APM:t ja Pixhawkien eri versiot eivät ole aitoja tai klooneja koska kyse on OpenSource projektista myös hw:n osalta, kukin valmistaja tekee miten parhaaksi näkee.
Toki 3DRobotics ylläpitää sivustoa, mutta ei omista mitään oikeuksia, eivätkä ne Meksikossa turatut levyt ole sen aidompia tai parempia kuin muutkaan. Kuten nämä mainitut tapaukset osoittavat. Tai sikäli kyllä että 3DR periaatteessa vastaa omista tuotteistaan, mutta toisaalta asiakastuki ei ole saanut erityisiä kehuja.
Minusta oli vähän huono juttu jättää CLI (command line interface) pois uudemman version Arducopterista, siksi käytänkin CLI:tä tukevaa versiota APM:ssä, jotta saan lokit varmasti ulos muistista. Tässä tulee esiin APM:n rajallisuus, jos halutaan uusia ominaisuuksia niin ei riitä enää muisti, jostain täytyy tinkiä. Se alkaa tässä suhteessa jäämään väkisinkin vanhaksi.
Mutta yhä käytän APM:iä ja olen jopa rakentamassa uutta quadia APM 2.5.2:lla, ihan täysin kurantti kontrolleri. Myös yksi HK:n mikroAPM setti on tilauksessa.
Huonona puolena (minusta) Pixhawkeissa on pikkiriikkiset liittimet, jotka saattavat ajan mittaan käydä epäluotettaviksi. Ja hankalampi tehdä omia johtoja (ei onnistu vakio servoliitinpihdeillä ja montaa eri pinnimäärää liittimissä).
Itsellä on sekä APM:iä että Pixhawkista parikin versiota, "tavallinen" ja sitten RCTimerin Fixhawk. Omasta puolestani voin kyllä suositella Fixhawkia, vaikuttaa laadukkaasti tehdylle ja sitä jotkut gurut kehuvat RCGroupsissa. Myös HK:n tuotteistus on tiettävästi ok.
Sitten on vielä eurooppalainen versio Drotekin Dro Pix, joka olisi oma valinta jos nyt olisin ostamassa uutta tämän sarjan kontrolleria; Pixhawk järeillä liittimillä.
http://www.drotek.fr/shop/en/home/494-dropix-flight-controller.html(off-topiccina: AutoQuad M4 Kissys Expansion Boardilla ja GPS-antennilla jää tosin halvemmaksi ja siinä on Quatos-lisenssi (käyttää mm. em. EKF:ää) 1 kg:n asti mukana...)