Siis case 1. oli mun kaksimoottorinen. Futaban orkkis vastari kyydissä. Vaakalennosta tonttiin. Mutta: Alla vähän tietoa käyttämästämme taajuusalueesta:
ISM-taajuusalue (Industrial, Scientific and Medical) on maailmanlaajuinen radiotaajuuskaista, jonka käyttö ei vaadi erillistä lupaa ja on alun perin tarkoitettu teolliseen, tieteelliseen ja lääketieteelliseen käyttöön.
ISM-kaistoja on kolme. UHF-alueella 902 - 928 MHz ja 2,4000 - 2,4835 GHz sekä SHF-alueella 5,728 - 5,850 GHz. Muutama maa ei salli kaikkia ISM-taajuuksia.
Terminä ISM tarkoittaa tieteen, teollisuuden ja lääketieteen käyttämiä laitteita, joilla ei välttämättä viestitetä mitään, vaan laitteita käytetään niiden aiheuttaman voimakkaan paikallisen, usein laitteen sisään suljetun suurtaajuuskentän vaikutuksen kuten kuumennusvaikutuksen vuoksi. Esimerkkejä ovat suurtaajuuskuumentimet, UKW- eli Diatermia-hoitolaitteet jne. Näissä sovelluksissa RF-lähettimen teho voi olla wateista kilowattehin tai ylikin. Käytännössä yleisin ISM-kaistalla tähän tapaan toimiva laite on kotikäytössäkin tavallinen mikroaaltouuni, joka toimii 2,4 GHz:n taajuudella.
Lisenssivapauden vuoksi ISM-alueita käytetään paljon myös langattomaan tietoliikennekäyttöön. Tällöin näiden laitteiden on selvittävä muiden samalla taajuudella toimivien laitteiden - myös suuritehoisten teollisuuslaitteiden - aiheuttamista häiriöistä. Yleisiä ISM-kaistalla toimivia lyhyen kantaman tietoliikennelaitteita ovat mm Bluetooth- ja WLAN-laitteet. Tässä käytössä teho ja antennin suuntaavuus on rajoitettu niin, että kantama on sadan metrin luokkaa. Nimestään huolimatta ISM-kaista on siis myös kodin elektroniikan ja tietoliikenteen käytössä.
Teollisuudessa ISM-kaistaa tietoliikenteeseen käyttävät mm. ZigBee-anturiverkot. Tiedekäyttöä alueella ei juurikaan ole, koska heillä on omat häiriöttömät taajuutensa.
Ficoran taajuusjakotaulukko antaa vielä lisävalaistusta asiaan. allaolevan linkin sivut 124-126
Mahdollisia häiriön aiheuttajia on useita, alkaen mikroaaltouuneista jotka toimivat 2.4 Ghz taajuudella. Sitten on luvanvaraisia kameralinkkejä, radioamatööritoimintaa, teknisiä linkkejä ja tietenkin se jo mainittu Wifi. Mutta Wifi on itsekin DFSS-tekniikkaa eli taajuushyppelyä eli ei ihan varma syyllinen ellei viallinen, joten ainoa mikä ihan varmasti huutaa vastarin tukkoon on jokin laajakaistainen signaali, esim radioamatööri. Tuolla bandilla saa kyllä käyttää aika koviakin tehoja. Mutta tietääkä kukaan ihan tarkalleen mikä on näitten ohjaimien ihan tarkka taajuus tai taajuudet mitä ne käyttävät ? Sitten voisi alkaa kartoittaa alueen lähetystoimintaa esim Ficoralta. Jos laite on luvallinen niin se näkyy Ficoralla. Suomen Radioamatööriliitolta taas saa tietoa alueen harrastajista jos heitä on. Eli tutkimussarkaa riittää,,,