Mitenkähän tuo HK:n laatu noissa latureissa. Ichargerin pitäisi vissiin olla ihan laatupeli ja merkki ja se on paljon käytetty. Sitten löytyy Turnigy ja Hobby King leimalla. Monessa näyttää käyttölogiikka, nappien sijoittelu yms. toiminnot olevan suoraan kopioituna ichargerista. Noiden lisäksi vielä liuta kaikkia muitakin.
Mulla oli ensimmäisenä laturina tuollainen HK eco8. Se ei toiminut edes tulleessaan ihan kunnolla (en edes aluksi tajunnut että se on rikki) Se ei potkinut kovinkaan kauaa, eli rahat ihan hukkaan. Kaverilla on samanlainen, tilasi jossain vaiheessa eikä sekään toimi kunnolla. Satunnaisia toimintahäiriöitä ja balansointi ei tahdo onnistua.
Mites tuo turnigy, onko siinä laatua ja kestoa yhtään sen kummemmin. Tämä mun kokemus voi ihan hyvin mennä huonon tuurin piikkiin ja kaverillekin sattui vielä huono, mutta en kyllä tuolla kokemuksella ihan heti suosittelisikaan noita HK:n nimellä olevia.
Mutta noin nopeasti tiivistetysti kun laskee minkälaista laturia tarvii speksin puolesta niin tulee mieleen kaksi oleellista muuttajaa ja yksi virtalähteen valintaan vaikuttava.
1. teho
2. maksimi virta, jolla laturi voi ladata
3. laturin vaatima/hyväksymä jännite.
Kaksi ekaa liittyy hyvin tiukasti yhteen. Jos otetaan tuo esimerkiksi tuo mulla oleva icharger 208B.
-max teho 350 wattia
-max latausvirta 20 amppeeria
-laturin hyväksymä/vaatima syöttöjännite.
Se antaa maksimissaan tuon 350 wattia tehoa, mutta samalla pitää huomata että sitä tehoa ei saada ulos 12 voltin jännitteellä. Se vaatii yli 18 volttia sisääntulevaa jännitettä jotta se pystyy tuohon. 12 voltin jännitteellä siitä saa ulos noin 260 - 270 wattia. Käytännössä siis virtalähteen joka antaa 24 volttia jännitettä ja vähintään 14,6 amppeeria virtaa. (ilman häviöitä) Häviöihin hukkuu vielä osa joten oliko 10% marginaali lähellä.
Toisekseen se pystyy antamaan maksimissaan ulos 20 amppeeria virtaa. Tämä raja tulee vastaan kun ladataan rinnakkain useita 3S akkuja. Eli tyypillisiä 450 kokoiseen kopteriin meneviä.
Otetaan esimerkisi 2200 mAh 3S akkupakka, jonka suurin sallittu latausvirta on 5C (turhan kova, mutta menköön esimerkin valossa. Gens ace taitaa kestää tämän ja olla suositusten rajoissa.) Turnigyiden max lataussuositus taitaa olla 2C.
2200 X 5 =11000 eli 11 amppeeria. Pistetään näitä rinnan noilla HK:n latauslaudoilla 4 kpl. ja ne kestäisi silloin yhdessä 44 ampperin virralla latauksen. Kuitenkin tuo laturi antaa maksimissaan 20 amppeeria.
Akun kennojännite on 4,2 volttia kun se on täysi eli 3S akun jännite on silloin 12,6 volttia. Tämä jännite kertaa 20 amppeeria on 252 wattia ja se on maksimi teho, joka tuosta laturista voidaan saada 3S akkujen lataamiseen. Tästä voidaan siis päätellä ettei tämä ole täysin optimaalinen 3S akuille vaan on selvästi suunniteltu suuremman jännitteen akuille.
Kun katsotaan mitä tapahtuu sitten 6S akkujen kanssa vastaavasti. Otetaan nyt taas mulle tutut 2600 mAh 6S akut jotka kestävät 5C latauksen. Pistän niitä kaksi rinnakkain latautumaan. Kun lasketaan paljonko saisi pistää virtaa niin se antaa tuloksen 2,6 A X 5 X 2(kaksi akkua)=26 amppeeria. Eli mulla tulee vastaan ainakin amppeerimäärä laturissa, mutta kun katsotaan tehoja, mitä laturi antaa, niin se tulee vastaan ensin.
Täyden akun jännite on 6X4,2V=25,2 volttia. Tähän jännitteeseen pitää pystyä syöttämään 350 wattia tehoa. 350Wattia /25,2 volttia =13,89 amppeeria. Tässä siis tulee nyt vastaan ensimmäisenä tuo 350 watin tehoraja, ei virran määrä.
Tästä kun laskee että karkeasti 1C latauksella yhden akun lataaminen kestää tunnin, 2C latauksella puoli tuntia. Kun akkuja pannaan kaksi rinnan, latausvirran suuruus kaksinkertaistuu.
C luku kuvaa kuinka suurella virralla akkua voi ladata. Tuolla ollut turnigyn 2200mAh 3S akku (se tyypillinen aloittelijan akku 450 kokoiseen) kestää yleensä 2C latauksen. Yhden C:n lataus siis on 2200mA eli 2,2 amppeeria.
Tuolla yhtälöllä, laturin spekseilä yms. pitäisi pystyä kuutioimaan haluamansa/tarvitsemansa laturi kun laskee montako akkua omistaa tai aikoo omistaa ja minkälaisia latausvirtoja ne kestää.
Sitten pitää vielä huomioida että suurin osa noista latureista tarvii erillisen virtalähteen. Sen voi laskea kaavalla laturin teho/ syöttöjännite=vaadittava amppeerimäärä virtalähteelle. Siihen vähän turvamarginaalia koska sähkölaitteissa on aina häviöitä.
Korjatkaa jos huomaatte puutteita tai etenkin virheitä!