Vastaavaa staattisen vedon kasvuefektiä kuin EDF-putkella saa myös tekemällä potkurin kokoisen aukon tätä suurempaan levyyn. Sekin estää kärkipyörteen syntymistä ja paineen tasoittumista roottorin ylä- ja alapinnan välillä potkurin kärjen alueella. Levyratkaisussa kuitenkin lisäbonuksena putkeen verrattuna se, että myös paine-ero levyn ylä- ja alapinnan välillä lisää nostetta.
Huono puoli mm. se, että vaakalennossa levy toimii myös siipenä ja kopterin ollessa kallistuneena menosuuntaan levyn noste tapahtuukin alaspäin. Painokin lisääntyy, tämä tosin ei välttämättä ole EDF-ratkaisua suurempaa. Mutta jos vain halutaan hyvä staattinen noste leijunnassa tyynessä niin ratkaisun pitäisi olla ok, kunhan levyn pitää kevyenä ja virtaushäviöt aukkojen kohdalla pieninä.
Ei, en ole vielä kokeillut itse, mutta jos joku muu ei ehdi ensin niin varmaan joskus aikanaan. Rungon saa mutikopteriin näppärästi samasta levystä. Kerroslevy balsapinnoilla ja vaahtotäytteellä voisi olla ainakin kokeilukoneeseen sopiva rakenneaine.
PS. Todennäköisesti tämäkin idea on jo patentoitu ja jollei, joku joka tapauksessa väittäisi sen rikkovan omaansa. Ja vaikkei, niin patentin hankkiminen ja ylläpitö maksaa maltaita, vaikka vain hankkisi sellaisen harrastusmielessä. Patentin myynti tai lisensointi jollekin (suurelle) kopterivalmistajalle olisi yksityishenkilölle aika mahdotontakin, puhumattakaan patentin puolustamisen kustannuksista, jos jokin iso kansainvälinen ilmailufirma päättää sen lakimiesarmeijoineen kuitenkin ottaa käyttöönsä ilman korvauksia. Myös eri valmistajien käyttämien ratkaisujen seuranta niin että rikkomus voitaisiin havaita voisi olla vaikeaa.
Kaikkiaan nykyinen patenttisäännöstö tuntuu enemmän rajoittavan kuin edistävän innovaatioita ja kehitystä kun kaikki järkevät ja myös järjettömätkin ideat vaikuttavat jo patentoiduilta. Iso osa uusien vehkeiden suunnittelusta kuluu mietittäessä rakenteita, joilla pystyttäisiin välttämään jonkin ihan normaalilta tuntuvan perusratkaisun sisältävän patentin mahdollinen rikkominen tai lisenssimaksujen maksu ja tästä syystä joudutaan joskus tekemään ainakin insinöörimielessä melko järjettömiäkin ratkaisuja.
Mielestäni asioita edistää paremmin tekemällä ideat jo alussa julkisiksi, pitkälti samaan tapaan kuin jo pitkään on ollut käytössä open source -käytäntö ohjelmistopuolella. Tyhmät ideat eliminoituvat välittömästi ja hyvät ideat saattavat saada yhteisöstä tarpeellisia parannuksia tullakseen loistaviksi ideoiksi ja kaikkien hyödyksi.
Julkisiksi tulleita ideoita ei nykyisenkään lain mukaan pitäisi voida enää patentoida. En tiedä katsotaanko kopunetti riittävän julkiseksi foorumiksi tällaiseen tulkintaan, varmaan siitäkin muutama lakimies voisi kiistellä
Jos muuten joku nyt huolestui siitä, uskaltaako mitään enää kokeillakaan niin ei-kaupallinen harrastus- ja kokeilutoiminta on sallittua myös patentoiduilla ideoilla. Joten siitä vain kokeilemaan. Tällaisten vehkeiden myynti kuitenkin jo rikkoisi lakia.
Patenteillakin on toki varmasti paikkansa, mutta kuten yleensäkin lakiasioissa, ainoat jotka varmasti voittavat mahdollisissa patenttiriidoissa, ovat lakimiehet.