vakio, 15% = 15C
- Nano-tech antaa enemmän kapasiteettiä mitä vakio, mutta oikeasti 15% = 15C eli aika kaukana luvatusta 35C-arvosta
Mutta eihän se mäsäX C-arvoja kuluta vaan Ampeereja. Jos veivaa 4min ja polttaa 200mAh, niin keskiarvoksi virraksi tulee 3A (laskettu 3000/mitattu kapasiteetti/laskettu C):
- vakioakku: 66% lasketusta C-arvosta
- Hyperion: 97% lasketusta C-arvosta
- Nano-tech: 82% lasketusta C-arvosta
Tämä tulos kertoo vain kuinka hyvin jännite säilyy rasituksessa kun lämmöksi menee 15%. Virrananto
kykyä ei voida IR:llä mitata. Ainoastaan paljonko tehosta menee lämmöksi. Tämän takia Nanot rulettaa mäsäX:ssä kun sitä virtaa tulee reippaammin mitä muista, vaikkakin sitä menee myös harakoille.