Nyt on uitu, puitu ja nautiskeltu iltapala.
Chinook, lyhythermoisille ihmisille

On se vaan aikamoinen vempele säätöjen suhteen.
Ossi oli positiivinen yllätys uutena tyhjäkäynnin suhteen, nyt 'loppuunajettunahan' toi ei enää käy ku lämpimänä, eli Yssiä vastaava kapine.
Ite tuosta kopterin säätämisestä, mitä tuosta nyt osaisi sanoa, kun muutaman tunnin aikana kahteen pekkaan ei kapinetta saatu paria sekuntia kauempaa ilmassa pysymään. Tosin Rolle ei suostunut mun ehdotukseen sen vasemman tikun yläreunaan huitasun suhteen, vaikka siten olisi saatu uusi ennätys 2011 valmistettujen Chinookkien lennätyksessä Suamen maalla?
Asiaan, saatiin hieman säätöjä lähemmäs oikeaa ilmeisesti, koska kopteri kevenee ilmeisestikin oikealla tavalla: Ensin keula ylös kymmenen senttiä ja sitten perä seuraa perässä.
Rudderi hoituu perinteisesti: vastapäivään pirotetaan kallistamalla etummainen swashi vasemmalle ja takimmainen oikeallle

Swashien ohjailun hoitaa harmaa laatikko jossa on nappeja ja pieni nestekidenäyttö. Apulaisena tuolla röökiaskin kokoisella, vaikkakin puolet ohuemmalla laatikolla sykkii hieman pienempi anturi laatikko (harmaa väriltään tuokin).
Swashien välillä vallitsee eläinmaailmasta tuttu Alfauros-meininki. Etummainen swashi saa ja käyttää kaiken saadun kallistusinformaation, kun taas takimmainen joutuu liikuskelemaan jäänteiden mukaan. Jos etummainen kippaa 7 astetta, takimmainen tekee saman perässä rinsessamaisesti 3,5 asteen nyrkkisäännöllä.
Tästä taas poikkeuksena muistaakseni oli rudderin toiminta.
Tuohon harmaaseen laatikkoon sitten määritellään muistaakseni viidellä tai kuudella painikkeella koko roskan ohjaus erilaisine riippuvaisuussuhteineen. Tähän ei toistaiseksi ole toteutettu noita DX8'sta tuttuja graafisia esimerkkejä eri valintojen selkeyttämiseksi, vaan asiat on esitetty lähinnä taulukkolaskentaa muistuttavassa kirjallisessa osuudessa esimerkkeineen.
Otetaan esimerkiksi CCPM miksaus. Normistihan se säädetään radiosta parin yrityksen kautta kuntoon, tässä pitää säätää kaksi swashhia ja niiden välinen toiminta.
Ei mitää rakettiteknologiaa, mutta Rollen puhelin soi koko ajan ja äijä opasti jotain ESA'n ukkoja crawlerin henkimaailmaan pikku pakkasessa ja kallistuneden kraatereiden reunalla ajamiseen.
Ei maar, pirun mielenkiintoinen laitos kaikkine haasteineen päivineen. Kyllä se vielä joku päivä lentää, vaikka saattaa jäädä säätelyt sille kymmenen astetta lämpimämmälle kevätpäivälle.
Liitteenä pari räpsyä (Maskusta), videoita tuli 30 joista tarjolla on yksi sellaisenaan upittu pätkä. kyseessä on palttiarallaa viidenneksi viimeinen otos.