On tullut lennettyä viimeiset 2 vuotta Brainillä sen julkaisusta lähtien. Hyvinhän Brainit on toimineet, mutta pitäähän sitä kokeilla välillä jotain muutakin. Tylsäähän se on jos kopterit vaan toimii?
Kesällä tuli luettua muutamasta uudesta purkista mitä on tulossa/tullut. Gpro ei iskenyt yhtään, Spirit vaikutti vielä keskeneräiseltä vaikka rescue mode olisi hieman kiinnostanut. Spirit on lisensoinut rescue moden Bavarian Demonilta, mutta purkin hinta on puolet siitä mitä BD. Tuossa myös häiritsee Spektrum käyttäjää, että purkissa on vain yksi paikka satelliitille, joten unohdin sen. Mikado taas ei ole julkistanut vieläkään mini vbarista silver versiota niin sekään ei tarpeeksi kiinnostanut. Jäljellä jäi oikeastaan vain
Spartan.
Spartan on reilu pari vuotta myynyt FBL gyroja. Ensin tuli erillisen sensorin sisältävä
VX1. Viime vuonna tuli sisäisellä sensorilla varustettu
VX1n ja nyt elokuussa tuli saman purkin “halpis” versio
VX1e. Kaikki purkit käyttävät samaa softaa, ero on rauta puolella. Eli VX1 ja VX1n:ssä on PinPointin sensori kun taas VX1e:ssä on MPU-6000. Sama mikä löytyy esim. Brainistä. VX1e:stä löytyy USB-liitin, mikä taas puuttuu kahdesta muusta.
Tämän linkin takana on listattuna kaikki ominaisuudet ja erot. Tämän takia ohjelmointipalikka
DataPod ei ole enää pakollinen hankinta VX1e:n kanssa. Bluetooth tuki on tulossa ja kännykkäsovellus (Android ja iOS) tulee myös. Kaikista purkeistä löytyy govi, mutta se on vain nitrolle. Sähkölle govi pitäisi tulla tässä syksyllä. Tämä oli ainoa asia mikä hieman arvelutti, mutta yritetään nyt pärjätä hetki ilman. Kaikissa malleissa on vuoden takuu ja kun rekisteröi purkin 30 päivän sisällä ostosta saa lisätakuun, VX1e:hen vuoden ja muihin kaksi. Lisäksi jos purkki menee torpissa rikki niin uudesta saa 50% alennuksen.
Sen verran tuli kehuja luettua tästä purkista, että uskalsin tilata samantien kaksi VX1e:tä. Ei ole oikein sopivaa kenttäläppäriä tällä hetkellä, eikä tuosta kännykkäsoftasta ole tietoa niin tilasin samalla myös DataPodin. DataPodin avulla onnistuu myös trimmilento ja Remote Adjust. Remote Adjust mahdollistaa minkä tahansa parametrin säätämisen lennon aikana suoraan radiosta. Säädölle voi myös asettaa raja-arvot, jotta kopterista ei tule ihan mahdoton lennettävä. Tämä toiminto kuten myös trimmilento vaatii, että DataPod on purkissa kiinni lennon aikana. Tuo DataPod on todella pieni ja monet laittaa tuon kiinteästi kopterin kyytiin. Laitteen päällä on kolme nappia joilla valinnat tehdään.
VX1e on ainakin vielä esittelytarjouksessa £99. Missään ei ole kerrottu paljon hinta nousee ja koska, mutta ainakin VX1n:n tapauksessa hinta nousi £30. Spartanilta kun suoraan tilaa (kauppa UK:ssa) niin paketti tulee ilman toimituskuluja. Paketin mukana tulee itse purkki, kasa kiinnitysteippejä, pari tarraa ja johdot jos käyttää tavallista vastaria purkin kanssa.
VX1e on vähän pienempi kuin Brain.
Liittimiä on tässäkin joka puolella, mutta hieman eri tavalla sijoitettuina.
Laitoin ensin purkin Gaui X3:seen.
Aluksi DataPod ei tunnistanut koko purkkia, kunnes luin sen verran ohjetta että siinä on valmiiksi softa Spartanin Quarkille. Joten softa piti ensin vaihtaa Vortexille sopivaksi (molemmat ei mahdu samaan aikaan). Mutta tuon jälkeen säädöt meni kätevästi DataPodilla. Kun kaikki servojen asennot yms. on kerrottu valitaan kopterin lapa koko sekä style kohdasta voi halutessaan ladata valmiiksi sopivat asetukset aloittalijalle, sport, 3d tai f3c lentoon. Lisäksi löytyy BertK style jos haluaa kokeilla millä asetuksilla Bert Kammerer Spartania käyttää. Valitsin tuosta 3D:n. Perän gaineja sai tiputella aika reilusti, mutta muuten asetukset oli kyllä todella hyvin kohdallaan omaan käteen. Muutaman akullisen ehdin testailla tuossa viikonloppuna. Vaikka eniten meni aikaa tuon YGE:n gov storen kanssa leikkimiseen niin sen verran hyvä tuo tuntui olevan, että myin toisenkin Brainin pois.
Täytyy kirjoitella lisää tuosta asennuksesta ja lentotuntumasta kun laitan toisen purkin Goblinin kyytiin.