jos taitoa olisi niin mulla on koneella tuhansia kuvia mitä haluaisin hieman muokkailla ja tehdä niistä sellaisia kuin halusin.
Vinkki: Käy kuvat ensin läpi ja deletoi lopullisesti niistä noin 90%, Sen jälkeen on ahdistava muokkausurakka verrattomasti helpompi ja lopputulos parempi.
Jos esim jonkun kopterin yhdestä lennosta on 10 kuvaa, poistan ainakin 9. Sen yhden löytämiseen käytän pikapäätöstä.. selaan kaikki 10 nopeasti läpi ja teen nopean valinnan. Jos on vaike valita, poista kaikki. Jos tuntuu että kaikki on hyviä, valitset yhden aivorandomilla ja poistat loput.
Sama pätee synttärikakun puhalluskuviin, maisemakuviin jotka ovat samasta maisemasta,
yleensä kaikkiin kuvasarjoihin joissa kohde on sama tai tapahtumiin.
Picasalla tämä käy siten että valitset esim tarkasteltavan kuvauspäivän. Selailet kuvia nuolilla edestakaisin ja kun joku kuva herättää huomiota niin läiskäiset spacea (tulee starred photo), sitten kun tähdet on läiskitty, painetaan "Back to library" nappia, ja tähden kuvasta "Select starred photos", sitten Ctrl+I (invert selections) ja delete. Ah niin palkitsevaa.
En tiedä, pitäisikö jatkossa ottaa kuvat jpg + rawina, sekäettä.
Kannattaa ainakin kokeilla. Mielestäni hienoin juttu RAW kuvassa on että valkotasapaino on 100% hallittavissa. Sallin itselleni JPG kuvasta jonkinasteisen valkotasapainon korjailun mutta jos valkotasapaino on pahasti metsässä ei JPGistä saa enää kalua. Kameran valkotasapainoautomatiik
ka JPG kuvauksessa tekee normaalioloissa vallan mainion lopputuloksen, mutta jos valaistus on outo, esim diskoteekissä, noissa nuorison suosimissa hurvittelupaikoissa, niin lopputulos voi olla värien kannalta ihan mitä tahansa. RAW kuvassa saa sitten itse päättää minkä värinen on se luonnollinen kuvan väri kun valaistus on monenväristä vilkkuvaloa. Sitten jos on aivan helmi kuva, mutta värit ovat aivan päättömät niin kannattaa koikeilla toimisiko kuva mustavalkoisena paremmin, usein toimii.
Jos kuvaa JPG:inä, niin kannattaa laittaa kamerasta sharpen asetukset aika alas ja ehkä myös "kontrasti" alas, kuvat näyttävät suoraan kamerasta vähän platkulta mutta JPGiin jää näin enemmän informaatiota alkuperäisestä valosta vangiksi.
Esim Picasan sharpen on varsin sivistynyt ja asteet voi valita mutta kamerassa yliterävöitettyä JPGiä ei pelasta aina niin helposti.
Kontrastin kanssa kannattaa myös pelata. Korkean dynamiikan kuva näyttää jotenkin platkulta, mutta siitä saa paremmin ruuvattu tasoja ylös tai alas ilman että tulee seinä vastaan.
Yhtä oikeaa vastausta ei ole, esim joissain metsäkuvissa missä on paljon tekstuuriyksityiskohtia niin terävöitys voi tehdä kuvasta kamalan tosi helposti, mutta taas jossain kiiltäväpintaisessa makrokuvassa täysin pehmeällä taustalla saa olla kohde rajustkin terävöitettynä. Eli terävöitys kannattaa myös hoitaa jälkikäteen kun sitä ei jaksa jatkuvasti säätää kuvatessa.
Mutta itse kuvaan tällä hetkellä JPGiä, ei ole oikeen hyvää kuvankäsittely konetta tällähaavaa.