Moikka,
Ihan topicin lainauksena, toimiiko normi nuppi ilman flybaria oikein jos vaan lukitsee sen kehikon jollain ruuveilla tai pätkällä flybaria?
Tai ottaa vain paddlet pois ja jättää pätkän flybaria?
Juu kyllä se nuppi toimii ilman paddlejakin. Niillä paddleillä on kaksi merkitystä, ne tuo painoa stabilointitangon päihin jolloin se lisää stabiloivaa massaa, eli vakauttaa nuppia enemmän. Toinen niiden tehtävä on, hassua kylläkin vähentää stabilointia. Eli kun ne paddlet on nollakulmilla eikä ohjausta tapahdu, niin ne vain vakauttaa. Sitten kun niitä käännetään kallistuslevyltä, niin ne alkavat heikentämään sitä vakauttavaa voimaansa jotta roottori voisi ohjata enemmän. Eli paddleilla ei ohjata lainkaan vaan ainoastaan niitä kääntelemällä kevennetään stabiloivaa voimaa jolloin roottorin on kevyempi ohjailla kopteria. Näin ollen nuppi toimisi ihan oikein ilman stabilointiakin. Se olisi vain hyvin erilainen lentää, paljon herkempi kaikille puuskille ja muille ilman pyörteilyille.
Sitten niillä mixereillä jotka ovat flybarissa kiinni, joista lähtee lavanpitimien linkit. Niin näillä miksereillä voi vaikuttaa myös siihen mikä se stabilointi suhde on. Eli miten paljon stabilointitanko ohjaa lapoja. Mitä enemmän stabilointitangon keinuminen muuttaa lapakulmia, sen suurempi sen stabilointisuhde on, eli se stabiloi enemmän. Usein 3D koptereiden nupeissa on pienempi stabilointisuhde kuin esimerkiksi tavalliseen tai F3C tyyliseen lentelelyyn suunnitellussa nupissa. Sitten taas niissä ihan pienissä koaksiaalikoptereissa ei ole paddleja lainkaan vaan pelkät painot ja suuri stabilointisuhde jolloin ne leijuvatkin jotakuin itsestään.
Muistelen joskus 2000 luvun alussa kun näin ulkomailla noita monilapaisia skaalakoptereita eikä tällöin ollut vielä elektronisia stabilointeja, niin niillä skaalakoneilla ei lennetty kuin about tyynessä koska ne oli omistajiensa mukaan sen verran kiikkeriä ja pelottavia lentää tuulisessa kelissä. Joten lienee siitä sahköisestä stabiloinnissa tuollaisessa merkittävää hyötyä.
--
Timo