Tästä oli juttua jo MyFleetissä (ja sivuttu parissa muussa säikeessä), mutta kiinnostaa ehkä myös muita ilmakuvaajia, joilla on Canonin (pokkari)kamera.
Canonille on siis olemassa
CHDK -softa eli Canon Hack Development Kit jota ajetaan muistikortilta kameran oman firmwaren ”rinnalla”. Tällä saa tehtyä monenmoista komentosarjaa ym. joita voi ajaa joko shutterista tai automaattisesti heti käynnistyksestä.
Ilmakuvaajan kannalta ehkä mielenkiintoisin ominaisuus on softan kyky lukea kameran USB-porttiin syötettävää TTL-tasoista (myös 3,3V pulssi käy) pulssia. Tämän pulssin leveyden softa tulkitsee 10ms inkrementeissä ja tällä tiedolla voidaan sitten ohjata toimintoja CHDK-skriptin mukaan.
Yksinkertaisimmillaan USBiin kytketään vain painonappi ja paristo, jolla USBin pinneihin saadaan jännite, joka sitten kertoo CHDK-skriptin mukaan kameralle että nyt tehdään sitä/tätä. Yleensä painetaan shutteri pohjaan.
Tälläisella ja parin rivin skriptillä saa helposti rakennettua radion kytkimestä ohjattavan shutterin. Jos nurkissa lojuu vanhoja servoja niin niitäkin voi
hyödyntää.
Sitten asiaan. Onko kukaan Googlemaailmassa törmännyt DIY-projektiin jossa otetaan prossulle sisään 1-2ms servopulssia ja työstetään siitä vaikkapa 10-200ms pulssi CHDKlle? Tällä saisi sitten sopivan skriptin kanssa toimimaan zoomit sun muut. Mielestäni yhden jo tässä yhtenä yönä löysin mutta en pistänyt sitä kirjanmerkkeihin ja uudestaanhan en sitä enää löydä. Enimmäkseen tuntui löytyvän vain noita pelkkiä shuttereita. Tietenkin _jos_ olisi koodaustaitoinen niin moisen askartelu ei varmaan ole kummoinen juttu. Mulla tuo koodaus on kyllä niin harjottelussa, että jos joku tuon on jo tehnyt, niin ei viitsisi pyörää keksiä uudestaan. Jos jollain kiinnostus herää, niin voin osallistua rojektiin raudan osalta. Eli suunnitella/tehdä piirilevyt ja kasata sekä testata.
CHDKta hyödyntää kyllä muutamat ”kaupalliset” sovelluksetkin on mm. CamRemote, CanoRemote ja osin myös osa GentLedin versioista. Näistä jollainhan tuon saisi näpättyä mutta tässäkin tavoite on tekeminen eikä itse lopputulos.
Pari kokeiluvideota joihin askartelin skriptit
näiden pohjalta. Näissä näkyy USBiin funktiogeneraattorilta syötettävä pulssi skoopin ruudussa ja kameran näytön vasemmassa alalaidassa pulssin pituus kymmeninä millisekunteina. Ensimmäinen on testi joka vain lukee USBin pulssia ja tulostaa sen pituuden. Toisessa sitten shutteri/zoomitoimintoja.
PS. Videoiden tärkein sanoma siis kuvan vasemmassa alalaidassa eikä niinkään kuvan täydellisessä laadussa. Video nauhoitettu Canon A540 A/V-outista ja ei oikeen tämä mun kuvankaappaaja tykkää noista mustista ruuduista...