Lupasimme Kopterifriikin kanssa laittaa yhteenvetoa vierailustamme Ficoralla. Tässä sitä nyt tulee!
Tässä on toivottavasti paljon asiaa ja paljon mahdollisuuksia sekä samalla muutamia kieltoja, joita oletamme kaikkien noudattavan sitten jatkossa, jotta laji ei joudu hankaluuksiin väärien toimintatapojen johdosta.
Henkilökohtaisesti haluan kiittää Kopterifriikkiä hyvistä muistiinpanoista, joiden pohjalta tämä yhteenveto on laadittu.
Kävimme Kopterifriikin kanssa siis Ficoralla 7.10.2011 esittelemässä FPV harrastusta. Samalla kerroimme RC-kopterit ry:stä ja sen toiminnasta. Paikalle oli saapunut iso joukko (6 henkeä) eri taajuuksien asiantuntijoita, sillä asiasta oli tullut paljon kyselyjä ja haluttiin tietää tarkemmin mistä on kyse.
Esittelimme harrastuksen ja näytimme pari videota. Kerroimme asiallisesti turvallisuustoimista ja muusta lajiin liittyvästä. Yleishenki keskusteluissa oli varsin rakentava. Meillä oli lähtiessä tukku tavoitteita, joista osa toteutui, osa ei ja osa ratkaisiin toisin kun olimme suunnittelleet. Nyt on kuitenkin hyvä juttu, että viranomaiset alkavat ottaa toimintaan kantaa ja tämä oli tärkeä askel siihen, että laji tulee saamaan oman 'virallisen' aseman ja sen harrastamiselle asetetaan tietyt pelisäännöt, joita tulee noudattaa.
Kerroimme FPV asoista yleisesti (myös autot ja veneet huomioiden). Tätä käytimme myös perusteluna isoille lähetystaajuus toiveille, sillä erityisesti autokäytössä maahäiriöt ovat varsin ikäviä ja yleisiä pienillä tehoilla.
Taajuustaulukko löytyy osoitteesta:
TAAJUUS ASIATKeskustelimme monisyisesti taajuuksista ja taajuudet voi jakaa vaikka ohjaussignaali- ja kuvasignaali asioiksi.
Yleisesti voisi alkuun todeta, että saimme valitettavasti kahdessa isossa asiassa lunta tupaan:
1. FPV toimintaa ei voi mitenkään katsoa radioamatööritoiminnaksi, eikä siksi radioamatööri papereilla ja taajuuksilla ole hommassa mitään virkaa nyt eikä tulevaisuudessa (taidan itse hommata silti ne yleissivistävinä)
2. Emme voi saada näille luvista vapaille taajuuksille isompia lähetystehoja edes erillisluvalla. Tässä säätelee taas EU-lainsäädäntö ja voisimme häiritä liikaa näitä luvasta vapaita taajuksia, jos lähetämme siellä isommilla taajuuksilla. Yritimme saada tähän löysennystä edes korpimaista, mutta tähän asiaan ei ymmärrystä herunut ja sen kanssa on nyt vain elettävä.
Kuva signaalille pyysimme seuraavia taajuuksia1.3Ghz (1.5W) (PLL) (1.080 - 1.120 - 1.160 - 1.200 - 1.240 - 1.280 - 1.320 - 1.360 Mhz) Mod: FM kl: 8Mhz) -> Vastaus: ei voida sallia, sillä tähän tulee Galileo satelliitit. Tälle alueelle ei myönnetä lupia enää edes väliaikaisesti. Katso Ficoran taajuustaulukko s.82
2.4Ghz (200mW) -> Vastaus: Tälle taajuudelle ei voi sallia standardia isompia lähetystehoja (nyt saa käyttää 100mW EIRP), mutta 2240Mhz ja 2315Mhz (2.3G) ovat luvan varaisia langattomien kameroiden taajuuksia ja Ficora vähän vihjasi, että voisimme saada sieltä ihan oman kanavan tätä toimintaa varten. Luvan hinta on 50-60 euroa ja se tulee tietylle alueelle. Katso Ficoran taajuustaulukko s.94
2.4Ghz tulee vaatimaan jatkossa väistelevää taajuushyppelyä signaalilta, mutta siinä menee vielä pitkään ennen kun tämä rajoitus astuu voimaan (vuosia).
5.8Ghz (0,5W, 1.0W) (PLL) (5740, 5760, 5780, 5800, 5820, 5840, 5860 MHz) -> Vastaus: tähän ei voida sallia standardia isompia lähetystehoja eli 25mW max (sama ongelma kun 2.4Ghz).
Tähän on kuitenkin tullut juuri uusi erittäin lupaava kaista 5.7Ghz (5470-5724) johon sallitaan jopa 1W lähetystehot (vaatimukset: DFSS EIRP). Signaalin pitää siis olla olla multihopping (hyppii taajuuksilla) sekä sen pitää väistellä muuta liikennettä. Nämä tulevat aiheuttamaan pieniä katkoja kuvassa. Saa nähdä mitä ne on käytännössä. Katso taajuustaulukko s.105
Saimme Ficoralta tietää, että 4400-4990 Mhz on sattumoisin vapaa aukko ja siihen voisi saada lupia videolähetykseen. Laitteiden puute on tämänkin kaistan hyödyntämisen suurin haaste.
Ohjaussignaalille pyysimme seuraavia taajuuksia433 ja 444Mhz (UHF) (0,5W, 1W) multi frequency hopping system (FHSS) -> Vastaus: Ohjaussignaalia tällä kaistalla saa siirtää, mutta vain standardin sallimalla 25mW teholla. Bandi on todella ruuhkainen, joten lisäkäyttöä sinne ei toivota.
2.4Ghz (0,5W) Sama ongelma kun muissakin standardi taajuuksissa - tehoja ei voi ylittää missään olosuhteissa.
35Mhz taajuushan on nyt lohkottu vanhalle RC tekniikalle, mutta se on poistumassa käytöstä. Ficora ehdotti, että he voisivat poistaa siitä taajuusjaon ja saada näin aikaan 230 levän kaistan, jolloin kaistan kapeus ei olisi enää ongelma. Ongelma vain on taas, että tälläisiä laitteita ei ole olemassa, joten jäisi harrastajien puuhaksi luoda sellasia.
MUUT ASIATAmmattikäyttö on sallittua kaikilla taajuuksilla käytettäessä kaistan mukaista tekniikkkaa ja tehoa. Amatööri bandeille ei voi ostaa edes isolla rahalla lupia. Eli ammattikäyttöön voi ostaa lupia samoille alueille, kun se on sallittua muillekin käyttäjille (poislukien radioamatööri kaistat) tai toki voi aina käyttää luvista vapaita taajuuksia.